Parempi sisäilma kotona: aroma diffuser ja ilmankostutin

*merkitty tuote saatu blogin kautta

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Se oli vajaa vuosi sitten, kun tutustuin Asennemedia-kollegani Ida 365 -blogissa Mujin aroma diffuseriin. Muji toki oli itselleni tuttu ainakin, mitä uskaltaisin sanoa, vähintään kymmenen jos ei viidentoista vuoden takaa, mutta jostain syystä en koskaan ollut kummemmin noteerannut kyseistä tuotetta. Valitettavasti heräsin hankintaan siinä mielessä liian myöhään, että Mujin viime vuoden Suomen -pop-up oli juuri ehtinyt kerätä kimpsunsa ja kampsunsa. Mujin verkkokaupassa taas on korkeat monen kympin postikulut, joten päätin, että maltan odottaa ja luottaa siihen, että Muji palaa myös tänä vuonna Suomeen. Ja palasihan se, nyt ensin Kampin kauppakeskuksen pop-up -myymälänä ja ensi vuoden marraskuussa pysyvästi.

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Näin ollen nyt vihdoin meillä hurisee oma aroma diffuser, eikä suinkaan vain meillä. Minua huvittaa, miten pienestä vekottimesta on tullut tänä syksynä oikea somehitti. Aroma diffuser toimii niin, että sisälle kaadetaan vettä ja muutama tippa aromaattista öljyä, minkä laite tupruttaa hyväntuoksuisena kosteana ilmana ympärilleen. Oma ensimmäinen valintani Mujin eteerisistä öljyistä oli raikas greippi, mutta myös kotimaisen Frantsilan eteeriset öljyt kannattaa katsoa. Frantsilalla on ollut Joulun ilo -niminen, männylle, mandariinille, kanelille ja neilikalle tuoksuva eteerinen öljy, mutta harmillisesti se taitaa olla poistunut valikoimasta. Ensi jouluksi täytyy joka tapauksessa ostaa joku oikein jouluntuoksuinen eteerinen öljy (mielellään kinkku, huikkaa Sisustuskoira vierestä).

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Kun laitteen käynnistää, siitä tulee samanlainen huumaava ja ylellinen tuoksu kuin parempien hotellien auloissa, niin kuin Noorat Perjantain parhaat -podcastissa osuvasti totesivat. Sen verran minun on kuitenkin oltava ilonpilaaja, että minusta tehokkuus ei ole aivan hypetyksen arvoinen. Ostin vielä tarkoituksella laitteesta isomman koon, jotta aroma diffuser tuoksuttaisi koko olohuoneen, mutta silti minusta tuntuu, että huumaavien ensituoksujen jälkeen laite ei enää kovin paljoa tuoksua ympärilleen levitä. Kyse voi toki olla minustakin, sillä hajuaistini ei ole tarkin. Lähempänä istuessa tuoksusta kyllä saa nauttia ja olenkin käyttänyt aroma diffuseria paljon sohvan viereisellä pöydällä sarjaa sohvalla katsoessani.

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Kaiken kaikkiaan hyväntuoksuinen ja kostea sisäilma on kiinnostanut minua erityisen paljon tänä syksynä. Sekin oli jo vuosi sitten, kun Inspired by loven Sanna suositteli minulle, paljon sairastavalle, ilmankosteuttajaa makuuhuoneeseen. Sekin projekti otti vuoden toteuakseen, mutta nyt makuuhuoneessamme on blogin kautta saatu kauniisti muotoiltu Wilfa Moist L -ultraääni-ilmankostutin*.

Siinä missä Mujin aroma diffuserin ostin ennen kaikkea tuoksunautinnon takia, Wilfan ilmankosteuttajassa minulle tärkeintä on ilman kosteuttaminen nimenomaan terveyden näkökulmasta, vaikka myös Wilfaan voi eteerisiä öljytippoja tiputtaa. Olen valmis kokeilemaan kaikkea, mikä edesauttaa sitä, etten sairastuisi niin usein ja rankasti flunssaan. Voisin myöhemmin koota yhteen, millä kaikilla eri tavoilla flunssaa ennaltaehkäisen, mutta ilmankosteudesta sanottakoon sen verran, että kosteampi ilma tekee hyvää etenkin talven kuivattamille limakalvoille, sillä kuivat limakalvot ovat alttiimpia bakteereille ja viruksille.

Kooltaan 15-20 m² kokoisiin huoneisiin riittävä Wilfa Moist L on hiljainen, mutta minun kaltaiselleni todella ääniherkälle nukkujalle on silti osoittautunut paremmaksi tavaksi se, että ilmankostutin ei ole päällä yöllä, vaan että makuuhuoneen ilma saa kosteutta iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Laite on todella helppokäyttöinen, mutta silti useimmin sen käy napsauttamassa päälle mieheni. Mikä lie tekniikassa onkin, että se saa miehetkin kiinnostumaan asioista – jopa kodin sisäilmasta ja tuoksuista.

Comments

 1. Tämä ilmankosteusasia on alkanut kiinnostaa minuakin viime aikoina. Tuoksuilla sisustamisen kannalta tietysti, mutta myös terveyden kannalta. Olen tähän asti ollut monipuolisen ruokavalion ja laadukkaiden lisäravinteiden puolesta puhuja. Mutta onhan se ihan loogista, että hengitetty ilma vaikuttaa myös terveyteen.

  • Kiva kuulla! Vietämme kotona niin paljon aikaa päivästä valveilla ja nukkuessa, että kaikki mikä liittyy hyvinvointiin kotona kiinnostaa ainakin minua. Monipuolinen ruokavalio ja lisäravinteet ovat ilman muuta avainasemassa täälläkin, mutta uskon, että ilmanlaatu on yksi kokonaisuuteen vaikuttava palikka erityisesti näin kuivan ilman kaudella talvella. Käytän myös nenäsumutetta tästä samaisesta syystä, kosteuttaakseni limakalvoja syksyn ja talven flunssakaudella.

 2. Meilläkin hurisee ilmankosteuttaja ja myös atooppiselle iholle tekee hyvää. Alkoi uunin ja ilmalämpöpumpun takia mennä ilma kotona todella kuivaksi. Nyt kiittää niin käsidesin piinaamat, kutiavat ja kuivat sormet kuin polyyppien täyttämä nenänikin💕

  Sisäilma kotona kiinnostaa muutenkin ja etenkin se että sen pitäisi vaihtua 2h välein ja sen vuoksi hankittiin kotiin huonekohtainen ilmanvaihtolaite joka puhaltaa kokoajan esilämmitettyä raikasta ilmaa sisälle kun ilmanvaihto toimisi muuten painovoimaisesti mikä ei paras vaihtoehto ole seisahtuneella kesähelteellä.

  • Kiitos kokemuksista! Iho on hyvä ja tärkeä näkökulma. Itse en ole koskaan kärsinyt kovin kuivasta ihosta (joskaan en ongelmattomastakaan), mutta uskon, että myös atooppiselle iholle kosteus tekee erityisen hyvää. Suomen talvi on kaiken kaikkiaan aika rajua aikaa limakalvoille ja iholle ilman kuivuuden ja lämpötilan vaihteluiden takia. Onhan miltei +20 asteen sisätiloista vaikka -10 asteen pakkaseen lähtö aikamoinen muutos. Hienoa, että olette edesauttaneet tilannetta myös ilmanvaihtolaitteella. Kaikkiin tällaisiin asioihin kannattaa minusta panostaa, sillä terveyttä tärkeämpää ei ole.

 3. Hei!
  Tutustuppa aitoihin eteerisiin öljyihin :Young Living öljyihin,näitä 2-4tippaa diffuuseriin ja kyllä tuoksuu varmasti koko olohuone..:) On iso ero frantsilan tms öljyihin,ja näillä öljyillä on iso vaikutus myös terveyden ylläpitämiseen, lisäävät energiaa ja niin henkista kuin fyysistä hyvinvointia. Öljyjä on saatavilla monenlaisiin käyttötarkoituksiin,myös vastustuskyvyn lisäämiseen.:)

  • Kiitos Ida vinkistä! Myös Frantsilan ja Mujin eteeriset öljyt olisi aitoja eteerisiä öljyä, muita laitteissa ei saa käyttääkään. :) Suhtaudun itse terveellä skeptisyydellä siihen, että mikään öljy itsessään lisäisi vaikka vastustuskykyä, vaan enemmänkin ajattelen kostean ilman edistävän limakalvojen terveyttä ja siten vastustuskykyä. Tuoksu on minulle enemmänkin nautinnollinen lisä, jonka tarkoitus on enemmän hetkestä riippuen vaikka piristää (esimerkkinä sitrukset) tai rentouttaa ennen nukkumaan menoa (esimerkkinä laventeli).

   Miten tarkalleen Young Livingin öljyt eroavat esimerkiksi kotimaisesta Frantsilasta? Googlasin Young Livingiä ja kyseessä on Utahista lähtöisin oleva verkostomarkkinointiyritys, josta löytyi aika paljon kyseenalaista tietoa, perustajan henkilökohtaisesta taustasta lähtien. Minusta on hälyyttävää, jos eteeristen öljyjen väitetään esimerkiksi Young Livingin tapauksessa parantavan masennuksen. Toki hyvinvoinnin edistäminen on aina perusteltua, vaikka vaikutus perustuisi placeboon, mutta tuollaisten ei-tieteellisten lupausten antaminen saa ainakin omat herätyskelloni soimaan. Kaiken kaikkiaan, vaikka vinkistä kiitänkin, minulle itselleni jäi Young Livingistä hieman erikoinen kuva ja paljon mieluummin kuin ulkomaista verkostomarkkinointiyritystä, suosin kotimaista luomuyrttitilaa. :)

 4. Tiedatko miten diffuser toimii jos talon sisailma on jo valmiiksi hieman kosteaa? Taalla UK:ssa kun on huonosti rakennetut ja eristetyt talot, joudumme valilla kayttamaan sisailman kuivattajaa… Liian kuiva ja liian kostea ilma ovat kumpikin haitallisia 😕

  • Moi Elina! Tarkasti en tiedä, mutta minulla heräisi ihan sama kysymys kuin sinulla, jos asuisin siellä. Ilmahan voi tosiaan olla liian kosteaa, mikä taas voi johtaa homeeseen. Näin ollen valmiiksi kosteassa ja huonosti eritetyssä asunnossa on varmasti kohonnut riski käyttää ilmankostutinta Suomeen verrattuna. Asunnon ilmankosteutta pystyy varmasti jollain tavalla mittaamaan, en vain tiedä, miten. Ehkä lähtisin liikkeelle mittaamisesta, niin saisit varmuuden, onko ilmankostutin brittiläisasunnossa hyvä vain huono idea. Varmasti tässä pätee myös maalaisjärki. Mikäli haluaisit silloin tällöin tuprutella tuoksua vaikka Mujin pienemmällä aroma diffuserilla, en usko sen vaikuttavan mihinkään. Mutta varsinainen ilmankostutin jatkuvassa käytössä voikin sitten olla asia erikseen. Hyvä näitä on selvittää etukäteen, ettei tee kodin rakenteille ja itselleen hallaa. Rentouttavaa joulunodotusta sinne!

 5. Ultraääni ilmankostutinhan ei ole paras mahdollinen kostutin koska vesihän on hyvä kasvualusta bakteereille ja homeille eikä ultraääni niitä kaikkea tuohoa. Höyrystävä on huomattavasti parempi. Lisäksi talvella kovien pakkasten aikaan ei ole todellakaan hyvä asia jos ilmankosteus on pitkän aikaan yli 40rh%. Silloin alkaa rakenteisiin muodostumaan liiallista kosteutta/homekasvustoa.

  • Moi! Kiitos kokemuksistasi! En usko, että ainakaan meidän käytöllä on vaaraa liialliseen ilmankosteuteen, kun yksi ilmankostutin makuuhuoneessa vain muutaman tunnin talvi-iltoina hurisee. :) Mutta samaa mieltä olen kanssasi siitä, että ilman kosteuttamisesta täytyy huomioida myös toinen puoli, se ettei kosteutta tule liikaa, koska se ei tee hyvää sen enempää ihmiselle kuin kodin rakenteille. Mukavaa joulua!

 6. Tuoksuihin tottuu, joten tuntuu siltä kuin ne jotenkin laimenisivat. Toisaalta mitenköhän allergia- ja astmaa sairastavat reagoivat ilmanraikastustuoksuihin. Itse olen erittäin herkkä hajusteille, normaali ilmanpuhdistaja ( Electrolux ) löytyy kyllä.

  • Moi Merja! Se on toki totta se, että tuoksuihin tottuu. En valitettavasti osaa sanoa, miten diffuserin tai ilmankosteuttimen kautta tuprutetut eteeriset öljyt sopivat allergiaa tai astmaa sairastavalle. Ainakin eteeriset öljyt ovat aitoja, eivätkä keinotekoisia, ja aitoja nimenomaan pitää käyttääkin. En tiedä, onko ilmanpuhdistaja ja ilmankosteuttaja sama asia, mutta jos sinun ilmanpuhdistajassa löytyy se mahdollisuus, että laitetta voi käyttää myös muutamalla tipalla aromaattista öljyä, voithan varovasti kerran kokeilla. Tai sitten kysyä ensin suositusta lääkäriltä tai asiantuntijalta. :) Rentouttavaa joulua!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2019 · Theme by 17th Avenue