Seuraavan kodin kriteerit

Homevialaura

Sisustuksessa ei arvatenkaan ole tapahtunut mitään uutta, mutta ajattelin muuten pitkästä aikaa palata kotiasioihin. Niin kuin olen kertonut, meillä ei ole mitään kiirettä muuttaa nykyisestä kodista, mutta jossain vaiheessa vaihto isompaan on edessä. Koska isot muutokset eivät koskaan tapahdu sormia näpäyttämällä, haluamme rauhassa orientoitua seuraavaan siirtoon. Ajattelinkin listata, millaisia toiveita ja kriteereitä meillä on seuraavalle kodille.

Homevialaura

Siihen on parikin syytä, miksi olemme miettineet kriteerit hyvissä ajoin. Ensinnäkin, kun kriteerit ovat selkeästi listattuina, pysyy järki mukana silloinkin, kun tunteet – joilla myös on asuntokaupoissa iso rooli – meinaavat lähteä omille teilleen. Innostumisen huumassa on hyvä tarkistaa selkeästä listasta, mitä tässä oltiinkaan tarvitsemassa, ettei viikko muuton jälkeen tarvitse ihmetellä, miksi arki uudessa kodissa ei toimi.

Homevialaura

Toiseksi tiedostamme, että sopivan kodin löytäminen saattaa olla todella pitkä prosessi etenkin nyt, kun haussa oleva alue on päiväkodin takia entistä rajatumpi. Koska meille potentiaalisia asuntoja tulee markkinoille vain silloin tällöin, haluamme varmistua siitä, ettei meille sopiva kohde mene sivusuun, ja siksi pidämme silmät auki varmuuden vuoksi jo nyt.

Homevialaura

Niin kuin ei tämäkään, myöskään seuraava kotimme ei ole niin sanottu lopunelämänkoti – jos nyt sellaiseen muutamme ylipäätään koskaan. Koska Helsingin hintatason on mitä on, joudumme vaihtamaan pikkuhiljaa aina vähän sopivampaan. Myös luonteeltamme taidamme olla niin projekteista innostuvia, ettei muutto joidenkin vuosien välein meitä haittaa – miltei päinvastoin, sillä me hullut puhuimme pakastinta sulattessa ja jääkaappia siivotessa, miten puhdistavaa olisi taas päästä muuttamaan. (Pidätän oikeuden perua kaikki sanani, kun muuton aika oikeasti tulee.)

Homevialaura

Kriteerit ja ajatukset seuraavalle kodille:

 • Isompi ruokailutila ja tilaa 6–8 hengen ruokapöydälle. Keittiön ja ruokailutilan koko on suurin syy, miksi kaipaamme lisää tilaa. Jo pelkästään meidän omalla porukalla kokkaaminen ja syöminen nykyisessä tilassa on hyvin ahdasta, vieraista puhumattakaan. Tilan koko suhteessa käyttöasteeseen ja trafiikkiin on vain yksinkertaisesti liian pieni: törmään koko ajan muihin perheenjäseniin, koiraan, kalusteisiin, sitteriin tai astianpesukoneen oveen.

Homevialaura

 • 4 huonetta. Lapset voivat tässä vaiheessa olla enemmän kuin hyvin samassa huoneessa, joten lisähuone ei sinänsä ole syy muuttaa, mutta jos joka tapauksessa muutamme, kannattaa huonemäärääkin kasvattaa samalla, kun se jossain vaiheessa olisi kuitenkin edessä. Toisaalta silti melkeinpä enemmän tässä vaiheessa toivoisin lapsille yhtä isompaa yhteistä lastenhuonetta kuin kahta pientä erillistä koppia. Mutta tietenkin aina voi tehdä niin, että toisessa nukutaan ja toisessa leikitään.

Homevialaura

 • Nykyistä päiväkotia lähellä oleva sijainti. Emme millään raaskisi vaihtaa päiväkotia, eikä niitä toisaalta Helsingissä myöskään niin vain vaihdeta. Toiseksi koska en itse aja autoa, kodin pitäisi löytyä edes siedettävän kävelymatkan päässä nykyiseltä päiväkodilta.

Homevialaura

 • Aidattu piha. Aidattu piha on meille koiran kanssa elinehto, ja yksiä eniten elämää helpottavia asioita tässä elämäntilanteessa. Tietysti tarpeen vaatiessa Onni voi päästää ulos pitkän narunkin kanssa, mutta muutenkin kuin koiran takia toivoisimme, että piha olisi vähintään jotenkin suojaisa, rajattu ja yksityinen.

Homevialaura

 • Siedettävä julkisivu. Tämä kohta on todennäköisesti se, jossa joudumme eniten joustamaan. Asuinalueemme rakennuskanta on hyvin kirjavaa ja talokanta sen mukaista. Taloudelliset realiteetit huomioiden emme todennäköisesti voi ostaa julkisivultaan mitään unelmien kaunotarta, mutta jos nyt ei tarvitsisi silmälaput silmillä takapihalla grillata.

Homevialaura

 • Joko remonttia kaipaava kunto tai meidän näköisesti remontoitu lopputulos. Olemme molemmat tarkkoja pinnoista ja tingimme mieluummin neliöistä kuin remontista. Pidän epätodennäköisenä, että löytäisimme juuri meidän makuumme remontoidun hyväkuntoisen kodin, joten mieluusti asunto saisi olla sitten kunnolla remonttia vailla. Sellainen harvoin on taloudellisesti järkevä vaihtoehto, että koti on remontoitu muutama vuosi sitten, mutta ei meidän näköiseksemme.

Homevialaura

 • Erilliset wc ja kylpyhuone. En tähän kotiin muuttaessa ymmärtänyt, miten kätevät erilliset wc ja kylpyhuone ovat. Jos ne ovat pelastus nyt, niin jatkossa kahta erillistä tilaa vasta tarvitaankin. Pyykkirallin takia kodinhoitohuone, tai edes hyvin tilava ja käytännöllinen kylpyhuone, olisi unelma, mutta sitä en uskalla pitää kriteerinä, vaan pelkästään positiivisena plussana.

Homevialaura

 • Tarpeeksi säilytys- ja varastointitilaa. Toivoisin, että seuraavassa kodissa olisi hyvät kaapistot ja/tai vaatehuoneet, tai mahdollisuus rakentaa ne. Keskivertoa enempää säilytystilaa emme tarvitse, mutta riittävästi kuitenkin, koska sillä, että kaikelle tavaralle on oma paikkansa, on suuri merkitys jokapäiväiseen arjen toimivuuteen. (Tilataan myös yksi Monica-kaappi.)

Homevialaura

 • Jotain erityistä. Vaikka koti saa olla niin sanotusti tavallinen, niin kuin meillä nytkin on, toivoisin, että asunnossa olisi jotain erityistä tai mahdollisuus remontoida jotain erityistä, kuten laittaa takka, lasinen väliseinä tai nykyisen kaltaiset pariovet. Yksikin tämäntapainen kiva lisä antaa mielestäni kodin tunnelmalle todella paljon.

Jossain vaiheessa voisin myös avata sitä, millaisia ajatuksia meillä on seuraavasta remontista: tuleeko seuraavasta kodista samannäköinen vai erinäköinen kuin nykyisestä.

Comments

 1. Kiva postaus ja olipa mukava nähdä myös vähän erilaisista kuvakulmista teidän kotia! Remppa-ajatukset kiinnostavat myös eli peukku sille postausidealle!

 2. Hyvät kriteerit! Vaikka koti olisi kuinka kaunis niin jos se ei ole toimiva sen kauneus hiipuu ja menettää merkityksensä. Ja jokaisella perheellä on tietysti oma tapansa toimia eli se mikä toimii toisella ei taas toimi välttämättä toisella. Onnea, menestystä ja pitkäjänteisyyttä uuden kodin etsimiseen! 😍

 3. Vanha viisaushan on, että kaikkea muuta voi muuttaa kuin sijaintia. Ja jos se on tärkeä, on fiksua seurata markkinoita jo ennen akuuttia muuttotarvetta. Toivotaan että sopiva koti löytyy teille ennemmin tai myhemmin.

  Remppa-ajatuksiakin olisi kiva kuulla sitten aikanaan.

 4. Silloin kun uuden kodin hankinta ei jostain syystä tule kysymykseen ja syitähän voi olla monia, on katse käännettävä nykyiseen kotiin.
  Usein jo kalusteiden sijainnin vaihto voi tuoda lisää tilaa. Esim. meillä ruokapöydän siirto seinää vasten lisäsi tilaa työpöydän eteen. Joskus kalusteen muoto voi olla ratkaiseva, pyöreä pöytä istuu joskus suorakulmaista paremmin. Kalusteiden koko voi myös olla liian suuri. Nykyään huoneet ovat melko pieniä ja kalusteet kuitenkin suuria ja muhkeita. Peilit ovat myös hyviä hämäämään tilan suhteen, ostin juuri ovaalinmuotoisen peilin korkean taso päälle. Laitoin peilin poikittain, jolloin siitä näkyy miltei koko huusholli tuplana. Värimaailma, kontrastit, erisävyiset seinät voivat tuoda myös tilan vaikutelmaa. Kaikkea on täytynyt keksiä asuntoon joka on 65 m2 kolmio. Onneksi asukkaita on vain kaksi, mutta säilytystilasta on kyllä huutava puute.
  Ihana seurata ns. normaalikodin ratkaisuja, tilavia ökyasuntoja on sisustuslehdet täynnä.

 5. Kunhan tärkeimmät kriteerit ovat kunnossa, en epäile hetkeäkään, ettekö saisi luotua kaunista kotia mihin vain!
  Itse asun kauempana pääkaupunkiseudusta ja nautin siksi väljistä neliöistä ja kauniista maisemista. Itselle muuten iän myötä maisema on tullut koko ajan tärkeämmäksi. Ja vanhuksena se varmaan korostuu entisestään, jos liikkumiskyky huononee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2019 · Theme by 17th Avenue