Parvekepulmia

homevialaura_parveke_01
Parveke, tuo viaton vain osan vuodesta käytössä oleva koppero, on osoittautunut meillä vaikeimmaksi sisustuskohteeksi. Olen pohtinut tilan käyttöä loputtomiin ensin viime ja nyt uudestaan tänä keväänä.

Viime keväänä pohdinnassa oli, haluammeko tilaa ison ruokailuryhmän, kunnon laiskotteluloungen Fatboilla vai vähän molempia. Koska pidämme sekä laiskottelusta että syömisestä, päädyin kompromissiin: rentoutumista varten parvekkeella on kansituolit apupöydällä ja ruokailua varten pieni taittopöytä.

Viime keväänä parvekkeelle hankittiin Stockmann Casa -kansituolit, Pappelinan Svea-muovimattoja värissä Nougat sekä Ikean Roxö-pöytä, Härö-taittopyötä, Reidar-tuolit ja Filur-astiat tyhjille pulloille. Ystäviltä saimme grillin ja valmiina parveekkeella oli ruma, joskin elämänlaatua parantava ilmanlämpöpumppu.

Minä vs. parvekeongelmat 1-0.

homevialaura_parveke_02

Tämän kevään ongelma on parvekkeen viimeistely ja epäsiisti ilme (tai oli se ongelma viime keväänäkin, mutta silloin siihen ei vielä jaksattu ja ehditty tarttua). Sisäseinät ovat likaiset ja maalista rapistuneet, ja lattialla on asunnon edellisen omistajan parhaat päivänsä nähnyt puulattia. Jotain tarttis tehdä.

Mietinnässä ja selvityksessä ovat:

1) Saako kerrostalon parvekkeen sisäseinät maalata itse (toki samalla värillä)?

2) Pitäisikö vanha puulattia maalata? Pitäisikö puulattia ottaa pois ja alta löytyvä rumanvärinen betonilattia maalata (ja saako niin edes tehdä)? Vai pitäisikö loputkin lattiasta peittää Pappelinan muovimatoilla?

3) Millä piilottaa ruma ilmanlämpöpumppu vaivattomasti ja edullisesti (en ole valmis maksamaan suojakopperosta satasia)? Heitänkö päälle vain mustavalkoraidallista kangasta, koska sitä on joka tapauksessa saatava jonnekin?

4) Mitkä kasvit kestäisivät ainakin yhden sesongin huonoja hoitajia ja eteläsuunnan auringon paahdetta?

5) Olisivatko betonityyppiset ruukut tyylillisesti paras valinta ja mistä niitä kannattaisi lähteä hakemaan?

6) Miten parvekkeelle saisi kivasti (tunnelma)valaistusta vai riittääkö kynttilälyhty?

Kaikki doctorphilit, markopaanaset ja taloyhtiönhallituksenpuheenjohtajat ruudun sillä puolella, saa auttaa.

Parvekkeen ilmettä demonstroivat kollaasit on tehty Polyvorella.

Comments

 1. No täällä toinen, joka hetkenä minä hyvänsä repii oman tai jonkun viattoman hiuksia, koska parvekkeen nykytila ei etene mihinkään! Olen myös viettänyt öitä pohtien, että mitä noille _entisille_ valkoisille betoni -ja kivipinnoille tekisi, kun tänä päivänä ovat lähinnä likaisen harmaat ja suoraan sanottuna ällöt. Ainakin osittain. Betonilattian maalaus oli ihan uusi idea, jota en ollut keksinytkään ajatella. Armoton googlaus päälle.

  Odotan oikke innol, että miltä teidän parveke tulee näyttämään. Suunnitelmat kun tuntuvat olevan kovin mustavalkoiset väritykseltään, ja siihen on niin kovin helppo samaistua, hah hah.

  • Moi Riikka! Ihana kuulla, etten ole ainoa nipo, jota partsipintojen likaisuus kyrsii. Innolla odotan minäkin, että miten homma lähtee etenemään vai viekö kansituoleilla loikoilu aurinkoisina päivinä voiton, toivottavasti ei. Ihan ekana pitäisi soittaa isännöitsijälle niin tietäisi, mitä vaihtoehtoja tässä edes saa lain mukaan pohtia. Hei kerro, jos löydät sillä välin jotain fiksua googlaamalla!

   Kyllä vaan, mustaa ja valkoista on taas luvassa beigeillä pehmennettynä. Tiedän, että on tuttu väripari sullekin. ;)

 2. Eteläparvekkeelle sopii hienosti pelargonia :) Itselläni on eteläsuuntainen lasitettu parveke ja viime kesänä oli k u u m a. Pelargonia on todellakin hyvin kiitollinen kukka, joten sitä voi suositella.

  • Jos puhutaan nimenomaan kukista, eikä kasveista, pelargonia on kyllä kaikessa suloisessa mummomaisuudessaan ihan suosikki. Kiitos loistavasta vinkistä, Irina, täytyy kokeilla! Viime vuonna nappasin pari kasvia Plantagenista ihan vain ulkonäön perusteella lukematta ollenkaan, millaisessa paikassa kyseiset kasvit viihtyvät ja mitä hoitoa ne tarvitsevat. Noh, eipä kukoistanut kauaa meidän partsi. Tänä vuonna uudella onnella. :)

 3. Heip! Pelargonia on oikein hyvä idea. Ja lajikkeeksi Mårbacka ehdottomasti – floristisiskolta opittua. ;)

  Mietin itsekin yhdessä aikaisemmassa asunnossa huonokuntoiseksi päässeen parvekemaalin kunnostamista. Parvekkeen pinnat kuuluvat taloyhtiölle, ja ainakin meillä taloyhtiö oli ihan halukaskin tulla korjaamaan säröille menneet maalipinnat ja maalaamaan samalla värillä uudestaan. Kannattaa kysyä!

  Kynttilälyhty tuskin riittää, ellei niitä laita tosi monta. Mä ostin Ikeasta Solvinden-valosarjan (sen josta postailinkin), joka latautuu auringonvalon avulla. En ole vielä päässyt testailemaan niitä käytännössä, eli en tiedä toimiiko tuo oikeasti, mutta kunhan kevät on pidemmällä, viritän ne joko terassille tai mökkipihalle. Voisi kuvitella että toimivat myös Suomen auringon määrällä, koska ne on suunniteltukin täällä pohjolassa.

  Tsemppiä rojektiin, elementit näyttää hyviltä!

  • Kiitos Valentine ja floristisisko. Mårbacka pelargonia ylös muistikirjaan!

   Uuuh, no tuohan olisi ehdottomasti kaikista paras vaihtoehto, että taloyhtiö hoitaisi hommat! Me yritetään soittaa isännöitsijälle vielä tällä viikolla.

   Solvinden-valosarja on tosi kivan näköinen ja ihana idea, että energia tulee auringonvalosta. Valosarja voisi ehkä sopia meillekin, tosin ripustuspaikkoja on kehnosti. Uskon, että me pärjätään aika pienellä valaistuksella, koska me ei juurikaan esimerkiksi lueta partsilla illalla.

   Kiitsa tsempeistä ja henkisestä tuesta!

  • Moi Mathias! En löytänyt suojakoteloa Stokkan nettikaupasta, eikä se sattunut silmiini lauantaina, kun kävin Stokkalla, mutta hyvä tietää, että tuote kuuluu valikoimaan. Netistä olen myös löytänyt joitain muita suojakoteloita, mutta ne ovat olleet melkoisen rumia ja hintavia. Tsekkaan Stokkan nyt uusin silmin, suurkiitos vinkistä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue