DIY-joulukalenteri lapselle: mitä kaikkea luukkuihin?

Kuvassa näkyvä Tärkeitä tietoja eläinvauvoista -kirja saatu arvostelukappaleena

Homevialaura, DIY-joulukalenteri, tee-se-itse joulukalenteri, joulukalenteri lapselle, mitä luukkuihin, joulusukka

Ihana, kun tykkäätte tunnelmoida joulua kanssani hiljalleen, ajoissa ja rauhassa (kiitos myös lukuisista kommenteista, vastaan niihin viimeistään palauttuani mökkiviikonlopulta!). Kuten Joulun odottamisesta -postauksessa kirjoitin, valmiskalenterimutsi päätti tänä vuonna kokeilla koota 3-vuotiaalleen itse kalenterin. Joulun odottaminen pikkuyllätyksin on minun joululahjani hänelle.

Olin ensin etsimässä 24 luukun kankaista joulukalenteria seinälle, mutta päädyinkin suloiseen Fabelab-joulusukkaan, jonne mahtuu paremmin esimerkiksi pieniä kirjoja ja muutakin vähän isompaa. Joulusukkaan voisi vielä ripustaa korttina luukun numeron.

Homevialaura, DIY-joulukalenteri, tee-se-itse joulukalenteri, joulukalenteri lapselle, mitä luukkuihin, joulusukka

Silloin, kun pohdin, lähdenkö tekemään kalenteria vai en, mietin paitsi vaivaa (olen aivan liian laiska äiti järjestämään spektaakkelia joka päivä) myös turhaa tavaraa. Totesin kuitenkin sitten, että jos kalenterista iso osa on elämyksiä ja tekemistä sekä sellaista käyttötavaraa, jota täytyisi täydentää muutenkin (piirustuspaperi, suihkuvaahto, päiväkotipaitaa pieneksi käyneen tilalle), niin ihan maltillisella määrällä ostettavaa puuhasta selviää – vuoden aikana kertyvä kokonaisuus on kuitenkin tärkein. (Ja projektissa voi totta kai hyödyntää second handia.)

Hyviä kalenterin sisältöjä saa ainakin Flying Tigerista (siellä on krääsää, kyllä, mutta myös esimerkiksi oikein kivoja askartelutarvikkeita). Samoin suosittelen Tapiolan uudistuneen Ainoan Søstrene Grene -liikettä, josta moni kuvan pikkutuotteista on, kuten laastarit, sablunat, tarrakirja ja projektori on. Liikkeessä on todella kaunista pastellinsävyistä pientavaraa edullisesti. Hauska juttu muuten, että Flying Tiger ja Søstrene Grene ovat molemmat tanskalaisia. Mietin usein, miten asiat erilailla konseptoimalla kotimainen Tiimari olisi voinut päästä samaan.

Koska kirjoittelin jo viime vuonna ideoita kalenterin sisällöistä ylös (niistä oli teidänkin kanssanne puhetta), listaan nyt kaikki ideat kategorioittain teidän avuksenne ja muistiin myös itselleni (mahdollisiksi) tuleviksi vuosiksi. Listaa saa ideoin totta kai myös kommenttiboksissa täydentää!

Homevialaura, DIY-joulukalenteri, tee-se-itse joulukalenteri, joulukalenteri lapselle, mitä luukkuihin, joulusukka

Kädentaidot ja lukeminen

 • vesivärit
 • muovailuvaha
 • värikynät
 • askartelukirja
 • värityskirja
 • korujenvalmistussetti
 • hama-helmiä
 • tarrat
 • kiiltokuvat
 • viivotin
 • washi-teippi
 • sabluuna
 • vihko
 • askartelusakset
 • kirja

Hygienia ja terveys

 • kylpyvaahto
 • hammasharja
 • hammastahna
 • Hakkarainen- tai Muumi-xylitol-pastillit
 • Niiskuneidin selvityssuihke
 • kylpykuula
 • laastarit
 • hiusharja
 • myrkytön lasten kynsilakka
 • huulivoide

Pukeutuminen ja asusteet

 • sukat tai villasukat
 • alushousut
 • sukkahousut
 • yöpuku
 • tonttulakki
 • legginssit
 • pikkulaukku tai lompakko
 • avaimenperä
 • pinnit
 • ponnarit
 • panta

Syötävät ja leipominen

 • piparit
 • suklaata
 • smoothie
 • patukka
 • rusinarasia
 • tikkari
 • pillimehu
 • keksi
 • piparin koristeet koristelupäivää varten
 • luumu- tai omenahillo joulutorttujen leipomista varten
 • piparimuotti piparien leipomista varten
 • kakkuvuoka kuivakakun leipomista varten
 • servetit esimerkiksi olohuonepiknikiä varten
 • mehujäämuotit

Lelut

 • pikkuauto
 • palapeli (mahdollisesti jaoteltuna useampaan luukkuun)
 • Lego- tai Dublo-osa
 • nukkekodin osa
 • Muumitalon osa
 • juna- tai autoradan osa
 • suihkulelu
 • pelikortit

Sekalaiset

 • taskulamppu
 • projektori
 • kaleidoskooppi
 • heijastin
 • joulukoriste kuusen koristelua varten
 • ilmapallot
 • saippuakuplat

Tekemistä kotona

 • jouluelokuvan katselu
 • piparien leipominen
 • piparien koristelu
 • piparitalon kokoaminen
 • joulutorttujen leipominen
 • riisipuuron keittäminen
 • joulukuusen koristelu
 • joulukorttien askarteleminen ja kirjoittaminen
 • joulupukille kirjoittaminen
 • peli-ilta
 • majan teko
 • tonttuoven askartelu
 • lumihiutaleiden askartelu
 • hieronta- ja hemmotteluhetki
 • jouluherkkupiknik lattialla

Tekemistä kodin ulkopuolella

 • kahvilaretki
 • leikki- tai seikkailupuistoretki
 • museoretki
 • kirjastoretki
 • Lucia-kulkueen seuraaminen
 • joulumarkkinat
 • jouluteatteri
 • jouluelokuva leffateatterissa
 • joulukonsertti
 • joulukirkko
 • pulkkamäki
 • luistelu
 • uimahalliretki
 • metsäretki
 • luontoretki kotieläintilalle
 • hyväntekeväisyyteen lahjan vieminen

Comments

 1. Siis en kestä miten onnistut aina kaikessa löytämään teemaan sopivia, mutta hillittyjä versioita eri tuotteista! Niin suloinen tuo joulusukka! 😍 Täällä kans mietinnässä jaksaisiko panostaa itse tehtyyn joulukalenteriin. Miehen lapsuudessa on ollut joulusukka ja hän on sitä kovasti kehunut ja olen alkanut myös lämmetä idealle. Täytyy ehdottomasti laittaa ainakin talteen nuo kaikki vinkit. Kiitos paljon! 😊

  • Ihan täydellinen. 😍 Ehkä minäkin pistän Kalenteri projektin pystyyn. Täytyy miettiä olisiko mahdollista yhdistää tyttöjen kalenterit, vai tulisiko siitä sota jota en halua käydä vielä läpi. Kohta neljä vuotias on varsin vahvassa, reviiritietoisessa iässä ja toteuttaa vahvasti ideologiaa siitä, mikä on hänen, on hänen ja mikä on siskon, on myös hänen. 🙄

   Ennustan että kotirauhalle tekee ihan hyvää, kun isompi menee ensi vuonna päiväkotiin. Ovat edes osan päivästä eri soitteissa.

   • Kiitos Annika, ihanasti sanottu! Kai tässä on vuosien aikana kehittynyt sellainen tutka, että on helppo löytää kaikki omannäköisenä. :) Kiitos, minustakin joulusukka oli hurmaava löytö! Olet sitten ihan samanlaisten ajatusten äärellä kuin minäkin. Minäkin kypsyttelin pitkään, tekisinkö kalenterin vai en, mutta lopulta se ei sitten enää tuntunutkaan niin ylitsepääsemättömältä vaivalta. Jännä nähdä, millaisen vastaanoton se saa. Ihana, jos idealistasta on iloa tänä vuonna – tai sitten joku toinen. Lapsi varmasti ilahtuu tavallisestakin kalenterista, jos nyt tuntuu siltä, että ylimääräiseen projektiin eivät rahkeet riitä. <3 Leppoisaa joulun odotusta!

    Kiitos Jenni! No tuo onkin se tuhannen taalan kysymys. Aloin miettiä jo ihan samaa, että miten kalenterin kanssa käy myöhemmin, mutta päätin sitten, että en murehdi asiaa etukäteen. Vuosi kerrallaan! Mutta todellakin tunnistan jo valmiiksi, että kiistaa saattaa tulla. :D Ehkä mahdollisimman paljon yhteistä tekemistä ja sitten jos tavaraa, niin molemmille vaikka samanlaiset pinnit? Heh, voin kuvitella, että jos on yhteistä leikkiä, niin on nahistustakin. ;)

 2. Vinkki joulunalusaikaan: Vivamon Raamattukylän joulunäytelmä Ihmeellinen ilo. Näytökset alkavat joulukuun puolivälin paikkeilla.

 3. Olen tehnyt nyt jo 11-vuotiaalle kummitytölleni aikoinaan kalenterin, jonka pussit joka marraskuu täytän uusilla jutuille iän karttuessa. Täytyy sanoa, että iän myötä haastavuus kasvaa…
  Ensimmäisenä vuonna tein pusseihin lorukortit, jotka siirrettiin lorupussiin.
  Viime vuonna tein tehtäväkortteja, esim. vie kynttilä vaarin haudalle, teippaa kolikko kauppakeskuksen avaruusalukseen jollekin pienelle käytettäväksi, lakaise lumet naapurin postilaatikolta jne.
  Tänä vuonna tulossa sekoitus Sosterne Grenesin juttuja (ostin jo syksyllä Köpiksestä), väliin nameja, huulirasvaa, tuoksukynttilä ym. esiteinille sopivaa.

  • Ihana kummitäti olet! Todella ihana ele, jonka hän varmasti muistaa aikuisenakin. <3

   Jep, siis ihan varmasti haastavuus kasvaa! Sitä juuri mietinkin, että jos nyt lähden tähän, niin onko tämä loputon suo... Ensinnäkin huomioida jatkossa myös toinen ja sitten vielä iän tuoma haaste. Mutta vuosi kerrallaan. :)

   Tosi mainiota ideoita, kiitos listan täydentämisestä! Esimerkiksi "lakaise lumet naapurin postilaatikolta" on symboliikaltaa ihana. Ei aina tarvitse itse saada, vaan voi myös antaa, mistä tulee hyvä mieli. Kiva, kun sinäkin koit Søstrene Grenen tässä hyväksi avuksi. :)

   Instagramin puolella tuli myös hyviä vinkkejä, esimerkiksi valokuva, koska lapset tunnetusti rakastavat katsoa kuvia ja muistoja itsestään.

   Toinen tosi symppis vinkki (kylläkin vain joulupukkiin ja tonttuihin uskovassa iässä oleville) oli, että kalenteriin laittaa kirjeen tontulta, jossa tonttu kehuu lasta esimerkiksi kivasta käytöksestä. Tonttu voi myös vaikka muistuttaa, että huone on hyvä pitää siistinä, jotta hän mahtuu siellä kävelemään. ;)

Trackbacks

 1. […] Kaiken kaikkiaan pidän siitä fiiliksestä niin jouluna kuin muulloinkin, että oma tyyli on löytynyt, eikä pyörää aina tarvitse keksiä joka vuosi uudestaan. Kuitenkin omakin tyyli saa elää ja elääkin hieman yksityiskohdissa. Jouluista inspiraatiota kerään Pinterestin joulutaululle. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa jouluperinteemme täydentyi lasten myötä joulusukkakalenterilla. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue