Seuraavan kodin kriteerit

Homevialaura

Sisustuksessa ei arvatenkaan ole tapahtunut mitään uutta, mutta ajattelin muuten pitkästä aikaa palata kotiasioihin. Niin kuin olen kertonut, meillä ei ole mitään kiirettä muuttaa nykyisestä kodista, mutta jossain vaiheessa vaihto isompaan on edessä. Koska isot muutokset eivät koskaan tapahdu sormia näpäyttämällä, haluamme rauhassa orientoitua seuraavaan siirtoon. Ajattelinkin listata, millaisia toiveita ja kriteereitä meillä on seuraavalle kodille.

Homevialaura

Siihen on parikin syytä, miksi olemme miettineet kriteerit hyvissä ajoin. Ensinnäkin, kun kriteerit ovat selkeästi listattuina, pysyy järki mukana silloinkin, kun tunteet – joilla myös on asuntokaupoissa iso rooli – meinaavat lähteä omille teilleen. Innostumisen huumassa on hyvä tarkistaa selkeästä listasta, mitä tässä oltiinkaan tarvitsemassa, ettei viikko muuton jälkeen tarvitse ihmetellä, miksi arki uudessa kodissa ei toimi.

Homevialaura

Toiseksi tiedostamme, että sopivan kodin löytäminen saattaa olla todella pitkä prosessi etenkin nyt, kun haussa oleva alue on päiväkodin takia entistä rajatumpi. Koska meille potentiaalisia asuntoja tulee markkinoille vain silloin tällöin, haluamme varmistua siitä, ettei meille sopiva kohde mene sivusuun, ja siksi pidämme silmät auki varmuuden vuoksi jo nyt.

Homevialaura

Niin kuin ei tämäkään, myöskään seuraava kotimme ei ole niin sanottu lopunelämänkoti – jos nyt sellaiseen muutamme ylipäätään koskaan. Koska Helsingin hintatason on mitä on, joudumme vaihtamaan pikkuhiljaa aina vähän sopivampaan. Myös luonteeltamme taidamme olla niin projekteista innostuvia, ettei muutto joidenkin vuosien välein meitä haittaa – miltei päinvastoin, sillä me hullut puhuimme pakastinta sulattessa ja jääkaappia siivotessa, miten puhdistavaa olisi taas päästä muuttamaan. (Pidätän oikeuden perua kaikki sanani, kun muuton aika oikeasti tulee.)

Homevialaura

Kriteerit ja ajatukset seuraavalle kodille:

 • Isompi ruokailutila ja tilaa 6–8 hengen ruokapöydälle. Keittiön ja ruokailutilan koko on suurin syy, miksi kaipaamme lisää tilaa. Jo pelkästään meidän omalla porukalla kokkaaminen ja syöminen nykyisessä tilassa on hyvin ahdasta, vieraista puhumattakaan. Tilan koko suhteessa käyttöasteeseen ja trafiikkiin on vain yksinkertaisesti liian pieni: törmään koko ajan muihin perheenjäseniin, koiraan, kalusteisiin, sitteriin tai astianpesukoneen oveen.

Homevialaura

 • 4 huonetta. Lapset voivat tässä vaiheessa olla enemmän kuin hyvin samassa huoneessa, joten lisähuone ei sinänsä ole syy muuttaa, mutta jos joka tapauksessa muutamme, kannattaa huonemäärääkin kasvattaa samalla, kun se jossain vaiheessa olisi kuitenkin edessä. Toisaalta silti melkeinpä enemmän tässä vaiheessa toivoisin lapsille yhtä isompaa yhteistä lastenhuonetta kuin kahta pientä erillistä koppia. Mutta tietenkin aina voi tehdä niin, että toisessa nukutaan ja toisessa leikitään.

Homevialaura

 • Nykyistä päiväkotia lähellä oleva sijainti. Emme millään raaskisi vaihtaa päiväkotia, eikä niitä toisaalta Helsingissä myöskään niin vain vaihdeta. Toiseksi koska en itse aja autoa, kodin pitäisi löytyä edes siedettävän kävelymatkan päässä nykyiseltä päiväkodilta.

Homevialaura

 • Aidattu piha. Aidattu piha on meille koiran kanssa elinehto, ja yksiä eniten elämää helpottavia asioita tässä elämäntilanteessa. Tietysti tarpeen vaatiessa Onni voi päästää ulos pitkän narunkin kanssa, mutta muutenkin kuin koiran takia toivoisimme, että piha olisi vähintään jotenkin suojaisa, rajattu ja yksityinen.

Homevialaura

 • Siedettävä julkisivu. Tämä kohta on todennäköisesti se, jossa joudumme eniten joustamaan. Asuinalueemme rakennuskanta on hyvin kirjavaa ja talokanta sen mukaista. Taloudelliset realiteetit huomioiden emme todennäköisesti voi ostaa julkisivultaan mitään unelmien kaunotarta, mutta jos nyt ei tarvitsisi silmälaput silmillä takapihalla grillata.

Homevialaura

 • Joko remonttia kaipaava kunto tai meidän näköisesti remontoitu lopputulos. Olemme molemmat tarkkoja pinnoista ja tingimme mieluummin neliöistä kuin remontista. Pidän epätodennäköisenä, että löytäisimme juuri meidän makuumme remontoidun hyväkuntoisen kodin, joten mieluusti asunto saisi olla sitten kunnolla remonttia vailla. Sellainen harvoin on taloudellisesti järkevä vaihtoehto, että koti on remontoitu muutama vuosi sitten, mutta ei meidän näköiseksemme.

Homevialaura

 • Erilliset wc ja kylpyhuone. En tähän kotiin muuttaessa ymmärtänyt, miten kätevät erilliset wc ja kylpyhuone ovat. Jos ne ovat pelastus nyt, niin jatkossa kahta erillistä tilaa vasta tarvitaankin. Pyykkirallin takia kodinhoitohuone, tai edes hyvin tilava ja käytännöllinen kylpyhuone, olisi unelma, mutta sitä en uskalla pitää kriteerinä, vaan pelkästään positiivisena plussana.

Homevialaura

 • Tarpeeksi säilytys- ja varastointitilaa. Toivoisin, että seuraavassa kodissa olisi hyvät kaapistot ja/tai vaatehuoneet, tai mahdollisuus rakentaa ne. Keskivertoa enempää säilytystilaa emme tarvitse, mutta riittävästi kuitenkin, koska sillä, että kaikelle tavaralle on oma paikkansa, on suuri merkitys jokapäiväiseen arjen toimivuuteen. (Tilataan myös yksi Monica-kaappi.)

Homevialaura

 • Jotain erityistä. Vaikka koti saa olla niin sanotusti tavallinen, niin kuin meillä nytkin on, toivoisin, että asunnossa olisi jotain erityistä tai mahdollisuus remontoida jotain erityistä, kuten laittaa takka, lasinen väliseinä tai nykyisen kaltaiset pariovet. Yksikin tämäntapainen kiva lisä antaa mielestäni kodin tunnelmalle todella paljon.

Jossain vaiheessa voisin myös avata sitä, millaisia ajatuksia meillä on seuraavasta remontista: tuleeko seuraavasta kodista samannäköinen vai erinäköinen kuin nykyisestä.

Comments

  • Kiitos kivasta palautteesta, Sanni! Lupaan tehdä myös tulevista remonttiajatuksista postauksen ehtiessäni. :) Mukavaa päivää!

 1. Kiva postaus ja olipa mukava nähdä myös vähän erilaisista kuvakulmista teidän kotia! Remppa-ajatukset kiinnostavat myös eli peukku sille postausidealle!

  • Kiva kuulla, kiitos Kata! Tosiaan, tässä taisi tulla vähän uusia tai ainakin harvemmin nähtyjä kuvakulmia. Lupaan toteuttaa toisenkin postauksen tässä kevään-kesän aikana. :)

 2. Hyvät kriteerit! Vaikka koti olisi kuinka kaunis niin jos se ei ole toimiva sen kauneus hiipuu ja menettää merkityksensä. Ja jokaisella perheellä on tietysti oma tapansa toimia eli se mikä toimii toisella ei taas toimi välttämättä toisella. Onnea, menestystä ja pitkäjänteisyyttä uuden kodin etsimiseen! 😍

  • Kiitos Maria! Sepä se. Kauniin mutta epäkäytännöllisen asunnon kanssa kuherruskuukausi voi nopeasti muuttua pettymykseksi. Vaikka menen itse monessa asiassa estetiikka edellä, niin sen olen huomannut, että estetiikasta on vaikea nauttia, jos ei kokonaisuus käytännössä toimi. On vaikea arvostaa sellaisen pöydän kauneutta, johon koko ajan törmää. Sen takia en halua huijata itseäni ajattelemaan, etteikö muutamalla tylsällä jutulla olisi paljon väliä. :)

   Ja täysin samaa mieltä siitäkin, että mitään yhtä ideaalikotia ole. Kaikki riippuu asukkaista ja asukkaiden sen hetkisestä tilanteesta. Se, mikä toimii teinien kanssa, ei välttämättä toimi pienten lasten kanssa, ja niin edelleen, eli samoillakin ihmisillä tilanne elää. Kiitos ihanista toivotuksista, niitä kaikkia tarvitaan! :)

 3. Vanha viisaushan on, että kaikkea muuta voi muuttaa kuin sijaintia. Ja jos se on tärkeä, on fiksua seurata markkinoita jo ennen akuuttia muuttotarvetta. Toivotaan että sopiva koti löytyy teille ennemmin tai myhemmin.

  Remppa-ajatuksiakin olisi kiva kuulla sitten aikanaan.

  • No kyllä! Välillä mietin, olemmeko liian tarkkoja sijainnin suhteen, mutta kun tämä alue tuntuu niin vahvasti kodilta, ja todella – sijainti on se, mitä ei voi muuttaa. Kuten sanoit, sisätiloihin voi kyllä tehdä täydellisen muodonmuutoksen, jos vain rakennuksen pohja on terve. Ulkoasu taas esimerkiksi rivitalossa on se, mitä on, eli siihen on hankalampi koskea. Yhtä kaikki pitää oikein erityisesti inspiroitua etsintävaiheessa kaikenlaisista ennen ja jälkeen -kuvista, jotta muistamme tämän viisauden ja pidämme mielessä muutosmahdollisuudet. :) Kiitos Anna!

 4. Silloin kun uuden kodin hankinta ei jostain syystä tule kysymykseen ja syitähän voi olla monia, on katse käännettävä nykyiseen kotiin.
  Usein jo kalusteiden sijainnin vaihto voi tuoda lisää tilaa. Esim. meillä ruokapöydän siirto seinää vasten lisäsi tilaa työpöydän eteen. Joskus kalusteen muoto voi olla ratkaiseva, pyöreä pöytä istuu joskus suorakulmaista paremmin. Kalusteiden koko voi myös olla liian suuri. Nykyään huoneet ovat melko pieniä ja kalusteet kuitenkin suuria ja muhkeita. Peilit ovat myös hyviä hämäämään tilan suhteen, ostin juuri ovaalinmuotoisen peilin korkean taso päälle. Laitoin peilin poikittain, jolloin siitä näkyy miltei koko huusholli tuplana. Värimaailma, kontrastit, erisävyiset seinät voivat tuoda myös tilan vaikutelmaa. Kaikkea on täytynyt keksiä asuntoon joka on 65 m2 kolmio. Onneksi asukkaita on vain kaksi, mutta säilytystilasta on kyllä huutava puute.
  Ihana seurata ns. normaalikodin ratkaisuja, tilavia ökyasuntoja on sisustuslehdet täynnä.

  • Tämä on täysin totta, Merja! Vuoden alussa teinkin juuri tätä ajatustyötä: mitä voin nykyisessä kodissa muuttaa toimivammaksi tai mieluisammaksi. Vaihdoin television alla olevan kaapin säilytystilaltaan suuremmaksi, lisäsin yhden hyllyn olohuoneeseen ja vaihdoin taulun avaruutta tuovaan peiliin. Valitettavasti vain meidän keittiössä ja ruokailutilassa eivät taikatemput auta: siinä ainoa ratkaisu olisi siirtää seiniä joka suunnasta metrin pari kauemmaksi. Periaatteessa nykyisessä ruokailutilassa esimerkiksi pyöreä pöytä voisi hieman parantaa tilantuntua, mutta riittävä ratkaisu se ei olisi, niin en ole halunnut siinä tilassa kalusteita turhaan muuttaa. :)

   Onpa hienoa, että olette löytäneet ratkaisun tuontyyppisistä oivalluksista! Kiva, kun jaoit ideoita muillekin, jos joku saa inspiraation pieneen rymsteeraukseen. :) Meidän entinen kotimme oli 66-neliöinen kolmio, joten tiedän tismalleen, millaisia haasteita pyörittelet. Eikä tämä 70-neliöinen kolmio oikeastaan asuintiloiltaan yhtään sen isompi ole: saadut neljä neliötä menivät saunaan ja erilliseen vessaan. Ja nyt kun meitä on neljä ja koira, niin tosiaan trafiikkia on. Makuuhuone ja lastenhuone ovat oikein sopivat, mutta avokeittiö ja ruokailutila ovat tosiaan kuin pieni asemahalli. ;)

   Kiitos ilahduttavasta palautteesta! Hulppeat unelma-asunnot ovat ihania haaveiluun, mutta tosiaan minustakin oman kodin sisustamiseen kaikista eniten apua saa niin sanotuista ihan tavallisista tiloista ja ratkaisuista. Mukavaa päivää ja kiitos vielä kodin ratkaisujen pallottelusta!

 5. Kunhan tärkeimmät kriteerit ovat kunnossa, en epäile hetkeäkään, ettekö saisi luotua kaunista kotia mihin vain!
  Itse asun kauempana pääkaupunkiseudusta ja nautin siksi väljistä neliöistä ja kauniista maisemista. Itselle muuten iän myötä maisema on tullut koko ajan tärkeämmäksi. Ja vanhuksena se varmaan korostuu entisestään, jos liikkumiskyky huononee.

  • Ihanasti sanottu, kiitos Ulrika! Sama fiilis on meillä. Olen aina ajatellut, että kauniin kodin saa kyllä tehtyä ihan tavallisista lähtökohdista, ja sen yritän muistaa myös asuntoa etsiessä. :)

   Ymmärrän todella hyvin! Minustakin on alkanut kuoriutua rauhaa rakastava asuja. Vaikka olen syntynyt ja tätä ennen koko ikäni asunut kantakaupungin kerrostaloissa, nyt minua ei saisi takaisin kirveelläkään. Korkeintaan sitten eläkkeellä Töölön jugend-taloon. ;)

   Välillä mekin harkitsemme muuttoa pidemmälle, koska se ratkaisisi budjettiongelmat, mutta olemme sitten kuitenkin liian kiintyneitä tähän alueeseen ja toiseksi emme halua matkan keskustaan arjen toimivuuden takia kauheasti pidentyvän, kun mieheni on siellä töissä. Mutta siis ymmärrän niin hyvin, miten viihdyt vieläkin luonnonläheisemmissä maisemissa. Kodissa tulee vietettyä niin paljon aikaa, että kyllä siellä vain on sielun saatava levätä. :)

 6. Siis juuri näin! Tällainen lista pitäisi ehdottomasti olla tehtynä, muuten ainakin itse valitsen seuraavaa(kin) kotia ihan tunnepohjalta. Kummasti ei enää kaksikerroksisuus tai keittiön säilytystila häiritse, jos eteisen lattiassa on upea laatta tai parvekkeelta aukeaa upea aamiaisnäköala (jonne tosiasiassa ehdin ehkä pari kertaa kesässä). Olen itse tosi vahvasti alkanut kallistumaan paluuseen kerrostaloon joskus lähitulevaisuudessa. Ensin pitää vain pohtia, mitä koira siitä ajattelisi. Olen myös suuressa Helsinki-kuumeessa ja sen vuoksi asuinpaikkakin mitä todennäköisemmin seuraavaksi vaihtuu, ja senkin vuoksi haluan miettiä asiaa rauhassa, koska koulujen alettua ei asuinaluetta ihan helposti lähde vaihtamaan.
  Ihanaa alkanutta viikkoa! Toivottavasti arki rullaa mallikkaasti.

  • No siis juuri tuo, miten kummasti eivät enää asia a ja b häiritse, kun on niin iiihaaanaaa kaikkialla. Toivottavasti kiitän tästä järkilistasta vielä itseäni. Ja toki tämäkin tarvittaessa sitten jostain kohdasta joustaa, koska Helsingissä tuntuu, ettei asuntokaupan kolmikko ole sijainti, sijainti ja sijainti, vaan kompromissi, kompromissi ja kompromissi. :D Mutta tosiaan isoissa ja tärkeissä linjoissa kannattaa kyllä olla aika “järkevä”, ettei päätöstä heti lyhyen asumisen jälkeen kadu.

   Ymmärrän täysin! Vaikka meistä on tullut (huolestuttavan?) suburbialaisia, niin koko ikäni kerrostalossa asuneena hiffaan täysin asumismuodon edut. Onhan se helpompaa ja sijainniltaan usein keskeisempää. Vaikka asuisimme täällä nyt muutenkin, niin täytyy sanoa, että koiralla on kyllä suuri merkitys myös. Siten ymmärrän täysin, että päätöstä miettii nelijalkaisen perheenjäsenen näkökulmasta. Ja todella, päiväkodeista ja kouluista puhumattakaan. Vaikka muutokset kuuluvat elämään, ihan ehdoin tahdoin ei haluaisi jälkikasvua retuuttaa opinahjosta toiseen. Siksi mekin toivoisimme, että uusi koti ei löytyisi pelkästään tästä ilmansuunnasta, vaan oikeasti tästä lähistöltä. Hyvä, kun tekin rauhassa punnitsette, niin tulee varmasti oikea päätös.

   Kiitos! Rullaa oikein mallikkaasti. Yöt nukkuu todella hyvin ja päivisin ei sitten juuri ollenkaan. Eli jaksan väsymyksen puolesta tosi hyvin, mutta en saa oikein mitään tehdyksi. :D Hyvä kuitenkin näin. :)

 7. ”Joko remonttia kaipaava kunto tai meidän näköisesti remontoitu lopputulos.”
  Tämä oli meidän uutta kotia etsiessä ehdottomasti hankalin kohta! 😅

  Joko oli tehty remonttia, esim.keittiöön, mutta se ei tuntunut ollenkaan omalta.
  Eikä viitsisi repiä uutta pois, puhumattakaan kylpyhuoneista.
  Tai sitten asunto oli liian pommi.
  Päädyttiin sitten rakentamaan.
  Sijainnista jouduttiin tinkimään, mutta hyvin onneksi ollaan viihdytty. Päiväkodit ja koulut lähellä, mutta miehellä nyt pidempi työmatka.
  On tässä kodissa silti muutama juttu, jotka ehkä nyt tekisin toisin. 😀
  Mukavaa viikkoa teille!

  • Jep! Ihana, että joku muukin voi samaistua. :D Siis juuri tuo. Kuinka monta “ihan kivaa” keittiötä olenkaan nähnyt. Kyllä se vaan pahalta tuntuisi repiä pois muutaman vuoden vanha hyväkuntoinen keittiö vain omien mieltymysten takia. Toisaalta joskus voi olla pakko tehdä niinkin jos kaikki muu natsaa. Vaikka keskimäärin kymppitonnin keittiö järkyttävä määrä rahaa onkin, on se sitten kuitenkin suhteessa pienehkö summa koko helsinkiläisasunnon hinnasta. Mutta tosiaan paitsi taloudellisesti myös henkisesti se olisi tosi sääli, joten paljon mieluummin sitä toivoisi huonokuntoista – mutta ei taas liian pommia, johon ei uskalla edes koskea. Ei ole helppoa. :D

   Ymmärrän todella hyvin päätöksenne! Ensimmäistä kertaa ikinä mekin otimme rakennuskortin esiin, vaikka olen aina ajatellut, että meistä ei ikinä siihen olisi. Kai meistä olisi, ainakin avaimet käteen -toteutuksella. Mutta se todella tarkoittaisi muuttamista, ja toistaiseksi päätimme priorisoida sijaintia. Monelle rakentamispäätös on kuitenkin varmasti paras mahdollinen. Saahan siinä optimoitua kaikki tarpeet juuri omalle perheelle – tai ainakin sitä saa yrittää. Sillä juuri tuota myös minä olen pelännyt, että mitä jos omiin ratkaisuihin sitten kuitenkin pettyisi. Kai se on vähän niin kaiken rakentamisen ja remppaamisen kanssa. Varmasti meillä kaikilla on AINA jotain, mitä tekisi toisin. C’est la vie! Ihana, kun kuitenkin viihdytte ja kiva, kun kerroit teidän tarinanne. :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue