Muutto – näin sen teimme ja näin helpotimme urakkaa

Homevialaura, muutto, järjestely

Muuttoja on yhtä monta kuin elämäntilanteitakin, mutta ajattelin jakaa omat kokemukseni tämänkertaisesta muutosta, kun kaikki on vielä tuoreessa muistissa. Toivottavasti näistä huomioista on jollekin teistä hyötyä kodin vaihdon yhteydessä.

Muuttostrategia

Jarisarasvuomaisesti meillä oli muuttostrategia. Päätimme tietoisesti tehdä isoimman työn edellisen asunnon päässä, jolloin itse muutto olisi kevyempi ja kotiutumisvaihe nopeampi. Aloitimme muuttovalmistelut suurin piirtein kahta viikkoa aikaisemmin läpikäymällä käytännössä koko omaisuutemme. Muutossa suhtauduimme tavaraan vielä huomattavasti tavallista järjestelyä tiukemmin. Koska tavaraa on viimeksi käytetty? Löytyykö sille varmasti paikka ja tehtävä uudesta kodista? Koska uudessa kodissamme on vähemmän säilytystilaa, ja koska kaipasimme vielä enemmän selkeyttä elämäämme, olimme todella tiukkoja seulan kanssa. Tyhjensimme kellaria, palautimme lainahuonekaluja, annoimme omia kalusteitamme eteenpäin sekä teimme muutamia Tori-kauppoja ja hyväntekeväisyyslahjoituksia.

Sanoisin, että omaisuutemme keveni ainakin pakettiautollisella. Jos olisimme tehneet karsimistyön vasta uuden asunnon päässä, en kerta kaikkiaan tiedä, mihin kaikkialle tavarat olisivat edes väliaikaisesti asettuneet. Veimme tavaroiden läpikäymisen niin pitkälle, että mietimme suurimmalle osalle jo valmiiksi paikat uudessa kodissa. Esimerkiksi ensimmäisen kuvan uudellenjärjestetyille laatikoille oli tiedossa hyllyt toisen vaatehuoneen uudesta säilytysjärjestelmästä.

Homevialaura, muutto

Muuttoajankohta

Uusi koti oli käytössämme koko marraskuun ajan, mutta remontin takia muutimme vasta kuun lopussa. Kahden kodin pitäminen kuukauden päällekäin mahdollisti vaiheittaisen muuton. Kun suurin osa remontista oli ohi ja pahimmat pölyt laskeutuneet, aloimme viimeisenä kahtena viikkona viedä jo tavaraa. Esimerkiksi valtaosan astioista, kattiloista ja muusta keittiötavarasta kuskasimme uuteen kotiin jo ennen muuttopäivää – suoraan paikoilleen uuteen keittiöön. Tämä helpotti radikaalisti varsinaista muuttopäivää, kun kaikkea ei tarvinnut hallita kerralla.

Homevialaura, muutto, säilytyskassi

Pakkaaminen

Me emme vuokranneet lainkaan muuttolaatikoita, vaan päätimme pärjätä kymmenellä muuttopahvilaatikolla juuri siitä syystä, että muuttomme oli vaiheittainen. Omia laatikoita oli järkevämpi alkaa täyttää jo kahta viikkoa ennen ja määrällisesti laatikoita riitti pieni määrä, kun osan tavaraa kuskasimme etukäteen, jolloin laatikot pystyi täyttämään uudestaan. Pahvisia muuttolaatikoita saa ainakin Biltemasta, Clas Olhsonilta, Ikeasta ja Bauhausista. Lisäksi Ordning & Redan ja Clas Ohlsonin säilytyskasseista oli iso apu, väheksymättä myöskään vanhoja kunnon jätesäkkejä, joihin oli helppo heittää niin tyynyjä kuin muutakin kevyttä isoa tavaraa (ja ne viimeiset kaapin epämääräiset sisällöt, jotka tajuaa aina vasta ennen lähtöä). Muutossa jätesäkeissä kannattaa suosia vahvempia versiota kuin tavallisia ruokakaupassa myytäviä. Kupla- ja suojamuovia hyödynsimme tietysti pakkaamisessa myös. Muuttolaatikoihin kirjoitimme tussilla laatikon sisällön, mikä helpotti tavaroiden sijoittelua, käsittelyä ja löytämistä.

Homevialaura, muutto

Muuttoapu

Olisimme varmasti saaneet ystäväpiiristä muuttoapua, mutta perheellisten kolmekymppisten vaivaamiseen on huomattavasti korkeampi kynnys kuin kaksikymppisten houkutteleminen pitsapalkalla. Niinpä hyvillä mielin tilasimme muuton, joka ei edes meidän tapauksessamme tullut ulkoistettuna juurikaan sen kalliimmaksi. Siinä, missä olisimme maksaneet pakusta päivän vuokran ja suhanneet moneen kertaan edes takas, muuttofirma kuorma-autoineen siirsi tehokkaasti kaiken kerralla. Vertailimme Helsingissä toimivia muuttofirmoja Hesarin jutun avulla.

Koska muutto osui kuun viimeiselle lauantaille, ja koska olimme varaamisen kanssa myöhään liikkeellä, meni viimeinenkin aamupäiväaika nenämme edestä. Vaan onni onnettomuudessa! Se, että muuttomme alkoi vasta klo 15.30 osoittautuikin paljon paremmaksi. Näin meille jäi koko aamupäivä aikaa pakata viimeisiä tavaroita – esimerkiksi sängyn ja hygieniatarpeet kun voi pakata vasta muuttopäivän aamuna. Ammattilaisten suorittamana muutto oli myöhäisemmästä aloitusajankohdasta huolimatta parin tunnin jälkeen alkuillasta ohi.

Homevialaura, muutto, liitutauluseinä

Muuttosiivous

Kahden viikon intensiivisen tavarakaaoksen jälkeen muuttosiivoukseen meillä ei olisi enää, erityisesti tässä elämäntilanteessa, riittäneet rahkeet. Uusi yhteistyökumppanini, Freska, tarjosi meille muuttosiivouksen blogin kautta, kiitos vielä! Kotisiivouksen varaaminen onnistuu helposti Freskan nettisivujen kautta. Meidän tapauksessamme muuttosiivoukseen meni viitisen tuntia eli noin tunti tavallista viikoittaista kotisiivousta enemmän, kun mukana oli niin kaappien pyyhkimistä kuin jääkaapin ja mikron siistimistä. Tämän summan olisin suuren helpotuksen nimissä ja kotitalousvähennyksen jälkeen maksanut mieluusti itsekin.

Ulkoistetussa muuttosiivouksessa kannattaa huomioida yksi asia: Freskan siivoojille on jätettävä imuri ja moppi, eli niitä ei voi muuttaa heti mukanaan. Näin pimeään vuodenaikaan, erityisesti jos muuttosiivous ajoittuu iltapäivään, voi olla syytä jättää paikalle jokin työvalo, jos valaisimet ovat jo uudessa kodissa. Meille oli tärkeää jättää uusille mukaville asukkaille ammattitaitoisesti siivottu koti ja puhtaan raikas uusi alku – ja pienet liitutauluterveiset kaupan päälle.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Kaikkia tällaisia järjestelyjuttuja on ihana lukea :) Tajusin tän jutun luettuani, että jos jostain asiasta olen jollekin “kateellinen” niin se on vähäisestä tavaran määrästä. Eikö aika hassua, tähän on tultu, kateutta ei aiheuta kenenkään kamat vaan niiden olemattomuus. Huoh…sanon minä – remppakaaos levinneenä koko kämppään, ihan liikaa tavaraa (jota ei mun päätösvallalla saa ulos) ja hirmuinen työkiire. Mutta eiköhän se tästä joskus.

  Mutta hei nauttikaa uudesta kodista ja kaikesta siitä fiiliksestä!

  • Niin kiva kuulla! Järjestelyjuttuja tulee vielä varmasti paljon lisää, koska tuntuu, että se määrittää sisustustani tällä hetkellä tosi paljon. Siis ajatus siitä, että kaikelle on oltava oma paikkansa, ja että haluan omistaa tosi vähän mutta hyvää, ja harkita jokaista ostosta tarkkaan. On erittäin kiinnostava ilmiö! Miten uutta luksusta on vapaus tavarasta ja lisääntynyt vapaa-aika. Remppa-aika on tosi stressaavaa ja siinä, samoin kuin muutossa, tavaramäärä aina konkretisoituu, kun joutuu hetken elämään laatikoiden ja sotkun keskellä. Siitä haasteesta puhumattakaan, että perheessä on eriävät mielipiteet säilytettävistä tavaroista, mikä taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Paljon tsemppiä sinne, teidän kylppärin lattiasta tulee tosi upea! Kiitos muuten, kun huomautit silloin Insta-kommentissa kuivumisajasta. Emme olleet ottaneet sitä tarpeeksi huomioon ja nyt on aika selvää, että mikrosementti laitetaan vessaan ja kylppäriin vasta kesälomalla, ei alkuvuodesta. Tiedämmepähän vain henkisesti olla kärsivällisiä. Toisaalta, ei tässä heti uudestaan jaksaisikaan remontoida. ;) Kiitos paljon, nautitaan!

 2. Mulla sujui muutto tismalleen samalla tavalla, paitsi että muutin tavarat varastoon itse koska päätin luopua kutakuinkin kaikista kalusteistani, ml sänky. Edellisellä kerralla ulkoistin koko homman ja liputan kyllä sen puolesta muuten, tämä nyt oli poikkeustapaus. Samaten tavaroiden läpikäyminen ennen varsinaista muuttoa maksaa kyllä itsensä takaisin, sitä viime hetken sälää riittää joka tapauksessa. Vaikka tällä hetkellä kaupanpurku näyttääkin todennäköisimmältä vaihtoehdolta täytyy sanoa, että mikä suuri helpotus saada muutto pois tieltä. Kävi miten kävi, tulee olemaan huomattavasti helpompaa muuttaa varastossa järjestyksessä olevat tavarat sitten aikoinaan vain suoraan uuteen kotiin, missä ikinä se onkaan. :)

   • Kiitos paljon, Mia! Jäin muuten miettimään, kuinkakohan yleistä on ostaa palveluna ihan koko muutto, mukaan lukien pakkaaminen. Sinänsä houkutteleva ajatus kaikessa helppoudessaan, mutta omalla kohdalla en osaisi kuvitella muuttoa ilman tavaroiden läpikäymisvaihetta. Jotenkin se kuuluu asiaan, että uusi alku starttaa puhtaalta pöydältä. Oli varmasti hyvä idea ja ainoa oikea ratkaisu myydä tarpeeton tavara nyt ja siirtää vain tärkeimmät varastoon. Olisin voinut (ylläri) ostaa koko omaisuutesi, mutta kerrankin pysyin päätöksessäni, että kotiudun ensin rauhassa, ja mietin vasta sitten, mitä tänne oikeasti tarvitaan. Samanhenkinen jalkavalaisin mustalla varjostimella on kyllä etsinnässä, mutta kun et siitä luopunut. ;) Onko se se Charin perintövalaisin, Design by Frandsenin Nice? Oletko ollut tyytyväinen?

    Niin kurjaa, kun asunto yllätti ongelmillaan. :( Siinä ei tosiaan ole kyse vain sisustelusta, vaan kyllä se on stressaavaa, kun ei tiedä, mihin seuraavaksi asettuu ja miten elämänsä järjestää. Jos kaupat peruuntuvat, toivon, että sillä on tarkoituksensa ja kaikki kääntyy lopulta vielä paremmaksi. Ja kuten sanottu, seuraavat askeleet sujuvat joka tapauksessa paljon helpommin nyt, kun olet saanut varastoitua kamat. Pidän kovasti peukkuja ja jään odottamaan uutisia. Paljon jouluterkkuja täältä myös!

 3. Kai se on täälläkin päässä tuo lähentyvä 3 ja 0, kun sitä on alkanut kuulemaan ystäviltä yhä enemmän sitä, että on vuokrattu muuttoauto ja siivooja. Itse en varmaan muuttoautoon päädy, koska omistan isäpuolen, jolla on kuorma-autoksi rekisteröity pakettiauto ja peräkärry, sekä pikkuveli muuttomiehenä. Niin ja anoppi on vielä ammattisiivooja ja innokas tarjoamaan apua. :D No mutta katsotaan sitten millaisiin ratkaisuihin päädytään, kun se oma muutto on ajankohtainen. Sitä ennen kärvistellään kauheassa muutto/remppakuumeessa.
  Ja mä olen niin kateellinen tuosta, että olette niin samoilla linjoilla tavaran säilyttämisestä. Minä kun elän yhden himohamstraajan kanssa, joka säästää vanhat pankkikortitkin muistona. Itse kun yritän kovasti sisäistää enemmän konmarimaista ajatusmaailmaa. Mutta ehkä tässä pikku hiljaa löydetään se yhteinen sävel, myös tässä asiassa.

  • Tuolla kokoonpanolla kannattaa tietysti hoitaa muutto talkoovoimin! Melkein kuulostaa siltä, että teillä on siinä täyden muuttopalvelun firma koossa. :D Tiedän olevani onnekas, että emme joudu koskaan kiistelemään tavarakysymyksistä. Mitä olen KonMari-ilmiöönkin liittyvistä keskusteluista ymmärtänyt, suurin osa perheistä joutuu (no, sitä en tietenkään vielä tiedä, tuleeko bebestä tavaraan kiintyjä vai ei). Ei varmasti auta muu kuin pyrkiä kompromissiin. Hamstraajaltakin sopii mielestäni odottaa jonkinlaista vastaantuloa, vaikka hän ei koko huushollin tyhjentämiseen suostuisikaan.

 4. Samalla kaavalla sujui meidänkin muuttomme. Hyvä konsti oli myös sujauttaa isoihin kasseihin (Claes Ohlsson, Ikea ym) pahvilaatikko. Näin vein kymmeniä satseja tavaraa työmatkalla uuteen osoitteeseen.
  Lämpimät onnittelut uuteen kotiin ja intoa järjestelyyn…

  • Tosi hyvä vinkki! Pahvilaatikot ovat epäergonomisia kantaa, kun taas laukun saa heitettyä olalle, ja niin sitä jaksaa painavammankin kantamuksen. Hienoa, jos teilläkin muuttoa helpotti tavaroiden vieminen pikkuhiljaa. Kiitos paljon ja samoin, tunnelmallista kotiutumisen aikaa!

 5. Toimivia vinkkejä, joita mekin ollaan hyödynnetty! Ja todellakin kannattaa tehdä tavaroiden ja varaston/kellarin/häkkikomeron setviminen jo vanhassa paikassa, jos vain suinkin mahdollista. Vaakamallisissa pyykkikoreissa oli myös kätevää kantaa erityisesti keittiötavaraa, tyhjentää korit heti paikoilleen uudessa paikassa ja taas olivat uudestaan käytettävissä. Meillä on ollut painavia isoja kokopuisia kaappeja, joita on tarvinnut kantaa kierrrerappuja pitkin seitsemännestä kerroksesta alas ja seuraavassa osoitteessa taas sama rumba ylös suuntaan kolmanteen kerrokseen. Kohtuuullisen hurjan näköistä touhua ammattimiestenkin tekemänä, joten tuossa voi tottumattomilla kantajakamuilla (tarjokkaille sanoimme kaunis kiitos, mutta ystävyytemme on arvokkaampaa) pahimmassa tapauksessa käydä tosi huonosti, kun kaappi kaatuu päälle. Onnea uuteen kotiin Laura!

  • Niinpä! Oikein puistattaa, että meillä olisi täällä kaiken muun kaaoksen kukkuraksi kellarillinen turhaa tavaraa. Ellei todella tule äkkilähtö, niin ehdottomasti kannattaa nähdä vaiva mieluummin vanhan kodin päässä. Kotiutumisessa menee muutenkin oma aikansa, niin huomattavasti sujuvampaa se on hallittavan omaisuuden kanssa. Sinäpä sen sanoit! Unohdinkin mainita, että en siksikään kehdannut nyt vaivata ketään, että muutimme hissittömän talon kolmannesta kerroksesta. Vaikka antiikkilipastot ehdimme myydä jo, olisi parisängyssä ja sohvassakin ollut ihan tarpeeksi tekemistä ystäväraukoille. Puhumattakaan täyspuisista huonekaluista ja seitsemänkerroksisista kierreportaista. :D Voi apua! Siinä on varmasti ammattilaisetkin hikoilleet ja toden totta, tosi vaarallistakin painavien huonekalujen kanssa taiteilu on kokemattomille. Onneksi molemmilla ilmeisesti loppu hyvin, kaikki hyvin. :) Kiitos paljon, Mari!

 6. Meillä on myös käytetty viimeisessä kolmessa muutossa muuttopalvelua. Laatikot ovat tulleet noin viikkoa ennen muuttopäivää ja ne on haettu muutaman päivän päästä siitä Kätevää kyllä, koska silloin niiden on pakko olla tyhjiä eli tavarat eivät jää viikoiksi laatikkoihin :) Ennen muuttoa on käyty kaikki tavarat kriittisesti läpi ja annettu ylimääräiset hyväntekeväsyyteen, mutta silti tavaraa tuntuu olevan aivan liikaa. Tuo kellarin siivoaminen on kyllä meillä joka kerta jäänyt, muuttomiehet ovat kantaneet ne vain vanhasta kellarista uuteen. Ehkä senkin vielä joku päivä saa siivottua :) Nuo ensimmäisessä kuvassa olevat valkoiset laatikot näyttävät tosi käteviltä, mistä ne ovat?

  • Erittäin hyvä huomio, deadline on paras muusa! ;) Yllätyin itsekin, miten tällaisen himojärkkäilijän kodista ei pitänyt löytyä juuri mitään ylimääräistä ja silti tarpeetonta tavaraa oli yhtäkkiä kassitolkulla. Mutta kyllä sitä vain kertyy, kun käy jokaisen tavararyhmän tarkasti läpi. Vaikka yksittäisten tavaroiden kohdalla ajattelee, ettei esine vie paljoa tilaa, sen kun toistaa monella sadalla, niin pienistä puroista syntyy iso virta. Kyllä se kellarinkin läpikäymisinspis sieltä vielä tulee, jos on tullakseen. ;) Laatikot ovat Ikeasta, Kuggis-sarjaa. Isompia laatikoita ei saa enää ihan samanlaisina, mutta uusina versioina kyllä, kädensijojen kanssa. Ja matalampia saa edelleen. Kuggikset ovat kyllä pinottavina tosi käteviä ja korkeakiiltoinen muovipinta on erittäin helppo pyyhkiä siistiksi, joten oletan näillä olevan paljon pidempi elinkaari kuin herkästi lyttääntyvillä pahvilaatikoilla. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/series/31607/

 7. Tuo onkin hyvä miettiä, että löytyykö tavaralle paikka uudessa kodissa. Silloin ei tule varmasti mitään turhaa mukaan, ainakaan paljoa. Muutin kuukausi sitten ja vuokrasin pakettiauton. Onneksi ei tarvinnut kuin yksi reissu tehdä, koska olin myynyt aika paljon turhaa tavaraa, joten kaikki mahtui kerralla pakettiautoon.

  • Moi Tuula! Näin on, suurin karsiminen kannattaa tehdä jo nykyisessä kodissa, jos vaan suinkaan mahdollista, eikä vasta uudessa asunnossa. Selviää kaikesta helpommalla. :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue