Sisustusinspiraatiota: Funktio ja Nordic Interior Book

*Kirjat saatu arvostelukappaleina

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Olen saanut postaustoiveita siitä, mistä saan sisustusinspiraatiota. Kiitos jälleen kivasta toiveesta! Saan sisustusinspiraatiota Pinterestistä, joskus Instagramistakin, sisustuslehdistä, sisustuskirjoista, kollegojen blogeista sekä fyysisistä tiloista, etenkin hotelleista, ravintoloista ja kahviloista.

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Yksittäisistä lähteistä Pinterest on minulle tärkein johtuen sen loputtomasta määrästä niin vanhoja kuin uusia kuvia sekä kansainvälisyydestä.

Instagramissa ovat vahvasti pinnalla juuri sen hetkiset trendit, kun taas Pinterestistä on mahdollista bongata vaikka vuoden 2003 helmi – klassiselle sisustajalle tällainen kuva voi olla paljon ajankohtaisempi kuin eilen julkaistu.

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Kansainvälisyys vetoaa minuun siksi, että oma sielunmaisemani ei ole perinteinen suomalainen koivuhuonekaluineen ja värikkäine kuoseineen, vaan enemmänkin klassinen eurooppalainen. Kahdeksan vuoden aikana keräämäni lähes 3000 kuvan Home inspiration -taulu on minulle niin tärkeä arkisto, että olen jopa nähnyt painajaisia sen katoamisesta.

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Kuten sanottu, ihanaa on kuitenkin inspiroitua myös fyysisistä tiloista (viimeksi St. George -hotellin spasta, jonka tunnelman voisin sellaisenaan siirtää omaa kotiini) sekä käsin kosketeltavista lehdistä ja kirjoista. Kotimaisista sisustuslehdistä oma suosikkini on yhä edelleen Glorian koti. Muita suomalaisia sisustuslehtiä luen vaihtelevasti.

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Ulkomaisia lehtiä ostan tällä hetkellä harvoin – uuden kodin löytyessä ehkä sitten aktiivisemmin. En taida tietää, mihin lehtihyllyllä tarttuisin: esimerkiksi Sköna Hem on helposti omaan henkilökohtaiseen makuuni liian romanttinen, värikäs ja runsas (vaikkakin välillä ruotsalaisen ihana!), kun taas esimerkiksi Bo Bedre minulle usein liian trendikäs. En ole trendikkyyttä vastaan, en vain osaa nähdä itselläni edelleenkään vaikka 80-luvun kaaria.

Tykkään kyllä lukea sisustuslehtiä myös ihan vain pysyäkseni kärryillä, mutta jos ostan lehden, toivoisin siinä olevan edes jotain myös omaan henkilökohtaiseen makuun sopivaa. No, ehkä Bo Bedrelle voisi antaa pitkästä aikaa mahdollisuuden. Mitä sisustuslehtiä te luette?

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Sisustuskirjat ovat parhaimmillaan inspiroivia paitsi sisällönsä puolesta myös sohva- tai sivupöydän kauniina esineinä, niin kuin nämä molemmat Cozy Publishing -uutuudet*: Helena Karihtalan Funktio sekä Piia Kalliomäen ja Pauliina Salosen Nordic Interior Book.

Ihailen suunnattomasti Helena Karihtalaa, joten oli ihana saada hänen kaunis kirjansa. Ihailen Helenassa sekä tyyliä että maanläheisyyttä. Tallensin viimeksi lehtiä siivotessani (fyysiseen) lehtileikekansiooni Kotiliesi Sisustus -lehdestä hänen haastattelunsa, jossa hän puhuu siitä, miten harva sisustaja voi valita kaikkiin huonekaluihin ja materiaaleihin lattiasta kattoon vain markkinoiden kalleinta ja parasta, ja siksi esimerkiksi Ikea kaapistot ovat oikein ok. Rakastan tällaista realismia, koska sitä suurimman osan meistä elämä kuitenkin on.

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Helenan Funktio-kirjassa “esitellään kymmenen ainutlaatuista, ajattomasti sisustettua kotia ja avataan niin väri- ja valaistussuunnittelun kuin pintamateriaali- ja huonekaluvalintojenkin saloja”.

Kirjan nimen mukaisesti tärkeintä Helenan mukaan on pysähtyä pohtimaan tilan funktiota. Miten se voisi palvella juuri sinun arkeasi parhaiten. Tämä näkökulma on minusta todella puhutteleva. Esimerkiksi itselläni tällä hetkellä korostuu harmonian tarve. Jos mietin seuraavaa kotia, toivoisin sen olevan vielä enemmän rauhoittava ja pehmeämmän sävyinen (ilmankos St. George Care -spatilat niin puhuttelevatkin). Ehkä jollakin toisella kodin funktio on enemmän energisoiva.

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Nordic Interior Book -kirjassa taas sisustustoimittaja Piia Kalliomäki on tehnyt erinomaista työtä kokoamalla kirjaan kattauksen persoonallisia sielukkaita koteja. Mukana on omaa makuani rohkeampaa tyyliä mutta myös täysin sielunmaisemaani sopivaa harmoniaa. Uskon, että niin kuin Helenankin Funktio myös Nordic Interior Book on vuosienkin jälkeen ajankohtainen.

Homevialaura, Helena Karihtala Funktio, Piia Kalliomäki Nordic Interior Book, sisustuskirja, Cozy Publishing

Ulkoasultaan kirjat muistuttavat toisiaan: molemmissa on vähän utuiset mattaiset sivut. Se, suosiiko mattaa, vai ajatteleeko vasta kiiltävien kuvien tuovan sisustuskohteet eloon, on makuasia. Sisustuslehdissä olen itse mieltyneempi kiiltävään, mutta näihin kirjoihin mattaiset sivut sopivat todella kauniisti.

Inspiroivaa sunnuntaita!

Comments

 1. Tuo Nordic-kirja on seuraavan Suomi-visiitin ostoslistalla, kiitos vaan vinkista! Kuvista paatellen se sopii sielunsiskonsa “For the love of white” kirjan viereen :-)

  Suomessa luen Glorian kotia ja taalla Briteissa Home and Garden lehtea. Pihapuolella tuo jalkimmainen on hyva, kun tietaa kasvien olevan myynnissa taalla ja sopivan ilmaston puolesta.

  Kohta saakin ryhtya miettimaan pihatoita – narsissit ja krookukset kukkivat jo (tosin ovat aivan liian aikaisin esilla, kun sopiva ajankohta krookuksille on helmikuun puolivali ja narsisseille maaliskuu).

  • Ihana, kun vinkistä oli iloa! Se onkin mainio Suomi-tuliainen. Ja todella, kuin tehty For the love of white -kirjan kaveriksi. ;)

   Hei totta, Home and Garden on kiva! Edellisen kotimme aulassa oli lehtienkierrätyskori (mainio keksintö, muuten!) ja sinne joku toi usein kyseistä lehteä ja nappasin sen aina ilolla.

   Eikö, ihan kohta on pihakausi käsillä! Siellä, mutta kenties täälläkin. En tiedä, miten sekaisin luonto täälläkin menee, kun ei lumesta ole edelleenkään tietoakaan. Niin ihana kun kevät onkin ajoissa toivottaa tervetulleeksi, niin se kyllä huolettaa. Kivaa sunnuntaita!

 2. Mietin joskus, että sisustuksessa käsitteet ovat haastavia. Klassinen, eurooppalainen, skandinaavinen… mitä ne oikeastaan ovat, koska ihmiset voivat kokea asiat niin eri tavalla, ja harvalla kai kuitenkaan on ”tyylipuhdas” koti. Harmonian kokemus on sekin mielenkiintoinen, koska itse koen kovin vaalean sisustuksen helposti levottomaksi, siinä näet elementit tuntuvat sekoittuvan yhteen ilman mitään ”kiinnekohtaa” katseelle. Mutta onneksi kukin voi pyrkiä luomaan ympäristöstään juuri omaa silmää miellyttävän ja omaa elämää palvelevan, muiden mielipiteillä ei ole väliä. Mitä sisustuslehtiin tulee, luen niitä todella harvoin. Kampaajalla saatan selata lehtiä läpi, mutta tuntuu, että harvoin niistä löytyy mitään aidosti itseäni kiinnostavaa, sen verran epätrendikäs ja laiska sisustaja olen.

  • Ihan totta, niin ovatkin! Olen huomannut, että joillekin “klassisuus” tarkoittaa esimerkiksi 50-lukua. Klassikkojan se aikakausi onkin esimerkiksi muotoilussa tuottanut, mutta itse ajattelen klassisuutta niin, vaikutteet tulevat pidemmältä historiasta. Esimerkkinä nyt vaikka kalanruotolattiat, ruudulliset pariovet, howard-sohvat, kultaiset peilit ja niin edelleen. :)

   Ymmärrän tosi hyvin tuon kiinnekohta-ajatuksen! Vaikka vaaleasta pidänkin, nyt ja varmasti aina, niin seuraavassa kodissa kaipaan enemmän pehmeyttä ja kontrastia. Se, että meillä on nyt lattiat, seinät, keittiö ja kaapit valkoiset, saa helposti aikaan sellaisen “kelluvan” vaikutelman, mikä on minustakin hieman levoton. Toisaalta tässä kodissa oli perusteltua tehdä mahdollisimman valoisuutta korostavia ratkaisuja, niin mitään en siinä mielessä kadu, mutta seuraavaksi sitten hieman lämpimämpää. :)

   Väkisin minusta ei kannatakaan inspiroitua. Jos eivät lehdet tarjoa itselle mitään, niin pikainen kampaajaselailu riittää varmasti hyvin. :)

 3. Sisustuslehtiä on nykyään niin paljon, sekä kotimaisia että ulkomaisia, että tulee aina uskon puute kun aikoo valita jonkun lehden itselleen. Olen ajoittain tilannut Koti-ja Keittiö lehden, koska siinä on myös ruokaohjeita ja aina joku matkajuttu. Sköna Hem kuuluu kyllä ehdottomiin suosikkeihin, vaikka sisältö on joskus liian rehevä ja riemunkirjava. Homes and Gardens on ehkä englantilaisena versiona makuuni liian puutarhapainotteinen, mutta sekin menettelee. Ruotsalainen versio Home & Country on lähempänä sydäntä. Tuskin missään lehdessä kaikki miellyttää, mutta ideoita on kiva noukkia sieltä sun täältä. Koska haluan, että kotini on persoonallinen ja näyttää minulta, en ole lämmennyt kokovalkoiseen sisustukseen. Jostain syystä olen nyt ihastunut valkoisen ja eri ruskeiden yhdistämisestä, joka on sävykkäämpi kuin musta-valkoinen sisustus.
  Kotihan muodostuu mielestäni eri asioista eikä siten mitään tyylisuuntaa tai aikakautta kannata orjallisesti noudattaa. Jokainen varmasti tekee kodistaan juuri sellaisen, jossa itse ja perhe viihtyy.

  • Kiva, kun jaoit omia suosikkejasi. Ja ihan totta, tarjontaa on etenkin hyvin varustelluilla lehtihyllyillä paljon. No näinpä, ei mikään lehti varmasti ole täysin oman maun mukainen eikä tarvitsekaan olla. Jos vaan jotain omaan makuun kolahtavaa sisällöstä löytyy. :) Harvalla varmaan onkaan vain yksi tyyli, mutta ehkä omanlainen yhdistelmä tyylejä on. Omani on modernin klassinen eli leikekirjassani on niin modernia kuin perinteistäkin ja niiden yhdistelmää. Ruskea ja valkoinen muodostavat kauniin parin. :)

 4. Itseäni viehättää usein aussilehtien sisustusmaailma. Country Style (Australia) seuraan IG:n kautta, kun kyseistä lehteä ei harmillisesti saa mistään täällä Suomessa. Esitin toiveen Akateemiselle mutta eipä ole vielä näkynyt heidän hyllyissään ;)

  Onneksi aussilehtien sisältöjä saa lukea välillä myös digitaalisesti esim. Vogue Living Australia verkkojulkaisut. Helmikuun Vogue Australia -lehdessä on muuten todella kiva haastattelu näyttelijär Elsa Patakyn kanssa ja ah, niin ihastuttavat rantakuvat joissa vipeltää hänen kolme lastaan (kivalla tavalla toteutettu niin, että lasten yksityisyyttä kunnioitetaan :)). Sitten on vielä Est Living (https://www.estliving.com/) jonka uutiskirjeen sisällöt inspiroivat kerran viikossa.

  Suomalaisista lehdistä poimin sieltä sun täältä inspiraatiota esim. Avotakka, Koti ja Keittiö ja Glorian koti.

  • Kiitos kivoista vinkeistä! Kävin kurkkaamassa Country Style Australian, ja olipas heillä jotenkin tyylissä paljon samaa kuin meillä nyt Skandeissa, toki aussien omalla rennolla tavalla, mutta hyvin kotoisilta näyttivät puuyksityiskohdat ja muut suomalaisen silmään. :) No voi, toivotaan, että Akateeminen joskus myöhemmin onnistuisi, jos muutkin lehteen mieltyneet kyselisivät perään.

   Jouduin googlaamaan, kuka on Elsa Pataky. :D Mutta siis ilmeisesti ainakin Serranon perheestä tuttu. Ihanat kuvat tosiaan, sen mitä googlaamalla löysin. :) Est Living onkin minulle tuttu, mutta olin täysin unohtanut sen. Tosi kiva muikkari, kiitos!

  • Kiva kuulla, kiitos! Pitää muistaa vinkata kirjoista useamminkin. Ne ovat kuitenkin niin inspiroivia, mutta toki sitä etukäteen haluaa tutustua, millaisesta teoksesta on kyse. :) Mukavaa viikonloppua!

 5. Kotimaisista lehdistä Glorian koti tuntuu tällä hetkellä itseäni inspiroivammalta, mutta mikään sisustuslehti – kotimainen tai ulkomainen – ei täysin istu omaan makuuni. Tiedät ehkä mitä tarkoitan ;) useimmiten lehtihyllystä tarttuu mukana Sköna Hem, sillä runsauden ja värien lisäksi siinä on mielestäni eniten ideoita joita voi suoraan poimia omaan kotiin, ja tämän lisäksi luen lähinnä brittiläisiä sisustuslehtiä. Brittiläinen tyyli ja kartanot kiinnostavat :D

  Toivoisin, että olemassa olisi meidän Pinterest-boardien yleisvaikutelmaa ja tunnelmaa jäljittelevä sisustuslehti – olisiko siinä meille bisnesidea?

  • Moi Mia! No yllättäen ihan samat samat eli todella tiedän, mitä tarkoitat. ;) Kiinnostavaa kuulla, että suosit Sköna Hemia, perustelutkin ovat hyvät. Ehkä voisin taas pitkästä aikaa antaa sille mahdollisuuden, koska olet oikeassa, värikkyyden ja kuosien läpi katsomalla on kyllä ihania ideoita. :) Ja jep, brittiläinen tyyli ja kartanot kiinnostavat täälläkin, eikä vähinten The Crownin jälkeen.

   No niinpä, miksi ei ole! Oikeasti ihmettelen, miksi ei ole, koska sellaista tyyliä kuitenkin paljon Euroopassa on. Onneksi sentään on Pinterest, jossa tosiaan menen usein ihan vain ihastelemaan meidän tauluja uudestaan ja uudestaan. :D Mutta eihän niitä kuvia kahvipöydälle saa. Jos ja kun julkaisua ajattelisi heti kansainvälisenä, luulisi olevan markkinarako.

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue