Ylen I love muovi: Juliaihminen stalkkasi jätteeni

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Ylellä on meneillään I love muovi -kampanja, johon olette saattaneet törmätä televisiossa, netissä ja kaupunkikiertueilla. Ison valtakunnallisen kampanjan tavoite on kannustaa ihmisiä suhtautumaan uudella tapaa muoviin: muovista kokonaan luopuminen ei ole realistista, vaan tärkeintä on kierrättää hyödyllinen materiaali käytettäväksi uudestaan. Pahasta maineestaan huolimatta muovilla on myös hyviä puolia. Se esimerkiksi parantaa ruoan säilyvyyttä, ja hävikki on aina pakkausmateriaalia isompi ympäristöllinen paha.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Kampanjaan sisältöjä tekevä, Juliaihminen-blogia pitävä ja Kaikki rahasta -kirjan kirjoittanut Julia Thurén kysyi, saisiko tulla stalkkaamaan jätteeni. No totta kai, roskiskaappini ovet ovat aina avoinna!

Videolla esittelen, miten meidän kodissa on jätteiden lajittelu hoidettu. Lajittelemme jätteet yhteensä kahdeksaan osaan: sekajätteeseen, biojätteeseen, muoviin, lasiin, pienmetalliin, pahveihin, paperiin ja pantillisiin pulloihin. Pantillisille pulloille ja pahveille on paikka eteisen kaapissa. Loput kuusi jätetyyppiä lajitellaan keittiön kaapin jätevaunuun ja keittiön yhteydessä olevaan Harri Koskisen Niimaarille suunnittelemaan Ecosmol-kierrätyskalusteeseen, jonka olen aikoinaan saanut blogin kautta. Tämä järjestely on toiminut meillä mainiosti.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

En tiedä, kuka tässä ajassa nyt rakastaa muovia. Totta kai muovia kannattaa välttää niin paljon kuin omassa elämässä mahdollista on. Itse olen vaihtanut pillit lasisiin, kelmut mehiläisvahakääreisiin ja vanupuikot pahvivartisiin. Lisäksi pyrimme aina ottamaan kauppaan mukaan omat kankaiset hedelmäpussit ja suosin esimerkiksi kuorinnoissa mikromuovitonta luonnonkosmetiikkaa.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Samoin näen valtavan positiivisena, että Arla, UPM ja Elopak ovat yhdessä kehittäneet Arla Luonto+ -jugurttipurkeista ensimmäistä kertaa kartonkisia. Näistä kaikista yksittäisistä askeleista huolimatta muovia kuitenkin kertyy, ja siihen nimenomaan lajittelu on ratkaisu. Juuri siitä näkökulmasta muovia siis kannattaa rakastaa, että sen sitoutuu kierrättämään.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Muutos asenteissa ja puitteissa on ollut nopea. Juttelimme Julian kanssa siitä, miten moniin taloyhtiöihin on vasta nyt viimeisen vuoden aikana ilmestynyt muovinkeräyspiste. Me pientaloaluelaiset joudumme useimmiten viemään jätteet omaa takapihaamme pidemmälle, mutta jos esimerkiksi ruokakauppaan tai asioille autoilee silloin tällöin muutenkin, ei jätteiden tiputtaminen siinä samalla pitäisi olla ongelma.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Suomessa olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä on olemassa kunnollinen kierrätysjärjestelmä, kunhan vain hyödynnämme sitä. Kierrätetystä muovista valmistetaan esimerkiksi Sinituotteen siivousvälineitä. Henkilökohtaisesti minua eniten ahdistaakin muovi muualla maailmassa, esimerkiksi Malediivien-tyyppisillä saarilla, joilla ei ole infrastruktuuria jätteiden kierrättämiseen.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Haluaisin ajatella meitä suomalaisia tämän asian edelläkävijöinä: toivottavasti joku päivä, mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, lajittelu ja kierrätys on arkipäivää myös muualla maailmassa, ja voimme siihen asti toimia suunnannäyttäjinä sekä kierrättämisessä että pakkausinnovoinnissa.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Omalta osaltani haluan Ylen vanavedessä positiivisesti kannustaa kaikkia lukijoitani muovin kierrättämiseen ja muiden jätteiden lajittelemiseen. Oikeastaan kyseessä on hauska sisustuksellinen haaste, kun sen niin ottaa. Vaikka keittiö olisi pieni, voi pisteitä sijoittaa kodissa minne tahansa muuallekin – biojäte on kuitenkin ainoa, joka haisee ja vuotaa, sillä muovi, lasi ja pienmetalli huuhdellaan.

Homevialaura, Yle, I love muovi, Julia Thuren, Juliaihminen, jätteiden lajittelu, kierrättäminen

Pidemmittä puheitta kiitos vielä ihan mahtava Julia, kun kävit kylässä, stalkkasit jätteeni ja joit pullakahvit kanssani! Julian postaus, Stalkkasin bloggaajien jätteet, jossa käydään myös Isyyspakkauksen luona, löytyy hänen sivuiltaan ja video myös alta. Laajakulmalinssi oli varmasti tarpeen, sillä olemme molemmat videolla hyvin raskaana (mikä on hauskaa, koska myös esikoisillamme on vain parin päivän ikäero). Eniten minua huvittaa se, miten Sisustuskoira käytti viisitoista minuuttia julkisuudessa hyväkseen tunkemalla ruutuun jokaisessa välissä. Ei Onni, tämä ei ollut MTV Cribs, mutta senkin aika varmasti vielä tulee.

Comments

 1. Ah. Tämä kiereätyksen optimoiminen tuntuu ikuisuusprojektilta meidän perheessä. 🙈 Pisteet jokaiselle lajille ovat kyllä löytyneet, mutta pitäisi löytää, kunnolliset astiat kierrätetylle tavaralle. Tällä hetkellä virkaa toimittavat erilaiset pussit ja pahvilaatikot. Tuollainen kierrätyskaluste olisi ihan best.

  • Ymmärrän, monia ikuisuusprojekteja on täälläkin! Jotkut asiat vain ottavat aikaa. Ikeasta voisi löytyä jotain ratkaisuja tälle saralle. Esimerkiksi Filur tai Sortera? Tai sitten mikä vain arkku, jonka sisälle laittaisi kassit jätteille. Mutta siis ymmärrän, etteivät tällaiset arjen haasteet aina hetkessä ratkea. Toivottavasti löydätte ennen pitkää toimivan ja silmää miellyttävän ratkaisun. :)

 2. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta! Ja ihana video – puhut asiaa. Alkoi myös tehdä mieli pullakahveja. 👀 Ja voih, meillä tuo Ecosmol on edelleen hankkimatta, kenties se on seuraava hankintamme. Ihana olet!

  • Kiitos ihana Katri! Samaa mieltä, että aihe on tärkeä ja Julia käsitteli sitä videon väliteksteineen kivan kevyesti ja humoristisesti. Koska ilmastoahdistus on niin ahdistavaa kuin on, niin kaikista parasta on syyllistämisen sijaan tarjota ja etsiä ratkaisuja. Ecosmol on kyllä pitkäaikainen ja monikäyttöinen hankinta, mutta toki sen verran arvokas, että sitä huolella pohtii. Ihan tuonkokoista vastaavaa kalustetta en keksi, mutta periaatteessa tarkoitukseen käy totta kai joku muukin arkku. Päällystettyjä kasseja voi myös ostaa erikseen. No samoin, pullakahvit keittyisi koska vain sinullekin. :)

 3. Meillä mieheni teki aloitteen jätteiden lajitteluissa viitisen vuotta sitten ja tätä nykyä meillä lajitellaan tosi tarkasti bioska, seka-, energia-, ongelma-, kartonki-, paperi-, metalli- ja tekstiilijäte. Joskus lajittelin jopa teepussin pienen niitin ja paperin erikseen, mutta onneksi ne voi kaikki laittaa samaan astiaan. 😀

  Mutta olin kieltämättä yllättynyt kuullessani viime kuussa Ylen radio-ohjelmaa muovin kierrättämisestä koska tuli ilmi, että Suomi on siinä lapsen kengissä Eurooppaan nähden. Oletin jotenkin aivan toista maamme edistyksellisyydestä johtuen. Mutta hyvä, että kierrätykseen kiinnitetään nyt siihen kuuluvaa huomiota ja eittämättä tämä kampanja on juuri sitä varten. ✔️

  • Mahtavaa, hyvä te! Naurattaa kovasti tuo niitin irrottaminen. Onneksi lajitteleminen ei ihan sellaista pikkutarkkuutta vaadi, voisi moni luovuttaa. :D Minäkin muistan jostain ohjeista, että niitti ei haittaa. Välillä myös näkee leipäpusseja, joissa on muovinen kaistele, mutta jotka silti kuuluu lajitella papereihin. Jotenkin siis materiaalit saadaan kuitenkin eroteltua. Haaveilen muuten siitä päivästä, että kaikissa pakkauksissa lukisi selvästi, mihin jätteeseen roska kuuluu. Jonkun verran niitä saa vielä pähkäillä.

   No sepä, taidamme nimenomaan olla laiskoja muovin lajittelijoita, mikä on jotenkin häpeällistä, kun meillä kuitenkin kierrättämiseen erinomainen järjestelmä on. Varmasti Ylen kampanja liittyy juuri tähän: valtakunnalliseen kannustamiseen ja tiedon jakamiseen. Tosi hienoa, että julkinen taho edistää tärkeän asian tietoisuutta. Olisipa kiva nähdä tulokset, että onko kierrätysaste kampanjan päättymisen jälkeen parantunut. Kiitos kommentista Jenna ja hauskaa vappua!

 4. Hyvä, että vinkkasit tässä, että kierrätyspisteet voivat olla muuallakin kuin keittiössä! Meidänkään suht tilava keittiö ei niele kaikkea kierrätettävää, vaan olemme perustaneet toisen kierrätyspisteen eteiseen. Ikean kuvastosta löysin joskus vinkin, että seinään kiinnitettäviä Trones-kenkäkaappeja voisi hyödyntää näppärästi myös tähän tarkoitukseen ja siitä se idea sitten lähti :)

  Meidän kapeaan, mutta pitkulaiseen eteiseen Tronesit tuovat myös pientä laskutilaa esim. avaimille ja päivän postille. Musta muovipinta on kestävä ja istuu yllättävän nätisti meidän musta-valkoiseen sisustukseen: https://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/80397313/

  • Tosi kiva, jos jutusta oli iloa! Roskikset ovat vähän niin kuin pyykkikorit: roskisten ei välttämättä tarvitse olla keittiössä eikä pyykkikorien kylppärissä. Monia asioita voi ajatella uusiksi, kuten teidänkin mainio ratkaisu osoittaa. Olen jossain muuallakin nähnyt kenkäkaappeja lajittelutarkoituksessa, ja minunkin mielestäni ratkaisu on erinomainen – varsinkin usein tilaltaan kapeassa eteisessä. Ihana, että jaoit vinkin. Ideasta on varmasti iloa monelle lajittelun kanssa kamppailevalle lukijalle. :) Kiitos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue