Ihana miniloma Turussa

*Museosisäänpääsy ja Food Walk -kortti saatu, Visit Turku

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Aurajoki

Terveisiä viikonloppulomalta Turusta! Hyppäsimme lauantaiaamupäivällä autoon ja starttasimme kohti länttä minuttia (!) ennen aikataulua, mikä kirjataan tällä porukalla elämän tähtihetkiin ja onnistumisiin.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Tiirikkala

Olin varannut meille lounaaksi pöydän Tiirikkalasta, jonka muistin jo aikaisemmilta kerroilta olevan ihanan tunnelmallinen. Muutenkin tällä kokoonpanolla kahvilalounaat lapsen croissantteineen ovat varmoja.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Aurajoki

Tiirikkalasta jatkoimme kävelylle Aurajoen varteen. Varför Paris vi har ju Åbo lunasti täysin odotuksensa ja myös syyskuu tarjoili parastaan: aurinko paistoi ja ihmisiä söi vielä ulkona todella kuin Pariisissa konsanaan. Ihanaa!

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Pääkirjaston lastenosasto

Kävelyn jälkeen poikkesimme Turun pääkirjaston lastenosastolle lepuuttamaan jalkoja ja lukemaan muutaman satukirjan. Kauniit, historialliset ja muuten kivat kirjastot ovat muuten ihan aliarvostettuja nähtävyyksiä ja matkakohteita, etenkin kun katsoo, millaisia paikkoja maailman upeimpien kirjastojen listalla on.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Leipomo Gryn, Forum Kortteli

Kirjastosta matkamme jatkui Forum Kortteliin. Emme olleet shoppailutuulella, mutta kun olimme menossa Leipomo Gryniin kahville ja pullalle muutenkin, poikkesin katsomaan PUF Design Marketin ja Kukuti-lastenliikkeen (josta löytyikin yksi lahja) sekä Leluliike Casagrandeen (josta pieni päättäväisesti valitsi matkamuistoksi vesivärit). Samassa yhteydessä on myös Turun DOTS…, joka on ihana, myös Helsingin Fredalla sijaitseva, vaateliike.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku

Tutkimattomia ovat kolmevuotiaiden tiet, mutta tällä kertaa pienelle matkalaiselle ei pulla maistunut, vaan hän toivoi jäätelöä, mistä nyt ei lomalla, syksyisellekään, voi kieltäytyä. Onneksi olitte vinkanneet Hansakorttelin Gelateria Nuvolesta, ja samalla hän pääsi yläkerran Pikkuli-leikkipaikkaan.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku

Iltapäivällä menimme hengailemaan hotelliin (josta lisää myöhemmin) ennen illallista. Turussahan hyviä ravintoloita on paljon, ilahduttavan paljon, melkein masentavan paljon!

Voisin lähteä Turkuun kahdeksi viikoksi vain syömään aikuisten kesken. Aikaisemmin olemme nauttineet illalliset Mamissa, Ludussa ja Tintåssa, mutta listalla on vielä ainakin Kaskis, Nerå, Blanko, Hügge, Kakolanruusu, Kuori, Karu Izakaya, Smör, Pinella, Nooa, di Trevi, E. Ekblom ja Bassi.

Perheenä illallisvalintamme kohdistui kuitenkin italialaiseen – kuinkas muutenkaan. Kaverin puolesta kyselen, mutta kuka onnistuu syömään ruokaympyräni on pasta ja pitsa -lapsen kanssa muualla kuin italialaisessa.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Ravintola Panini

Päädyimme suosituksestanne Paniniin ja se oli täydellinen valinta: aikuistenkin makuun tyylikäs mutta samalla rennon lapsiystävällinen – sellainen kodikas ja perhehenkinen niin kuin italialaiset ravintolat parhaillaan ovat. Pitsat olivat erinomaisia, kaikenikäisten mielestä. Ravintolassa oli lauantai-iltana kova kuhina, joten suosittelen sekä pöytävarausta että ei-niin tiukkaa aikataulua.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku

Illallisen jälkeen oli tunnelmallista kävellä pienessä tihkussa lämpimän suihkun kautta hotellisänkyyn lukemaan Herkusta koukkaamiani syyskuun muotiraamattuja.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku

Sunnuntain hotelliaamiaisen jälkeen kävelimme Aboa Vetus & Ars Nova -museoon*, joka yhdistää historian, arkeologian ja nykytaiteen. Me valitsimme käydä lasten kanssa Aboa Vetuksen puolella ihmettelemässä keskiaikaisen Turun raunioita, mikä olikin kiinnostavaa, sillä kyseessä on maan alta löydetty kaupunginosa ja Suomen ainoa arkeologinen museo.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Aboa Vetus & Ars Nova

Myös paikan museokauppa on hauska niin kuin museokaupat yleensä ovat (yksi lahja löytyi sieltäkin, jo joulusellainen). Samassa yhteydessä on M Kitchen & Café, jonka suosittu brunssi oli ainakin sunnuntaina olan yli kuultuna loppuunmyyty. Jos museokäyntiin haluaa yhdistää brunssin, se kannattaa siis varata.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Aurajoki, Cafe Art

Museolta jatkoimme sillan yli tois pual jokke (myönnän: jouduin todellakin helsinkiläisenä goolaamaan tämän, että menee oikein päin) Cafe Art -klassikkoon nauttimaan Food Walk -kortilla* kahvit ja kakkupalat. Cafe Artissa oli vielä ihanampi tunnelma kuin muistin. Aikuisten kesken kahvila suorastaan vaatisi jäämään lukemaan kirjaa tai keskustelemaan henkeviä (ei sillä, ettei väittely glitteripipon pukemisesta on olisi henkevää).

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Kupittaan Seikkailupuisto

Iltapäivällä ennen kotiinlähtöä oli tietenkin pakko vielä nähdä Kupittaan Seikkailupuisto, kun sääkin jälleen suosi. Raikas ilma ja reippailu oli myös takuuvarma tapa nukuttaa takapenkki koko puolentoista tunnin kotimatkaksi. Totesin muuten saman kuin totesin Tampereen-matkallakin: ajo molempia motareita pitkin tuntui jotenkin todella nopealta ja kivuttomalta, helposti vain yhdenkin yön ajamisen arvoiselta.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Aurajoki

Paljon teimme – ja paljon jäi tehtävää ensi kertaan, eli emmeköhän palaa Turkuun vielä monta kertaa uudestaan. Joitakin asioita olemme toki Turussa kokeneet kahdestaan, mutta niin monta vuotta sitten, että otamme mielellään uusintaa perheenä pikkuhiljaa.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Tiirikkala

Listalla tulevaisuutta varten on ainakin Turun Linna, Vanhan Suurtorin alue, Kauppahalli, Apteekkimuseo ja Cafe Qwensel, Turun taidemuseo ja Cafe Victor, uusi paljon puhuttu Kakolanmäen Funikulaari, Wiklundin Walo Rooftop Bar, Gaggui-kahvila sekä Forum Marinum.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Aurajoki

Lisäksi te suosittelitte Vartiovuorenmäellä ja Samppalinnanmäellä käyskentelyä, jossa jälkimmäisessä on pieni leikkipuistokin, sekä keskusta-alueella Puolalanmäen leikkipuistoa hienoin näkymin. Itse suosittelen sisustuksennälkäisille Aveliaa Ruissalon telakka-alueella.

Homevialaura, Turku, matka, vinkit, Visit Turku, Tiirikkala

Kiitos teille ihan loistavista Turku-vinkeistä – säästitte meiltä pitkän googlaustovin! Toivottavasti moni saa tästä #viehättäväkohde-jutusta kivoja ideoita Turkuun suuntautuvaan kotimaanmatkailuun. Jälleen kerran voi todeta, että kyllä kannatti pieni irtiotto kotoa. Tunne on sama kuin aina ennenkin: ihan kuin olisi ollut pidemmälläkin lomalla, vaikka etäisyys oli 150 kilometriä ja matkan pituus yksi yö.

Comments

 1. Turku on vanha opiskelukaupunkini, sillä on aivan erityinen paikka sydämessäni. Aurajoenranta on parhaimmillaan, kuin jossain ulkomailla olisi. Yritän joka kesä tehdä vähintään päivän reissun Turkuun, josta löytyy aina jotain ihanaa.

  • Heippa! Uskon, että on erityinen paikka sydämessä. Varsinkin opiskeluajat ovat usein todella ainutlaatuisia. Aurajoenranta on parasta Turussa minustakin. Ihana, kun se on vielä rivitetty niin kivoin ravintoloin. :) Ihan varmasti kaupunkiin on kiva palata joka kesä!

 2. Kannattaa käydä myös Förin ja Kakolan välisessä Parkerin puistossa sekä ns. Muumi puistossa. Kauppahalli on just best! Iso suositus uudelle Maanantaimarket kirpputorille ja Kerttu rafloille (jokirannassa toinen, toinen lähellä juna-asemaa). Kertut on lapsiystävällisiä ja rentoja syömispaikkoja. :) Ruissalon Kasvitieteellinen puutarha on myös näkemisen ja kokemisen arvoinen ja ylipäätään koko Ruissalo muutenkin kuin Ruisrockin aikaan. Ruissi on toki ihan ainutlaatuista ja rantalavalla paistaa aina! ;) Siel Ruissalon päädyssä on upea uimaranta, löytyy golfia, kävelypolkuja yms. Bussilla
  (vaunuilla ilmaiseksi) pääseee keskustasta näppärästi. Tori ja Börssi on harmillisesti rempassa, mut uskon, et niistä tulee päheet aikanaan! Tosta hotellista onkin uusittu tosi huikea ja Wikke on kans kokenut kivan muodonmuutoksen. Näkymät Walosta on jees! Joulumarkkinat ja joulukaupunki pöhinät on kivoja. :)

  • Voi miten kivoilla vinkeillä jatkoit, kiitos! Sitten kun ensi kerralla googlaan omaa postaustani, että mitä sitä jäikään ensi kertaan, saan myös napattua kommenteista nämä vinkit. ;)

   Kasvitieteellinen puutarha minulla olikin mielessä, mutta kuinkas sen unohdinkin. Joka tapauksessa on kiva fiilis, että Turkuun palaa mieluusti jatkossakin – vielä, kun se on niin kivuttoman ajomatkan päässä. Myös jouluinen Turku olisi ihana joku vuosi kokea. :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue