Konseptoin joulun ja pistin sen pakettiin

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Ajattelin ensin, että kirjoitan vain kevyttä sitä sun tätä lahjojen paketoimisesta, mutta aloin miettiä joulun suhteen kaikkea muutakin. Olen henkeen ja vereen joulusuorittamista vastaan: meillä ei tavoitella täydellisiä pyhiä, ei pakkovaalita perinteitä, ei halveksuta valmislaatikoita, eikä siivota kaappeja jouluksi. Silti en ole onnistunut pääsemään sellaiseen zen-tilaan, kun haluaisin.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Haluaisin olla se, joka vielä vaalii ihanaa perinteistä tapaa lähettää joulukortit, mutta joka vuosi kirjoitin kortit viime hetkellä ja hikoilin hermostuneena postin jonossa. Viime vuonna päätin, että jos en saa tehtyä korttirumbasta nautinnollista, kireällä mielialalla en enää lähettäisi mitään matkaan. Sillä karsin ensimmäiset joulurönsyt ja tänä vuonna olen jo monta kertaa huokaissut helpotuksesta, kun on yksi asia vähemmän hoidettavana. Välit läheisiin? Edelleen kunnossa.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Kun postista on päästy, tänä vuonna olen löytänyt itseni hikoilemassa liian monesti kaupassa. Olen juossut hakemaan vierasglögejä pullo kerrallaan, etsinyt huonosta lähikaupasta sitä ainoaa vähänkään vietäväksi kelpaavaa tuliaista, unohtanut muut hankinnat, kääntynyt takaisin tyhjentyneiltä hyllyiltä ja muuta oikein joulumielistä kivaa. Nyt sai loppua tämäkin – päätin konseptoida joulumme. Toistuuhan kotimaassa vietetyssä joulussa samat lainalaisuudet ilman tarkkoja perinteitäkin.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Jouluun liittyvän kaupassa käynnin jaan jatkossa kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa hankitaan kaikki säilyvä hyvissä ajoin. Tämä kategoria pitää sisällään esimerkiksi hillot, sinapit, joulukahvit, piparit, makeiset (toim. huom. ei kaapillista huonoja peruskonvehteja, vaan vähän hyvää, kuten Lakrids-kausimaut), jouluviinit ja glögit – myös siis kaikki sellaiset varastoon, joita voi viedä tuliaisiksi ja tarjota vieraille suunnittelemattakin. Reissu vienee hyvässä kaupassa ja Alkossa sen parisen tuntia ja kas, puolet on paketissa.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Vaihe kaksi, tuoretuotteiden hankinta, on mahdollista toteuttaa vasta ihan lähellä joulua. Tämä kauppareissu on väistämättä stressaava, koska koko Helsinki hakee kalojaan samaan aikaan, mutta mitä vähemmän enää tässä vaiheessa on hankittavaa ja mitä selkeämpi lista on, sitä kivuttomammin pyrähdys sujuu.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Mieheni kanssa olemme sopineet, että tässä talossa ei osteta kalliita paniikkilahjoja yllätykseksi, vaan molemmat saavat toivoa jotain mieluista. Monen mielestä tässä on varmasti romantiikka kaukana, mutta meille tapa sopii: vähemmän stressiä hankkijalle, mieluisampi ja tarpeellisempi lahja saajalle, yhtä rakkaudella annettu. Muidenkin aikuisten kanssa lahjoja vaihdetaan todella maltillisesti, jos ollenkaan, ja sama jatkukoon vastaisuudessa.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

No entä ne paketit sitten. Enää en ajattele joulupapereita erillisinä muista (ei sillä, että meillä koskaan pukkipapereita olisi ollutkaan), vaan pidän kotona pientä mutta monikäyttöistä lahjapaperien, silkkipaperien, paperikassien ja nauhojen varastoa. Valkoista, mustaa, hopeaa ja kultaista tietenkin. Sopii niin jouluun kuin vaikka häihinkin, ja samalla tulee karsittua pyhien alta myös turha paperitavaran etsintä. Nämä ovat muutenkin paljon enemmän näköisiäni paketteja kuin kausitrendit. Tämän vuoden suosikki on rento nauha, joka syntyi valkoista pellavaa kaistaleiksi repimällä.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Lahjat ovat kummilapsille ja muille pienille ystäville, joita haluan totta kai muistaa perinteisin paketein. Tosin uuteen joulukonseptiin kuuluu se, että jos tietynikäiselle on erityisen hanakala keksiä lahjaa, helpotan jatkossa elämääni kysymällä vinkkejä vanhemmilta sen sijaan, että pyörin viisi tuntia leluosastolla etsimässä Tamagotcheja, kun en kerran sen uusimmista villityksistä ymmärrä. Tavoite on myös tilata suurin osa lasten lahjoista verkosta, ajoissa ja kerralla.

Homevialaura, joululahjat, joulupaketti, paketointi, lahjapaperi

Tässä konsepti kiteytettynä, eli jatkossa zen-joulu löytyköön  a) suunnitelmallisuudella b) yksinkertaistamisella c) keskittämisellä d) omaa fiilistä vieläkin enemmän kuuntelemalla. Kaikessa viisaudessani listaan nyt oivallukset ylös ensi vuotta varten (Pinterestiin tietysti, mutta tässä kohtaa salaiselle taululle). Kuulostanko aivan pimahtaneelta kontrollifriikiltä? Itse koen, etten näin vapautunut ole ollut koskaan, sillä myös joulussa puoliksi suunniteltu on puoliksi tehty, ja mitä vähemmän energiaa menee asioiden hoitamiseen, sitä enemmän itse juhlasta voi nauttia. Tervetuloa lopuistakin rönsyistä karsittu ja aidosti rento joulu 2016! Ja joulun 2015 stressit onkin jo tässä kohtaa stressattu eli tervetuloa rennot pyhät myös tänä vuonna!

Comments

 1. Täällä toinen “kontrollifriikki” ilmottautuu! Jouluärjestelyt on hyvässä vaiheessa, lahjat hankittu ja paketoitu, kuusi odottaa takapihalla sisään pääsyä ja ruokaostoksista hoidettu kaikki paitsi kala ja salaattiaineet. Aina ei näin ole ollut, mutta muutaman vuoden harjoittelulla alkaa sujumaan ja joka vuosi keksii mitä kaikkea voi tehdä etukäteen. Rauhallista joulun odotusta!

  • Tämä on tosiaan laji, jossa harjaantuu vuosien myötä. Vaikka muille asioiden hoitaminen ajoissa saattaa näyttäytyä kireältä tavalta viettää joulua, itse löydän rentouden ja rauhan juuri siitä. Hauska kuulla, että siellä on sama tapa. :) Kiitos paljon, onnellista uutta vuotta!

 2. Käytän itsekin mieluummin jotain muuta kuin joulupaperia. Useimmiten ruskeaa voimapaperia jonka kanssa käytän jotain juhlavampaa nauhaa.

  Töissä on ollut todella stressaava viikko, kun tavanomaisten viime hetken kiireiden lisäksi sähköpostissani on ollut jotain ongelmia. Joulufiilikseen en tunnut pääsevän oikein millään. Ehkä sitten aattona?

  • Voimapaperi onkin huippu! Sopii kaikenlaisten nauhojen sekä korttien kanssa ja on kauniin perinteinen. Lentävä lähtö lomalle on aina vähän stressaava. Toivottavasti kuitenkin pääsit lopulta joulufiilikseen!

 3. Et kuulosta lainkaan pimahtaneelta, tunnistan itseni monesta kohtaa tekstiäsi, paitsi että itse kysyn aina lahjatoiveet. Siskojen ja äidin kanssa vaihdetaan joululahjalistat, siskot kertovat mitä haluavat lapsilleen ja äiti listaa isän lukemat kirjasarjat ja sovimme siskojen kanssa kuka ostaa seuraavan osan mistäkin sarjasta.
  Toisista on kummallista kysyä lahjatoiveita, mutta minusta on ihanaa ostaa mieluisia lahjoja (listan ansiosta on kuitenkin yllätys mitä lopulta saa, ihan kuin lapsena) eikä kenenkään nurkkiin kerry ylimääräistä roinaa. ?

  Muut joulun valmistelut hoituvat jo rutiinilla, koska jouluperinteemme ovat aina samat. Joka toinen vuosi suuri perhejoulu tutulla kaavalla, joka toinen vuosi karkaamme poikaystävän kanssa ulkomaille, mieluiten Istanbuliin.

  • Olen niin samaa mieltä kanssasi lahjoista! Mieluummin mieluisia, eikä mitään turhaa kenenkään nurkkiin. Joko yllätyksiä, joista on suhteellisen varma, tai sitten kysyy vinkkejä suoraan. Toivottavasti osasin antaa pienille kivoja juttuja, vaikka olikin aikamoista hakuammuntaa tänä vuonna. :) Rakastan myös ulkomaan jouluja ja takana on Lontoo, Stokis ja Budapest. Täytyy sanoa, että Istanbulia en olisi osannut ajatella, mutta herätit mielenkiintoni. Toki se on vierailtavien kohteiden listalla, mutta ei vain tullut mieleen, että jouluna. Kiitos vinkistä!

   • Istanbul on loistava joulukohde. Siellä kun ei joulua vietetä, on kaikki auki tavallisesti, off-seasonin takia lennot ja hotellin löytää jopa puoleen hintaan, eikä nähtävyyksiin tarvitse juurikaan jonottaa. Suosittelen lämpimästi!

 4. Hih ja ensi jouluna teillä on vissiin jo vauveli eli suunnitelmallisuus on oikeasti tosi hyvä juttu. Mutta toisaalta varaudu, että kaikki minimalismi heittää lapsen myötä härän pyllyä. Ei siis tyylillisesti esim. koristelussa, mutta koko jouluhönkötyksessä. Lasten myötä itselläni ainakin tuntuu, että joululla on taas oikeasti tosi tärkeä merkitys.

  • Sanos muuta! Vauvan kanssa täytyykin suunnitella kaikki hyvin. Ei voi olla joka päivä poikkeamassa johonkin hakemassa yhtä unohtunutta juttua. Silti en osaa ajatella, että meillä kaikki muuttuisi. Tuskin alan imeltää perunalaatiikkoa, kun tähänkin asti on syöty valmista, tai liimaamaan ikkunoihin punaisia tonttuja. :) Muuten ihan varmasti joulun merkitys korostuu lapsen myötä. Hyvää uutta vuotta sinne!

   • Lähinnä mäkin siis meinasin, että itse joulumieli korostuu lasten myötä ja heidän intoilunsa myötä :) ja ei lasten myötä kaikki muutukkaan, mutta asioista ajattelee salamana ihan erilaisen filtterin läpi ;)

    • Ihan varmasti! Juuri joulumielessä voin kuvitella isonkin muutoksen. On kyllä tosi ihana lähteä rakentamaan oman perheen jouluperinteitä ensi vuodesta alkaen ja nähdä (vielä hyvin) pienen joulunviettäjän riemu. :)

 5. Silmiä hivelee tuo kaunis paketointi! Ylitin itseni tänä vuonna paketoinnissa, mutta jäin auttamatta toiseksi sinulle. ;)

 6. Hyviä vinkkejä! Kalliit paniikkilahjat ovat niin pahasta. Olen yrittänyt useampana jouluna mieheni kanssa sopia, että ostaisimme toisillemme jotain toivottua ja tiedossa olevaa. Se ei kelpaa hänelle, hän haluaa yllättää ja ilmeisesti yllättyä ;) Tosin lahjojen ostajana hän on todella hyvä, paljon parempi kuin minä. Olisi kiva, jos olisikin aina perinteenä joulun aikaan matkustaa johonkin ulkomaille ja ostaa sieltä toisille mieluiset pienet lahjat, jäisi muistot joulusta ja matkasta. Aika useana vuonna olen tosin saanutkin matkalahjan esim johonkin toivotulle keikalle, ne ovat huippuja.

  Itse tilasin tänä vuonna melkein puolet jouluruuista valmiina noudettaviksi kaupasta aatonaattoaamuna, olen ostanut yllättävän paljon myös joululahjoja netistä, korttirahat laitoin suosiolla hyväntekeväisyyteen (mummojeni kortit lukuunottamatta, ne ovat tärkeää lähettää perille sanoman kera), äitini tekee meille laatikoita ja se mihin ajattelin tänä vuonna panostaa on joulusuklaat, ne nimittäin ajattelin tehdä itse. Ilman mitään painetta ja vain ja ainoastaan ilosta. Vielä en ole saanut ainakaan stressiä aikaiseksi. Uskon myös vahvasti suunnitelmallisuuteen.

   • Ymmärrän kyllä kovastikin, miten miehesi haluaa pitää kiinni yllätyksistä! Varsinkin, jos on hyvä ostamaan lahjoja, eikä koe sitä stressaavaksi. Ideaalitilanteessa järjestely toimii ja molemmat saavat silti jotain mieluista ja tarpeellista. Minä sain tänä vuonna laukun, mies takin. Näitä ostoksia kumpikaan meistä ei olisi ikimaailmassa osannut suorittaa yksinään. ;) Elämykset, ja varsinkin matkat, ovat ehdottomasti lahjoista parhaita.

    Loistava keksintö tuo ruokien tilaaminen valmiiksi kaupasta noudettavaksi! Myös ruokaverkkokaupat auttavat tässä asiassa. Suklaiden teko joulun alla on varmasti rentouttavaa ja terapeuttista enemmän kuin stressaavaa. Sellaisia asioita pitääkin tehdä, joista aidosti itse nauttii.

 7. Huh, olipa outoa lukea tämä postaus näin jälkikäteen, kun näin päivämäärän. Kyseisenä päivänä meillä nimittäin pakattiin kimpsut ja kampsut ja hurautettiin taksilla Kättärille, sen jälkeen, kun lääkäri oli soittanut ja ehdottanut viikonlopulle vaihtoehtoista puuhaa.
  (Olen melkein saanut kaikki vanhat postauksesi luettua. Muutama kuukausi olisi vielä jäljellä.)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue