Siivouskaapin järjestys – miten siistiä siivouskaappi inspiroivaksi

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito

Tänään tartun Kaunis järjestys -sarjassa siivouskaappiin, mikä on yllättävän usein kysytty, oikea metatason kysymys: miten siistiä siivouskaapista siisti? Miten saada kaikki mahtumaan hyvin ja pitää siivouskaapin ilme rauhallisena? Kerron myös pari siivousvinkkiä.

Ehkä voisin aloittaa kertomalla omasta suhteestani siivoamiseen: rakastan siisteyttä, mutta en niinkään siivoamista. Ulkoistan todella mielelläni kuukausittaisen kunnon kuurauksen siivoojalle, ja keksin tuhat muuta mukavampaa tapaa viettää viikonloppu kuin jynssätä kaakeleita lauteiden alla. Mutta: kevyestä siistimisestä pidän, ja koska rakastan puhtautta ja raikkautta, on siivoamisellakin merkittävä rooli kodin harmoniassa.

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito

Esimerkiksi imuroinnista on tullut minulle varsin mieluinen, kurakaudella lähes päivittäinen askare. Näin pienen kodin imuroi muutamassa minuutissa yhdestä pistorasiasta, ja ai että sitä tyydytyksen tunnetta, kun pienet kivet kilisevät putkea pitkin. Erityisesti aloin pitää imuroinnista, kun löysin imurituoksut.

Pidänkin sellaisista siivoustöistä, joissa on hyvä vaiva–hyötysuhde. Yksiä siivousmotivaatiotani kasvattaneista asioista on siisti siivouskaappi.

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito

Kuten aina, suosittelen aloittamaan siivouskaapinkin siistimisen karsimisesta. Itse pärjään perus siivouksessa neljästä viiteen aineella: ikkuna- ja peilisuihkeella, WC-puhdistusaineella, Universal Stonella, yleispuhdistusaineella sekä lattianpesuaineella. Joskus yleispesuaine käy lattiallekin, siksi jopa neljä tuotetta saattaa riittää. Lisäksi meillä on Putkimies, koiran vahinkoja neutralisoiva aine (jota ei ole tarvittu vuosiin, mutta jonka olen varmuuden vuoksi säilyttänyt), näytönpuhdistussuihke ja pesuaine grillille.

Edelliset aineet kannattaa ilman muuta käyttää loppuun, mutta sen jälkeen voi olla hyvä miettiä, kuinka monta tuotetta mahtumisen näkökulmasta on tarpeen.

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito

Suosin itse ympäristöystävällisiä ja biohajoavia pesuaineita. Ikkuna- ja peilisuihkeissa, WC-puhdistusaineissa, yleispuhdistusaineissa ja lattianpesuaineissa löytyy monia hyviä, mutta tarkasta tuotesuosituksesta haluan nostaa esille Universal Stonen – se on minusta siivouskaapin ehdoton must, jota suosittelen kaikille.

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito, Universal Stone

Universal Stone on pelastanut minut tuhat kertaa silloin, kun muut aineet eivät ole tepsineet. Olen käyttänyt sitä esimerkiksi tuolien, keittiön komposiittialtaan, lattian paikallislikojen ja suihkukaapin putsaamiseen, muistaakseni jopa tennareita on tullut aineella puhdistettua. Purkki on sangen riittoisa ja mikä parasta tuote ekologinen, myrkytön ja biohajoava, siis terveydelle ja ympäristölle vaaraton. Pesuaine on kiinteä ja sitä käytetään sienen kanssa.

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito, Universal Stone

Ne siivousaineet, jotka eivät mahdu siivouskaapin telineelle, voi hyvin säilyttää siivousämpäreissä käytännöllisyyden ja siisteyden vuoksi. Ämpäreistä siivousaineet ja -välineet on kätevä ottaa alas, eivätkä mahdollisesti kirjavat etiketit tee yleisilmeestä levotonta. (Tämän sanottuani voi olla hyvä tarkentaa, että kannatan ämpäreiden tarpeeseen ostamista, en ylimääräisten perässä jonottamista.)

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito

Suurin osa siivousvälineistä on meillä Sini-tuotteen, kauniinvärisiä rättejä ja mikrokuituliinoja olen löytänyt myös Clas Ohlsonilta. Imurin lisäksi meillä on perinteinen moppi, höyrymoppi ja rikkalapio.

Kaikki välineet ovat neutraalinvärisiä, mikä ei tietenkään ole sattumaa. Ennen siivouskaapissamme oli sitä sun tätä, mutta kun esimerkiksi edellinen imuri meni rikki, ostin tilalle kauniin valkoisen. Ymmärtäjät ymmärtävät, mutta imurin varteen tarttuminen on ollut sen jälkeen monin verroin motivoivempaa.

Homevialaura, siivouskaappi, siivouskaapin järjestys, kodinhoito

Lopuksi tulee vielä siivousvinkki siivousvinkkeihin. Kollegani Anne pitää Muoti mielessä -blogissaan ja Instagramissaan Siivouscorner-nimistä sarjaa, jota suosittelen lämpimästi seuraamaan, jos siivous kiinnostaa laajemminkin. Itse olen tällainen amatööritason keskilattian imuroija, mutta Annella on valtava tietotaito kodinhoidosta ja esimerkiksi materiaalien huoltamisesta, joten lämmin suositus hänen sisällöilleen.

Raikasta viikonloppua!

Comments

 1. Samaistun tähän! Vaikkakin käytännön tasolla olen viime vuosina lipsunut aika paljonkin järjestyksen ja siisteyden ylläpitämisestä. Tavallaan varmaan ihan hyväkin oppia ottamaan vähän rennommin, vaikka kaikki ei ole aina ihan tiptop. Mutta silti huomaan saavani siisteydestä ja järjestyksestä mielenrauhaa ja erityisiä kiksejä. Niin kuin nytkin olen ihan fiiliksissä tuosta teidän siivouskaapin ylimmästä tasosta, joka näyttää ihan tyhjältä!? :) Mä haaveilen kaapeista, joissa olisi hyllyillä tyhjää tilaa, mutta jotenkin sen toteuttaminen ei meinaa onnistua omaa vaatekaappia lukuunottamatta, kun puoliso on aikamoinen tavaran haalija… Kiinnostaisi tietää, oletko jo lapsena ollut järjestyksen ystävä? Mulle oman huoneen siivoaminen oli mieluisaa ”leikkiä” jo pienenä ja taisin lapsuuden kodissa järjestellä muidenkin perheenjäsenten tavarat :D

  • Moi Emilia! Kiitos kokemuksistasi, kiva lukea muiden arjesta. :) Olen ihan samanlainen, saan valtavasti mielenrauhaa järjestyksestä ja siisteydestä, mutta toisaalta hyväksyn myös sen, että koti on täysin siisti ehkä neljä sekuntia siivoojan käymisen jälkeen. :D Enkä voi edes syyttää vain lapsia, vaan kyllä minäkin mukavuudenhaluisena jätän juttuja sinne ja toisia tänne. Ihan normaalia arkea siis täällä eletään. Siitä olen kuitenkin yrittänyt pitää kiinni, ettei mikään paikka täysin räjähtäisi pitkäksi aikaa. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollistakaan näissä neliöissä.

   Hyvin bongattu! Meillä tosiaan on siivouskaapin ylin taso nyt tyhjä, mikä tuntuu ihan utopistiselta. :D Tila ei ole kovin syvä, mutta luulen, että yritän sijoittaa sinne miehen sesonkivaatteet, jotka etsivät tällä hetkellä paikkaansa. Se olisi ihana ajatus, että kaapit olisivat väljiä ja osin jopa tyhjiä, mutta meilläkään se ei tällä hetkellä ole kovin realistista 70 neliössä. Ennen pitkää jokainen nurkka täyttyy, vaikka kaikkea yrittääkin karsia, koska jo lasten pieneksi käyviä vaatteita tulee koko ajan säilöttäväksi.

   Kiva kysymys! Olen ollut järjestyksen ystävä niin kauan kuin muistan. Sitä en uskalla väittää, että minun huoneeni olisi aina ollut siisti, mutta rakastin kaupassakin oikoa tuotteita hyllyillä järjestykseen. :D Myös puolisoni on siisteyttä ja järjestystä arvostava, joten meillä tämä menee aika luonnostaan. Ymmärrän hyvin, että jos puoliso on enemmän taipuvainen haalimaan, se asettaa arkeen omanlaisensa haasteet kompromissien kanssa. Hauska, että olet samanlainen synnynnäinen järjestelijä. :D

 2. Uudessa kodissa odotan eniten sitä, että saan siivouskaapin. Nykyinen kaappi muuttui jossain vaiheessa miehen työkaapiksi. Raksakamaa alkoi vain kertyä ja ne syrjäyttivät siivousvälineet. Mikä on ultimaattisen raivostuttavaa. Seuraavassa kodissa siivouskaappi on siivouskaappi ja miehen tavaroille kehitetään joku muu säilö. Voi kun mieheni tekisi toimistohommaa. Huokaus. Tämä on kuitenkin asia josta en tingi. Olen nimittäin totaalisen kyllästynyt jaloissa pyöriviin imuriin ja moppiin, sekä ämpäreihin, joilla ei ole paikkaa. Mieheni on onneksi hyväksynyt tämän järjestelyn.

  • Uskon! Se on ihana ajatus saada kaikelle paikka, jos aikaisemmin on joutunut sumplimaan. Raksakaappi siis, saat täältä sympatiaa ärsytykseen. :D Vakavasti puhuttuna onhan se haaste, jos teidän muutenkin kompaktissa kodissa pitää säilyttää työvälineitä. Ymmärrän siis todella hyvin! Täytyy sanoa, että jopa meillä kolmiossa ei olisi yhtään ylimääräistä tilaa työvälineille, niin saati kaksiossa. Todella ihana, jos ja kun pääsette pian laittamaan uutta kotia ja saamaan apua arkeen uusien järjestelyjen puolesta!

  • Kiitos Maiju kivasta ehdotuksesta! Ehkä parhaiten nopean vastauksen tähän saa sillä, että kurkkaa Instagram-profiilistani ne, keitä seuraan: https://www.instagram.com/homevialaura/

   Mukana on tietysti satunnaisia muitakin tilejä, mutta monia kollegoja, joiden blogeja seuraan säännöllisen epäsäännöllisesti yleensä juuri Instagram-nostojen kautta. :)

 3. Voi siivouskaappikateus! Niin harmoninen ja organisoitu, ei mitään turhaa.

  Meillä ei ole siivouskaappia ollenkaan, se on aikamoinen puute. Toinen iso ärsytys on se, että ihan ei yhdestä pistokkeesta saa imuroitua koko kerrosta vaan jonkun metrin takia pitää siirtää imurin johto toiseen paikkaan. Meillä on eteisremontti suunnitteilla ja ainoa asia, mikä suunnitelmissa on vakio, on pistoke just tietyssä kohtaa että ylettyisi. Kas kummaa, mieheltä se aina unohtuu… Pidempi johto tietysti ratkaisisi asian myös mut niitä ei ollut saatavilla silloin kun tämän imurin ostin.

  Vinkkinä muuten, että harmonisen värisiä siivousliinoja voi löytyä myös autotarvikeliikkeistä. En enää muista mistä ne ostin, mutta muutaman vuosi sitten eräässä nimeltämainitussa blogissa vieraillessani päätin ostaa mustia mikrokuituliinoja ja löysin niitä huomattavan edullisesti jostain autovahojen kyljestä.

  • Kiitos Anna! Ajattelin jotenkin naiivina, että kaikissa kodeissa on automaattisesti siivouskaappi, mutta ei varmasti olekaan. Meidän eteisen kaapisto on edellisten asukkaiden laittama, lukuun ottamatta peiliovia, jotka vaihdoimme. Toivottavasti saatte eteisremontin myötä lisää käytännöllisyyttä arkeen! Ja kunnon imuroinnissa meilläkin pitää vaihtaa pistoketta, mutta sellaisen arkisen keskilattian pikaimuroinnin pystyy kaikissa huoneissa tekemään yhdestä pistokkeesta.

   Kiva vinkki, kiitos! Ja aika järkeenkäypä. Voin kuvitella, että autotarvikeliikkeessä on ehkä enemmän mustaa kuin vaikkapa pinkkiä, näin stereotypisesti. :D Ihan muutaman vuoden sisään kodinhoitotarvikkeiden valikoima on minusta kehittynyt todella paljon ja nykyään onneksi oikeastaan kaiken voi löytää värikoordinoituna.

 4. Olis kiva kuulla vinkkejä pyyhe juttuihin. Kuten se, et miten isossa perheessä toimii samanväriset pyyhkeet eli miten merkata ne.. Ja mistä saisi hyviä edullisia pyyhkeitä yms.

  • Moi Maria, onpa hyvä kysymys! Tätä en rehellisesti sanottuna ole miettinyt, sillä meillä on tällä hetkellä miehen kanssa käytössä nimikirjaimin personoidut pyyhkeet ja lapsilla on omat lastenpyyhkeet. Yksi helppo, nopea ja edullinen ajatus on, että mitä jos pesulappuun vain tekstaisi siististi nimikirjaimet nimikointiin tarkoitetulla tussilla? Toki pyyhkeet eivät erotu toisistaan kaukaa, vaan omansa joutuisi tarkistamaan lapusta, mutta tässä kuitenkin yksi hillitty merkkausajatus. :)

   Minä en hetkeen ole ostanut pyyhkeitä, niin en valitettavasti osaa varmaksi omalla kokemuksella sanoa, mutta voisin kuvitella, että edullisista pyyhkeistä kannattaisi katsastaa esimerkiksi Hemtexin valikoima. Annolla on muistaakseni myös kivannäköisiä vohvelipyyhkeitä, jos sellaiset miellyttävät. :)

 5. Taalla Briteissa, missa kaikilla on todella pienet asunnot, ei juuri tunneta siivouskaappia eika tiskikaappia, vaan tiskit kuivuvat ritilikon paalla keittion tasolla ja siivoustarvikket asuvat pienemmassa kaapissa keittiossa ja imuri jonkin huoneen nurkassa. Noh, meilta loytyy remontin jalkeen molemmat kaapit ja mahtavia keksintoja ovatkin. Jopa niin etta ystavamme nyt haluavat samanlaiset. Mistakohan saisin proviikkaa jos esittelisin kyseiset kaapit koko maahan? 😊

  • Aivan! Tiskikaappi ihmetyksenaiheena ulkomailla on ihan klassikko, mutta siivouskaapista en tiennytkään. Hauska, kun kerroit! En tosiaan tullut ajatelleeksi. Eihän siivouskaappi sinänsä mikään pakollinen ole, mutta onhan esimerkiksi imuri ehdottomasti helpompi ja kätevämpi mahduttaa sille suunniteltuun telineeseen. Nyt kun Nordic-elämäntapa on niin kovaa valuuttaa ulkomailla, voisi kuvitella, että kyseisten oivallusten markkinoimisessa piilisi mahdollisuus. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue