Totta vai tarua – myyttejä pastasta

Yhteistyössä Asennemedia ja Urtekram

Homevialaura, Urtekram, luomu, pasta, simpukkapasta

Taas yksi syrjähyppy ruokabloggaajaksi, sehän sopii! Ja huomaatteko, aiheena jälleen pasta. Minustahan on tullut epävirallinen pastalähettiläs, sehän sopii sekin! Lähdin miettimään pastaan usein liitettyjä myyttejä ja sitä, pitävätkö ne paikkansa vai eivät.

Homevialaura, Urtekram, luomu, pasta

Pasta voi hyvinkin olla terveellistä

On totta, että pastaan liittyy usein sellaiset sanat kuin kerma ja juusto, mutta toisin kuin yleisesti ajatellaan, en missään nimessä allekirjoita sitä, että pasta olisi synonyymi epäterveelliselle ruoalle – samanlailla kuin salaattikaan ei aina ole synonyymi terveelliselle annokselle, sillä muutama salaatinlehti ei kumoa kekoa rasvaisia täytteitä. Urtekram-pastat ovat aina luomua ja 100-prosenttista durumvehnää eli kuitupitoista täysjyvää. Kastikepohjan taas voi tehdä myös esimerkiksi kevyempään tomaattisoseeseen ja pastan avulla tulee parhaimmillaan syötyä aimo annos hyvää tekeviä kasviksia.

Homevialaura, Urtekram, luomu, pasta, simpukkapasta

Kotona kokattu pasta on suhteessa ravintolapastaa parempaa

Tilaan todella harvoin pastaa ravintolassa, ellei ravintola ole niihin erikoistunut tai olla Italiassa. Se vain tuntuu hölmöltä tilata ruokaa, jota tietää osaavansa tehdä niin hyvin ja helposti kotonakin. Siksi mieluummin teen pastaa kotona ja tilaan ravintolassa annoksia, joihin omat kokkaustaitoni eivät taivu (toistaiseksi niitä riittää kyllä).

Homevialaura, Urtekram, luomu, pasta, simpukkapasta

Hyvään pastaan kannattaa panostaa

Pasta on mukavan edullinen ruoka, saahan sitä pussin jopa alle euron hintaan. Kuitenkin kulinaristeja suosittelen panostamaan parempaan pastaan. Vaikka laadukas pastapaketti olisi tuplan tai triplankin kalliimpi, jää absoluuttiseksi annoshinnaksi silti pieni summa, ja makuelämys on taatusti toinen. Korkealaatuiset Urtekram-luomupastat tekee italialainen Felicettien perhe jo neljännessä sukupolvessa. Pasta valetaan perinteisellä valmistustavalla pronssimuoteissa ja näin pastan rouhea pinta tuo kastikkeen maut aivan erityisen herkullisesti esille.

Homevialaura, Urtekram, luomu, pasta

Pasta on tyylikästä vierastarjottavaa

Pasta on vierasruoista parhaita: nopea ja simppeli sekä yleensä takuuvarma hitti niin aikuisille kuin lapsille. Pasta-annosten ohella uunissa muhinut lasagne toimii aina joko perinteisellä jauhelihalla, kasvisversiona tai merellisin täyttein. Urtekramin valikoimassa on muuten myös gluteenitonta pastaa, joten pastan tai lasagnen tarjoaminen keliaakikkovieraillekaan ei ole mikään ongelma, huh!

Homevialaura, Urtekram, luomu, pasta, simpukkapasta

Itse kokkasin tällä kertaa savusimpukkaista pastaa, jonka kastikkeeseen kuullotettiin paistinpannulla oliiviöljyä, valkosipulia, sipulia, savustettuja simpukoita öljyssä, (kaura)kermaa, valkoviiniä, sitruunaa, suolaa ja pippuria. Annoksen päälle tuli parmesania, kevätsipulin vartta, persiljaa ja basilikaa. Parhaan lopputuloksen saamiseksi jätä pasta al denteksi sekä keitä se suolassa. Itse pidin vielä joitain vuosia sitten keitinveden suolaa turhana, mutta mitä vielä, suola on tärkeä tekijä pastan maun korostamisessa.

Homevialaura, Urtekram, luomu, pasta, simpukkapasta

Tämän pastan kanssa ei nokka montaa minuuttia tuhissut, mutta se maistui juuri sille kuin pitikin: valkkarin kanssa raikkaalle ja kaikessa vihreydessään ravitsevalle. Nyt on kuitenkin aika siirtyä seuraavaan sesonkiin. Kuten Evita-lehdessä aikoinaan kirjoitettiin:  Viinipäiväntasaus on se hetki, kun syysiltojen pimetessä tekee mieli vaihtaa valkoviini punaviiniin. Seuraavat kuukaudet meillä syödäänkin Stefanon ja Robertan tekemää pastaa ainakin sienillä ja porolla sekä punajuurella ja vuohenjuustolla täyteläisen punaviinin ja villasukkien lämmittäessä kesälle hyvästit sanovaa kehoa. Ja hei, halloweenin henkeen suosittelen vuodenaikaan myös vähemmän tunnettua kurpitsapastaa. Sylvin reseptin pohjalta olen saanut omani onnistumaan. Tunnelmallista viikkoa!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Huomenta!

  Rakastan pastaa enkä lähde mihinkään ruokahullutuksiin mukaan eli välttelemään ruoka-aineita trendien mukaan. Kun katsoo italialaisia ihmisiä eipä heillä kovin paljoa enemmän terveysongelmia tai ylipaino-ongelmia ole kuin suomalaisilla vaippa pastaa popsitaan lähes päivittäin :-)

  • Annoskoossa on pikkuisen eroa italialaisilla. Siellä ei pastaa kauhota litroittain, vaan syödään paljon pienempiä annoksia kuin Suomessa. Ruokakulttuurista voisi kyllä ottaa mallia :)

  • Tervehdys toiselle pastafanille! Ihan sama juttu, en kiellä itseltäni mitään, vaan pyrin eteläeurooppalaisittain syömään kaikkea kohtuudella. Eikä terveellisyys aina muutenkaan ole itseisarvo. Suomessa ihan liian harvoin puhutaan maun tuomasta mielihyvästä, kun ainakin Ranskassa se on ruoan tärkein tehtävä. Mielihyvä ja yhteisöllisyys. Jos viikon aikana tulee muuten syötyä järkevästi, ainakin nyt paljon kasviksia, mahtuu viikkoon myös se juustossa, oliiviöljyssä ja pekonissa uitettu pasta, jos siltä tuntuu. :)

   Ja totta Sonja, annoskoolla on suuri merkitys! Tosin italiaanot taitavat syödä antipastot, primon, secondon ja jälkiruoan, eli vaikka yhden annoksen koko olisi pienempi, onhan sitä syötävää tuossakin. ;) Yhtä kaikki, itse olen henkeen ja vereen eteläaurooppalaisen ruoka- ja viinikulttuurin ystävä. Koen sen paljon enemmän omakseni kuin suomalaisen.

 2. Täältä löytyy myös yksi pastan ystävä. Aikuisiällä mielenkiinto on laajennut myös muuallekin, kuin vain siihen äidin reseptillä tehtyyn jauhelihakastikkeeseen ja lasagneen (joka myös äidin reseptillä :) ). Itse pidän siitä, että pastan kanssa on todella helppoa onnistua, vaikka sitten ihan vain improvisoisi ja se taipuu moneen.
  Meillä on todettu myös, että pasta, varsinkin spagetti, on oiva ruoka kahdeksan kuiselle treenata sitä oikeaa syömistä. Se antaa kivasti tuntumaa pieneen suuhun, mutta on riittävän liukasta ettei jää ihan heti kurkkuun kiinni.

  • Äidin bolognese. <3 Se oli minunkin eka pastarakkaus ja sitä fanitan edelleen. Ihan paras puoli on juuri tuo improvisaation mahdollisuus, sillä pasta on parasta hävikkiruokaa. Juuri tein kanapastaa, johon sain käytettyä kaikki loput valkosipulin, chilin, inkiväärin, yrttien, sitruunoiden, kookoskerman ja parmesanin jämät. Arvaa tuliko siitäkin taivaallista, ihan vahingossa. Kiitos vinkistä! Meillä on vielä menty soseilla, mutta pian on aika täydentää menua sormiruoilla. Spagetti menee testiin ja vinkkinä, että Urtekramin pastasarjassa on myös hauska lastenpasta Safari Zoo. Varsinkin parin kolmen vuoden iässä, kun monella lapsella alkaa luontaisesti nirsoilukausi, voi hauskoista ruoista olla apua ja iloa syömiseen. :)

   http://www.urtekram.fi/tuotteet/elintarvikkeet/pasta/pasta-safari-zoo-luo-400-g

 3. Aivan loistava postaus! Itse olen aina ollut iso pastan ystävä, mutta mielsin sen monta vuotta tosi epäterveelliseksi. Nyt olen kuitenkin alkanut keitellä tummaa ja täysjyväpastaa, ihastunut viime aikoina myös pastasalaatteihin, ja hoksannut että pasta voi olla paitsi ihanaa, myös terveellistä! xx

  http://www.shakespeareandsparkle.com/

  • Tosi kiva kuulla, kiitos Jenni! No juuri niin. Mustavalkoinen ajattelutapa on muutenkin mielestäni kyseenalaista. Eihän mikään ruoka, josta on miljoona variaatiota, voi mitenkään olla aina joko terveellinen tai epäterveellinen. Sama burgereissa. Niistäkin saa halutessaan tehtyä tosi ravitsevia bataatilla ja kasvispihveillä. Toinen kysymys on, tarvitseeko ruoan terveellisyyttä aina maksimoida. Minusta ei. Elämään mahtuu myös nautintoja, joilla ravitaan ensisijaisesti sielua, ei ruumista. :)

  • Kiitos, Anna! Kyseessä on Villeroy & Bochin pastalautaset, löytö Hulluilta päiviltä. Muuten en ole nähnyt lautasia myytävän sen koomin Stokkalla kuin verkkokaupoissakaan. Ehkä kyseessä oli jokin poistoerä tms. Kannattaa toki googlata tämänhetkinen saatavuus, toivottavasti löytyy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue