Oslo kahdessa päivässä – mitä tehdä ja syödä

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Kuninkaanlinna

Terveisiä Oslosta – matkalta, jonne meidän ei varsinaisesti pitänyt lähteä. Vielä keväällä ajattelimme vilpittömästi, että tämä loma olisi ihaninta viettää kotona. Ajatus joutilaista päivistä omalla, vihdoin valmiilla pihalla, tuntui paljon rentouttavammalta kuin ajatus pakkaamisesta ja suhaamisesta, mutta eihän se sitten aivan niin mennytkään.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Hotel Saga, hotelli

Vaikka otimme kaiken ilon irti aurinkoisista päivistä, eihän niitä montaa heinäkuulle riittänyt, ja mitä pilvisinä päivinä tuli tehtyä, no rästitöitä tietenkin. Paradoksi taitaakin olla, ettei koti-ihminen osaa olla kotona jotain koko ajan viimeistelemättä. Opimme jälleen matkustamisen tärkeyden: meille ainoa tapa saada etäisyyttä arkeen on vaihtaa maisemaa ja mieluiten maata.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Hotel Saga, hotelli

Niinpä selaimeni hakeutui yhä tiiviimmin matkailusivuistoille: pääsisikö tähän hätään pikaisesti budjetilla jonnekin? Muualle kuin Tukholmaan tai Tallinnaan.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, keskusta

Budjetti ja Oslo eivät yleensä mahdu samaan lauseeseen, mutta kuten elämästä muutenkin usein ajattelen, kaikki on suhteellista, kun ajattelee kokonaiskuvaa. Norwegian-lennot eivät juurikaan VR-junalippuja enempää maksa, ja kompaktissa kaupungissa riittäisi yksi yö, kun menon ajoittaisi aamuun ja paluun iltaan.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Grand Hotel

Oslo oli juuri niin ihan kiva kaupunki kuin ajattelinkin. Sellainen piipahtamisen arvoinen kohde vain reilun tunnin lentomatkan päässä, kun Eurooppa on muuten tullut jo tutuksi. Fiilikseltään Oslo on hyvin turkumainen: rakennuskanta on matalaa, kävellen pääsee kaikkialle ja heti pääkadun ulkopuolella tunnelma on rauhallinen, pääkaupungiksi jopa hämmentävän unelias.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, keskusta

Ydinkeskustasta puheen ollen suosikeiksi nousi rauhallinen Øvre Slottsgate -sivukatu, jonka tyylikäs Steam-kahvila tarjosi mukavan pysähdyspaikan, ja jonka varrelta löytyi sellaisten keskihintaisten putiikkien parhaimmistoa, joita Suomessa ei ole: Marc Jacobs, Kate Spade, Maje ja Sandro. Kaiken kaikkiaan korkean elintason huomasi Helsinkiä huomattavasti laajemmasta merkkiliikevalikoimasta, joka kattoi niin Hermèsin, Bottega Venetan, Saint Laurentin kuin Célinen. Steam-kahvilan takaa avautui tasokas Eger-kauppakeskus sekä diptyquen ja Byredon tuoksuja myyvä Heaven Scent.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, keskusta

Yhtä Benettonin alesta löytynyttä puseroa lukuun ottamatta ainoastaan ikkunashoppailin, mutta ostamisen sijaan se juttu onkin kaupunkikuvan havainnoiminen. Etenkin tavarataloja harrastan ja haluan joka kerta nähdä sen paikallisen Stockmannin, Oslossa Steen & Strøm -tavaratalon.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, keskusta

Sisustamisen saralla en tällä kertaa ollut kiinnostunut skandimuotoilusta – samat Hayt kun näkee kotonakin – mutta Aker Brygge -alueelta löysin huikean eklektisen konseptiliikkeen, Boutique Millan (Holmens gate 4). Paleet-kauppakeskus Karl Johans gate -pääkadulla oli mielenkiintoinen nähdä pelkästään kuparipäällysteisten sisätilojen takia.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Kuninkaanlinna

Perinteisistä nähtävyyksistä koimme Kuninkaanlinnan edustan puistoineen, sillä alue on näppärästi Karl Johans gate -pääkadun päässä keskustassa. Erityisesti kauniiseen ja hyvinhoidettuun puistoon Kuninkaanlinnan taakse kannattaa mennä hetkeksi käyskentelemään ruhtinaallisiin tunnelmiin.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Oopperatalo

Arkkitehtuuristaan tunnettu Oslon Oopperatalo näytti meille parhaat puolensa aurinkoisena ja vähäturistisena arkiaamuna. Oopperatalo on sopivan, noin vartin kävelymatkan päässä keskustasta, aivan kuten toinenkin mainio kävelykohde, Aker Brygge. Koska Oopperatalo sijoittuu keskustasta itään ja Aker Brygge länteen, saa nämä kohteet koluamalla jo mukavan kuvan kaupungista. Aker Brygge on fiilikseltään urbaanin teollinen ranta-alue, josta löytyy monipuolisesti ravintoloita ja putiikkeja.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Aker Brygge

Syömään kannattaa siis mennä Aker Brygge -alueelle, mutta foodien on syytä merkata karttaansa pari muutakin koordinaattia. Helsingin Sanomienkin juuri noteeraama Grünerløkka sijaitsee noin 25 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Grunerlokka

Tämä Oslon Kallio tarjoaa eläväistä ravintolakulttuuria Olaf Ryes plass -aukiolla ja lähikaduilla. Vaikka päivä tuntui jo jaloissa, oli kaupunginosaan kävely sen arvoista. Suosittu Villa Paradiso tarjosi paitsi mainiota pitsaa myös mahdollisuuden soluttautua paikallisiin ja nauttia rennommasta Oslosta, kuhisevista kesäillasta ja talon viinin taiasta: kotona sama lasillinen maistuisi korkeintaan keskinkertaiselta, mutta ulkomaan lomalla matkapäivän päätteeksi täydelliseltä.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Mathallen

Kolmas suositukseni saava ruoka-alue on Grünerløkan läheinen Mathallen, teurastamomainen ravintolakeskittymä ja ruokatori, jossa nautimme mainiot Vulkanfiskin simpukat ja ranskalaiset aiolilla (annos, jota aina ikävöin Belgian-ajoilta). Siinä, missä Tallinnaan nimenomaan kannattaa lähteä syömään pitkän kaavan mukaan, oli meillä Oslossa ihan päinvastainen taktiikka syödä rennosti ja suurpiirteisesti.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Mathallen

Kaikki syömämme annokset pastasta pitsaan ja simpukoihin olivat kahdenkympin luokkaa. Pidemmällä reissulla ja vanhempien lasten kanssa Norjan kallis hintataso toki kertautuu, mutta yksi yö purkkiruokaa syövän puolitoistavuotiaan kanssa piti ainakin meidän kustannuksemme kurissa varsinkin, kun taksia ja muita palveluita emme tarvinneet kertaakaan.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Grand Hotel Cafe

Hintatasosta päästään yhteen lempimatkavinkeistäni: hienostella kannattaa kahvilla. Kaupungin hienoimmalla terassilla kahvikupillinen on yleensä korkeintaan euron Starbucksia kalliimpi, ei aina sitäkään, mutta elämys on aivan toista luokkaa. Oslossa tällainen instituutio on perinteinen Grand Hotel, jonka pariisimainen terassi pääkadulla oli kaikessa perinteikkyydessään hurmaava.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Akerselva

Mikäli sää sallii, Grünerløkka- tai Mathallen-vierailuun kannattaa yhdistää joenvarsikävely pitkin kaupunkia halkovaa Akerselvaa. Yhteensä kahdeksankilometrinen joki tarjoaa mukavat puitteet ulkoilla joko koko reitinmittaisesti tai osan matkaa. Jo meidän parikilometrisen jokikävelymme varrella maisemat vaihtuivat kiehtovasti kuohuvasta koskesta vanhaan teollisuuteen ja erilaisista pysähdyspaikoista raffeihin graffitiseiniin, jotka uskokaa tai älkää, saavat tämän helmikorvakoruhipsterin tuntemaan olonsa aina kotoisaksi kaiken sliipatun vastapainoksi.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Bergfjerdingen

Kaukana ei ole myöskään Bergfjerdingen. Jopa 1700-luvulta peräisin oleva puutaloalue on kuin epätodellinen hypähdys skandinaavisen satukirjan sivuille.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Aker Brygge, risteily

Merenkaipuu mielessä meinasimme hypätä kahden tunnin risteilylle ihailemaan vuonoja, mutta pidempi paikoillaan istuminen ei tuntunut hyvltä ajatukselta muuten kyllä ihanteellisesti matkustaneen puolitoistavuotiaan kanssa. Meillä Norjan luonto jäi siis toiseen kertaan, mutta tiedoksi kaikille merellisestä Oslosta kiinnostuneille, ristelyjä lähtee ainakin Aker Brygge -alueelta.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Oopperatalo

Taaperon kanssa matkustamisesta puheen ollen, tällä matkalla kaksi asiaa oli ylitse muiden. Ylistän minirusinarasioita, jotka pelastivat kaikki tiukat tilanteet ravintolareissuista lentomatkoihin, sekä Mountain Buggy Nano -matkarattaita, jotka menevät käsimatkatavaroina.

Homevialaura, Oslo, kokemuksia, matkaopas, Sagal Hote, hotelli

Vaikka Oslo ei vienyt jalkoja alta, sain kaupungilta kaiken, mitä toivoin: ihanan ja rentouttavan lomafiiliksen, joka vain puolentoista vuorokauden kestostaan huolimatta kruunasi, tai sanoisinko pelasti, koko kuukauden kesäloman. Ihmettelen itsekin, miten paljon lopulta ehdimme kokea parissa päivässä ja vieläpä lapsen kanssa – kompaktin kaupungin etuja toden totta. Yövyimme Saga Hotel Central -hotellissa, jota ei oltu turhaan kehuttu edulliseksi boutique-hotelliketjuksi.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

  • Kiva kuulla, kiitos palautteesta! Oslo itsessään on kallis, mutta jos matka on lyhyt ja shoppailusta pysyy erossa, niin ei matkaan tarvitse omaisuutta laittaa. Tallinnan, Tukholman ja Oslon lisäksi neljäs tällainen lähikohde on Riika, joka meiltä on vielä kokematta, mutta uskoisin sen olevan myös kiva vanhoine kaupunkeineen ja ravintoloineen.

 1. Hei, mahtavaa! Juuri Oslo-vinkkejä kaipasinkin, olen lähdössä sinne syyskuussa pariksi päiväksi! Edellisestä kerrasta on jo yli 20 vuotta, joten uutta ja kivaa nähtävää riittänee. Teillä näytti sääkin olevan mukava, kesäisistä asuista päätellen.

  • Voi miten kiva kuulla. Kiitos, Elsa! Aina sitä miettii, kiinnostavatko matkapostaukset tietä lukijoita, mutta useimmiten löytyy joku, joka suunnittelee lähtöä kohteeseen. Ja toki koosteet jäävät nettiin elämään, niin yleensä niistä on ollut monelle iloa myös kuukausien viiveellä. :) Sää suosi lopulta aivan täysin! Uskomatonta, sillä vielä edellisen päivän ennusteissa luvattiin sadetta aamusta iltaan. No se olikin sitten iloinen yllätys. Syyskuu on yleensä tosi kiva, aurinkoisen kuulas, kuukausi Helsingissä. Toivottavasti Oslossakin, ihanaa matkaa!

 2. Kiitos tästä, sait Oslon kuulostamaan mukavalta pikaiselle pyrähdykselle. Norwegian usein tarjoaa juuri sinne halpoja lentoja, mutta olen aina ennen pitänyt sitä tylsänä kohteena. Syksyinen vloppu siellä voisikin olla piristävä juttu!

  • Moi Ansku! Tylsä se tavallaan onkin, ei siitä mihinkään pääse, mutta sitten toisaalta tylsässäkin kaupungissa voi viettää kivan miniloman. Suhtautuisin Osloon kuin kotimaanmatkailuun. Kohde ei vie jalkoja alta, mutta pyrähdys voi olla sangen piristävä viikonloppuirtiotto. Varsinkin, kun tosiaan lennot ovat alkaen 29 euroa, niin eihän sillä pitkälle pötki VR:n hinnoin. Meillä lähikohteista käymättä on vielä Riika. Siltä odotan joku päivä samaa: en mitään ihmeellistä, mutta jo se, että teleporttaa itsensä hetkeksi muun maan terassille, riittää joskus virkistämään. :)

  • Kiitos! <3 Jos en väärin muista, sanoit jossain postauksessa ihan samaa: loma ei vain tunnu lomalta, jos sen viettää kotona. Aina ei tietenkään ole mahdollisuutta lähteä, mutta jo pieni Oslon-pysähdys oli hyvä muistutus siitä, miten tärkeää matkustaminen itselle on. Toisaalta oli kiva nähdä välillä Helsinkiä pienempi pääkaupunki. Stadihan tuntui melkein kansainvälisesti sykkivältä metropolilta skandinaaviserkun jälkeen. ;)

 3. Kiitos tästä kuvauksesta! Juuri tällaisia lyhyitä matkoja minäkin nyt suunnittelen, kun pitempään ei riitä lomat. Ja tästä sai hyvän hahmotuksen Oslosta lyhyen loman kohteena, nyt vain jäljellä olisi niiden kohtuullisten lentolippujen löytäminen :).

  • Kiitos terveisistä, Mirva! Tosi ilahduttavaa kuulla, että jutulle ja vinkeille oli kysyntää. Toivottavasti lennoissa tärppää! Olen kyllä moneen kertaan nähnyt hintakalenterissa 29 tai 39 euroa maksavat lennot, eli ainakaan se ei ole urbaani legenda. :) Onneksi Suomesta käsinkin pääsee tekemään monia kivoja minireissuja, vaikka emme Euroopan sydämessä olekaan. Ihanaa tulevaa reissua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue