Keittiööni joulun teen

Yhteistyössä Asennemedia ja Hardys

Homevialaura, joulu

Onneksi joulussa on ainakin yksi asia, joka päästää ihmisen helpolla: ruoka. Mielestäni niin aaton illallinen kuin joulunalusajan suupalat vieraille on todella stressitön toteuttaa – sen kuin nostaa vain tarjoiluja pöytään. Juustolautanen on tietysti klassikko. Miten helpolla muutaman juuston, hillon, hedelmien, piparien ja keksien kanssa pääsee. Kaunis esillepano luo kuitenkin illuusion vaivannäöstä. Oikea emännän silmänkääntötemppu.

Homevialaura, joulusalaatti, kranssisalaatti

Salaatteja tarjoan vieraille ympäri vuoden, sillä nekään eivät vaadi kuin kokoamisen, mutta mausta ja ruokaisuudesta ei silti tarvitse tinkiä. Salaateissa on kiva mukailla sesongin raaka-aineita ja tunnelmaa. Ihanan jouluisen kranssisalaatti-idean näin ensimmäisen kerran Pinterestissä, ja vähän aikaa sitten myös Hesarissa. Hesarista puheen olleen, luen nykyään uutiset päivän myöhässä. Suurin ja itse asiassa ainoa sopeutumisvaikeutemme rivitaloasumisessa on aamulehden hakeminen postilaatikosta. Nyt kun Posti on etsinyt uusia ansaintamalleja, voisitko ystävällinen lehdenjakaja heittää Hesarin jenkkileffatyyliin ovemme eteen, kiitos!

Homevialaura, joulu, viini, Hardys, Nottage Hill, Riesling, Shiraz

Joulun makuja siivittää mainiosti australialaisen Hardys-viinitalon Nottage Hill -pari, joka nousi omaksi suosikikseni Hardys-viinitastingissä. Hardys Nottage Hill Riesling -valkoviinissä yhdistyvät ominaisuudet, joita yleensä valkoviinistä haen: riesling-rypäle, mineraalisuus ja puolikuiva hedelmäisyys. Enkä ole yksin makuni kanssa, sillä viini on voittanut vuosien saatossa 72 palkintoa kansainvälisissä viinikilpailuissa. Joulun kalapöydän ohella viinin kanssa suositellaan aasialaista, mikä ainakin minulle on tervetullut vinkki, sillä juuri mausteisen ruoan kylkeen on minusta haastavinta löytää sopiva viini. Hardys Nottage Hill Shiraz -punaviini taas pohjautuu punaviinien lempirypäleeseeni, shiraziin. Marjaisuutta, lakritsia ja suklaata yhdistelevä lämmin mausteisuus on omiaan juustojen kanssa. Povaan tästä hyvää kaveria myös kinkulle sekä täyteläisen pehmeille laatikoille. Joulupöytään nämä tyylikkäät viinit saa 11,90 eurolla.

Homevialaura, joulu, viini, Hardys, Nottage Hill, Shiraz

Ruoan silmänkääntötempun ohella saman voi tehdä myös viiniin. Pöytä näyttää heti viimeistellymmältä ja juhlavammalta, kun pulloa kaulailee koriste. Tässä käytin mustaa leveää satiininauhaa rusettina, ja toisena klassikkokikkana rosmariinista tehtyä kranssia. Yhtä lailla tarkoitukseen käyvät vaikka havut, kävyt tai pienikokoinen kuusenkoriste roikkumaan. Söpö idea on myös neuloa minikokoinen kaulaliina pullon kaulaa lämmittämään.

Homevialaura, joulu, viini, Hardys, Nottage Hill, Riesling

Joulusalaatin kaava onnistuu varmasti, kun salaattina käyttää esimerkiksi tammenlehvää, vuonankaalia tai rucolaa, ja kun täytteiksi yhdistää jotain suolaista, jotain rapeaa ja jotain raikkaan hedelmäistä. Muistilistana ainakin nämä täytteet sopivat joulusalaattiin: juusto kuin juusto, pähkinät ja mantelit, viikunat ja luumut kuivattuina tai tuoreina, taateli, persimon, appelsiini, viinirypäle, granaattiomena, päärynä, omena, punasipuli, punajuuri, karpalo, puolukka, rosmariini ja timjami. Tarjoiluun suosittelen pyöreää astiaa ja nimensämukaisesti kranssisalaatin idea on koota se kiertävään muotoon.

Homevialaura, joulusalaatti, kranssisalaatti

Ruoanlaitto uusissa maisemissa sujuu oikein hyvin (ainakin uunin toimivuus tuli hyvin selväksi muuton intensiivisen pakastepitsakauden aikana). En yhtään pane pahakseni, että kokkailunäkymänä on naapurin kaunis kuusi, ja kaikelle keittiötavaralle on löytynyt oma paikka, mistä ei koskaan voi olla varma ennen viimeisenkin astialaatikon purkamista. Käsittelen uuden keittiön tietysti ihan erikseen. Heti, kun löydän kadonneen ajan – ehkä samasta paikasta kuin parittomat sukatkin? Nyt sytyttelemään lisää kynttilöitä hämärään tunnelmaan, vai saadaankohan sittenkin valoisa valkoinen joulu!

Valviran ohjeistuksen mukaan alkoholia koskeva kommentointi on kielletty, mutta muu keskustelu on tavalliseen tapaan tervetullutta.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

  1. Pitääkin esittää hallitukselle ehdotus kranssisalaatista myös meidän joulupöytäämme. Minä en juurikaan tykkää joulun perinteisistä laatikoista, joten salaatti olisi tervetullut seuralainen kinkulle. Meillä vakituinen vieras joulukuun (jälkiruoka)pöydässä on minun glökijuustokakkuni. Tänä vuonna se päätyi myös erään synttärisankarin juhlapöytään. Meillä kasvaa täällä varsinainen pikkunainen. Hän oli kuin kotonaan juhlien keskipisteenä ja alkoi itkemään, kun vieraat lähtivät. :D

    • Raikas joulusalaatti sopii ihan varmasti kinkun kanssa juhlapöytään sen lisäksi, että se on kiva ruoka joulua odottaessa. Vaikka muuten olen hyvin joululiberaali, meillä juhlapöytä noudattaa ihmeen perinteistä linjaa. En tunne suurta intohimoa laatikoita kohtaan ja voisin periaatteessa tiputtaa ne menusta pois, mutta kerran vuodessa se lusikallinen maistuu sitten kuitenkin tosi hyvältä. Kala ja mäti pitävät kuitenkin selkeää ykköstilaa meidän tärkeimpinä jouluruokina. Glögijuustokakku, ah! Meillä siinä on vain yksi ongelma, tai oikeastaan kaksi: en leivo ja toiseksi syömme niin paljon juuri mainitsemiani kala-alkupaloja, että kinkulle ja laatikoille jää mahassa hyvin pieni tila, jälkkärille ei juuri sitäkään. :D Olen siis vähän outo, että kulutan jouluna korkeintaan muutaman Lakrits-makeisen ja piparin juuston kanssa, enempään makeaan en pysty. No vau, hänestä tosiaan kasvaa aikamoinen juhladaami!

  2. Todella kaunis salaatti -ja simppeli. Pääsee meillä uudenvuoden aaton pöytään aiemmin postaamiesi sapaksien kanssa. Nakit ja perunasalaatit on jo niin syöty. Laitan nykyään aina jotain muuta, viime vuosi vaihtui blineillä. Kiitos paljon näistä ideoista.

    • Olipa ihana kuulla, kiitos! <3 En ole ruokabloggaaja, mutta ehkä juuri siksi jaan mielelläni omanlaisia ruokavinkkejä. Mielestäni hyvin syöminen ja tyylikkäät tarjoiltavat kun eivät vaada tuntien laittamista tai monimutkaisia reseptejä. Ja kiitos itsellesi ideasta, alkoikin kovasti tehdä mieli blinejä. Niitä on saatava tammikuussa. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue