Lukukausi nimeltä joulu

Homevialaura, joulu, sisustus, pariovet, havukranssi

Olen niin monta kuukautta visioinut kransseja parioviimme, että ihme, kun jaksoin odottaa tähänkään asti. Henkisen luvan kävin hakemassa joulukirjan lanseerausaamiaiselta, ja heti kun saavuin kotiin, kävin ripustushommien kimppuun.

Itselleni parhaiten sopii taktiikka, jossa joulunajan tunnelmointi aloitetaan ajoissa, mutta joka ei missään vaiheessa eskaloidu hulluudeksi asti. En laske malttamattomana päiviä aattoon, vaan nautin itse asiassa eniten juuri joulun rauhallisesta alusajasta ja odottamisesta.

Kranssien lisäksi olen ajoissa kausivalojen kanssa. Viime vuonna kävi nimittäin niin, että toivomamme ulkovalosarja ehti loppua kaikkialta ja vietimme traumaattisen ensimmäisen suburbialaisjoulun olemalla naapuruston setalojossaeiollutvaloja. Nyt hankin heti varastojen täydennyttyä omenapuutamme varten Airam Teno -valosarjan. Sitä muun muassa Lisbet e. suositteli johdoltaan tarpeeksi pitkäksi ja 3000K-lämpötilalla sopivan sävyiseksi.

Homevialaura, Happy Homes Christmas, joulukirja, Jonna Kivilahti, Krista Keltanen

Tällä viikolla julkaistu joulukirja on meidänkin edellisen kodin ikuistaneiden Jonna Kivilahden ja Krista Keltasen uutuus, Happy Homes Christmas. Englanninkielinen kirja sopii erityisen ihanasti hämyistä, skandinaavista ja hyggemäistä joulutunnelmaa hakevalle.

Joulu on minusta hyvä aika paitsi nauttia koristelusta ja kauneudesta myös kyseenalaistaa kulutusta ja pysähtyä materian äärelle. Oma tavoitteeni on löytää sellainen tasapaino, joka sallii sopivissa määrin iloa ja tunnelmaa tuovat hankinnat, mutta jossa ei langeta jokaisen jouluhoukutuksen ansaan. Ne tuotteet, jotka ostan, haluan ostaa hyvillä mielin nauttien – loput taas jättää suosiolla kauppaan.

Homevialaura, Ilana Aalto, Paikka kaikelle

Suhdettamme tavaraan käsittelee kiinnostavasti Ilana Aallon Paikka kaikelle -kirja. Kirja ei ole järjestelyopas, enkä olisi jaksanut sukkien pystyviikkauksesta enää lukeakaan. Paikka kaikelle -teoksessa kulttuurihistorioitsija avaa suhdettamme tavaraan laajempana ilmiönä. Aiheena, joka koskettaa meitä ihan kaikkia, ei vain himojärjestelijöitä. Kirja ei käske eikä saarnaa, vaan käsittelee yleissivistävästi siitä, miksi suhtaudumme tavaraan niin kuin suhtaudumme.

Näillä suosituksilla toivotan kodikasta joulun lukukauden alkua!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Oletko löytänyt jo täydellistä joulukalenteria vai teetkö itse? Itse olen aloittanut jo metsästämisen 2-vuotiaalle tyttärelle

  • Moi Merja! Minusta ei valitettavasti ole tekemään itse. En ole kauhean kunnostautunut sellaisessa askartelussa. Myöhemmin voin harkita, jos se on tyttärelle harras toive. Nyt varmaan vain ostan jonkun paperikalenterin. Hän ei vielä niin paljon ymmärrä, mutta tykkää varmasti katsella ja repiä luukkuja. :)

 2. Kivat kranssit, eleettömät. Meillä on ulkovalot palaneet jo kuukauden päivät ja joulu on jo mielessä. Minäkin fiilistelen mielelläni etukäteen, ja jo Tapaninpäivänä alan nyppimään joulukoristeita takaisin laatikoihin. Aattopäivä menee aina säheltäessä ja joulurauhasta ei omassa päässä ole tietoakaan vaikka joka vuosi päätän, että tänä vuonna suunnittelen hyvin jotta sähellykseltä vältyttäisiin.

  • Kiitos Riikka, kiva kuulla! Eleettömiä nimenomaan hain. Näihin kransseihin en halunnut mitään koristeita, glittereitä tai valoja. Korkeintaan vaihdan nauhan näyttävämpään paksumpaan rusettiin lähempänä aattoa, mutta en välttämättä tee sitäkään. :) Heh, kuulen todella paljon tuota, että jo tapaninpäivänä joulu tulee korvista. Itse koen ilmiön vähän hassuksi enkä osaa samaistua siihen, että ensin juhlaa odotetaan monta kuukautta ja sen jälkeen juhla tökkiikin jo päivän parin jälkeen. Minusta on ihana vielä tapaninakin möllöttää pyjamassa ja ja käydä kylässä. Samaan hengen vetoon tosin totean, että jos yksin ohjenuora minusta joulussa on, niin se, että jokainen saa viettää sitä juuri tahtomallaan tavalla. En voi sietää paineita enkä pakkoperinteitä, joten jos tapanina joulu alkaa tökkiä, niin tapanina joulu otetaan alas. Tee siis juuri niin kuin hyvältä tuntuu. :) Ja mitä tulee tuohon hässäkkään, niin minusta kaikessa voi harjaantua. Olen itse hyvin tietoisesti ottanut jokaisesta vuodesta oppia, ja vaikka sähellystä ei kokonaan saisikaan kitkettyä pois, siihen pystyy kyllä minusta vaikuttamaan yllättävän paljon tietyillä valinnoilla. Olen ajattelut kirjoittaa aiheesta myös blogiin ja kertoa, miten minä olen oppinut pitämään joulusta enemmän, ja samalla kuulen tietysti mielelläni teidän lukijoiden kokemuksia. Kohta se marraskuu jo häämöttääkin, kivaa uutta viikkoa!

  • Moi Marja ja kiitos! Ostin kranssit valmiina tekokransseina, jotta ne säilyvät koko sesongin (ja toki tulevatkin) sisäilmassa kuivumatta jarapisematta. Ulko-oveen olisi ihana tehdä itse kranssi tai ostaa aito havukranssi. Olenkohan ymmärtänyt oikein, että ulkona niillä on mahdollisuus kestää pidempikin aika?

 3. Samat ulkovalot virittelimme juuri oman rivarin Tuijiin. Ai miten kauniilta ne näyttivät aamulla, kun lumi oli satanut Tuijien päälle. Ulkovaloille plussaa kyllä tarpeeksi pitkästä johdosta.

  Täällä myös ehdottomasti hiljaa joulun fiilistelyä, pieniä yksityiskohtia ja ehkä jopa ensimmäisen oma joulukuusi.

  • Ihana kuulla! Voin vain kuvitella. Havut yhdistettynä lumeen ja valoihin on jotain niin kaunista. Meillä valot odottavat vielä laatikossa, mutta täytyy pian käydä kieputtamassa ne puuhun – johan se on keskiviikkona marraskuu! Kiva kuulla, että olet pitänyt samasta valosarjasta. Meinasin seota viime vuonna, kun tarjontaa oli nimellisesti paljon, mutta sitten kuitenkin jokaisessa jäjellä olevassa sarjassa tökki joku. Milloin valonlähteitä ei ollut tarpeeksi puuhun, milloin johto oli liian lyhyt, milloin värilämpötilaa ei ilmoitettu… Onneksi varastot täydentyivät Airam Tenolla myös tänä vuonna, niin ostopäätös oli helppo, kun kun valoja oli suositellut niin moni. Kuulostaa ihanalta! Kannatan ensimmäistä joulukuusta. Me olimme viime vuonna ilman yksivuotiaan takia, mutta tänä vuonna laitan vaikka väkisin, vaikka se tulee edelleen tarkoittamaan noin yhdeksää miljoonaa “kulta, älä revi niitä koristeita” -käskyä. ;)

 4. Mä tykkään kanssa fiilistellä joulua hiljakseen, tosin yleensä minulle se kynnys aloittaa joulun fiilistely saapuu joskus marraskuun aikoihin :) Mutta silleen se on jokatapauksessa kiva tehdä, joulustressiä en ole kyllä vielä kertaakaan kokenut ja hyvä niin :) Todella kauniit noi kranssit!

  • Kiitos, ihana jos pidät kransseista! Marraskuu on se kaikista luontevin aloitusaika minustakin. Ehkä palaan taas normaali-ihmisten rytmiin ensi vuonna, kun pahin kranssipakkomielle on nyt selätetty. ;) Itse olen aika kova romantisoimaan englantilaista joulua ja olemmekin viettäneet yhden joulun Lontoossa. Voin siis kuvitella, miten tunnelmallista siellä on. Olisi mielenkiintoista lukea ajatuksiasi ja kokemuksiasi suomalaisen ja englantilaisen joulun eroista. Tosi kiva kuulla, että pystyt suhtautumaan jouluun stressittömästi. Minusta joulustressi on jotenkin niin ikävä tauti, kun se liittyy usein suorittamiseen ja täydellisyydentavoitteluun. Myös oma suhtautumiseni on nykyään tosi rento, koska olen valinnut taisteluni: en tee mitään, mikä tökkii tai tuntuu raskaalta. :)

  • Niinpä, osuit Riikka naulan kantaa! Aikuistumisen huomaa muuten juuri tällaisista muutoksista. Lapsena todella aatto lahjoineen oli kaikki kaikessa, nyt parasta on kaikki muu fiilistely (etenkin ruoka). ;)

 5. Oi miten kivat kranssit! Sinulla on niin mukaansa tempaava tapa tehdä näitä postauksia eikä pitkät tekstit kyllästytä yhtään vaan niitä on mielenkiintoista lukea.

  Tiiätkö mulla on ihan samanlainen tapa alkaa fiilistellä joulua etukäteen, pikkuhiljaa ja ei ole mennyt ihan mahdottomaksi koskaan meininki. Usein joulun maaginen fiilis häviää jossain vaiheessa ja heti joulun jälkeen joulukoristeet alkaa jo tympiä. Tänä vuonna meillä onkin ihan erilainen joulu tiedossa kun olen alkanut työstämään kodin sisustusta ihan uusiksi ja haluan joulun kulkevan käsikädessä muun sisustuksen kanssa. Blogissa teinkin hiljattain alustavat suunnitelmat siitä miltä moderni joulu näyttää meillä. Mukava olisi kuulla sinun ajatuksia joulu sisustamisen suhteen vielä enemmän. :)

  Hyvää loppuviikkoa.

  • Kiitos tosi ilahduttavasta palautteesta! Voisin useamminkin tehdä tällaisia arkisempia kuulumispostauksia. Kiva kuulla samanhenkisestä suhtautumisesta. Minusta kaksi kuukautta ei ole yhtään liikaa, kun loppuvuosi menee kuitenkin aina niin vauhdilla, ja tällä taktiikalla kaikesta on mahdollista nauttia rauhassa, suorittamatta. Itse jaksan tosi hyvin tapaninpäivään ja kuten aikaisempaan kommenttiin kirjoitin, saatan vähän kummastella kollegoita, jotka raivosiivoavat joulua jo 25. päivän illalla odotettuaan sitä ensin lokakuusta asti. :D Mutta toisaalta ymmärrän kyllä jouluähkyn ja nautin itsekin siitä, että viimeistään uusi vuosi saa alkaa puhtaalta pöydältä ilman yhtäkään tonttua näköpiirissä. ;) Tosi kiva seurata projektiasi modernimman sisustamisen suuntaan! Ja kiitos hyvästä juttuideasta, laitan sen ylös. Kokoan mielelläni yhteen ajatukseni joulusisustamisesta. :)

 6. Vitsit. Itse en ole joulun tunnelmoinnissa uskaltanut vielä noin pitkälle. Pientä fiilistelyä olen harrastanut päivisin, kun mies ja Pikku E eivät ole olleet kotona. Marraskuun alku on kuitenkin aika jolloin aion hakea kotiin minikuusen, sekä testata melkein kaksi vuotiaan piparimuotin käyttötaidot. Vaikka tuo meidän oma Grinch tuleekin tätä vastustamaan. Kivaa päästä nauttimaan tästä joulunalus ajasta tänä vuonna vauvan kanssa. <3 Enää maksimissaan pari viikkoa, niin meidän perheessä pitäisi olla neljä jäsentä.

  • Luulen, että ehdit hypätä joulujunaan vähän myöhemmin. ;) Itsekin koen luontevimmaksi aloitusajankohdaksi marraskuun, mutta nyt oli niin sitkeä kranssivisio, että se oli pakko päästä toteuttamaan heti, kun vain kehtasi. :D Teidän perheelle on kyllä luvassa paras mahdollinen joululahja! Tosi ihana, että pääsette nauttimaan tästä joulusta täydentyneellä kokoonpanolla.

 7. Hei!
  Olen pitkään ihaillut kransseja pariovissa. Mistä olet ne ostanut? Ja miten ne on kiinnitetty?
  Olisin kiitollinen vastauksesta, koska haluaisin jonkinlaiset kranssit meillekin.

  • Moi Eve! Tilasin kranssit viime vuonna, en valitettavasti muista verkkokauppaa. Kauppa ei nimittäin ollut mikään tuttu Hemtex tai sellainen, vaan joku minulle entuudestaan tuntematon vähän jännänoloinen sekatavarakauppa, jossa taidettiin myydä samalla toimistotarvikkeita sun muita. Mutta uskoisin, että kransseja löytyy kyllä muualtakin googlaamalla. Ainakin IKEA näytti tänä jouluna myyvän muutamia erilaisia kransseja. Voisiko joku näistä olla sopiva: https://www.ikea.com/fi/fi/catalog/categories/departments/decoration/20492/

   Itse olen kiinnittänyt kranssit ihan vain teipillä. Eli laittanut valkoisen satiininauhan kulkemaan läpi kranssin ja teipannut nauhan oven päälle. Muutaman kerran kaudessa kranssit tippuvat, mutta sitten olen vain kiivennyt teippaamaan ne uudestaan, kun en sen parempaa ratkaisua ole keksinyt, ja kun eivät teipinpalat yläkarmista näy. :) Ilmastointiteipillä tuntuisi pysyvän paremmin kuin tavallisella. Mukavaa jouluodotusta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue