Joskus on mentävä väärällä jalalla kesälomalle tullakseen sieltä oikealla ulos

Kaupallinen yhteistyö, Dermosil

Homevialaura-vaaterekki_5491

Missä merkeissä teillä on heinäkuu käynnistynyt? Meillä on nyt takana ensimmäinen lomaviikko, sana loma tosin lainausmerkeissä.

Tilanne on se, että mieheni on ensi kertaa vuosiin koko kuukauden putkeen kesälomalla. Minä hoitovapaalaisena taas olen ikään kuin lomalla koko ajan. Tai no, pidetään ne lainausmerkit edelleen vahvasti mukana, ei tuo seitsemänkymmentäneljäsenttinen pomo kovin pitkiä lakisääteisiä kahvitaukoja anna pitää ja toiseksi teen jatkuvasti kotoa käsin töitä.

Homevialaura-siivous_7302

Niin kuin kaikki pikkulapsiperheet tietävät, asioiden edistäminen tässä elämäntilanteessa on arkisin kovin hidasta ja hommat kasautuvat kasautumistaan. En pidä elämää suorittamisena, mutta en myöskään voi sanoa olevani ihminen, joka ei haluaisi seitsemän kuukauden jälkeen jo vihdoin sitä vaatehuoneen valaisinta kattoon.

Tämä yhtälö onkin osoittautunut varsinaiseksi paradoksiksi: loma, juuri se aika kun pitäisi olla perheenä yhdessä, onkin yhtäkkiä ainoa mahdollisuus saada mitään valmiiksi.

Homevialaura-siivous-Dermosil-Living-puhdistusaineet_7390

Tämä mustan pilven lailla kotimme yläpuolella roikkuva tehtävälista ei varsinaisesti antanut lomallemme tunnelmaltaan rentoa lähtöä. Tajusin olevani kiukkuinen myös toisesta syystä: olen vasta tottumassa tilanteeseen, jossa yrittäjänä arjen ja loman rajat hämärtyvät. Ei ole sitä viimeistä taianomaista toimistopäivää, kun saa laittaa lomavastaajan päälle, ja käydä vähän pidemmällä lounaalla. Loma on nyt jotain abstraktimpaa, erilaista ympärivuotista vapautta.

Lomakiukkua ei tietenkään helpottanut sekään, että somen mukaan ne kuuluisat kaikki muut olivat uskomattomissa maisemissa ulkomailla, kun itse tuijotin paitsi sitä tehtävälistaa myös sateesta mutaista takapihaa.

Homevialaura-siivous_7324

Lopulta olin onnellinen ensimmäisten lomapäivien huonosta säästä. Se sinetöi päätöksemme, että ainoa oikea taktiikka kääntää tämä loma voitoksi on jakaa se selkeästi työhön ja vapaa-aikaan. Päätimme omistaa ensimmäisen, onneksi tosiaan sateisen, viikon pelkästään tehtävälistan taklaamiselle, jotta loppulomalla voisi oikeasti hyvillä mielin lomailla. Jos nimittäin hyvän loman määritelmä on rentoutuminen, meidän tapauksessamme siihen päästäisiin rautakauppareissujen, ja sitten vasta hiekkarantojen, kahviloiden ja pyöräretkien, kautta.

Homevialaura-siivous-Dermosil-Living-puhdistusaineet_7408

Piristystä ahkerointiin toi juuri sopivasti lähetys Dermosil Living -tuotesarjan uusia ympäristöystävällisiä pesuaineita, joita pääsin testaamaan ylös alas myllättyyn kotiin. Olen ennenkin kehunut kotimaisen Dermosilin hinta-laatusuhdetta ja tarjontaa: arvostan valtavasti sitä, että edulliset arkituotteet suunnitellaan paitsi tehokkaiksi myös ulkonäöltään kauniiksi. Uutuussarjaan kuuluu yleispuhdistusaine ja keittiöpuhdistusaine sekä molempiin kätevä, kaapissa vain vähän tilaa vievä täyttöpakkaus. Suihkepullot voi siis uudelleen täyttää vedellä ja patruunalla.

Homevialaura-kukka_7417

Ecocert-sertifioidut tuotteet ovat ympäristöystävällisiä, mikä ainakin itselleni on nykyään aika ehdoton edellytys. Kesäisen ja tyylikkään ulkoasun ansiosta nämä ovat ajankohtainen tuliainen sekä kaupunkikotiin että biohajoavina myös mökille. Tuoksu on molemmissa tosi raikas, mutta luonnollinen. Tuotteet vaikuttavat riittoisilta, joten varsinkin täyttöpakkauksen kanssa puhdistusaineista on varmasti iloa pitkään jopa tällaisessa edelleen keskeneräisessä ja remonttiräjähdyksiä kokevassa kodissa.

Homevialaura-siivous_7256

Vaatehuoneiden valaisinten asennuksen ja omien kirjoitustöideni lisäksi olemme työviikon aikana asentaneet eteisen valaisimen, hankkineet ja tuunanneet leikkikeittiön (kaikista projekteista tämä on kyllä enemmän ilostuttanut ja innostanut kuin kiukuttanut), järjestäneet vaatehuoneen, testanneet maalinsävyjä, tilanneet kehystettävät kuvat, koonneet seinäkaapin ja maalanneet syöttötuolin. Siksi pienin kesälomalainen sai aterioida olohuoneen pop up -ravintolassa. Seuraavat kolme viikkoa lomailemme sitten hyvin suunnittelematta, mikä on historiallista sekin. Uskon, että niistä tulee paljon paremmat kolme viikkoa näin – sen minkä yhden viikon työleirillä menetimme, saamme takaisin loppuajan mielen keveytenä. Se, jos mikä, on omiaan tekemään loman.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Voi kuule meillä on juuri painittu saman dilemman kanssa! Miehen loma koittaa parin viikon kuluttua ja tehtävälista kasvaa kasvamistaan (lähinnä pihahommia). Mutta samaan tulokseen päädyimme, tehtävä mikä tehtävä, muuten ei ainakaan tämä rouva lepää ja miehenkin takaraivossa kummittelee kaikki tekemättömät hommat (joita rouva vaatii, koska keskeneräisyys häiritsee). Eli uhraamme muutaman päivän hommille ja Baugausit ja K-raudat tulee taas koluttua. Melkein joka viikonloppu niihin on muutenkin ollut asiaa viimeaikoina :D Miten teillä muuten onnistuu minkään tekeminen pikkuapulaisen hääriessä mukana? Meidän on varmaan pakko turvautua mummiloihin ainakin osin. En muuten tiennytkään, että Dermosilin puhdistustuotteet ovat Ecocert-sertifioituja! Täytyypä katsastaa valikoima.

  • Tämä helpottaa, että on kohtalontovereita. Kiitos! Voisin kuvitella, että tämä on kyllä kotia laittavissa pikkulapsiperheissä aika yleinen tauti. Ajattelen niin, että työt eivät tekemällä lopu, mutta tekemättä jättämällä määrä kasvaa lopulta niin suureksi, ettei siinä auta enää mikään loma niiden selättämiseen, ja ahdistus takaraivossa käy sietämättömäksi. Tämän takia on vain tartuttava toimeen ja saatava edes akuutit alta pois. Onneksi siitä seuraa lopulta tosi hyvä ja helpottunut mieli. No sehän siinä onkin, kun ei asioiden edistämisestä oikein tule mitään, ellei meitä ole kaksi vapaalla. Silloin toinen hoitaa hommia ja toinen viihdyttää/syöttää/nukuttaa/ulkoiluttaa bebeä. Hidasta se kyllä on. Siksi meillä on hurahtanut hommiin helposti viikko, vaikka emme me nyt niin ihmeitä ole tehneet, mutta kun se yksikin homma vaatii järjestelynsä. Ilman koiraa ja lasta tehokkuus olisi vähintään tuplat parempi. :D Nämä uudet puhdistustuotteet ainakin ovat Ecocert-sertifioituja! Se on kyllä tosi iso plussa kivan ulkonäön lisäksi, sillä lapsen ja koiran kanssa sitä haluaa välttää turhia myrkkyjä ja tietysti muutenkin. Aurinkoista kesää ja tsemppiä teidän työleirille!

 2. Hei,

  Mistä mahtaa olla hankittu hopeassa vaasissa oleva suuri liljakimppu? Sinulla näyttää olevan muitakin ihania kukkia koti täynnä, joten osaat varmasti neuvoa mistä niitä hakkia? (tarkoitan tekokukkia) :)

  • Moi Linda! Minun onkin pitänyt tehdä kooste parhaista tekokukista, sillä vaikka rakastan totta kai ennen kaikkea aitoja kimppuja, on tässä elämäntilanteessa kestokimput aika korvaamattomia. Mutta ennen kuin saan postauksen viiden vuoden päästä ulos, vastaan sinulle jo nyt. ;) Tekoliljat ovat Ikeasta, viitisen euroa kappale. Siellä on nykyään aika hyvä valikoima kestokukkia!

   • Moi,

    Kiitos vastauksesta :) Eipä uskoisi, näyttää nimittäin niin hyviltä ainakin kuvissa. Pitää mennä ikeaan tutkimaan. Lilja on yksi minunkin suosikeistani, mutta taitavat olla pahasti myrkyllisiä kissalle, joten tässä hyvä vaihtoehto. Onko sulla kokemusta Maison Helsingin tekokukista? Vastaako hinta ja laatu mielestäsi?

    • Ilo oli puolellani! Minusta parhaimmat tekoliljat saa juurikin Ikeasta, vaikka liljoja myy myös Plantagen ja Maison Helsinki. Ikean liljat ovat jotenkin tosi näyttäviä ja puhtaanvalkoisia. Sen sijaan Maison Helsingistä saa erityisen upeita hortensioita. Toiseksi se on putiikkina niin inspiroiva ja kukat saa mukaansa kauniissa paperikassissa, että ainakin tällaiselle fiilisshoppailijalle silläkin on oma arvonsa. Maison Helsingin kukat ovat toki arvokkaita, mutta ei siihen nähden, kuinka pitkään niistä on iloa. Itse olen kokenut sopivaksi juuri yhdistelyn: meillä on Maison Helsinkiä mutta myös Ikeaa ja viimeisimpänä kolmen euron pioneita Tokmannilta. ;) Kukkia kannattaa siis katsoa avoimin mielin. Mistä vaan voi tehdä hyviä löytöjä, mutta toisaalta joukossa on yleensä aina niitä tökeröitäkin, eli tärkeintä on katsoa laatu kaupassa kuin kaupassa kukkalaji kerrallaan. :)

 3. Jestas miten teidänkin Bebe on kasvanut! :o Toki, ottaen huomioon, millainen töhinä toope meillä asustaa, sen ei pitäisi olla yllätys, kun neideillä ei kovin suurta ikäeroa ole.
  Minä ymmärrän, kun joskus työlistan kanssa tullaan tien päähän ja ainoa mahdollisuus on selättää se. Meilläkin käväisi alkuviikosta yksi sisustushurrikaani ja tulos oli siinä, että kaksi tilaa vievää nojatuolin rähjää lähti huonekalujen taivaaseen. Sen verran totesin kuitenkin, että olen jo sen verran raskaana, että mies saa jatkossa hoitaa toistaiseksi kaikenlaisen kantamisen ja raahaamisen. Vielä tehtävälistalla pyörisi pari kohtaa, mutta muutto tulee varmasti jouduttamaan niitä.
  Ja tiedän tasan tarkkaan mitä tarkoitat noilla pikku pomoilla, jotka eivät kunnioita lakisääteisiä kahvitaukoja. ;) Varsinkin kun minullekin on alkanut kahvi taas maistumaan alku- ja puolivälinraskauden etomisen jälkeen. Meillä tämä pikkupomo yrittää viedä yleensä voileivätkin lautaselta, kun sille päälle sattuu.

  • Bebe on jo vallan touhukas apuri, eiköhän tuo pian hoida koko kodin ja kasaa Ikeat. :D Näin se vaan on! Joskus on tehtävä, mitä on tehtävä. Minua helpottaa tosi paljon asioiden listaaminen. Jaoin hommat kahteen osaan: nyt alkulomasta hoidettaviin ja joskus myöhemmin tehtäviin. Kaikkea emme siis missään nimessä saa valmiiksi nyt, mutta sentään kiireellisimmät ja loput voi sitten hyvällä mielin jättää myöhemmäksi. Uskon, että sielläkin on sisustushurrikaanit myllänneet. Muista tosiaan olla varoinen. Muistan itsekin, miten meinasin kantaa yhtä sun toista, koska olo oli energinen, mutta ei se ole hyvä idea. Ah, kahvi! En ole koskaan tuntenut sellaista identiteettikriisiä kuin niinä viikkoina, kun kahvi ei maistunut. Helpotuin todella paljon, kun pystyin jälleen olemaan oma kahviaddikti-itseni. :D Kiva kuulla, että siellä on vointi helpottanut! Ja todella, omista voileivistä saa kyllä pitää kaksin käsin kiinni.

  • Kiitos vertaistuesta, Anna! Näin se on. Täytyy vaan hyväksyä elämäntilanteen ehdot, että jos jotain haluaa saada aikaiseksi, on se tehtävä vapaalla. Onneksi ahkeroinnin jälkeen loppulomailusta nauttii enemmän. :)

 4. Kiva postaus ja kyllä, joskus se on juuri näin. :) Me ei oikein olla saatu mitään aikaan kun lomaillaan miehen kanssa tänä vuonna pääasiassa eri aikoihin, mutta muutama homma olisi kyllä vielä kiva saada huomenna hoidettua ennen kuin palaan takaisin lomalta töihin. Hyllyjen kiinnitystä ja sellaista. Sain sentään pari ikuisuuden roikkunutta taulua kehystytettyä tällä viikolla, siitä tuli jo hyvä mieli.

  • Kiitos, Suvi! Taitaa vanha sananlasku pitää paikkansa: ensin työ, sitten hupi. Jos olisimme suoraan siirtyneet lomailuun, olisi pitkä tehtävälista kummitellut koko sen ajan takaraivossani. Mieluummin siis lomailen vähän vähemmän, mutta kevyin mielin. Toisaalta Suomen kesä on niin lyhyt, että ymmärrän täysin sitäkin, että hommat siirtää syksymmälle. Ennen toimistotyössä minusta oli ihana lähteä heti alussa reissuun, niin lomamoodiin pääsi samantien. Aina vähän elämäntilanteen ja realiteettien mukaan. :) Tosi kiva, että sait itsekin hyvän fiiliksen tauluprojektista. Siitä tosiaan tulee helpottunut mieli, kun saa jonkun pitkään roikkuneen asian alta pois!

 5. Voi Laura, Laura ?! Ei travitse olla enää lapsiperheellinen ja tilanne on kutakuinkin samanlainen ja kiukkuakin löytyy ?. Odoteltiin kaivuria ja tulihan se, kun meidän loma alkoi. Siis eka viikko meni pihan perustamisessa. Mummi puhdisti kallioita ja Vaari tasoitti pihaa. Välillä käytiin vielä töissä hoitamassa jälkilöylyt. Noh, nyt kaksi pv möksällä ja ensi vko alkaakin työn parissa Ruotsissa. Tulevalla viikolla aion viettää aikaa lastenlasten kanssa ja vaikka keli olisi mikä, aion ottaa rennosti.
  Kun pojat olivat pieniä, oli jatkuvasti huono omatunto …lomallakin. Tehdäänkö riittävästi juttuja. Käydäänkö huvipuistoissa, tehdäänkö luontoretkiä , onko ipanoilla kavereita ja tekemistä…???
  Esikoinen helpotti taantuvasti kertomalla, että möksällä vietetyt rennot viikot lomalla olivat parhaita. Jo edesmenneiden vanhempieni kanssa oleilu meren rannalla hyvinkin alkeelisissa oloissa oli parasta.
  Siis, on aina kivaa kun lomalla saa asioita hoidettua. Yhdessä vietetty aika on kuitenkin tärkeintä. Pikku L ei vielä kerää muistoja mutta parisuhteenne tekee niin. Sadeviikko tuskin haittaa puuhastelussa ja aina voi palkita itsensä hyvällä aterialla ja viinillä.
  Yrittäjän loma voi olla yhtäkkiset vapaapäivät keskellä viikkoa mutta myönnän joskus kaipaavani virkamiesaikanani viettämiä 4 vkon kesälomia. Muistan myös valtaisan asuntovelan, joka rajoitti tehokkaasti lomamatkoja ym kulutusta. Siispä nautitaan pienistä asioista.
  Leppoisia lomaviikkoja ja toivotaan, ettei joka apäivä sada ?.

  • Kyllä helpottaa kuulla, että ne kuuluisat “kaikki muut” eivät lomailekaan upeilla rannoilla, vaan että joku muukin omistautuu kodille ja pihalle. :D Kiitos, Leena! Huh, teillä on tosiaan ollut työntäyteinen kesä! Viimeistään ensi kesänä kiitätte kyllä itseänne ja sitten nautitte tämänkin työvuoden edestä. Oikein hyvä suunnitelma merkata kalenteriin, että vaikka mikä on, jollain viikolla oikeasti vain rentoudutaan läheisten kanssa. Meilläkin toivottavasti menee loppuloma sitten kaikkea muuta kivaa tekemällä. Sellainen vanhempi en onneksi ole, joka ottaisi aktiviteeteista paineita. Totta kai tulemme käymään vuosittain jossain, mutta joka päivä eri huvipuistossa juoksevaksi ohjelmatoimistoksi meistä ei ole, enkä siihen pyrikään. ;) Aivan ihana, että esikoisesi antoi tuollaista palautetta! Olen ihan samaa mieltä, kesässä kiireettömyys ja ne tavalliset muistot ovat parasta. Eniten odotan koko perheen pyöräretkiä muutamiin ihaniin, vasta löytämiini lähipaikkoihin. Ja tosiaan, parisuhteellekin raivataan sen verran aikaa, että tänäänkin on (työ)päivän päätteeksi rauhassa grillailtu ja nautittu rose-lasillinen. Elämän kokemiseen vaikuttaa tosiaankin moni asia, eikä vähiten työ, ansaitsemisen varmuus tai epävarmuus sekä asuntolainan suuruus. Minä olen monesti kiittänyt siitä, että päädyimme sattumalta pienempään kotiin, sillä yksi parhaita elämänlaadun nostajia on ollut kohtuullinen asuntolaina. Sillä on rahassa mittaamaton arvo, kun ei ole liian suuri taakka harteilla. Kiitos ajatustenvaihdosta ja aurinkoa sinne!

 6. On teilla sentaan hyva siivooja pistamassa kodin kuntoon ☺

  Asun Englannissa ja taalla viikko, kenties kaksi, on yleinen kesaloman pituus ja muita lomia pidetaan pitkin vuotta. Itse olen huomannut etta kannattaa tosiaan kayttaa yksi ja kaksi lomapaivaa viikonlopun yhteydessa tekemaan isompia hommia – sitten on mukavampi lahtea reissuun ja pitaa varsinaista lomaa. Tosin aurinkoisena sunnuntaipaivana ei kylla huvittaisi tehda muuta kuin istua omalla pihalla.

  • No onneksi on, vallan tehokas ja tomera! Kaavailen, että pian voi ulkoistaa bebelle koko kodinhoidon. :D Ihan samanlailla ajatellaan. Kyllä sitten on niin paljon parempi mieli lomailla, kun on saanut ainakin ne akuutit hommat alta pois. Siksi juuri kiittelin sateesta, kun tiesin, että aurinkoisella säällä työviikosta ei välttämättä olisi tullut mitään. Tänään oli jo vähän tällainen välipäivä, laskeutuminen lomaan. Ahkeroimmekin kyllä tänäänkin, mutta sen verran upeasti paistoi aurinkoa, että raivasin aikaa myös lenkille, pihalla olemiselle ja rentoutumiselle. :) Mukavaa lomaa sinne, Elina!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue