Vinkit merenrantapiknikille

Yhteistyössä Asennemedia ja Jacob’s Creek

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Reilun 32 vuoden kokemuksella uskallan väittää, että tänä vuonna Helsinki on herännyt ihan uudella tavalla henkiin. Ravintoloita aukeaa sellaista vauhtia, ettei perässä pysy millään. Elämä on on keskittynyt erityisesti rannoille. Birgitan ja Hernesaaren rannan lisäksi on avautunut Löylyä, ja Allas-merikylpylän terassi avautui juuri Skattalle.

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Mielestäni juuri rannat ovat Helsingin valtti – ja samalla minulle rakkain sielunmaisema kotikaupungissa. On ainutlaatuista, että kivenheiton päässä keskustasta on rantaa niin Kaivarissa kuin Töölönlahdella ja Tokoinrannassa. Toisaalta yhtä ihanaa on se, että pienellä vaivalla tai venekyydillä pääsee kokemaan suurkaupungissa harvinaisen hiljaisuuden ja luonnonrauhan. Pidän myös siitä, että rannoista pääsee nauttimaan niin palveluiden äärellä kuin omien eväiden kanssa – aina tilanteen ja fiiliksen mukaan.

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Innostujana halusin tällä kertaa ilahduttaa miestäni astetta tai pariakin paremmalla kahdenkeskeisellä piknikillä, sillä kesä on liian lyhyt valkoisten pellavapöytäliinojen jemmaamiseen. Kesä on myös lyhyt arki-iltojen hukkaamiseen, joten paitsi lomalla ja viikonloppuisin on piknik parasta tekemistä myös työpäivän päätteeksi. Kun syödä pitää kuitenkin, miksi ei eväitä samalla veisi ulos. Siispä tässä tulevat vinkkini merenrantapiknikille.

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Minne mennä merenrantapiknikille

Jo mainittujen lähellä keskustaa sijaitsevien rantojen – Töölönlahden, Kaivarin ja Tokoinrannan – lisäksi eivät Helsingistä muutenkaan vaihtoehdot lopu. Itselleni rakkaimpia paikkoja on Töölön Taivallahti, jossa Hietsukin sijaitsee. Jos (ja tapauksessani kun) Hietsun näyttäytymiskulttuuri ja ruuhkaisuus kuitenkin häiritsevät, kannattaa piknikpaikkaa hakea enemmänkin Lapinlahden puoleisesta päädystä – ja onpahan Lapinlahdessakin oma pieni poukamansa. Tai sitten lähteä Hietsusta keskustasta pois päin kohti ulkoilmamuseonakin tunnettua Seurasaarta. Kivoja paikkoja ovat myös Krunan edustan Tervasaari sekä Mustikkamaa Kulosaaren kainalossa. Molempiin pääsee jalan, jälkimmäiseen uutta Isoisänsiltaa pitkin Kalasatamasta. Lännestä löytyy niin Munkkiniemen kuin Lauttasaaren rantaa ja Itä-Helsinki se vasta yhtä rantaa onkin: Marjaniemi, Laajasalo, Herttoniemi, Rastila, Puotila, Aurinkolahti ja niin edelleen. Saariakin Helsingin edustalla riittää, kuten Suomenlinna, Uunisaari, Mustasaari, Pihlajasaari, Lonna sekä tänä vuonna yleisölle avattu Vallisaari. Vinkki: monesta rannasta löytyy esittely kuvineen Hagerlund.net-sivustolta.

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Mitä juoda merenrantapiknikillä

Piknikillä toimii erityisen hyvin hanapakkaus, sillä sen kantaa näppärästi kahvasta, eikä sirpaleista ole pelkoa. Jacob’s Creek Earth Vine Grape Chardonnay toimii tässä yhteydessä täydellisesti. Australialainen kuiva luomuchardonnay on tyylikäs, mutta samaan aikaan mutkattoman monipuolinen kesäkaveri niin ruoalle kuin yleiseen kesäillasta nauttimiseen. Muista viilentää tämä kesäisen raikas ja hedelmäinen valkoviini ennen mukaan ottamista, jotta sen aromit keskustelevat optimaalisesti liplattavien laineiden ja meren tuoksun kanssa. Kolmen litran hanapakkauksesta riittää useammallekin tai jäljelle jääneen viinin voi kantaa mukanaan kotiin, sillä hanapakkauksethan säilyvät huomattavasti viinipulloja pidempään, jopa kuukauden jääkaapissa. Vinkki: viimeistele hanapakkaus romanttisella rusetilla, toimii näin myös lahjana ja kesätuliaisena.

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Mitä syödä merenrantapiknikillä

Kaikkea merellistä rakastavana paritan tietysti rantamaiseman ja valkoviinin mieluiten merenelävien kanssa. Täytin patongit toast skagen -tahnalla, jonka sekoitin katkaravuista, majoneesista, ranskankermasta, tillistä, sitruunasta, punasipulista, suolasta ja pippurista. Mikäli kala maistuu paremmin, voi samantyyppisen tahnan sekoittaa yhtälailla lohesta tai tonnikalasta, ja patongin sijaan käyttää saaristolaisleipää tai rullattavia rieskoja. Myös parmesanilla viimeistelty simpukka-pastasalaatti toimii herkullisena merellisenä eväänä valkoviinin kanssa. Vinkki: viilentävänä ja kevyenä jälkiruokana maistuu pakkasessa olleet viinirypäleet. Kuin kylmän raikkaita karkkeja.

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Mitä mukaan merenrantapiknikille

Hifistelyhetkiin sopivat paitsi ne pöytäliinat myös taittopöydät ja -tuolit sekä muut kevytrunkoiset kalusteet. Mutta ei piknikille tietysti muuttoautolla tarvitse mennä, viltillä pääsee jo pitkälle. Parhaita ovat toiselta puolelta muovitetut alustat, niin maan mahdollinen kosteus ei tule läpi. Istuskelu- ja loikoilumukavuutta lisäävät tyynyt, ja tunnelmaa saa halutessaan kohotettua kukilla ja lyhdyllä. Korikassi on kaikessa eteläranskalaisuudessaan kivannäköinen ja myös ryhdikäs apu tarpeiden kantamiseen. Jos musiikkia tahtoo kuunnella, kannattaa muistaa kaiuttimet. Meille riittivät luonnonäänet ja päässä soiva soundtrack, joka tietenkin oli Mobyn Porcelain. Vinkki: Jos perinteiset viinilasit painavat liikaa tai aiheuttavat sirpelaiden pelkoa, hanki jalalliset muoviset viinilasit, joita saa esimerkiksi Clas Ohlsonilta ja Etolasta. Voittaa kertakäyttömukit mennen tullen.

Homevialaura, Jacob's Creek, valkoviini, piknik, Helsingin rannat ja saaret

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia koskeva kommentointi on kielletty, mutta muu keskustelu kommenttiboksissa on tavalliseen tapaan tervetullutta.

Comments

  • Ihana kuulla! Toast skagen -tahnasta on lukuisia versioita, mutta kyseisillä raaka-aineilla ei ainakaan voi pahasti mennä pieleen. :) Herkullisia hetkiä Päijänteen rannalle!

  • Ei ole reseptiä, on vasta inspiraatio. :) Jotenkin tuli vain sellainen fiilis valkkaria maistellessa, että sen pariksi sopisi todella hyvin parmesan sekä simpukat, ja pastasalaattia pidän muuten vain oivana piknikeväänä (ruokaisa, eikä mene mömmöksi samanlailla kuin vihersalaatti).

   Olen parhaillaan innostunut simpukoista siksikin, kun muistin, että nehän ovat spessummaksi ruoaksi kuitenkin tosi edullisia. Pirkka Parhaat Savustetut simpukat öljyssä (2,50 euroa purkki) on ainakin suositeltava, juuri teimme siitä ihanaa pastaa! Sen reseptin voin jakaa ja tapani mukaan hyvin suurpiirteisesti: kastikkeeseen simpukoita, sipulia, valkosipulia, kermaa, valkoviiniä, sitruunamehua, suolaa ja pippuria, päälle parmesania.

   Pastasalaattia ei tietenkään voi noin vetisessä kastikkeessa uittaa, mutta muuten menisin samalla makumaailmalla. Hyvää pastaa, simpukoita, parmesania ja kastike oliiviöljystä, valkosipulista, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista. Lisäksi lisäisin pastasalaattiin kevätsipulia, basilikaa ja miksei chiliäkin! Myös rapsakaksi paistettu parsa tai vihreät pavut sopivat varmasti mukaan. :)

  • Kiitos ja kiva kuulla, että vinkeistä oli iloa! Lyhty on Etolasta, vuosia vanha, mutta luulisin, että heidän valikoimassaan on samantapaisia edelleen. :) Toivottavasti löytyy!

 1. Ihanalta näyttää ja kuulostaa iltapäiväpiknikkinne! Meren läheisyys on todella jotain ainutlaatuista ja sellaista josta en itsekään suostuisi luopumaan. Täällä Espoon puolella on tullut tänä kesänä kilisteltyä mm. Karhusaaressa ja Kasavuorella, joista molemmista avomerta ja laivoja on ihana katsella. Espoon valttina lienee rauhallisuus, mutta palvelut sitten on kyllä DIY-luokkaa…:)

  Patonki toast skagenillta kuulostaa hyvältä idealta, pitääkin laittaa kokeiluun! Niin harvoin sitä tulee ajateltua miten jonkin hyvän ruoan saisi menevämpään muotoon, ja tuo olisi juuri sitä. Itse suosin jälkiruoaksi (ja alkuruoaksi ja välipalaksi ja muuten-vaan-palaksi) mansikoita, niistä ei saa kesällä tarpeekseen!

  • Espoossa on tosiaan valtavan kivoja merimaisemia myös! Haukilahdessa on ainakin palveluja, mutta muuten voi olla DIY-luokkaa. ;) Vaikka skagen yleensä tarjotaan paahtoleivän päällä lautaselta, toimii tahna tosi hyvin myös patongin täytteenä. Yleensäkin muuten kaikki, jossa on tilliä, maistuu kesältä. Sama juttu mansikoiden kanssa. Itse olen syönyt tänä kesänä luvattoman vähän mansikoita. Ehtiiköhän vielä, vaikka kovasti puhutaan mansikkakadosta? Rakastan halloumisalaattia mansikoilla ja basilikalla. :) Ihanaa kesää!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue