Äänikirjahetkiä lasten kanssa ja viime hetken aineeton joululahjakorttivinkki

Kaupallinen yhteistyö, Tammi ja BookBeat

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lasten äänikirjat, Disney

Viimeisiä hetkiä ennen joulua viedään. Kohta on aika ottaa todella iisisti näköyhteyden päässä suklaarasiasta – vaikka rentoutumisen ja rauhoittumisen hetkiä on tärkeää vaalia ihan ympäri vuodenkin. Ja mikä sen oleellisemmin pyhien ja välipäivien rentoutumiseen liittyisi kuin kirjat.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lasten äänikirjat, Disney

Olen kirjoittanut monta kertaa, muun muassa kansainvälisenä lastenkirjapäivänä siitä, miten tärkeänä pidän lukemista elämäntapana pienestä pitäen. Haluan lukea lapsilleni päivittäin ja kannustaa heitä kirjojen pariin lukuisista eri syystä. Lukeminen opettaa avarakatseisuutta ja empatiaa, kehittää kielellistä itseilmaisua, ruokkii mielikuvitusta, opettaa keskittymään, voimaannuttaa esimerkein ja tarjoaa tärkeitä omia sekä yhteisiä hetkiä arjen keskellä.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lasten äänikirjat, Disney

Sen lisäksi, että luen lapsille perinteisiä kirjoja, kuunnellutan heillä mielelläni myös äänikirjoja. Erityisen hyvin äänikirjat sopivat rauhoittumiseen vaikka ennen päivä- tai iltaunta sekä esimerkiksi viihdykkeeksi ajomatkalle. Kaikella rakkaudella lastenmusiikkia kohtaan, ainakin meille aikuisina miellyttävästi luettu satu (äänikirjojen lastensadut todella ovat omalla kokemuksellani ammattilukijoiden toimesta miellyttävästi luettuja) on pidemmällä matkalla moni verroin mukavampi äänimaailma kuin kovin nopeatempoinen rallatus.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lasten äänikirjat, Disney

Lastenkirjoja BookBeatista löytyy hurjan hyvä tarjonta – pelkästään Disneyn kirjoja yli 80 erilaista. Tällä hetkellä neljää vuotta lähestyvä uppoutuu mielellään Frozen-kirjoihin (ja vauva siinä sivussa). Frozen-äänikirjojen kesto on kaikkea reilusta viidestä minuutista yli puoleen tuntiin, joten sadut sopivat hyvin erilaisiin hetkiin.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lasten äänikirjat, Disney

Meillä Frozen-kirjat ovat pelastaneet esimerkiksi sellaisia hetkiä, kun olemme perheenä autoilemassa jossain, ja toinen vanhemmista joutuu piipahtamaan asioille. Kärsivällisyys autossa odottamiseen loppuu muuten pienellä lapsella hyvin lyhyeen, mutta satua kuunnellessa kaupassa käyntiin kuluva aika menee siivillä.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lasten äänikirjat, Disney

Esikoista kiinnosti kovasti myös Pet Agents -sarja, jota aiomme kuunnella vähän myöhemmin. Sarjaa suositellaan noin viidestä vuodesta eteenpäin. Kotimainen lastenkirjasarjan päähenkilönä seikkailee eläinhullu koodarityttö Kati-e ja hänen robottinsa Ti-bot. Pet Agents -äänikirjoja löytyy kaksi: Täältä tullaan, lemmikit! ja Varkaan jäljillä. Kolmas osa, Kadonnut kenttä, ilmestyy keväällä huhtikuussa.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lasten äänikirjat, Pet Agents

Yle on kirjoittanut Pet Agents -sarjasta mielenkiintoisen jutun: kiinnostusta ulkomaillakin herättäneen suomalaiskirjasarjan oikeuksia on myyty jo kuuteen maahan. Sarjan päähenkilö on tyttö, mutta modernilla tavalla, koska mukana on ”robottien rakentelua ja paljon elektroniikkaa”. Hauska, miten aika, jota elämme, heijastuu totta kai myös lastenkirjojen maailmaan. Minusta molempia tarvitaan, vanhan ajan klassikoita ja myös juuri tämän hetken hermoon osuvia, kuvastoa vähän uudistaviakin seikkailuja.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, Miksi nukumme

Jos siirrytään lapsista vielä omaankin kirjojen kulutukseen, niin yksi minun tämän vuoden kolmesta teemasta on ollut lukeminen, ja äänikirjoilla on ollut merkittävä vaikutus siihen, että olen pystynyt kuluttamaan selvästi enemmän kirjoja kuin aikaisemmin.

Kuten olen useasti kertonut, tyydytän itse fiktionnälkäni laatusarjoilla, kun taas kirjoissa minua kiinnostaa non-fiction, erilaiset tietokirjat hyvästä elämästä, ajanhallinnasta, työelämästä, järjestämisestä, priorisoinnista, ihmissuhteista, ilmiöistä ja hyvinvoinnista.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, Miksi nukumme

Seuraavaksi välipäivinä vaaka-asennossa villasukissa rentoutuessa ja kinkunsulattelukävelyillä koiran kanssa otan kuunteluun nukkumiseen liittyviä kirjoja. Povaan, että kaikkien ruokavaliokeskustelujen ja fitnessbuumien jälkeen uni nousee seuraavaksi tärkeimmäksi hyvinvoinnin puheenaiheeksi – ellei se ole sitä jo.

Tammella on nukkumiseen liittyen kaksi yli neljän tähden kiitettävää arvostelua saanutta tuoretta menestystä: Matthew Walkerin kansainvälinen bestseller Miksi nukumme – Unen voima ja kotimainen, unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehdon Nukkumalla menestykseen.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat

Ajattelin aloittaa kotimaisesta kirjasta, jossa unilääkäri ja dosentti Henri Tuomilehto auttaa tiedostamaan oikeanlaisen unen tärkeyden, ja vaikutuksen arjen jaksamiseen ja elämänlaatuun. Tuomilehdon näkymysten kiinnostavuutta ei ainakaan vähennä se, että hän työskentelee muun muassa NHL-joukkueen ja Suomen Olympiakomitean uniasiantuntijana. Uskon, että kirjat sopivat kaikille meille, jotka helposti nipistämme projektien keskellä unesta, vaikka juuri lepo ja palautuminen on kaiken jaksamisen ja hyvinvoinnin perusta. Ainakin minä tarvitsen tästä ehdottomasti muistutusta ammattilaisen suusta.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, Nukkumalla menestykseen

Unesta puheenolleen metriheikit eivät ole ainoita, joita kannattaa kirjoilla nukuttaa – harrastan sitä itsekin. Se on todella ihanaa laittaa valot pois, käpertyä peiton alle ja laittaa äänikirja uniajastimella päälle. Yöpöydältä mukavia jutusteleva ääni tuntuu ihan hypnoosilta. Nukahtaa ajoissa kuuntelemalla nukkumisesta – siinä tavoitetta omaan hyvinvointiini vuoden vaihteelle.

Homevialaura, BookBeat, Tammen äänikirjat, lahjakortti

Jos mietit, olisiko äänikirjojen kuuntelu oma juttu, pääset linkistä kokeilemaan BookBeatia kuukauden ilmaiseksi. Suosittelen lämpimästi testamaan, miten paljon mielekkäämmäksi äänikirjat tekevät esimerkiksi siivoamisen, koiran ulkoilutukset, vaunulenkit, pyykinripustamiset, tiskikoneentyhjentämiset ja no, kaikki.

BookBeat-lahjakortti on myös erinomainen aineeton viime hetken joululahja, sillä lahjakortin saa vaikka vielä aattoaamuna sähköpostiin, ja lahjakortilla pääsee kuuntelemaan vinkkaamieni Tammi-kirjojen lisäksi BookBeatin yli satatuhatta muuta kirjaa. Yhden, kolmen tai kuuden kuukauden BookBeat-lahjakortin läheistäsi ilahduttamaan pääset tilaamaan tästä.

Mukavia kuunteluja niin aikuisille kuin lapsille!

Comments

 1. Lisääpä uniaiheiseen lukulistaasi vielä Long playn keväinen juttu unesta. Siinä käsiteltiin (ainakin muistaakseni!) kiinnostavasti sitä, miten unen tärkeydestä puhuminen näyttää lisänneen niiden ihmisten määrää, jotka kokevat nukkuvansa huonosti. Joko artikkelissa tai vain omassa päässäni mietittiin myös sitä, miten uni todellakin saattaa olla seuraava iso elämäntapajuttu – ja silloinhan se luonnollisesti tarkoittaa myös sitä, että tähän tarpeeseen päästään myymään entistä enemmän erilaisia tuotteita ja palvelua. Painopeitot korvaavat superfoodit kaapissa, noin kärjistetysti.

  En todellakaan pidä hyvää unea vain markkinamiesten juonena kukkaromme menoksi, mutta kyseinen artikkeli herätti ainakin mut pohtimaan eri kulmasta unen merkitystä. Tässä blogissa on mun nähdäkseni aina osattu arvostaa kohtuutta, joten liiallista uneen “hurahtamista” en pelkää täällä näkeväni, mutta kenties ko. juttu tarjoaa sullekin jotain uutta :)

  • Heippa U ja kiitos mainiosta kommentista! Tosi kiinnostavia huomioita jo tuossa, ja laitan ehdottomasti Long Playn jutun korvan taakse. Olen juuri sellainen, että kun kiinnostun jostain ilmiöstä, haluan mieluusti ymmärtää ilmiötä jokaisesta mahdollisesta näkökulmasta. Nimenomaan sellainen tarkastelu tekee minun silmissäni ilmiöstä kiinnostavan, että asia on näin, mutta toisaalta myös näin ja näin.

   Sepä se! Uni tulee varmasti olemaan iso bisnes, ja onkin jo. Onhan se paradoksi, että nykyään untamme todennäköisesti eniten haittaa älypuhelimet, mutta silti uneen seuraamiseen myydään älylaitteita ja sovelluksia. Ja toki juurikin painopeittoja, lääkkeitä ja mitä vielä. Itse toivon nimenomaan palaavani unikirjojen myötä perusasioiden äärelle. Uskon, että hyvä uni voi olla lopulta todella yksinkertaisista asioista kiinni – vaikka ei tokikaan aina. Jokainen unettomuudesta kärsinyt tietää, miten turhauttavalta tuntuu kuulla tuhannes “tuuleta makuuhuone” -vinkki.

   Kiva, jos olet saanut sen käsityksen, sillä olen lähes kaikessa kohtuullisuuden ja kultaisen keskitien ystävä. :) Innostun monesta, mutta en päättömästi hurahda, vaan lähinnä hienosäädän jotain elämänaluetta sieltä ja toista vähän täältä. Esimerkiksi vähän aikaa sitten luin Hesarista, että jo yksi lenkki viikossa vaikuttaa merkittävästi terveyteen. Periaatteessa jutussa ei ollut mitään uutta (=liikunta lisää terveyttä), mutta uuden näkökulman (=jo yksi lenkki riittää) saaminen muutti heti suhtautumiseni. Jotain tällaista toivon kai unikirjoiltakin. Ja ylipäätään kiinnostavia näkökulmia tapetilla olevaan ilmiöön, juuri niin kuin Long Playn juttukin. :)

  • Kommentti jäi kesken, kiitos turhan innokkaan peukalon. 🙈 Mutta olin sanomassa, että olen onnistunut lukemaan 1 ja 1/3 kirjaa tässä ajassa. Löysin itseä miellyttävän kirjasarjan ja sitä myötä uuden innon lukea. 💕

   Meillä rauhoitutaan iltaisin nykyisin nimenomaan äänikirjojen parissa. Lapset rakastavat niitä. Kuopuskin alkaa viimein olla siinä iässä, että hän jaksaa kuunnella satuja. Meidän lasten suosikkeja (Frozenin lisäksi) ovat Tatu ja Patu kirjat.

   • Heippa Jenni! Juuri jo ensimmäisestä kommentista ajattelin, että aha, kyseessä töytyy olla kirjasarja! :D Ne varmasti koukuttavimpia ovatkin. Ihana kuulla, että olet löytänyt lukemisen ilon. Vaikka se välillä olisi kadoksissakin, niin onneksi sitä voi uudestaan elvyttää, kun löytää vain sen itselle sopivan tavan lukea.

    Eikö tosiaankin toimi hyvin äänikirjat lasten kanssa! Frozen on tähän ikään juuri sopiva, ja kiitos vinkistä, Tatua ja Patua voisimme kokeilla myöskin. :)

   • Hei!

    Voisitko jakaa, mihin sarjaa hurahdit? Toivon kovasti lukukipinää, jota on nyt jotenkin ollut hankala puhaltaa.

    Muiltakin toivon lukuehdotuksia. Aina siellä joku natsaa. Kiitos!

 2. Kiitos ilmaisesta kokeilujaksosta. Latasin sen ja aion kokeilla joulun aikaan onko minusta, joka luen keskimäärin kirja per vko, äänikirjojen kuuntelijaksi. Hyvää ja tunnelmallista joulua sinulle. t. Tiina
  PS. Lähetän sinulle aineettoman vastalahjan vinkin muodossa. Suosittelen Saku Tuomisen uutuutta: Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta.

  • Ilo oli puolellani, Tiina! Tosi kiva, että päädyit kokeilemaan. :) Olin nimittäin itsekin alussa epävarma, että olenko äänikirjatyyppi, että herpaantuuko keskittymiseni koko ajan ja niin edelleen, mutta olen ollut positiivisesti yllättänyt kokemuksesta ja keväästä lähtien olen kuluttanut äänikirjoja todella ahkerasti. Kerro sitten, miltä tuntuu!

   Kiitos vinkistä! Arvaa vain, mikä fyysinen kirja minua joululomalle odottaa, ettei vain olisi juuri tuo. ;) Sakun ruokakirjan lukemista olen odottanut koko syksyn. En voi koskaan lukea ruokakirjoja illalla sängyssä, kun tulee nälkä ja tekee mieli nousta jääkaapille, mutta koska jouluna syödään muutenkin koko ajan, olen säästellyt Sakun kirjaa pyhiin. :D Kirja vaikuttaa niin nopealukuiselta, että luulen hotkaisevani sen nopeasti muiden lukemisten ja näiden kuuntelujen lomassa. :)

   Kiitos samoin, oikein leppoisaa joulua myös sinne! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue