Jouluntoivotukset ystäväkirjavastauksin – joulusuosikkini yhteen koottuna

*Merkityt tuotteet saatu PR-lahjoina

Homevialaura, joulu, Pura Finland, Hill Polo Knit, pooloneule, lettineule

Viimeisenä postauksena ennen lomaa vastailen vielä ystäväkirjamaisesti joulukysymyksiin. Mikä on suosikkini mistäkin?

Jouluruoka

Tärkein jouluruoka itselleni on kalat ja mäti, myöskin maalaispaté. Kinkkuun en suhtaudu niin suurella intohimolla kuin kaloihin, mutta kyllä se vain äidin tekemän sinapin kanssa on must – ilman ei tule joulua. Rakastan myös raikasta itsetehtyä rosollia, jonka teen tosi simppelillä reseptillä: vain punajuuresta ja oikein pieneksi pilkotusta punasipulista ja porkkanasta. Lisäksi pitää mainita saaristolaisleipä ja juustot ja… Laatikot ovat minulle vähän yhdentekevät, mutta lusikallisen pari uuninlämmintä, valmiina ostettua mutta tuunattua perunalaatikkoa nautin oikein mielelläni.

Homevialaura, joulu, joulukuusenkoriste

Joulujuoma

Viineistä jouluna meillä on kaapissa kuohuvaa, rieslingiä, jotain vanhan maailman punaviinia (fiiliksen vuoksi useimmiten ranskalaista) ja jälkiruokaviiniä. Jokaista riittää vähän, mutta juhlaan tuntuun eri juomilla on minusta iso vaikutus. SodaStream-kivennäisvettä meillä kuluu jouluna paljon, ja sen tarjoilen jouluisasti laittamalla vesilaseihin pakastepuolukoita tai -karpaloita, ehkä oksan rosmariiniakin. Ja aina viimeistään siinä vaiheessa, kun näen kuvat Coca-Cola-rekasta, on ostettava Zeroa. Blossa on glögeistä suosikkimme ja lisäksi jouluuni kuuluu vahvasti kahvi, pyhinä etenkin Nespresson sesonkimaut.

Homevialaura, joulu, joulukattaus

Joulukattaus

Joulun katan pöytään Arabia 24h -sarjan valkoisilla lautasilla, Iittala Sarpaneva Steel -katelautasilla, Balmuir-pellavalautasliinoilla, Iittala Raami -juomalaseilla, Balmuir- tai Iittala Essence -viinilaseilla, Georg Jensenin viinijäähdyttimellä ja vesikannulla – siis samoilla kuin joka vuosi joka pyhä, luotan niin mielelläni klassikoihin. Jouluntuntua pöytään tuovat valkoiset ritarinkukat, havut ja kynttilät.

Homevialaura, joulu

Jouluperiaate

Jos nuoruuteni valmentaja listasi kolmen koon listan koti, koulu ja koripallo, voisin näin aikuisena kuvailla joulufilosofiaani sanoilla kohtuullisuus, karsiminen ja keskittyminen. Koen tärkeäksi viettää joulunalusaikaa ja joulunpyhiä omannäköisesti, mikä tarkoittaa, että karsin tietoisesti monia joulusta monia asioita pois. Niihin asioihin, jotka jäljelle jäävät, yritänkin sitten sitäkin enemmän keskittyä. Vaikka meilläkin helposti joulupöytä notkuu, on kohtuullisuus minulle tärkeää. Ostan vain sen verran ruokaa, joka oikeasti tulee syödyksi, ja vaalin kohtuullista lahjakulttuuria niin aikuisten kuin lasten kesken. Vierastan sellaista ähkyä ja yltäkylläisyyttä, että kaikkea on niin paljon, ettei mikään enää tunnu miltään. Ja niin intohimoinen järjestelijä kuin olenkin, joulunalusajan pyhitän rentoutumiselle, tunnelmoinnille ja yhdessäololle, en kaappien koluamiselle. #Kaunisjärjestys taisikin julistaa jo marraskuussa järjestysjoulurauhan.

Homevialaura, joulu, New York Christmas

Joulumusiikki

Aloitan joulun odottamiseen kuuntelemalla jo marraskuussa Pähkinänsärkijäbaletin soundtrackia ja sen jälkeen siirryn omaan Christmas with Homevialaura -soittolistaani, johon olen koonnut yli seitsemän tuntia joulumusiikkia. En oikein ole suomalaisen joulumusiikin ystävä, se on minulle aina joko liian melankolista tai rallattavaa, vaan oman jouluuni sopii parhaiten jazzahtava amerikkalaisuus. Mukana on klassikoita Frank Sinatrasta Bing Crosbyyn ja uudemmista John Legendiin.

Homevialaura, joulu, joulukattaus

Joulumielentila

Vaikka en todellakaan väitä, etteikö tämän mutsin tonttulakki koskaan kiristäisi, nykyään osaan aidosti rentoutua jouluna juuri siitä syystä, että olen tehnyt joulustamme niin omannäköisen, sopivasti oikaistun ja aikataulultaan väljän. Stressiä en siis koe, mutta todella herkillä olen joulunaikaan siitä, miten moni viettää joulua yksin, miten monelta lapselta jää lahja saamatta ja miten monelle mikään jouluruoka ei ole itsestäänselvyys. Herkkänä luonteena joulunaika ei koskaan suju minulta itkemättä (tämän vuoksi en voi kuunnella niitä varpusia jouluaamunakaan). Count Your Blessings -hengessä muistan jouluna todellakin pysähtyä olemaan kiitollinen kaikesta. Minulle luontevin joulumielentila on sellainen, jossa herkkyys ja kiitollisuus ovat sydämessa, mutta mieli on keveä ja hauska – lapset onneksi pitävät huolen tästä.

Homevialaura, joulu, Pura Finland, Hill Polo Knit, pooloneule, lettineule

Joulutyyli

Joulunajan suosikkivaatteeni ovat aikuispaljettihame, pikkumustat ja neuleet. Täysvillainen, kotimassa vastuullisesti valmistettu Pura Finland Hill Polo Knit* on täydellinen jouluneule olematta pelkästään jouluneule. Itse en tykkää olla koko päivää pyjamassa edes joulupäivänä, sillä minulle tulee siitä jotenkin nuhjuinen olo, mutta mukava neule on onneksi vähintään yhtä mukava kuin pyjamakin. Kolmevuotias pukeutunee päästä varpaisiin glitteriin. Nämä Gipsy Parrotin silkkirusetit*, jotka rusetteja itse käsin ompeleva Anna tyttärelleni lähetti, ovat maailman kauneimmat paljastumaan pyhiksi joulukalenterisukasta.

Homevialaura, joulu, Gipsy Parrot, rusettipinni, rusettiponnari

Jouluperinne

Mitään perinteitä en ylläpidä väkisin vain perinteen vuoksi, mutta silti pidän perinteistä, ja lastenkin myötä ne ovat korostuneet. Oma perinteeni on käydä joulukonsertissa ja lisäksi käymme perheenä erilaisissa joulunajan tapahtumissa ja jouluissa paikoissa – minne nyt minnekin vuonna ehdimme. Kuitenkin Ruiskumestarin talon vanhanajan joulusta jo neljässä vuodessa tullut meille tärkeä perinne. Joulukirkko otetaan perinteeksi taas jälleen, kun lapset ovat hieman kasvaneet. Joulusauna on meillä asettunut aatonaatolle, koska kaiken mahduttaminen aattoon ilman kiireen tuntua on ainakin meille mahdotonta. Joulupuu-keräykseen osallistuminen ja muu hyväntekeväisyys on ollut meille tärkeää jo pitkään, ja nykyään osallistan esikoisen mukaan valitsemaan lahjan omanikäiselleen tytölle.

Homevialaura, joulu, tonttu

Joulukoriste

Tärkein joulukoristeemme on jo marraskuussa esille laitettu kestokuusi, jonka koristelen #moreismore-periaatteella valkoisen, kullan ja hopean sävyillä. Muuten koristelumme on aika maltillista. Mainita voisin pariovien kranssit, valkoiset ritarinkukat, tuoreet havut, kynttilät ja tärkeinpänä juuri päiväkodista kotiutunut lapsen jouluaskartelu. Onko mitään sympaattisempaa, kun tällainen vähän liian pitkää päivää tehneen näköinen tonttu. Lisäksi pidän mielelläni pähkinöitä ja suklaita nätisti esillä.

Homevialaura, joulu, Gauhar Helsinki

Joulutuoksu

Minulle se, että kestokuusi ei tuoksu, ei ole yhtään niin paha paikka kuin tiedän sen monelle olevan. Joulussa on niin paljon tuoksuja muutenkin. Tuoreita havuja meillä on maljakossa ja kotimaiset hyasintit antavat huumavan tuoksun. Myös kauniit mausteet, kanelitangot ja tähtianikset, tuoksuvat ihanilta kulhoissa. Lisäksi poltan mielelläni jouluna tuoksukynttilöitä ja ruoka tuo tietenkin oman tuoksunsa sekin.

Homevialaura, joulu, joulukattaus

Joulurentoilu

Rakastan joulurentoilua ja osaan todellakin nauttia hyvällä omalla tunnolla siitä, ettei tarvitse tehdä mitään. Se on varmasti vuoden onnellisin hetki, kun mahdutamme kaikki kaksitoista jalkaa samalle sohvalle viltin alle piparikulhon ja joululeffan kanssa. Lautapelityyppejä me emme ole, mutta jo kirjoissa, äänikirjoissa, sarjoissa ja leffoissa riittää tarpeeksi “ohjelmaa”.

Homevialaura, joulu, Pura Finland, Hill Polo Knit, pooloneule, lettineule

Siinä oli tämän vuoden viimeinen postaus ja nyt seuraa tärkein: maailman lämpimin kiitos tästä joulunajasta ja ihan koko vuodesta! Arvostan enemmän kuin tiedättekään sitä, miten mukavaksi ja palkitsevaksi teette vuodesta toiseen kirjoittamisen. Sydämellinen kiitos sadoista kivoista blogi- ja Instagram-kommenteista ja yksityisviesteistä, arvostan niistä kaikkia. Toivon jokaiselle levollista joulua elämäntilanteeseen katsomatta. Erityisen lämmin virtuaalihalaus niille, joille pyhät ovat syystä tai toisesta vaikeita.

Nähdään taas ensi vuonna!

Comments

 1. Tunnelmallista ja muistorikasta joulunaikaa sinulle ja perheellesi Laura! Lämmin kiitos blogistasi, josta on tullut minulle tärkeä hyvän mielen ja rentoutumisen paikka. Visuaalinen osaamisesi on huikeaa, ja on nautinnollista katsoa taidokkaasti toteutettuja kuvia. Myös tapasi kirjoittaa on mielestäni lämminhenkistä, maanläheistä ja toisinaan hyvällä tavalla ajatuksia herättelevää. Olen saanut blogistasi paljon inspiraatiota ja hyviä käytännön vinkkejä. Kiitos siis kaikista tähän astisista postauksista. Oikein rentouttavaa loppuvuotta!

  • Kiitos aivan ihanista toivotuksista näin myöhässä, Maiju! Ja sanoistasi muutenkin. Palautteesi merkitsee minulle todella paljon, ja enemmän kuin otettu ja onnellinen, kun koet noin. Ja samat sanat: teistä on tullut minulle hyvin tärkeä virtuaaliyhteisö kaikin tavoin. <3 Lämmin kiitos, että kuljet mukana ja oikein onnellista vuotta 2020!

 2. Hyvää, rauhallista ja rentouttavaa joulua. Kiitos tämän(kin) vuoden sisällöstä, vinkeistä ja tunnelmapaloista. Keskusteluista ja kauniista kuvista. Kaikkea hyvää tulevalle vuodelle ja vuosikymmenelle!

  • Kiitos Anna toivotuksista ja mukana kulkemisesta! Teille on niin antoisaa kirjoittaa. Samoin kiitos, onnellista, inspiroivaa ja tasapainoista uutta vuotta!

 3. Oikein hyvää ja rentouttavaa joulua sinulle ja perheellesi. Kiitos, kun kirjoitat!
  Tiina
  Ps. Palaan pyhien jälkeen kertomaan kuinka kirjojen kuunteleminen minulta sujuu. Sanoisin, että olen oppinut itsestäni uutta.

  • Kiitos Tiina itsellesi, kun luet. <3 Toivottavasti sinulla oli hyvä joulu. Uuden oppiminen itsensä kuulostaa erinomaiselta, jään mielenkiinnolla odottamaan. :) Pirteää uutta vuotta!

 4. Ihanaa joulunaikaa sinulle ja perheellesi🎄Kiitos kivasta blogistasi! Erityisesti ’kaunis järjestys’- postaussarja on inspiroinut järjestämään kaapit uudelle vuosikymmenelle joululoman aikana🤗

  • Voi miten kiva kuulla! Kaunis järjestys jatkuu tänäkin vuonna, ja olen todella iloinen, jos voin inspiroida sillä uuteen raikkaaseen vuoden ja vuosikymmenen alkuun. Joululoma onkin täydellistä aikaa käynnistää projekti. :) Myöhäinen kiitos joulutoivotuksista ja onnellista vuotta 2020!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue