#kestäväreissu: Näin kompensoit lentopäästöt

Homevialaura, lentomatkojen kompensoiminen, #kestäväreissu

Oletteko jo huomanneet blogimaailman tämänhetkisen kuuman aiheen: keskustelun lentomatkustamisen epäekologisuudesta?

Moni kollega on kirjoittanut pitkiä ja pohdiskelevia postauksia siitä, miksi matkustaa, miten matkustaa ja mitä tunteita ristiriita huonosta omastatunnosta ja halusta nähdä maailmaa herättää. Itse en lähesty aihetta tästä näkökulmasta, vaikka se tärkeä onkin, sillä matkustamiseni on kollegoihin nähden pientä. En lennä työni puolesta enkä kirjoita matkablogia, vaan teen korkeintaan pari ulkomaan reissua vuodessa, useimmin Euroopan-sisäisiä. Paljon se on tässä maailmantilanteessa sekin, mutta näissä matkoissa ei ole mitään analysoitavaa: lennän ulkomaille itsekkäistä syistä nauttimaan lomasta.

Päätin jo viikkoja sitten kesäistä Italian-matkaa varatessa ja ennen keskustelun puhkeamista, että se, mitä alan tehdä, on kompensoida lentoni.

Tästä vuodesta eteenpäin kompensoin kaikki lentoni ja haastan jokaisen lukijani ja kollegani samaan.

Homevialaura, lentomatkojen kompensoiminen, #kestäväreissu

En syventynyt kollegoideni pitkiin juttuihin, mutta sivusilmällä huomasin, että lentojen kompensoimisesta puhuttiin vähän, eikä yhdessäkään jutussa ollut ohjeita siihen, miten kompensoiminen käytännössä tapahtuu. Koska tutustuin asiaan omaa kompensaatiota tehdessä, jaan oppini nyt teillekin.

Jos ei lentoyhtiö tarjoa mahdollisuutta, lennot voi kompensoida erillisen palvelun kautta ja kompensoimisen voi tehdä myös jälkikäteen. Kompensoin jälkikäteen alkuvuoden lentomatkamme Espanjaan, jotta olen kompensoinut molemmat tämänvuotiset matkamme vuoden 2018 vastuullisuusteemaa sivuten.

Homevialaura, lentomatkojen kompensoiminen, #kestäväreissu

Suosittelen lentopäästöjen kompensoimiseen kahta tahoa vertailtuani kaikkia löytämiäni palveluita. Näistä molemmat ovat Maailman luonnonsäätiö WWF:n suosittelemia Gold Standard -sertifioituja päästövähennysyksiköitä. Molemmissa kompensaation hinta on samaa luokkaa, kun summa osassa palveluista jäi aivan liian matalaksi, noin viidesosaan. Näitä kahta suosittelen myös käyttöliittymän takia: kompensoiminen on todella helppoa ja nopeaa, hinta näkyy euroissa ja summan pääsee välittömästi maksamaan luottokortilla ilman ylimääräisiä välivaiheita. Hommaan menee vähemmän aikaa ja vaivaa kuin nettishoppailuun, joten en tiedä tai osaa tai ehdi ei ainakaan ole enää syy.

Näiden palveluiden kautta kompensoit hetkessä lentopäästösi:

Kolmen hengen suoran lennon kompensaatio Helsingistä Roomaan ja takaisin maksoi 63 euroa Myclimaten kautta, jota tällä kertaa käytin. Atmosfairin hinta olisi ollut hyvin sama 64 euroa.

Mielestäni summa on niin kohtuullinen, että jos on varaa matkustaa, on varaa kompensoidakin.

Homevialaura, lentomatkojen kompensoiminen, #kestäväreissu

Sen totta kai ymmärrän, ettei lentojen kompensoiminen ole riittävä ratkaisu kestämättömään tilanteeseen. Moni kritisoi sitä, että lentojen kompensoiminen ei ole mitään muuta kuin helppo tapa ostaa puhdas omatunto jatkaa suhaamista entiseen tapaan. Totta kai keskustelussa on edelleen oltava keskiössä matkustamisen tarpeellisuus itsessään: onko esimerkiksi PR-tilaisuuteen perusteltua lentää päiväksi, voisimmeko pitää entistä enemmän palavereja etäyhteyksien kautta, kuinka itsekkäitä saamme elämyshakuisuuksinemme olla ja niin edelleen.

Homevialaura, lentomatkojen kompensoiminen, #kestäväreissu

Minusta joka tapauksessa lentojen kompensoiminen on vähintä, mitä matkustaja voi tehdä, huolimatta siitä, millainen hiilijalanjälki matkustajalla muuten on esimerkiksi lihansyömisen, asumisen tai lisääntymisen suhteen tai huolimatta siitä, miten hän kohteessa paikan päällä elää. Itselläni on ekologisuudessa pitkä lista miinuksia auton omistamisesta sekasyömiseen ja lapsen synnyttämiseen, mutta silti – tai oikeastaan juuri siksi – teen lentämisen suhteen edes tämän pienen teon. Tekniikka & Talous kirjoitti 9.3. näin:

Päästöhyvitys on toistaiseksi merkittävin yksittäinen tulevaisuuden toimenpide lentoliikenteen ilmastotalkoissa. Kompensaatiolla kuitataan lähes puolet lentoliikenteen CO 2 -päästöistä vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi lentoyhtiöt ja -teollisuus pyrkivät ratkaisemaan päästöjen kasvun toisen puolikkaan omilla toimilla, kuten lisäämällä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä, parantamalla polttoainetehokkuutta ja operoimalla lentoja nykyistä tehokkaammin.

Homevialaura, lentomatkojen kompensoiminen, #kestäväreissu

Sen lisäksi, että minusta meidän pitäisi kompensoida itse omat vapaa-ajanmatkamme, voisimme vaatia työnantajia kompensoimaan työmatkamme. Kaikki tämä edesauttaa ympäristöä ja antaa lentoyhtiöille, päättäjille ja yrityksille viestin ja sysäyksen muutokseen. Olen sitä mieltä, että lentäminen on nykyisellään liian edullista, ja että kompensaatio saisi tulla lentolipun hintaan pakolliseksi päälle. Lisäksi lentoyhtiöillä itsellään pitäisi olla vastuu lentopäästöjen kompensoimisesta, eikä pelkästään kuluttajalla.

Kompensaation lisäksi matkustamisessa olisi hyvä suosia suoria lentoja. Kuten Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäki Helsingin Sanomien (27.1.) jutussa ristiriidasta toteaa: ”Ihmiset ovat valmiita vaikka tuplaamaan päästöt ja lentämään välilaskun kautta, koska se on suoria lentoja halvempaa. Samalla kysytään, voiko päästöjä kompensoida”.

Homevialaura, lentomatkojen kompensoiminen, #kestäväreissu

Suorien lentojen suosiminen päästöjen takia oli ainakin minulle tervetullut näkökulma: taaperon kanssa välilaskut eivät muutenkaan houkuttele, joten voin nyt perustella kalliimpaa hintaa itselleni mukavuuden lisäksi vielä tärkeämmällä näkökulmalla, ympäristöllä.

Tässä vielä lopuksi viesti, jonka Myclimatelta kompensoimisen jälkeen sain:

Thank you for your commitment to climate protection! You contribution goes into myclimate climate protection projects in developing and newly industrialising countries. The projects fullfil the highest standards (CDM, Gold Standard, Plan Vivo) and contribute to the UN’s SDGs. Myclimate projects not only reduce greenhouse gas emissions, but also contribute to the social, ecological and economic development of the region.

Kiitos erityisesti Asennemedia-kollegalleni Aamukahvilla-Henriikalle #kestäväreissu-keskustelun avaamisesta!

Otatteko haasteen lentojen kompensoimisesta vastaan?

Comments

 1. En ole ennen kuullutkaan tästä kompensoimisesta ja jäin miettimään että miten tämä käytännössä tapahtuu? Miksi lentoyhtiöt ei tästä automaattisesti huolehdi ? Vai huolehtiiko ne ja onko tämä vain lisä toimintaa mitä kuluttaja voi tehdä? Mut tosi mielenkiintoinen postaus! Kiitoksia :-)

  • Moikka! Ajattelinkin, etteivät kaikki ole, joten halusin siksi kirjoittaa aiheesta. Esimerkiksi Finnarilla ei kuulemma ole omaa päätöjenhyvitysohjelmaa siksi, että se olisi niin kallis rakentaa. Siksi he mieluummin ohjaavat asiakkaat jo olemassa olevien hyvitystahojen puoleen.

   Se on sääli, etten mielestäni ja muistaakseni ole matkaa varatessa törmännyt siihen, että lentoyhtiö tai matkanjärjestävä tarjoaisi aktiivisesti mahdollisuutta kompensaatioon. Uskon, että jos näin olisi, paljon useampi matkustaja klikkaisi ostoskoriinsa kompensaation – eivät toki kaikki siltikään. Vähän samalla lailla kuin ainakin minä yleensä aina lahjoitan kassalla vaikka Unisefille, jos sellaista mahdollisuutta ostosten yhteydessä tarjotaan. Kun osallistuminen tehdään helpoksi ja kommunikoidaan hyvin, se varmasti tuottaa parempia tuloksia.

   Mutta kuten sanottu, itsenäinen lentojen kompensoiminen on niin helppoa ja nopeaa, että ei siihen toisaalta kenenkään ohjausta pitäisi tarvita. Toivon, että lainsäädännöllisesti asiaan tulee muutoksia, että lentoyhtiöiden sekä asiakkaiden olisi pakko hoitaa kompensaatiot, ettei osallistumista jätettäisi vapaaehtoisuuden ja muistin varaan. Kiitos kommentista ja kysymyksistä! Asiantuntija en ole itsekään, mutta mielelläni selvitän, jos joku mietityttää. Kiva, kun koit postauksen kiinnostavaksi. :)

   • Tänään yritin etsiä Finnairin sivulta tietoa päästökompensaatiomahdollisuuksista, enkä löytänyt kuin päästölaskurin ja samalla sivulla kehotettiin lahjoittamaan pisteitä hyväntekeväisyysjärjestöille (joissa ainoa teemaan liittyvä oli Suomen luonnonsuojeluliitto, joka ei sekään näitä päästökompensaatiokohteita edistä).
    Taannoisesta Hesarin jutusta valaistuneena yritin myös selvittää, mikä olisi kestävin päästökompensaatiokohde, kun puiden istutus kehitymaihin ei sitä ainakaan ole. Enpä ole asiassa järin pitkälle päässyt.
    SuomiAreenassa Finnair oli julkistanut oman tutkimuksensa matkustajien päästökompensaatiohaluista ja -preferensseistä: biopolttoöljyä ja hiilinieluja. Rahallinen panos mielellään muutama euro, enintään 20 euroa. Lentomatkustaminen on todellakin liian halpaa, ja sitä se on nimenomaan julkisten tukiaisten johdosta: lentokerosiinin verottomuus ja ALV-vapaus. Euroopassa muulla kuin lentämällä matkustaminen saattaa olla jopa kymmenen kertaa kalliimpaa.

    • Moi Ville! Kiva, kun osallistuit keskusteluun. Uskon, että tilanne on sama monen lentoyhtiön sivuilla: asiakkaita ei varsinaisesti haluta muistuttaa siitä, millaiset ympäristövaikutukset lentämisellä on ja siksi kompensaatiotiedot ovat varmasti suppeita ja vaikeasti löydettävissä. Mikä sinua epäilyttää esimerkiksi Myclimatessa ja Atmosfairissa? :) Ehdottomasti lentomatkustaminen on liian halpaa. Ja sanon tämän nyt ihmisenä, joka ei muuta haluaisikaan tehdä kuin matkustaa ja jolla todellakin on itselläkin rajallinen budjetti. Mutta meidän on yksinkertaisesti pakko hyväksyä se tosiasia, että näin ei voi jatkua. Toki nämä asiat ovat hirvittävän monisyisiä ja olen kaukana asiantuntijasta, mutta tässä asiassa en usko ihmisten vapaaehtoisuuteen, vaan kyllä tilanteeseen pitäisi saada jonkinlainen muutos lainsäädännöllä. Kuten sanoit, kyselyssä ihmiset sanovat olevansa valmiita maksamaan ehkä euroja, mutta maksaisivatko he todellisuudessa vapaaehtoisesti sitäkään – en usko. Kyselyihin kun vastaa yleensä ihanne- eikä se oikea minä. Tein juuri Sitran elämäntapatestin ja siinä yksi kysymys oli, kompensoitko lennot. Siksi on harmillista, miten monen mielestä kompensoiminen tuntuu jotenkin huuhaalta, kun se on yksi, ei ainoa mutta yksi, osa ratkaisua.

 2. Olen kompensoinut perheemme lennot jo muutaman vuoden ajan juuri Atmosfairin kautta. Valitsin sen sillä perusteella, että Suomen Luonnonsuojeluliiton silloinen pj sitä itse käytti. Rehellisesti sanottu kompensointi on sitä, että itketään, kun p…kat on jo housussa, mutta on sekin jo jotain. Mielestäni jokaisen, ihan joka ikisen, joka lentää, tulisi tarkastella lentämistään kriittisesti. Onko jokaisella lomalla pakko lentää jonnekin. Ihan hyvin esim. 70- ja 80-luvulla lomat meni, vaikka ei huideltu ympäri maailmaa. Jokaisen on otettava vastuu tekemisistään, eikä sivuutettava sillä, että joku Kiinassa saastuttaa paljon enemmän. Se on vain vastuun pakenemista ja itsekkyyttä.

  Toivon, että lentojen hinnat nousisivat niin, että ihmisten pitäisi oikeasti miettiä reissujaan. Halpojen lentojen ei tarvitse olla kansalaisoikeus. Itsekin tykkään matkustamisesta, mutta olen ruvennut miettimään, että onko se sen todella paskan fiiliksen arvoista. Tämä vuosi onkin pyhitetty pelkästään kotimaan matkailulle ja minimoin tulevienkin vuosien lennot. Loma ulkomailla ei saa olla ainakaan itselle itseistarkoitus.

  Lopuksi, kiitos blogistasi. Löysin sen vasta :)

  • Upea juttu, olet selvästi edelläkävijä! Kiva kuulla, että Atmosfair on silloisen Suomen Luonnonsuojeluliiton pj:n suosittelema. Myclimatea taas suositeltiin monelta muulta taholta, joten varmasti kumman tahansa kautta kompensoi, niin hyvän valinnan tekee.

   Kieltämättä ikävän osuva mielikuva. Minustakaan kompensaatio ei missään nimessä kompensoi kaikkea, vaan on lähinnä minivaatimus, mitä meidän kaikkien tulisi tehdä. Toki sen lisäksi, että lentämistä pohtii ja kyseenalaistaa muutenkin. Itse myönnän suoraan, että en pysty olemaan niin epäitsekäs, ettenkö lentäisi koskaan minnekään. Toisaalta pelkästään elämäntilanteemme pitää huolen siitä, että ei tässä montaa kertaa vuodessa lennetä eikä juurikaan muille mantereille. Näistä lomista en ole valmis karsimaan, mutta toisaalta on hyvä henkisesti totuttautua siihen, että vaikka joskus elämäntilanne mahdollistaisikin enemmän kaukomatkoja, paluuta siihen, että vain huolettomasti lentelisi menemään, ei enää ole.

   Olen tismalleen samaa mieltä siitä, että kiinalaisten saastuttaminen ei poista meidän vastuutamme. Jokaisen meistä on tehtävä jotain, jos meinaamme tällä pallolla elää. Itse en halua pakoilla vastuuta myöskään sillä, että no mitä hyötyä kompensoimisesta on, jos silti edelleen vaikka syö lihaa. Minusta jokainen valinta ja teko on kotiinpäin, vaikka harva meistä, en ainakaan minä, on kykeneväinen täydellisyyteen. Samaa toivon, että lentäminen kallistuu, jotta siitä tulisi entistä harkitumpaa. Onhan se oikeasti uskomatonta, että Lontooseen voi lentää suurin piirtein samalla hinnalla kuin VR:llä puksuttaa Keski-Suomeen. Vielä hetki sitten edulliset lennot tuntuivat maailman parhaalta asialta, nyt vähintäänkin kaksipiippuiselta.

   Tosi kiva kuulla, että löysit blogiini! Lämpimästi tervetuloa ja kiitos hyvästä keskustelusta. :)

 3. No vähän kakspiippuinen juttu. Me kun asumme ulkomailla Suomeen tullaan tietysti lentämällä. Ja konetta vaihdetaan Hki-Vantaalla, eikä matkanteko lopu vielä tähänkään.. Jos aiomme vierailla mieheni kotikonnuilla. Kaikkien läheiset ja sukulaiset kun eivät asu vain pääkaupunkiseudulla. Vaikka meillä on melko ‘puhdas’ diesel-auto vihreä lappu ikkunassa, että saamme ajaa myöskin Saksan pääkaupunkien keskustaan. Kyllä tuo autokin saastuttaa ilmasta oman pienen osansa. Tosin nyt kun muutimme urbaniin cityyn, auto viihtyy enemmän autotallissa, ja käytämme ratikkaa ja junaa enemmän eli kyllä tässä jotain pientä ‘komepensoitumista’ tapahtuu.

  On myös kerrottu että rahtilaivat ja lomailuun tarkoitetut risteilyalukset saastuttavat paljon enemmän mitä lopulta lentäminen. Senlisäksi Suomessakin järjestetään aika älyttömiä traktori sun muita kilpailuja autoilla, jotka saastuttavat yhtä älyttömästi! Miksi nämäkin unohdetaan ja huudetaan vain yhden lentämisen perään? Eli kun tämä puoli saadaan ensin kuriin alan vasta sitten miettiä lentojen kompensoimista vakavalla otteella. Sitä ennen kompensoin asian niin, että käytän valuuttaa maassa ja annan hyvät tipit hyvästä palvelusta: kuten keväällä New Yorkissa ja kesällä Suomessa. Ehkä tuleva reissu tehdään auto-laiva-yhdistelmällä mukana sukulainen ja hänen puolisonsa tuhkat, että saamme viimeinen toiveen täytettyä. Näkisin että vanhojen ihmisten auttaminen on lähinnä rakkaudellista ‘kompensointia’.

  Jokainen pohdiskelee asiaa omalla kohdallaan. Ja miten voi vaikuttaa ilmaston ja puiden hyvinvointiin. Lentokenttien lähimetsissä kyllä huomaa mitä kerosiini saa aikaiseksi. Ihan hyvä aihe tämä on mietittäväksi. Lentäminen ei lopu tai paljoa vähene vaikka lippujen hintoja nostetaan taivaisiin. Aina sitä on lennetty myöskin Suomesta – ja hyvä tapa irtaantua työstä oli nostaa kytkintä ja vaihtaa maata. Joillakin se voi olla mökkielämä ja että samat maisemat riittävät vuodesta toiseen.. Mutta ei sitä voi vaatia kaikilta ja pitää heti itsekkäänä ellei asia tunnu omalta. Emme me ihmiset olla samasta muotista synnytty. Tänäkin päivänä löytyy matkustajia jotka ovat valmiita maksamaan bisneksen ja ykkösluokan hinnat lipuista ilman kitisemättä. Yksityisjettejä käytetään matkustamiseen tavallista enemmän. Ainakin sen näkee Zürichin kentän upeasta jettirivistöstä – että asiaan on todellakin panostettu.

  Aurinkoista kevättä toivotellen!

  • Moi Anne! Nämä toden totta ovat aina kaksipiippuisia ja hankalia aiheita. Itsekään en ole sitä mieltä, että jokaisen kuuluisi lopettaa lentäminen tähän paikkaan. Itse en siihen pysty enkä sitä näin ollen vaadi muiltakaan. Totta kai meidän on pystyttävä taittamaan matkoja myös lentäen, mutta kyse on siitä, kuinka usein lennämme, mistä syystä, millaisia matkoja ja miten hyvittäen.

   Itse esimerkiksi näen aivan eri tavalla sen, lennätkö läheistesi luo vai turhaan palaveriin, jonka olisi voinut pitää Skype-yhteydellä. Kaikkia palavereja ei tietenkään voi korvata, ei varsinkaan niitä, joissa on kymmeniä osallistujia, mutta yhä enemmän varmasti voisi. Ja niin edelleen. Myös sillä on merkitystä, minne lomalle lentää, lentääkö Kanarialle vai Phuketiin. WWF:n Jussi Nikula sanoo, että ”Pitkä lentomatka on ilmaston kannalta selkeästi huonoin yksittäinen kulutusvalinta”. (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/artikkeli-1.222689)

   Tästä syystä lentäminen on keskustelun keskiössä: ”Lentoliikenne lämmittää ilmastoa 2–5 kertaa enemmän kuin vastaavat hiilidioksidipäästöt maan pinnalla.” (http://moreenimedia.uta.fi/2017/12/08/lentamisen-rajoittamisesta-ei-juuri-keskustella-vaikka-kasvihuonekaasuja-paastava-lentoliikenne-kiihtyy/)

   Ymmärrän siis huomiosi, mutta yksittäinen traktorikilpailu jää mitättömäksi vuosittaisen kansainvälisen lentoliikenteen rinnalla. En siis valitettavasti voi samaistua ajatukseesi siitä, että lopetetaan ensin traktorikilpailut ja aletaan sitten vasta kompensoida lentoja – näitä kahta kun ei voi mitenkään verrata, vaan lentoliikenteeseen on paljon akuutimpaa puuttua.

   

Asia on varmasti juuri näin, että maailmassa aina riittää ihmisiä, joilla on varaa matkustaa, vaikka hinnat nousisivat pilviin. Minusta olisi kuitenkin vähintä, että kompensaatio tulisi kaikille pakollisiksi. Minusta voisi myös ajatella jotain sellaista ratkaisua, että kaikilla meillä olisi tietty määrä lentomaileja käytössä. Jos et halua käyttää omiasi, voit käydä niillä kauppaa. Vaikka rakastan matkustamista yli kaiken ja aion tehdä sitä jatkossakin, olisin ihan sinut sen kanssa, että joutuisin maksamaan lentämisestä enemmän tai että lainsäädäntö rajoittaisi lentomailieni määrää. Tulisipahan entistä tarkemmin pohdittua se, onko jokainen lento lentämisen väärti.

   Kiitos ajatusten vaihdosta ja aurinkoista kevättä sinnekin! Jatketaan silti matkustamisesta ja läheisten tapaamisesta nauttimista, vaikka keskustelua aiheesta käymmekin. :)

   • Laura hei,
    en ajatellutkaan että pitäisi samaistua. Se oli vain yksi esimerkki aikuisten pikkupoikien kansainvälisestä kilpailuviettihulluudesta. ;)
    Kun asiaa tarkemmin pohdin, mun mielestä lentämistä pitäisi alkaa rajoittamaan myös kapasiteettia vähentämällä. Finnair kertoi, että aikoo aikaistuttaa uusien A350 koneiden tulemista käyttöön? ‘Jos on varaa matkustaa, on varaa maksaa’.. Totta tämäkin, mutta mielestäni asia pitäisi hoitaa lentoyhtiön kautta – eikä jättää kuluttajien vastuulle. Lentoyhtiön pitää ottaa omalle kontolleen vastuu lentämisestä aiheutuvat päästöt, eikä jättä tätä maksavan asiakkaan kontolle toiseen kertaan. Ihan älytöntä! Vaikka sitten lippujen hintaa nostamalla. Maksaisin oikein mielelläni, mutta vielä olen skeptinen sen suhteen minne kompensointi-valuutta lopulta päätyy ja kenen hyväksi?
    -Täällä Sveitsissä kerätään rahaa tuhanteen eri asiaan, että oksat pois. Sponsoroin ambulanssihelikopterilentoja koska niitä käytetään myös erittäin paljon loukkaantuneiden kuljetuksissa.
    Joo, meillä ei lennetä kovinkaan usein, ei käydä Thaimaan lomilla koska suunta ei kiinnosta. Joskus Mallorcalla. Dubaissa voidaan pistäytyä ystäviä tapaamassa: nyt isketiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja tapaammekin Isossa Omenassa. Siinä tuli jo heti yksi lento vuodessa vähemmän.. Eli maksan sillä erotuksella ylimääräisen sairasvakuutuksen, joka tuli postinumeroa vaihdettaessa. Näitä murheita ei ole onneksi teillä Suomessa.

    Mieheni lensi ent. työssä 11 lentoa USA:n työvuotensa aikana. Se oli liian paljon mutta työ oli tehtävä paikanpäällä. Samaisessa hotellissa miehen kanssa oli ollut kaveri joka oli asunut siinä jo 2 vuotta työnsä takia. Että näin Jenkeissä.

    Vaikka et ottanut kantaa laivaristeilyihin, yhtä pahoja ympäristön saastuttajia nekin ovat. Kun tarve niille on vain ihmisten viihdyttämisessä. Kovan uhkasakon alla jättävät jätevedet kaiketi jo satamiin. Eräs bloggari otti tähänkin kantaa, koska risteilylaivat käyvät ‘saastuttamassa’ etelä-Ranskan huvilansa lähellä olevan sataman lahtea. . eli joskus ihan itsekkäistä syistä tätä maailmaa parannetaan. ;) Eipä siinä mitään: hyvä että tärkeät asiat herättävät keskustelua – suuntaa ja toiseen.
    Liebe Grüsse. :)

    • Kiitos hyvistä lisähuomioista! Täysin samaa mieltä: päävastuu pitäisi olla lainsäädännöllisesti aina yrityksillä, eikä yksittäisillä kuluttajilla, joskaan se ei täysin poista kuluttajan vastuuta. Toivoisin, että nimenomaan lainsäädännöllä vaadittaisiin lentoyhtiöiltä päästöjen kompensoimista, vaatevalmistajilta läpinäkyvyyttä ja niin edelleen. Vain siten saadaan aikaan oikeasti merkittävää muutosta, sillä yksittäisen kuluttajan harteille ei voi jättää ottaa jokaisesta yksityiskohdasta selvää – kun tietoa ei aina edes saa.

     Ymmärrän tuon skeptisyyden kamalan hyvin! Kyllähän kaikkea kerätään koko ajan kaikkialle. Menee siinä vähemmästäkin usko, että vaikuttaako mikään keräys oikeasti mihinkään. Itse haluan kuitenkin uskoa, että vaikuttaa. Varsinkin sertifioitujen tahojen toiminta. Esimerkiksi Myclimaten tapauksessa kompensaatioilla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä sekä edistetään alueen sosiaalista, ekologista ja taloudellista kehitystä. Kyllä se minusta tuntuu todella tärkeältä, vaikka ei yksin lentämisen ongelmaa ratkaisekaan. Niinpä, osa töistä on edelleen vahvasti paikkasidonnaisia ja silloin lentäminen on totta kai aivan erilailla perusteltua.

     Pahoittelut, unohdin mainita laivoista täysin! Valitettavasti tätä asiaa en tarkemmin tunne, sillä en ole törmännyt artikkeleihin risteilijöiden saastuttamisesta. Toki sen jo maailaisjärki sanoo, että ei valtavien alusten liikuttaminen mitään ekologista ole. Itse matkustan paljon vähemmän risteilemällä kuin lentämällä, niin siksikin näkökulma jäi, mutta totta kai matkustamisen ekologisuudesta puhuttaessa on käsiteltävä kaikkia kulkuvälineitä, vaikka lentäminen kaikista epäekologisinta onkin. Täällä asuessa tietysti Itämeren tilanne on se, mikä konkreettisesti ahdistaa. Risteilijöissä tosiaan on vielä se puoli, että niillä ei välttämättä matkata mihinkään määränpäähän (jolloin laivaa voisi ajatella lentokoneen korvikkeena), vaan ikään kuin pyöritään ympyrää vain ihmisten viihdyttämiseksi. Näin kun asiaa ajattelee, niin onhan se tänä päivänä aika erikoista. Hyviä täydennyksiä nämä kaikki, kiitos vielä! :)

     • Laivojen päästöt ovat älyttömän suuret ja ne saatuttavat sekä ilmaa että vesistöä. Laivojen päästöohjelmatkin lanseraataan vasta muutaman vuoden päästä koskemaan uusia laivoja.

      Eli kyllä laivojen päästöt ovat yhtä pahoja kuin lentokoneen päästöt. Itse näkisin asian niin, että hyvä, että asiasta puhutaan ja siihen kiinnitetään huomiota. Olkoon keskiössä sitten laiva, lentokone tai autoliikenne. Huomiotavaa on, että mitä enemmän ostat tuotteita, jotka on tehty lähelläsi, sitä vähemmän hyödynnät lentoliikennettä. Kuitenkin matkustukseen tarkoitettu lentoliikenne on vain osa kaikesta taivaalla pyörivästä lentoliikenteestä ja tämä tulisi myös ottaa huomioon :) Lentäminen, autoilu ja laivamatkailu ei tästä maailmasta lopu, mutta sen vähentämiseen ja järkevöittämiseen pystytään tekemään asioita. Sen takia asiasta on tärkeä puhua. Valitettavasti olen vain skeptinen lentojen kompensaatioon. Näkisin, että on kolmannen osapuolen yritys hyötyy lentomatkailun aiheuttamasta tunnontuskasta. Toki voidaan lahjoittaa rahaa luonnonsuojeluun, vesistöjen parantamiseen (maailman meret voi todella huonosti) ym, mutta sitä lennossa tapahtuvia päästöjä ne ei poista. Mitä vähemmän maailmassa on metsiä (esim brasilian sademetsät), sitä vähemmän on hiilinieluja.

      Kiitos hyvästä aiheesta :) mitä enemmän keskustelua, niin ehkä maapallon pystyykin pelastamaan

     • Kiitos kommentista Heli! Olen niin iloinen, että osallistutte tärkeään keskusteluun. :) En epäile hetkeäkään, etteivätkö laivojen päästöt olisi suuret. Onkohan niille olemassa kompensaatiojärjestelmä? Joka tapauksessa lupaan, että hyvitän myös tulevien risteilyjen päästöt kompensoimalla ne sitten vaikka Tukholman- ja Tallinnan-lentoina, jos ei laivoille omaa järjestelmää ole. Vaikka laivojen päästöt ovat pahat, kaikissa lähteissä sanotaan lentojen olevan pahimmat.

      Luitko tämänpäiväisen Hesarin (ulkomaat A 24-25, https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005613110.html).

      Myös siinä kuvailtiin lentämistä ”ilmaston kannalta ylivoimaisesti haitallisimmaksi liikennemuodoksi”. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö myös laiva-, auto- ja junamatkustamisesta tulisi puhua päästöjä aiheuttavina kulkumuotoina, mutta en ole nähnyt yhtäkään lähdettä, jossa laivamatkustaminen olisi yhtä paha kuin lentäminen. Laitathan linkin, jos sinulla on tiedossa lähde.

      Suosittelen lukemaan artikkelin muutenkin. Ruotsissa nimittäin tulee nyt huhtikuun alussa voimaan lentämisen haittavero. Suunnan täytyy olla sama Suomessakin, vaikka jutussa sanotaan Bernerin tyrmänneen idean Ylen haastattelussa.

      ”191 maata on sitoutunut vuoden 2016 YK-sopimuksessa leikkaamaan ja kompensoimaan lentämisen päästöjä merkittävästi. Tämä tapahtuu esimerkiksi puita istuttamalla, lennonohjausta tehostamalla ja osittaisella siirtymisellä biopolttoaineisiin.”

      Vaikka ymmärrän, että kompensaatiokeräykset tuntuvat näpertelyltä, ne kuitenkin ovat tulevaisuus – ennen pitkää varmasti pakollinen osa matkustamista. Siksi en ihan ymmärrä, miksi kompensaatioihin suhtaudutaan niin suurella skeptisyydellä. Kuten sanottu, eihän kompensoiminen mitään yksin ratkaise, mutta se on merkittävä osa ongelman ratkaisua, johon ainakin itse sitoudun.

      Minusta on käsittämätöntä, että artikkelin (ilmeisesti paljon matkustava) ruotsalaisperhe pitää 40 euron haittaveroa kalliina kaukolennoista. Tuntematta heidän matkustusmieltymyksiään tiedän, että koko perheen Thaimaan-matkaan Pohjolasta menee tuhansia euroja. Mitä ihmettä enää yksi neljäkymppiä siinä tuntuu? Toistan itseäni, mutta jos on varaa matkustaa, on varaa myös kompensoida ja maksaa haittaveroa, piste.

      Tavaroiden kuljettaminen lentämällä on todella tärkeä osa keskustelua, kiitos kun otit sen esille! Samalla lailla kuin omaa lentämistä, minun pitäisi ainakin kyseenalaistaa tavaran tilaamista. Mistään Kiinan Wisheistä ja Alibaboista en ole ikinä tilannut enkä tule ikinä tilaamaan, mutta esimerkiksi Briteistä kyllä silloin tällöin, jos tuotetta ei täältä saa. Yhtä kaikki on hyvä haaste yrittää suosia entistä enemmän lähituotettuja hyödykkeitä.

      Kiitos itsellesi hyvästä ajatusten vaihdosta! Vaikka olen kaukana esimerkkikuluttajasta ja ympäristöasiantuntijasta koen, että jokaisen meistä on alettava keskustella näistä asioista. :)

 4. Tämä on kyllä tosi tärkeä aihe ja kivan käytännön läheinen postaus! Mua pisti silmään pari kuukautta sitten silmään Zalandon ja Viktor & Rolfin kierrätysmalliston lanseeraustilaisuus Kööpenhaminassa, jonne lennätettiin bloggaajia yhdeksi päiväksi. Suoraan sanottuna aivan surkuhupaisaa toimintaa. Mikään kierrätysmallisto ei ole sen arvoinen, että kannattaa lennättää ihmisiä ympäriinsä vain somenäkyvyyden vuoksi. Hyvin tuli selväksi, että malliston takana ei ole mitkään oikeat ekologiset arvot vaan se on tehty puhtaasti siksi, että ekologisuus on trendikästä. Ymmärrän kyllä, että bloggaajilla on suuri houkutus lähteä tarjotuille reissuille, niistä kun saa varmaan yleensä erityisesti hyvää kuvamateriaalia blogiin. Olisi kuitenkin hyvä muistaa, että niitä mielenkiintoisia ja hienosti sisustettuja ja stailattuja hotelleja ja kahviloita jne. löytyy meiltä täältä ihan omasta takaakin.

  Ulkosuomalaisena lentomatkustaminen on kyllä kinkkinen aihe, kun oman hyvinvoinnin kannalta säännölliset Suomen vierailut on elinehto. Mikään teknologia ei korvaa sitä, että voi syödä yhdessä läheisten kanssa illallista, leikkiä sukulaislasten kanssa ja pelata isovanhempien kanssa korttia. Ja sitten täältä suurkaupungista kaipaa välillä ihan vaan pois ja lomalle, jonnekin muualle kuin sukulaisten nurkkiin ja johonkin, jossa vierailua ei tarvitse aikatauluttaa niin, että ehtii varmasti nähdä kaikki läheiset. Onneksi täällä sentään junat kulkee ihan kivasti, se vähän helpottaa.

  Siitä olen ihan tyytyväinen, ettei kaukomatkailu kummemmin itseäni kiinnosta. Esim. Thaimaa ja Dubai ei vaan jotenkin erityisemmin houkuttele. Toivon, että viimepäiväisten uutisten valossa erityisesti bloggaajat, jotka kovasti tuntuvat kiistävän kaiken Dubain saaman kritiikin, heräävät vähän ajattelemaan Arabiemiirikuntien oikeaa tilannetta sen kaiken pinnan alla.

  • Kiitos Kristiina, että tykkäsit ja osallistut keskusteluun! Esimerkkisi on erinomainen, vaikkakin harmillinen. En itse huomannut Zalandon ja Viktor & Rolfin tilaisuutta, mutta jos tosiaan kyseessä oli kierrätysmallisto, on pöyristyttävää, että se lanseerattiin lennättämällä ihmisiä hetkeksi paikalle. Tavallisen mallistolanseerauksen kohdalla sen olisi vielä ymmärtänytkin, koska sitähän muotiteollisuus on, mutta tosiaan kierrätysmalliston kohdalla koko mallistosta tulee varsin tekopyhä ja viherpesua muistuttava fiilis. Eikä yhtä mallistoa kuitenkaan niin paljoa myydä, että sillä saisi lennättämisen anteeksi. Tarkoitan sitä, että jos vaikka 10 000 tai 100 000 ihmistä saadaan muuttamaan kulutustottumuksiaan, se on kutsuttujen lennättämisen arvoista, mutta jos muutama kuluttaja valitseekin kierrätysmekon tavallisen sijaan (tai ehkä vain kierrätysmekon tavallisten lisäksi), ei lennättäminen ole millään tavalla perusteltua. Olisipa jännä kuulla, kyseenalaistiko kukaan vaikuttajista, lukijoista tai asiakkaista lanseeraustapaa.

   Ihan samasta on muuten puhuttu siinä yhteydessä, että onko suosittujen ympäristöpuhujien perusteltua lentää koko ajan ympäri maailmaa esiintymiskeikoilla. Varmasti on ja ei. Miksi ei ainakin joitain esityksiä voisi hoitaa yhteyksien kautta, mutta toisaalta jos yksi puhuja saa suuressa kuulijajoukossa aikaan merkittävän muutoksen, ja pitää puheenvuoron, josta puhutaan mediassakin, on perustelu jo ihan toinen.

   Ymmärrän ihan täysin, että sinun täytyy lentää, niin minäkin teen. Minusta lentämisen lopettaminen kokonaan on liikaa vaadittu, joskin kunnioitan hurjasti heitä, jotka täydelliseen epäitsekkyyteen pystyvät. Jossain kommenteissa ihmeteltiin sitä, miksi ihmeessä #kestäväreissu-keskustelussa puidaan lentämisen syitä, mutta minusta syyt ovat hyvinkin oleellinen osa keskustelua. Esimerkiksi itse vaikuttajana ajattelen, että minun olisi aivan eri asia lentää päiväksi ketjuliikkeen kaupalliseen tilaisuuteen kuin lentää esimerkiksi Intiaan raportoimaan siitä, miten Tikaun matot valmistetaan vastuullisesti paikallisten käsityöläisten toimesta hyväntekeväisyyttä tukien. Tekopyhältä en halua kuulostaa, koska on ihan mahdollista, että vastaisin myöntävästi myös huvittelutyyppiseen PR-matkaan, jos sitä minulle tarjottaisiin, mutta ainakin tämän keskustelun myötä lähtöä tulisi punnittua ihan erilailla.

   Näin ollen minusta se, että sinä lennät tapaamaan rakkaimpiasi, on aivan erilailla perusteltu – sitä vuorovaikutusta kun ei tosiaan voi korvata millään yhteyksillä. Ja tosiaan lomaa tarvitsee meistä jokainen – joskus tosin mieluummin lähempänä kuin aina Phuketissa tai Dubaissa. Tosi kiva, että pystyt lisäksi hyödyntämään junaa! Kun olin vaihdossa Belgiassa, tajusin, miten käsittämättömän helppoa junalla matkustaminen muualla Euroopassa on. Siinä mielessä me Suomessa asuvat olemme toki hieman eri asemassa.

   Olen jälleen samaa mieltä. Viime aikainen uutisointi Arabiemiirikunnista luulisi herättäneen miettimään vähän muutakin kuin kohteen uima-altaita. Mekin jossain vaiheessa harkitsimme Dubaita helpon auringon toivossa, mutta oikeasti minua vain ahdistaa niin tekemällä tehty kohde, joka ei kestä tarkempaa tarkastelua. Tässä tuli paljon tosi hyviä huomioita, kiitos vielä mainiosta kommentista. :)

 5. Tästä postauksesta todella tykkäsin! Rehellistä myöntää matkustavansa itsekkäistä syistä, se luo keskustelulle vahvemman pohjan kuin pohdinnat (muissa blogeissa) siitä miksi juuri minun pitää voida matkustaa paljon (esimerkiksi blogityön takia), mutta muiden mieluiten ei, jotta luonto säästyy;) Samaistuttava kirjoitus, itsekin pyrin vastuullisuuteen kuluttamisessa, mutta lentäminen on kompastuskivi: juuri se konkreettinen teko, parista lomamatkasta ja yhdestä tai kahdesta työmatkasta luopuminen, on toistaiseksi ollut ylivoimaista.
  Kiitos vinkeistä kompensoimiseen, otan käyttöön. En siksi että siten voisin jatkaa tai jopa lisätä lentämistä, vaan siksi että, kuten mainitset, se on vähintä mitä lentomatkustajan tulee tehdä.
  Kiinnostavaa seurata keskusteluja tästä aiheesta, toivottavasti keskustelu jatkuu vilkkaana. Kiitos tästä postauksesta ja hyvästä blogista!

  • Kiitos Johanna, ilahduin palautteestasi! Olen kieltämättä samaa mieltä, että ympäristökeskustelussa on pakko pystyä myöntämään omat epäkohdat. En yhtään ihmettele, että juuri matkustaminen on meille monelle se kompastuskivi. Elämä ilman reissuja tuntuu hirmuisen vajaalta, kun on kerran matkustamisen makuun päässyt. Toivotaan, että lopulta löytyisi joku kultainen keskitie. Että me ihmiset voisimme matkustaa jatkossakin, vaikka sitten vähemmän ja pitkäaikaisemmin säästäen. Olen tosi iloinen, että otat kompensaatiot käyttöön – kiitos paljon! Mahtavaa kuulla, että ajattelet hyvitysmaksun samanlaiseksi minimivaatimukseksi. Toivon todella, että kompensoimisesta tulee enemmän valtavirtaa, vaikka olenkin skeptinen sen suhteen, kuinka moni oikeasti haluaa lompakkoaan vapaaehtoisesti raottaa. Tässäkin on vain ajateltava niin, että jokainen tehty lahjoitus on kotiinpäin. Olen tosi iloinen, että pidät blogistani ja osallistuit keskusteluun. Kaunis kiitos siis itsellesi!

 6. Kiitos Laura, asiallinen ja informatiivinen postaus! Muistin tämän keväältä ja kompensoin juuri meidän kesälomamatkan lennot. Parasta olisi tietysti ollut jäädä matkailemaan kotimaahan, mutta olen samaa mieltä, että tämä oli vähintä mitä voin tehdä. ”Jos on varaa matkustaa, on varaa kompensoida” – niin totta! Lentäminen (ja mm. liha) on tällä hetkellä aivan liian halpaa sen aiheuttamiin päästöihin ja kestävän kehityksen kannalta. Toivon samaa, että ellei tähän puututa poliittisten tahojen ja lainsäätäjien toimesta, ihmiset alkavat omatoimisesti entistä enemmän kompensoimaan itse lentoja.

  • Kiitos Heini palautteesta! Ilahduin siitä. Tosi kiva kuulla, että aloit kompensoimaan. :) Mekään emme valitettavasti ole niin epäitsekkäitä, ettemmekö matkustaisi välillä ulkomaille, mutta sentään kompensaatio on parempi kuin ei mitään. Kompensoimista kritisoidaan usein sillä, että se on vain tapa ostaa hyvä omatunto ja matkustaa lisää, mutta itse en ajattele asiaa niin. On minulla edelleen huono omatunto matkustamisesta, mutta sentään koen tekeväni jotain, mikä on aina parempi kuin ei mitään, ja ihana, että olet samoilla linjoilla.

   Aivan totta, myös liha on turhan halpaa! Liikenne, ruoka ja asuminen ovat suurimmat ilmastonmuutokset aiheuttajat, joten kaikkiin pitäisi pureutua pikaisesti lainsäädännöllä ja poliittisella päätöksenteolla. Se on ihan kiva, että osa ihmisistä alkaa vapaaehtoisesti vegaaneiksi (olen itsekin vähentänyt lihan syömistä) tai alkaa vapaaehtoisesti kompensoida, mutta kyllä pakko on paras muusa. En valitettavasti usko, että yksittäisten ihmisten vapaaehtoisuus riittää, kun maailma on jo niin huonossa jamassa, vaan ainoa seuraava askel on muuttaa lainsäädäntöä, niin kuin muovituotteiden kohdalla nyt EU:ssa tehdään. Mutta silti, toki jokainen yksittäinen hyvä teko on parempi kuin ei mitään ja sysäys sille poliittiselle muutoksellekin. :) Ihanaa viikonloppua!

 7. Kiitos, kun linkkasit tämän uuteen postaukseesi – juuri tätä tietoa olin kaivannut ja nyt sain helposti kompensoitua viimeisimmän lentoni, niinkuin aion jatkossakin tehdä! :)

  • Kiitos Doris! Tosi kiva kuulla, että tästä oli näin jälkikäteenkin hyötyä. Oli ilo auttaa näin tärkeässä asiassa. :) Aurinkoa uuteen viikkoon!

Trackbacks

 1. […] Salamatkustaja: Matkustan ympäri maailmaa, CO2-päästöt ne kasvaa vaan Tickle Your Fancy: Kun matkustaminen ei tunnu enää niin vapauttavalta – Ajatuksia lentopäästöistä WTD: Minäkin tuhoan maapalloa Viimeistä murua myöten: Kun tajuaa itse olevansa pahinkin ilmaston tuhoaja- Lentomatkustelun tuska Pipo silmillä: Rakastan vuoria, mutta en haluaisi lentää niiden luokse Joanna Hearts: Maailman ihanin ja kamalin asia Minielo: Lentäminen ja ainutlaatuinen maapallomme Pupulandia: Pitkästä aikaa kuulumisia ja sekalaisia mietteitä Ikkunoita elämään: Kulkuvälineistä Sofian stoorit: Iso paha lentomatkailu, vai onko sittenkään? #kestäväreissu Mustarttu: Itsekäs matkustaja – mietteitä lentämisen epäekologisuudesta walleni.us: Näin paljon lentopäästöjä perheemme aiheutti Elämää tyylillä: Hiilidioksidipäästöt kuriin – lennetään vähemmän, kulutetaan vähemmän Pesojoonas: Lentämisen kieltäminen – itsekästä ajattelua? Endorfiinikoukussa: Kestävämpi elämä Jarin blogi – biologiaa ja maantiedettä: Vaikka muuttuisin tammeksi, en pystyisi sitomaan kaikkea lentomatkailussa tuottamaani hiilidioksidia Homevialaura: #kestäväreissu: Näin kompensoit lentopäästöt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue