Joulumatkailu – missä kaupungeissa viettää joulua

Homevialaura, joulu, matkailu

Marras-joulukuu on varmasti monen mielestä ankean pimeä ja kylmä ajankohta matkustaa mihinkään muualle kuin lämpimään, mutta itse rakastan joulumatkailua. Itse asiassa en usko, että osaisin olla pyhiä auringossa, vaan hakeudun nimenomaan jouluisiin kohteisiin Pohjois- ja Keski-Eurooppaan sekä toivottavasti joskus myös Pohjois-Amerikkaan. Ei haittaa satunnainen räntä, kun kuljen bokeh-lasit päässä ja metsästän kahvilaa, jossa parhaimmillaan roihuaisi kuumien juomien lisäksi takkatuli.

Homevialaura, joulu, Lontoo

Näissä kaupungeissa olen viettänyt joulua:

 • Budapest. Budapest oli mieheni ja minun ensimmäinen kaupunki, jossa vietimme joulun. Kaupungista jäi erityisesti mieleen glühwein Vörösmarty-aukion joulutorilla, kahvihetki perinteisessä Café Gerbeaud -kahvilassa, tunnelmalliset ja tyylikkäät ravintolat, jouluillallisen hankkiminen kauppahallista, kylpeminen Széchenyin kylpylän ulkoaltaassa, rauhallinen käyskentely turisteista tyhjässä eläintarhassa sekä sumu, jollaista en ollut ennen nähnyt, joka teki barokki- ja goottityylisestä kaupunkikuvasta suorastaan satumaisen mystisen. Ainoastaan joulupäivinä kaupungista tuli hieman liian uinuva, mitä ei metropoleissa tapahdu.
 • Lontoo. Muutamaa vuotta myöhemmin lähdimme jouluksi Lontooseen ja edelleenkin Lontoo New Yorkin ohella edustaa minulle joulukaupunkien kaupunkia. Minua viehättää anglosaksinen joulu, joka suomalaista joulua iloisempi ja runsaampi. Kävimme muun muaasa ikonisissa Harrods- ja Selfridges-tavarataloissa, Notting Hillin Portobello Roadin markkinoilla, kahdessa musikaalissa, tietysti oikein perinteisellä pub-lounaalla, höyryvillä juomilla joulutorilla ja kaiken kruunuksi Westminster Abbey -joulukirkossa, mitä en varmasti unohda koskaan.
 • Tukholma. Kaksi vuotta sitten tapaninpäivänä matkasimme Tukholmaan nauttimaan välipäivistä. Siinä, missä moni kollega jo raivosiivoaa joulua tapanina pois, minusta oli ihanaa jatkaa tunnelmointia naapurikaupungissa. Joulutunnelma ei kärsinyt ollenkaan jo vietetystä aatosta, vaan idyllisesti valaistu kaupunki suorastaan käski jatkamaan joulusta nauttimista. Mieleenpainuvia elämyksiä olivat rauhallinen kävely ja glögit vanhassa kaupungissa, Grand Hotel -klassikon joulubuffet sekä uiminen pakkasella Clarion Sign -hotellin kattouima-altaalla.

Homevialaura, joulu, Tukholma

Näissä kaupungeissa haluaisin vielä viettää joulua:

 • New York. Tämä kaupunki tuskin perusteluja kaipaa. Oikeastaan minulla on kaksi haavetta, matkustaa New Yorkiin joulukuussa tunnelmoimaan ja ostoksille sekä viettää koko joulu New Yorkissa. Voi olla, että kumpikaan ei tapahdu ihan pian, mutta lempikaupunkini on luvannut odottaa.
 • Pariisi. New Yorkin lisäksi Pariisin joulusta olen haaveillut kaikista pisimpään ja minulla on sitä varten jo Pinterest-taulukin. Silti en tiedä, missä vaiheessa tämäkään toteutuu, mutta joskus joka tapauksessa. Pariisin-joulussa taidan romantisoida kaikkea: rakastan sitä, miten pieteetillä näyteikkunatkin koristellaan satumaisiksi.
 • Kööpenhamina. Tukholman ja toki myös Tallinnan ohella lähikohteista minua kiinnostaa erityisesti Köpiksen joulu – eihän kukaan osaa kodikasta tunnelmointia ja tyylikkäiden joulukotien sisustamista niin kuin tanskalaiset. Tivolin halloweenina nähneenä voin vain kuvitella, miten taianomainen se jouluna on.
 • Wien. Olen ollut Wienissä kerran, pääsiäisenä teini-ikäisenä, ja matkustaisin mielelläni kaupunkiin seuraavaksi nimenomaan joulunaikaan. Sen tarkempaa perustelua minulla ei ole, mutta täytyyhän hienostuneen perinteisen keskieurooppalaisen kaupungin olla upea jouluna. Wien on tunnettu myös uudenvuodenjuhlinnastaan, joten tämä matka olisi ehkä parasta toteuttaa välipäivinä.
 • Alpit. Kaupunkikohteiden jatkoksi on vielä listattava Alpit sen tarkemmin kohdetta erittelemättä. Olisihan se unelma viettää joskus joulu alppimajassa, sulatella joulupöydän antimia takkatulen ääressä ja ulkoilla lautaillen rinteissä.

Homevialaura, joulu, Tukhoma

Kustannuksista puheenollen olen ollut todella yllättynyt siitä, miten edullisesti olemme matkustaneet jouluna mainittuihin kaupunkeihin. Lontoonkin edestakaiset lennot maksoivat sesonkina satasen – eihän sillä pääse VR:llä edes Pasilaan. Samoin Lontoon ja Budapestin hotelleissa oli jouluna todella hyviä tarjouksia, huoneita jopa puoleen hintaan, eli selvästi turisteista on joissain kaupungeissa enemmän pulaa kuin tungosta. Oliskohan korkeammat sesonkihinnat sitten voimassa nimenomaan joulunalusviikoilla, kun taas itse pyhiksi hinnat laskevat. New Yorkin joulumatkaan palaisi ajankohtaan katsomatta varmasti iso summa, ja siksi kai unelmamatkan tarkempi katsominen on toistaiseksi jäänytkin.

Millaisia kokemuksia ja vinkkejä teillä on? Onneksi joulumatka on luvassa tänäkin vuonna – lähdemme huomenna risteilyllä Tukholmaan, ja olen jo toinen jalka joulubuffetien mätivadeilla ja Stokiksen kujilla. Kuullaan!

Comments

 1. Joulumatkailu on ihanaa! ennen minikokkia oltiin monena jouluna ulkomailla, niin ihania muistoja <3

  New York ja joulu siellä oli niin upea kokemus että oltiin siellä kaksi peräkkäistä joulua :) ollaan jouluiltu myös Roomassa, Ateenassa ja Saksassa.

  Budapestissä olen käynyt kerran ja se olisi varmasti upea joulukohde, samoin Lontoo ja Tukholma.

  • Etkä ole ollut kahta joulua Nykissä, senkin rontti! Ei vitsi, miten ihanaa. :) Rooma ja Ateena menevät jo niin eteläisiksi, että en osaa kuvitella, millaista joulutunnelmaan pääseminen siellä on. Saksassa on muuten varmasti ihan valtavasti hyviä joulukaupunkeja ja -kyliä. Keski-Euroopassa voisi ihan tehdä jonkin jouluturneen, kun välimatkat ovat lyhyitä ja idyllisiä paikkoja niin paljon. Ihanaa, kun molemmat jaetaan rakkaus joulumatkailuun. <3 Ulkomaan reissuilla ei muuten yleensä ala edes räntä ketuttaa, kun kaikkea katsoo muina joululomalaisina niiden bokeh-lasien läpi. :D

 2. Minä olin viime viikonlopun Köpiksessä ja annan pisteitä tanskalaisille kauniista, kaikilla kaduilla yhtenäisistä jouluvaloista ja koristeluista. Miinusta tuli siitä, että vaikka oltiin vasta marraskuussa, kaikkialla vyöryivät päälle jouluöverit. Kaupoissa oli pelkkää joulutavaraa, kaikkialla soi joulumusiikki, muuta kuin jouluruokaa sai monesta ravintolasta etsimällä etsiä ja joka aukiolla oli krääsää pursuava joulutori. Se löi jo yli, enkä enää ihmettele samaa kuin edellisellä reissulla: että miksi kaikki jouluun liittyvä oli korjattu pois jo ennen vuodenvaihdetta. Noilla volyymeillä joulu tulee varmasti siinä vaiheessa jo korvista ulos!

  Muutoin kokemusta on joulutunnelmista Riikassa, Tallinnassa, Tukholmassa, Berliinissä, Wienissä ja Barcelonassa, ja koska en ole oikein jouluihminen, Barcelona miellytti eniten johtuen siitä, että joulua ei siellä meikäläiseen tapaan vietetä. Kauniitahan valot ja koristelut ovat, mutta luulen, että jos saisin asiassa päätäntävallan, joulusirkus rajoittuisi ensimmäisen adventin ja tapaninpäivän väliseen aikaan. Nautin kukista, kynttilöistä, hyvästä ruuasta ja hämärästä, mutta jotenkin tuntuu, että ainakin omassa lähipiirissäni joulu on monelle suoritus, joka ei anna aikaa pysähtyä, ja tämä syö omaakin tunnelmaani. Tänä vuonna nokka näyttää pakollisten pyhien jälkeen kohti Milanoa, jossa vietän myös vuodenvaihteen. Jännä nähdä, miten vuosi siellä vaihtuu :-)!

  • Niin ja joulunalustunnelmia olen kerran ollut nuuhkimassa pienessä sveitsiläisessä alppikylässä. Kaikki oli kuin satukirjasta eikä “liian” jouluista, joten vetosi jopa ei-jouluihmiseen.

   • Moi! Ymmärrän tosi hyvin pohdintasi, koska minustakin joulu voi mennä överiksi. Sen tähden en oikeastaan koskaan asioi esimerkiksi kauppakeskuksissa joulun alla, sillä se hälinä, tauoton tiptap-musiikki ja hysteria tuntuvat todella kuormittavilta. Rakastan enemmänkin rauhallista ulkona kävelyä ja valittuihin putiikkeihin ja kahviloihin piipahtamista. Jännä, että yleensä niin tyylikkäät tanskalaiset ovat lähteneet tuolle linjalle. Esimerkkisi on hyvä ja vahvistaa sitä, miten itse tykkään aloittaa sesongin tunnelmoinnin ajoissa, mutta välttää sitä, että joulu missään vaiheessa eskaloituu hysteriaksi.

    Heh, oi Barcelona! Minulla on taas niin, että vaikka Espanja on muuten lempimaani ja Barcelona yksiä lempikaupunkeja (ja nykyään Madridkin), niin etelään en ehkä osaisi lähteä. Kaipaan edes jonkinasteista kylmyyttä ja hämärää. Oletpa ollut ihanan monessa joulukaupungissa! Riikakin on muuten lähikohteista varmasti kiva, mutta mahdollisesti itse pyhinä jo liian uinuva, voisin kuvitella. Milano on varmasti upea kokemus sekin. Uskon, että italialaiset ottavat kyllä uuden vuoden parhaalla mahdollisella tavalla vastaan. :)

    Suorituskeskeinen joulu on nimenomaan se, mitä vastaan olen taistellut monta vuotta ja taistelen edelleenkin. Se on mukavan tunnelmoinnin vihollinen, jos lähtee tavoittelemaan täydellisyyttä ja tekee väkisin kaiken itse. Tästä kirjoitan myöhemmin blogiinkin.

    Satukirjamainen sveitsiläinen alppikylä, jossa joulu ei ole päälleliimattua, vaan aidon talvista, päätyisi ihan varmasti itselläkin kärkisijoille. Tällainen joulumatka on kyllä ihan pakko joskus päästä toteuttamaan. Kiitos kivoista vinkeistä!

    • Alpeista joulun aikaan pitää sanoa vielä se, että kun aurinko paistaa ja lähtee hieman syrjään joulukoristeluiden keskeltä, olo on yhtäkkiä kuin Suomessa keväällä! Voi näet olla hyvinkin lämmintä lumesta huolimatta, tuntuu kuin olisivat kevättalven viimeiset päivät käsillä. Tuollaista tunnetta ei Suomessa joulun tienoilla tavoita, joten se oli kiva kahdenlaisten kokemusten matka, ja tuosta pienestä palasesta kevätfiilistä pidin erityisen paljon.

 3. Dubain joulu oli upea, vaikka tästä on se kymmenen vuotta kun siellä oltiin.
  Marokko jouluna oli erilainen, mutta tykkäsin. Agadir oli vasta kehittymässä turimissa joten, silloin parasta oli aurinko.

  Haaveilen:
  New Yorkin, Pariisin jouluista ainakin! Tuo Budabest ja Lontoo, voisi olla vaihtoehto myös :)

  • Varmasti on upea ja ihan omanlaisensa! Tosin itseni ja perheeni tuntien luulen, että meille Dubain joulu ei taas olisi se oikea, kun emme kaipaa jouluun hellettä emmekä osaisi olla kotonamme niin yltäkylläisessä joulussa. Veikkaan, että itse kokisin olevani joululavasteissa itse joulun sijaan, mutta en silti yhtään ihmettele, miksi niin monet matkustavat Dubaihin varman auringon ja kohtuullisen lentomatkan takia. :) Hauska kuulla samoista haaveista! Meille jäi ainakin tosi kivoja muistoja molemmista, Lontoosta ja Budapestistä, ja Lontoon-joulun haluan ehdottomasti kokea joskus uudestaan. :)

 4. Kaikki noista ovat kyllä ihania joulukaupunkeja. Olen viettänyt joulunalusajan sekä Lontoossa että Nykissä ja ne ovat kyllä kaksi lemppari joulukaupunkiani. Lontoo varsinkin. Lontoossa on ihana käydä myös vaikka luistelemassa Somerset Housen taI Natural History museumin kentillä, varsinkin illalla ne ovat kauniita kun ympärillä näkyy kauniit jouluvalot. Borough Market Lontoossa on myös todella kaunis joulunaikaan.

  Meillä olisi tiedossa reissu Köpikseen juuri ennen joulua, ensimmäistä kertaa siellä nyt joulunaikaan ja odotan kyllä mielenkiinnolla minkälaisen joulutunnelman tyylikkäät tanskalaiset ovat taikoneet Tivoliin. Olen muuten samanlainen kuin sinä, en kaipaa jouluna auringon alle, olen yhden joulun viettänyt Etelä-Afrikassa ja vaikka se oli ihana loma, kaipaan kyllä joulun aikaa kylmempiä säitä!

  • Moi kaima! No tämä sitten vahvistaa käsitystäni the joulukaupungeista, Lontoosta ja Nykistä, vaikka en jälkimmäisessä ole vielä sesonkinä käynytkään. Lontoo oli kyllä tosi tosi ihana ja kaupungin joulutarjonta on niin laaja, että meillä jäi varmasti vielä paljon elämyksiä kokematta. Lontoon-joulun tai -joulunalusajan haluan ehdottomasti kokea uudestaan, joten kiitos antamistasi vinkeistä!

   Voi miten kiva, nauttikaa täysillä! Uskon, että Köpis on tosi ihana joulunaikaan. Kuulemma siellä on kuuluisa joulumopo hieman lähtenyt keulimaan, mutta uskon, että kaiken hössötyksen keskellä tanskalaiset tarjoavat myös symppistä ja autenttista hyggetunnelmaa. Tivoli on takuuvarmasti ihana! Mikä siinä onkin, että itse joulunpyhät eivät vain ole sama auringossa, korkeintaan sitten lähtö välipäivinä. Tänä vuonna suuntaamme itse lämpöön tammikuun alussa, mikä on minusta tosi kiva ajankohta, koska silloin joulu on todella jo juhlittu. Juuri näin: lomana aurinkoinen joulu on varmasti kiva, mutta palmujen alla joulu ei vain tunnu joululta. :)

 5. Meillä olisi tiedossa ensimmäinen joulu ulkomailla ja vieläpä Lontoossa! ? Olen niin innoissani! Paljon on suunnitelmia mielessä. Jouluillallinen pubissa, harrodsissa ym. käymiset, Boxing day-jalkapallopeli…
  Oliko tuo joulumessu silloin joulupäivänä? ?

  • Ooh, ihanaa! Kuulostaa täydelliseltä ohjelmalta. Boxing day -peli on kyllä todellinen klassikko sekin. Me lähdimme viimeksi tapaninpäivänä pois. Ehdimme vain pikaisesti käväistä aamulla alkaneissa alennusmyynneissä ja olipa se hikinen ja ruuhkainen kokemus. :D En valitettavasti muista, kävimmeko messussa aattona vai joulupäivänä. Uskon, että löydät tiedot hyvin kirkon sivuilta. Todennäköisesti joulupäivänä Englannin tavat tuntien. Sen muistan, että jono oli tosi pitkä eli kannattaa mennä ajoissa paikalle. Viettäkää tunnelmallinen ja ikimuistoinen reissu!

 6. Meitä on kyllä niin moneen junaan. :) Osa ystävistäni rakastaa myös tuota joulumatkustelua, itse olen tosi huono matkustamaan ja jopa kotimaan sisällä tehty vkl reissu vaatii orientoitumista etukäteen ja suunnittelua liikaa. Toisaalta 3-vuorotyö ja miehellä oleva 2-vuoro työ tekevät varmasti oman haasteensa reissun järjestämiseksi. Joulua en ole koskaan viettänyt muualla kuin kotona ja töissä. Mielenkiintoista on täältä vierestä seurata tarkemmin joulua missä matkustetaan, joten hellithän meitä lukijoita ja teet mahdollisesta reissustasi myös postauksen ;-)

  • Niin on ja hyvä niin! Minulla on vain yksi periaate joulun suhteen: jokaisen pitää saada viettää se juuri haluamallaan tavalla ilman pakkoperinteitä tai ulkopuolelta saneltuja olettamuksia. Jos ei matkustaminen innosta, ei muuta kuin tiukka parkkeeraaminen omaan nojatuoliin vain. :) Ymmärrän niin hyvin, että vuorotyö vaatii ihan erilaista palautumista. Itse asiassa mietin usein sitä, miten vuorotyöläiset jaksavat mitään. Toisaalta tässäkin ihmiset ovat tietytsi erilaisia. Itse olen niin herkkäuninen, että ilman rytmiä ja rutiineja elämästäni ei tulisi mitään, joten nostan todella paljon hattua teille. Siinä mielessä olemme kyllä samanlaisia, että jos me olemme kotona joulun, haluamme ihan oikeasti olla kotona eli sellaiset minuuttiaikatauluhenkiset sukulaiskierrokset jokaisena pyhäpäivänä eivät ole ollenkaan meidän juttu. Joitain kivoja kyläilyperinteitä meillä toki on, mutta ei mitään “rallia” ympäri Suomen. Ihana kuulla, että odotat postausta. Kirjoitan jouluisesta Tukholmasta ilman muuta! Ja tulossa on myös toivepostauksesi joulun sisustamisesta. :) Ihanaa viikonloppua!

 7. Joulun aikana New York on todellakin kokemuksen arvoinen. Itse kavin jo viime sunnuntaina ihastelemassa alkaa joulun tunnlemaa New Yorkissa. Bryant Parkin joulukyla on hyva tunnelman luoja. Lammin omenasiideri luistelun jalkeen on kirsikkana kakun paalla. Bryant Parkin joulukylassa luistella saa veloituksetta. Ainoastaan luistimien vuokraamisesta taytyy maksaa kohtuu hintainen vuokra. Itse olen kokeillut myos luistelemisen Rockefeller Centerissa., joka on naita once in a life time must to do juttuja. Minulle paikka oli liian ahdas ja liikaa vakea. Joka tapauksessa luistelu kuuluu joulun aikaan New Yorkissa. Ja mika sen parempaa kuin fiilistella pilvenpiirtajien keskella. En malta odottaa Rockefeller centerin joulukuusen valojen sytyttamista. Itse asumme lahella New Yorkia, joten joulun aikaan kaupungissa tulee kaytya usein. Ja ne jouluvalot ja joulun tunnelma kaikkialla.

  Omana haaveena olisi kokea Los Angeles tai San Francisco taalla meren takana, mutta Euroopassa olisipa taas vaihteeksi kiva kokea jouluinen Helsinki.

  • Niin ja siis listalle pakko lisata viela Boston. Kaikkineen Boston on yksi suosikki kaupunki ja myos joulun aikaan aivan ihana. Ja Bostonin Baletin Nutcracker on must to do juttu joulun aikaan.

   • No uskon, ei se voi olla mitään muuta kuin unohtumattomin matkakokemus! Luistelu täytyy muuten aivan ehdottomasti kokea sitten, kun matkan aika on. Once in a lifetime -juttuja nimenomaan. :) Voi teitä onnekkaita, ihana kun pääsette nauttimaan Nykin joulusta. Kiitos Bryant Park- ja muista vinkeistäsi! Toivottavasti ne tulevat pian tarpeeseen. ;) Oi Boston! Vaikka en huomannut mainita kaupunkia listassa, se on erittäin vahvasti haavelistalla. Oikeastaan koko itäinen jenkkilä on. Hullaannuin Bostonin syyskuviin Noora & Noora -blogissa, mutta joulunahan tunnelma on varasti ihan yhtä idyllinen. Boston on nyt listalla Nutcracker-baletteineen. Lontoon-musikaalit olivat niin unohtumattomia nekin, että balettielämys jäisi varmasti loppuelämäksi mieleen. Tunnelmallista joulunaikaa sinne!

 8. Kuulostaa ihanilta varsinkin nuo Budapestin ja Tukholman reissut. Kiinnostuin itsekin tuosta tukholmalaisesta hotellista kattouima-altaalla. Oliko allas todellakin lämmitetty talvipakkasilla??
  Olen myös harkinnut lentojen varaamista Budapestiin, ja juuri tuo mainitsemasi tunnettu kylpylä kiinnostaa. Oliko kylpylä sinusta suosionsa väärti ja mitä mieltä olit kylpylän puhtaustasosta?

  Ihanaa Tukholman reissua teille!

  • Kiva jos sait kohteista ideoita joulumatkailuun! Allas on todella yläilmoissa Tukholman kattojen yllä ja ihanaksi lämmitetty. Kerta kaikkiaan unohtumaton elämys, kun itse lillut lämpimässä altaassa ja ympärillä höyryää pakkanen. :) Linkkaan sinulle vanhan nostoni hotellin kylpylästä: http://homevialaura.com/2015/01/talvinen-tukholma-vinkki-ja-matkamuistot/

   Minulle Budapestin kylpylä jäi mieleen tosi ihanana elämyksenä samasta syystä. Siinä on vain jotain maagista, kun ulkona on kylmä, mutta ulkoaltaissa lämmin. Kylpylässä näkyy totta kai historian patina, mutta ei se silti muistaakseni ollut mitenkään erityisen epäsiisti. Ei tietysti niin siisti kuin jokin vasta rakennettu moderni kylpylä, mutta muistaakseni (siis muistaakseni, kun matkasta on jo niin monta vuotta) puhtaustaso oli riittävä. Kai kylpylään pitää vain suhtautua perinteikkäänä instituutiona. Sen, minkä kylpylä nykyaikaisuudessa menettää, niin tunnelmassa voittaa. Minusta fiilis oli omaa luokkaansa vanhoine pukukoppeineen ja shakkia pelaavine papparaisineen. :)

   Kiitos, samoin sinulle inspiroivaa reissuhaaveilua!

 9. Joulu Nykissä, unelmani numero 1! Olen yrittänyt sitä jo vaivihkaa ehdottaa miehelleni ensi vuoden jouluksi. katsotaan miten käy. Tiedän, että hän kaipaa aurinkoon. Tosin sinne matkat ovat kyllä jouluna ja uutena vuonna kalliimpia, mutta uskoisin sen olevan sen arvoista <3 Ja oih, joulu Alpeilla, kuulostaa ihanalta!

  • Amen, se on kyllä unelmien unelma! Tuo on toki hieman haasteellista, jos toinen toivoo pohjoisen joulutunnelmointia, toinen aurinkoa, mutta teidän täytyy sitten vain ottaa vuorovuodet. :) Uskon myös, että matka tulee olemaan joka pennin arvoinen ja enemmänkin. Lähinnä se vain vaatii hieman suunnitelmallisuutta ja säästämistä, koska jos Nykiin jouluksi lähtee, ei sinne kyllä kannata pihistelemään lähteä, vaan silloin tarvitaan matkan arvon edellyttämä style hotelli tai asunto, humputtelurahaa ja niin edelleen. Alpitkin kyllä kieltämättä täytyy joskus toteuttaa! Edes johonkin vuoden aikaan, kun en ole koskaan käynyt. :)

 10. Oi miten ihania matkaideoita! Matkakuume!

  Voin suositella lämpimästi Wieniä joulunalustunnelmointiin ja uuden vuoden juhlintaan. Asuin Wienissä vaihtarina ja joulukuun ajan kaupunki oli pullollaan toinen toistaan ihanampia joulutoreja, parhaat koko saksankielisessä Euroopassa. Myös klassikkokahvilat (Sacher ei ole mitään esim. Landtmannin ja Centralin rinnalla) ja illalliset heurigen-ravintoloissa toimivat ihanasti talvella. Uutena vuotena kannattaa olla ajoissa liikkeellä illallisen plytävarausten kanssa, ihan kaikki syövät silloin ulkona.

  • Jee! Kiva! Matkakuume kyllä paheni itselläkin kohteita listatessa ja teidän lukijoiden vinkkejä lukiessa. Hei tosi kiva kuulla, että en kuvittele turhia Wienistä, vaan että se todella olisi ihana joulunajan kaupunki. Yhtenä vuonna jo katsoimme uudenvuodenmatkaa Wienin, mutta olimme liian myöhään liikenteessä. Kuten sanoit, kaikki ravintolat olivat buukattu ja kivoimmat hotellitkin. Joku toinen kerta uusi yritys. Nyt on hyviä vinkkejäkin tallessa, kiitos. :) Rentouttavaa viikonloppua!

 11. Lontoo kylla osaa vetaa joulun liiallisuuksiinkin – taalla oli joulukoristeita myynnissa jo syyskuussa, mika kylla on jokseenkin naurettavaa. Nyt marraskuun lopulla saa jo fiilistella ja pimean keskella jouluvalot ovat kivat. Itse asiassa osan valoista voisi pitaa koko talven kun taalla on niin harmaata ja pimeaa (esim. kirkkaat perusvalot “fairy lights” voisi pitaa hyvin marraskuusta helmikuulle.

  Edinburgh on myos kaunis talvikaupunki ja linna tekee siita jotenkin viela ihanamman.

  Olin muutama vuosi sitten Sevillassa marraskuun lopulla ja siella oli hieman jo joulutunnelma. Ei kylla haitannut kun paivalla oli T-paita kelit ja illalla saattoi istua terassilla punaviinia siemaillen. Suosittelen!

  • Samaa mieltä, joulu menee usein myös överiksi, osittain varmasti jokaisessa kaupungissa. Harrodsin jouluosasto taitaa avautua jo tosiaan syyskuussa, ellei jopa elokuussa. Minusta sesongissa onkin todella tärkeää säännöstellä joulua itse. Tarkoitan siis sitä, että vaikka reissussa hakeutuu enemmän pieniin sympaattisiin puoteihin ja kahviloihin kuin hälyisiin kauppakeskuksiin. Oi, Edinburgh! Minulla on Skotlannin-matkakuume, mutta en olisi osannut ajatella kohdetta joulukaupunkina ilman vinkkiäsi, kiitos! Vaikka muuten pidän Espanjaa henkisenä kotimaani, en tiedä pääsisinkö koskaan joulufiilikseen t-paidassa. ;) Muuten kyllä aurinko ja valo olisivat todella tervetulleita nimenomaan marraskuuhun!

 12. Wien on kaunis joulunakin, mutta ihan jouluaattoa en suosittele viettämään, koska kaikki ihanat pikkuravintolat on silloin kiinni. Ainoastaan hotelleissa saa juhla-aterian syödäkseen. . Tämä oli meillekin yllätys, ja mies riensi aikaisin jouluaattona torille hakemaan joulusyötäviä. Mutta kivaa oli vuokrakämppä mukava – kunhan saatiin se ensin lämpimäksi. .
  Toinen miinus Wienissä on kamalan kylmä tuuli. Tästä myös mainitsi wieniläinen tarjoilija joka sattui olemaan töissä samaisessa Münchenin hotellissa missä yövyimme.. Vaikka meillä oli reissussa paksut takit päällä palelimme silti kylmän viiman vuoksi. Münchenin tarjoilijarouva suositteli Wienissä käyntiä keväällä tai kesällä. Ja siksi Wien on koettava uuudelleen hiukka mukavimmissa merkeissä. Kesällä on paljon ilmaisia konsertteja.. joten. Teimme vielä niin hassun jutun että ajoimme Müncheniin ja lentokentältä vuokrasimme hiukka isomman auton ‘koeajettavaksi’. Meiltä kyllä tällaiset hullutukset onnistuvat.

  Viime vuonna olimme Münchenissä samassa hotellissa kuin Wienin matkalla. Seisova pöytä jouluaterioineen oli hieman pettymys, koska oli kokemus hotellin hyvästä ruoasta aiemmin, niin odotukset liian korkealla. . Toinen seikka joka ‘pisti silmään’ oli (aasialaisten) turistien pukeutuminen jouluaterialle. . Ehkäpä arvostavat joulua eri tavalla, mihin me suomalaiset ja saksalaiset olemme tottuneet?

  Jouluista sanoisinko surkein vietimme Houston Teksasissa, silloin kun asuimme maassa. Niin keinotekoista kaikki että hirvittää, enkä varmasti suosittele.. ;) Olihan siellä tietysti lämmintä. Joulupukki kävi helikopterilla lentämässä juhlapaikan yli. Laulava joulukuusi oli kaiken huippu: laulajat oli sullottu sinne oksien sekaan.
  Vähän harmitti ettei silloin lähdetty New Yorkiin. Ehkei siksi kun mies matkusti kaikki viikot ja kotijoulu hänelle rentoa lepoa. Parasta että asuinkompleksissa sattui oleman pieni sauna fitness-studion yhteydessä.

  Vasta katselimme lentolippuja New Yorkiin, mutta minusta ne oli liian kalliita, ja aloin perumaan, vaikka mieli huusi kyllä, kyllä! No kuitenkin sillä mukavalla seurauksella, että saamme Suomesta miehen sukulaisen vieraaksemme. Miehellä on välipäivät töistä vapaana niin kaikkia hullutuslähtöjä voidaan keksiä tästä huolimatta.

  Joskus on Alppihotelleja katseltu, mutta haave jäi siihen kun rinteet olleet jouluna auki. Mutta varmasti kokemisen arvoinen viettää joulua korkeiden lumikinosten keskellä. :) Kiva postaus, Laura!

  • Olen asunut Wienissä ja sanoisin, että se on ihanimmillaan keväällä ja syksyllä! Kesällä kaupunki paahtuu usein kuumaksi pätsiksi, ilma ei laakson pohjalla juuri liiku. Itse rakastan helteen paahdetta suurkaupungissa, mutta toissa kesänä viimeksi Wienissä käydessämme lapsi oli hyytyä 47 asteen helteessä.

   • Kiitos Anne huomiostasi! Itse asiassa Budapestissä ja Lontoossa taisi olla sama. Minusta kiinni olevat ravintolat eivät kuitenkaan ole este, kunhan tilanteen tietää etukäteen ja siihen valmistautuu. Budapestissä meillä oli tästä syystä asunto ja teimme jouluillallisen itse kauppahallin antimista, mikä oli tosi ihana kokemus. Taas Lontoossa meillä on tunnelmallinen hotelli, joten jouluillallisen syöminen hotellilla ei minusta ollut mitenkään ankea vaihtoehto, vaikka se siltä äkkiseltään kuulostaa. :) Mutta on ihan totta, että ei juhlapyhä välttämättä idyllinen ole, jos hotellin ravintola ei vastaakaan odotuksia tai jos yöpyvät vieraat eivät tule joulua viettävistä kulttuureista, eivätkä ”kunnioita” juhlaa pukeutumisella tai käytöksellä.

    Uskon Wienin tuulen ja itse asiassa en ole itse palellut koskaan niin paljon kuin Belgian-vaihtarivuonna. Kaikki kuittailivat siitä, että eihän suomalaisten pitäisi palella, mutta luihin ja ytimiin menevä kostea tuuli on paljon pahempi kuin pieni mukava pakkanen. Kevät on kyllä täydellinen aika käydä Wienissä! Olen itse ollut kaupungissa nimenomaan pääsiäisenä ja muistan, miten paljon pidemmällä kevät oli ja miten aurinkoinen matka oli.

    Auts, tuon uskon kokemattakin! Teksas ei muutenkaan kuulosta tyyliseltäni kohteena, mutta joulu on varmasti suomalaisen näkökulmasta erityisen keinotekoinen. Juuri tuosta syystä en osasi kuvitella viettäväni joulua auringossa, en edes esimerkiksi Kaliforniassa, josta kyllä haaveilen muuten. Mikään ei tunnu aidolta, jos helteessä heilutellaan kaiken maailmaan vilkkuvaa muovista joulukrääsää.

    Kiitos hyvistä vinkeistä ja kokemuksistasi! Onneksi joulu tulee joka vuosi, jatketaan siis haaveilua niin Nykistä kuin Alpeista. :)

 13. Kiitos ihanista vinkeistä. Budapest ja Alpit meilläkin haaveissa :) Me ollaan vietetty joulua/joulunaikaa Levillä pari kertaa, Riikassa (kylpylähotellissa) ja Kööpenhaminassa. Tänä jouluna suunnataan Islantiin ja ensi vuonna miehen 40v lahjaksi olen alkanut säästä Nykin joulureisuun.

  • Kiitos itsellesi kommentista ja listan jatkamisesta! Islanti on muuten varmasti satumainen jouluna. Kerrothan sitten kokemuksesi. :) Itse katselin Islannin-matkaa tammikuulle, mutta totesimme sitten kuitenkin tarvitsevamme enemmän aurinkoa, joten suuntaammekin vuoden alussa Espanjaan, mutta haave Islannista elää edelleen. Oi että, niin ihana suunnitelma! Meidänkin täytyy miehen kanssa päättää New Yorkin joululle konkreettinen tavoite ja alkaa sitten vain säästää. Menimme neljä vuotta sitten New Yorkissa naimisiin ja juuri pohdimme, koska pääsisimme sinne juhlimaan vuosipäivää. Vuosipäivämme on syyskuussa, mutta ehkä tavoite pitääkin siirtää joulukuulle – vaan minkä vuoden, sitä pitää alkaa miettiä. :) Ihanaa ja tunnelmallista reissua teille joulumatkaajille!

 14. Voisikin olla mukavaa lähteä juuri ennen joulu hakemaan extra fiiliksiä jostain kaupunkikohteesta. Eipä olekaan koskaan tullut kokeiltua! Tukholma varsinkin kiinnostaisi kaikessa helppoudessaan. Haluaisin joskus kokea myös uuden vuoden juhlistamisen jossain ulkomailla, tästä olen jo pidempään haaveillut.

  Sitten asian ohi. Miten suoritit operaation ”hiusten värjäyskierteestä omaan väriin?” Lopetitko vain värjäyksen ja annoit hiusten rehottaa ja oliko värjätty tukkasi minkä värinen? Tässä kun on tukan antanut olla vaan useamman kuukauden ja päästänyt juurikasvua valloilleen tulee aina mietittyä, että olisipa ihanaa olla värjäämättä. Tai ainakin niin, että kävisi vain silloin tällöin ottamassa muutamat raidat. Oivoi mitä ongelmia :D

  • Tukholma on mainio joulukohde aloittaa! Niin lähellä ja saavutettavissa sekä lentäen että laivalla. Uusi vuosi on varmasti unohtumaton ulkomailla. Itse asiassa en ole itsekään ollut koskaan ulkomailla uutena vuotena. Varsinkin nykyään se on meille hieman hankala pyhä: yleensä olemme vain kotona rauhoittelemassa raketeista stressaavaa Sisustuskoiraa. Toivottavasti haaveesi toteutuu! Uskon, että oikeastaan missä vain suurkaupungissa on unohtumaton uudenvuodentunnelma.

   Yksinkertaisesti vain lopetin värjäämisen seinään. Päätin, että kokeilen omaa väriä ja jos tilanne osoittautuu katastrofiksi, laitan vielä kevytvärin tai raidat välissä, mutta onneksi väri kasvoikin pois luonnollisesti. Olin värjännyt hiukseni ruskeaksi vuosien ajan ja siis rukea on oma värini, mutta pelkäsin paljon harmaampaa maantienruskeaa. Onneksi oma värini on tänä päivänä tarpeeksi hyvä. Ei toki täydellinen, mutta riittävän hyvä. Minusta raidat nimenomaan on hyvä kompromissi freesata omaa väriä ilman niin pahaa kierrettä. :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue