Makuuhuoneen sisustamisen ABC eli sunnuntaiset paanasenmarkoilut

Homevialaura, makuuhuoneen sisustus, petaus, Balmuir Melange Linen, pellavalakanat, Chhatwal & Jonsson, Ikat-tyyny, Kartell Jolly, yöpöytä, Artemide Tolomeo

Makuja on monia, mutta itse pidän tärkeimpänä tavoitteena makuuhuoneen sisustamisessa seesteisyyttä. Levollinen tunnelma syntyy mahdollisimman vähästä määrästä tavaraa ja ärsykkeitä.

Aseta makuuhuoneeseen porttikielto pyykkipinoille, selvittämättömille paperiläjille ja muulle epämääräiselle. Edes sängyn alla en pitäisi laatikoita, ellei säilytystilan puolesta ole välttämätön pakko. Raikkaan nukkumisilman takia makuuhuone on tärkeä päästä siivoamaan sutjakkaasti, eivätkä ylimääräiset pölynkerääjät auta asiaa.

Homevialaura, makuuhuoneen sisustus, Kartell Jolly, yöpöytä, Artemide Tolomeo

Myös television ja muunkin tekniikan tuomista makuuhuoneeseen harkitsisin huolella. Toisille leffaillat peiton alla sopivat, mutta itse esimerkiksi en halua nukahtaa ruutua tuijottamalla (vaikka puhelimen kanssa siihen välillä sorrunkin), enkä löytää popcornin palasia pyjamanlahkeista.

Harmoniaa huoneeseen saa asettamalla samanlaiset yöpöydät ja valaisimet sängyn molemmin puolin. Muuten en pitäisi pöydilläkään mitään ylimääräistä kuin korkeintaan kirjan, (kauniin) käsirasvapurkin, kukkia, kynttilän tai huonetuoksun. Kattovalaisinta ei mielestäni makuuhuoneessa tarvita, tai ainakin silloin valon olisi hyvä olla himmennettävä, mutta makuasia tietysti tämäkin. Ulkoa tuleva katuvalo kannattaa blokata pimennysverholla.

Homevialaura, makuuhuoneen sisustus, petaus, Balmuir Melange Linen, pellavalakanat, Chhatwal & Jonsson, Ikat-tyyny

Hotellimaisuus voi joidenkin korvaan kalskahtaa kotioloissa kolkolta, mutta omasta mielestäni makuuhuoneeseen se tuo pelkästään hyviä mielleyhtymiä. Usein silloin puhutaan laadukkaista petivaatteista ja muhkeasta petauksesta. Parasta kauniissa lakanoissa on, ettei niiden kanssa tarvitse välttämättä päiväpeittoa, mikä helpottaa aamuja huomattavasti.

Homevialaura, makuuhuoneen sisustus, petaus, Balmuir Melange Linen, pellavalakanat, Chhatwal & Jonsson, Ikat-tyyny

Henkilökohtaisesti suosin yleensä valkoisia lakanoita, mutta erityisen kauniin neutraalinvärisen kohdalla teen poikkeuksen. Uusissa Balmuir Melange Linen -pellavalakanoissa on täydellinen meleeratunharmaa sävy, sama kuin Balmuir-keittiötekstiileissä, joilla katoin pääsiäispöydän. Vaihtelua petaukseen saa sekoittamalla tyynyliinoja ja pussilakanoita keskenään. Valkoisilla tyynyliinoilla tämä petaus säilyi keväisen raikkaana, ja taas meleeratunharmaat tyynynpäälliset pääsevät ensi kerralla valkoisten pussilakanoiden kaveriksi.

Homevialaura, makuuhuoneen sisustus, petaus, Balmuir Melange Linen, pellavalakanat, Chhatwal & Jonsson, Ikat-tyyny, Kartell Jolly, yöpöytä, Artemide Tolomeo

Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kannattaa muuten tehdä harkittu päätös siitä, valitako parisänkyyn kaksi kaikki tavallista peittoa vai yksi tuplaleveä, koska lakanakokoelman karttuessa kynnys vaihtaa kasvaa. Meillä on tavalliset peitot, mutta nyt jos miettisin asiaa uudestaan viisastuneena, päätyisin todennäköisesti tuplaleveään – ainakin, mikäli avioliittomme kestäisi mahdolliset yölliset peitonkiskomiskilpailut. Tätäkin lakanaa saa nimittäin tuplaleveässä koossa 230×220 cm.

Homevialaura, makuuhuoneen sisustus, petaus, Balmuir Melange Linen, pellavalakanat, Chhatwal & Jonsson, Ikat-tyyny, Kartell Jolly, yöpöytä, Artemide Tolomeo

Meillä sängyn sijainti ikkunan edessä ei salli pitkiä verhoja sen enempää kuin sängynpäätyäkään, mutta niitä kannattaa harkita mahdollisuuksien mukaan makuuhuoneen kodikkuuden lisäämiseksi. Samoin viihtyisyyttä lisäisi pehmeä matto, mutta silloin sängyn ympärillä saisi mielellään olla enemmän tilaa. Tärkeintä tietysti on, että makuuhuoneessa viihtyy itse, ettei ympäristö ainakaan huononna lepoa. Meillä nykyihmisillä kun on jo muutenkin päässä liikaa välilehtiä auki. Näin ajattelen makuuhuoneen sisustamisesta. Kiitos seurastanne, tässä kaikki paanasenmarkoilut tällä kertaa.

Balmuir-lakanat saatu blogin kautta.

Comments

 1. Moi, jos makkarissa ei olisi kattovaloa, miten laittaisit valaistuksen toimimaan? Joskushan joutuu käymään illalla vaatekaapilla tms. Silloin olisi ehkä hankalaa hapuilla ensin lukuvalojen pistokkeita yöpöydältä (pimeässä). Suunnittelemme juuri uuteen kotiin valaistuksia, siksi jäin tuota miettimään.

  • Moi Sade! Enpä ole muuten koskaan ajatellut asiaa. :) Varmaan johtuen siitä, että pienessä kodissa meillä on yleensä vähintään toinen makkarin yöpöydän valoista päällä kotona ollessa tai sitten eteisessä on kattovalo, joka heijastaa hyvin vieressä sijaitsevaan makkariin. Eli siksi vaatekaapilla käyminen onnistuu meillä hyvin ilman hapuilua, mutta hyvä huomio yleisesti! Siksi tietysti tärkeintä onkin aina miettiä ratkaisut oman kodin tilojen ja tarpeiden näkökulmasta. Jos vaikka makkari sijaitsee yläkerrassa, eikä sinne kivuta kuin nukkumaan ja hakemaan tavaroita, kattovalaisin voi osoittautua hyvinkin käytännölliseksi apuriksi. :)

  • Kiitos paljon, ihana kuulla! Teidän kotia jaksan ihailla loputtomiin. Se on juuri sellainen, jossa vielä joku kaunis päivä toivoisin asuvani. :)

 2. Kyllä makuuhuoneessa yleisvalo on hyvä olla, ihan talvipimeällä siivoamisen helpottamiseksi :) Tämä omana mielipiteenäni..
  Kauniin sävyisten pussilakanat!

  • Moi Johanna! Mietin juuri, että ehkä en siksi ole kaivannut makkariin kattovalaisinta, kun eteisen kattovalaisin on meillä melkein metrin päässä. Se auttaa yleisvalona siivotessa, ja loppuja pölyjä en niin välitä nähdäkään. ;) Mutta ihan totta, että tiloja on niin erilaisia, ettei mikään yksittäinen “sääntö” tietystikään aina päde. Mutta ehkä halusin vain vähän herättää ajatuksia, että kattovalon voi monessa tilassa halutessaan korvata pehmeämmillä sivusta tulevilla valonlähteillä. :) Kiva, jos tykkäät myös meleeratusta harmaasta. Kivaa viikonloppua!

 3. Hyviä pointteja, seesteistä sen olla pitää! Sängynpäätyä mietin pitkään, mutta loppujen lopuksi päädyin nostamaan seinälle ison peilin. Olin myös miettinyt vastakkaiselle seinälle jonkinlaista kuvakollaasia matkoilta, mutta olenkin alkanut miettiä onko sille parempi paikka työhuoneessa tai portaikon seinällä juurikin siksi ettei makuuhuoneessa tarvita mitäänb ylimääräistä.

  Tuo popcornit pyjamanlahkeissa on hyvä huomio :D En itse voisi kuvitella mitenkään syöväni sängyssä yhtään mitään, ajatus ällöttää ihan todella. En pysty edes pinterestissä pinnaamaan kuvia, jossa aamiainen on katettu tarjottimelle sänkyyn.

  • Kyllä, se on vähintä nykyihmiselle, ettei enää makkarissa ole ärsykkeitä. Peili sopii mielestäni makkariin myös. Se tuo avaruutta, ja tilan tunnun ansiosta on usein helpompi hengittää. Hyvä pointti liittyen tauluihin! Meillä myös on kaikki yhtään boheemimmat tauluseinät muissa huoneissa, kun makkarin tauluseinä on ainoa, jossa kehykset ovat tiukassa, harmonisessa järjestyksessä. Heh, vai ei maistu blogiklisee sängyssä syöminen. :D Itsekään en koskaan syö sängyssä (vaikka yhdet aamiaistarjotinkuvat joskus makkarissa otinkin), mutta pienen poikkeuksen tähän tekee hotellit. Silloin joskus on luksusta syödä sängyssä take away- tai huonepalveluannos, mutta silloinkin mielellään jotain ei kovin murenevaa. :)

 4. Meillä on melkein kuvailemasi makuuhuone. Harmoninen ja rauhallinen. Kattovalaisinta ole täälläkään vielä tarvittu yövalot pöydillä riittäneet hyvin, ja olen valkoidusti päättänyt että vaatekaapilla käydään harvemmin. Lisäksi yksi seinä on kokonaan lasia ikkunan lisäksi. Ja kun laittaa eteisen valaistuksen päälle makuuhuoneeseen ei tarvitse hapuilla pimeässä, kuljen yölläkin aina ilman valoja. Vaikka katuvalotkin on sammutettu. Teidän makuuhuone on kaunis, mutta tuota ikkunaan vasten nukkumista aina vähän epäilen.. jo fengshuin takia, ja koska sängyssä olisi hyvä olla se sängynpäätykin. Kiitos kivoista vinkeistä. Kaunista kevään odotusta! Ja tietenkin terveisiä vauvalle. :)

  • Aivan! Samasta syystä en ole kaivannut kattovalaisinta: yöpöydän valot riittävät hyvin ja vieressä sijaitsevan eteisen kattovalaisin valaisee riittävästi makkariin asti. Vau, makkarinne kuulostaa tosi upealta, jos yksi seinä on kokonaan lasia! Totta, jalat eivät saisi fengshuin oppien mukaan osoittaa kohti ovea. Tästä olen kuitenkin omalla kohdalla vähän eri mieltä: sänky tuntuisi todella kummalliselta toisin päin. :) Ennen en olisi voinut kuvitella meille sängynpäätyä, vaikka huone olisi ollut minkälainen. Nykyään olen oppinut pitämään niistä, mutta en siltikään ajattele, että pääty olisi välttämätön. Onneksi aina voi ja pitääkin soveltaa, jotta tulee juuri se omannäköinen lopputulos. Kiitos paljon ihanista sanoista ja aurinkoista kevättä sinnekin! Ja Bebeltä kaunis kiitos. :)

 5. Meillä on makuuhuoneessa kattovalaisin mutta ei se kyllä juuri koskaan ole päällä eli aika tarpeetonhan se on. Eikä tuplapeitosta tarvitse tapella kun molemmilla on omat kuten meillä on :)

  • Moi Tiia! Toisaalta makkarin kattovalaisimen voi ottaa myös niin, että se on huoneen sisustuksellinen kruunu. Tällöin on toissijaista, onko se päällä vai ei, eli valaisimen tarkoitus voikin olla koristaa, eikä valaista. :) Olisipa jännä kokeilla, mitä meillä tuplapeiton kanssa kävisi. ;)

 6. Ihanan harmonista ja kaunista taas! Olen myös valkoisten lakanoiden ystävä, meillä ei ole vuosiin ollut mitään muita. Nyt toteutin vihdoin haaveen pellavaisista pussilakanoista, sellaisia olen ihaillut blogeissa kauan. Minulle on todella tärkeää, että lakana on mahdollisimman pehmeä ja laadukas – harvakutoinen ja karkea hankaa inhottavasti ihoa… Äitini mielestä olen turhan prinsessamainen tässä suhteessa. Kerran herätin hänet yöllä, koska lakana oli liian karhea. :D Tuplaleveää peittoa emme osanneet miehen kanssa käyttää, niin romanttiselta kuin ajatus vaikuttikin. Se meni öiseksi peitonkiskomiseksi, joten peitto meni nopeasti vaihtoon. Tai siitä ommeltiin muistaakseni vauvanpeittoja. Huonetuoksuja en pystyisi käyttämään makuuhuoneessa, mutta vieno tuoreiden ruusujen tuoksu olisi ihana.

  • Kiitos paljon, Johanna! Ihan mahtava prinsessa! Herneet patjan alla on niin nähty, niin täytyy olla lakanat priimaa. :D Itsekin olen tarkka lakanoistani, mutta toisaalta pärjään tosi vähällä. Eli en ole ollenkaan sitä tyyppiä, että kanniskelisin uusia tarpeettomia lakanoita ostosreissuilta, kun halvalla sai. Eli väittäisin, että loppujen lopuksi edullisemmaksi tulee panostaa muutamiin hyviin kuin hillota kaapillista ihan kivoja, mitä huomaan aika monen harrastavan. Ja saavatkin harrastaa, mutta on myös ihan sallittua olla vähän lakanaprinsessa. ;) Tuo on kyllä ihan totta, että toimivuus tuplapeiton kanssa pitäisi ehdottomasti kokeilla ennen isoja investointeja. Ja mitään liian voimakastuoksuista en minäkään makkariin laittaisi, korkeintaan jotain vienontuoksuista. Paras tuoksu taitaa kuitenkin olla raikas ilma tuuletuksen jälkeen ja juuri pestyjen lakanoiden puhtaus. :)

 7. Todella kaunis ja seesteinen makuuhuone teillä. Ja todella hyvä postaus, vinkkeineen päivineen. Pistän vinkit varmasti korvan taakse. Kakkia ei tosin pääse heti toteuttamaan, sillä kaksiossa meidän makuuhuoneessa nukkuu kolme ihmistä. Lastenhuonetta odotellessa.

  Olen ehdottoman samaa mieltä, että makuuhuone ei ole elektroniikan paikka. TV:tä, ei ikinä ja pöytäkoneenkin haluaisin jonnekin muuhun osoitteeseen, mutta kaksion tilanpuute tulee jälleen vastaan.

  • Kiitos kaunis, ihana kuulla! Näin on, pienessä kodissa joutuu väkisinkin tekemään kompromisseja. Silti sekin jo helpottaa paljon harmoniaan, että lapsen sänky sopii makuuhuoneen muuhun sisustukseen, ja että työpöytä on siisti. Ainoastaan hotellissa on välillä aivan mahtavaa katsoa telkkaria ja syödä sängyssä, mutta arkipäiväisiksi rutiineiksi en niitä itsekään ottaisi. :)

 8. Pakko kommentoida, sillä “paanasenmarkoilut” sai hymyn huulille! :-D kiitos inspiroivasta blogista ja ihanaa bebearkea teille! :-)

  • On niin ikävä Marko “Tänään mä väitän” Paanasen sisustusviisauksia. :D Kiitos kivasta kommentista ja ihanaa kevättä sullekin!

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue