Raclette-ilta

Syöttekö te raclettea? Tuntuu, että en juuri koskaan kuule kyseisen ruokalajin vilahtavan kenenkään puheessa. Kauppojen valikoimassa on hädin tuskin yhtä raclette-grilliä (ei sillä, että enempää tarvittaisiinkaan – ihanaa, kun aina ei tarvitse rämpiä vaihtoehtojen suossa).

homevialaura_3941

Liekö syynä Keski-Euroopassa asuvat sukulaiset, meillä on aina syöty raclettea. Raclette on siis Sveitsistä lähtönsä saanut erityisesti syksyyn ja talveen sopiva ruokalaji, jossa pöytägrillissä sulatettua juustoa nautitaan erilaisten lisukkeiden kanssa.

homevialaura_3924

Toivoimme omaan kotiin raclette-grilliä lahjaksi viime jouluna ja korkkasimme sen nyt ensi kertaa. Tämä on kuvaavaa, syömme raclettea kerran pari vuodessa, mutta ne kerrat, silloin juustohiiri pääsee taivaaseen. Meidän grillimme on OBH Nordican kahdeksalle, tämä. Nyt syöjiä oli kuusi, Ikean partsipöytä hoiti jatkopalan virkaa.

homevialaura_4002

Parasta racletessa on paitsi maut myös tapa, jolla ruoka nautitaan. Raclette sopii fonduen tapaan täydellisesti kiireettömään illanviettoon. Juuston lämmittäminen ja lautasen kokoaminen on oma ohjelmanumeronsa. Myös kokki pääsee vähällä vaivalla ja stressillä, muutaman säilykepurkin avaamalla ja parit kasvikset pilkkomalla.

homevialaura_4033

Perinteisesti raclettea söydään keitetyn perunan kanssa ja tietysti sulatettu juusto on taivaallista myös patongin tai maalaisleivän päällä. Lisukkeiden punainen lanka on etikkaiset säilykkeet, kuten pikku- tai hillosipulit, grillatut paprikat liemessä, coctail-kurkut, oliivit ja kaprikset. Tuoreista kasviksista meillä oli pöydässä paprikaa, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja herkkusieniä.

homevialaura_3997

Liha ei ole välttämätön, mutta usein raclette-grillin parilalevyn päälle on mukava heittää vielä tuoremakkaroita tai salamia, tai tarjota leikkelelautasena esimerkiksi ilmakuivattua kinkkua. Juustoksi käy, no luonnollisesti raclette-juusto, mutta myös esimerkiksi gouda ja appenzeller. Kaikki light-merkinnälliset on syytä kiertää kaukaa. Juustoa on hyvä varata noin 150-200 grammaa per henkilö nälästä ja muista tarjottavista riippuen. Tarjolle voi vielä laittaa maustemyllyjä, oma suosikkini juuston päälle on paprikamauste.

homevialaura_3942

Syökää raclettea, syökää! Jaksan ihmetellä, miksi ihmeessä emme nauti enempää tätä sveitsiläisten vuoristopaimenten perintöä. Lämmin ja seurallinen raclette on täydellinen ruoka kylmään ja pimeään pohjolaan. Vielä kun olisi ennen illallista käynyt rinteessä.

Comments

 1. Hei Laura ja terkut täältä alppien kainalosta!
  Raclettekausi on täälläkin aluillaan. Yhtä suomiherkkua aina racletteiltaan kaipailen, kylmäsavuporoa, sitä, joka on valmiiksi kuutioitu, tai rouhittu. On tosi hyvää, kun laitat raclettelastaan juustoa, voit sekoitella mukaan vaikka vähän Auraakin, jos tykkäät ja sitten poroa kaveriksi, nam. Nauttikaahan!
  Alppiterkuin Sari A-M

  • Kiitos vinkistä Sari, kylmäsavuporo kuulostaa täydelliseltä! Kuinka pian voi ottaa uudet juustoöverit, ensi viikonloppuna? ;) Muutenkin Alppi-kuumeeni on huipussaan. Tämän hetken TOP 5 -reissuhaaveitani on päästä Alpeille lautailemaan. Paljon terveisiä sinne rinteiden ja raclettepannujen maille!

 2. Nams! Mä ostin meidän iskälle viime jouluna raclettegrillin lahjaksi, tietty ihan sillä höykällä että pääsen itsekin sen antimista nauttimaan :) Pian olisikin tarkoitus testata, kiitos vinkeistä mitä voisi laittaa!

  • Ihana lahja, eikä ollenkaan väärät perustelut, että isän siivellä pääsee itsekin racletten makuun. ;) Ihastutte varmasti. Ei muuta kun kokeilemaan, herkullista tulevaa juustoiltaa!

  • Kiva kuulla, että raclette maistuu sielläkin! Talvi on vielä otollisempaa racletteaikaa, mutta halusin malttamattomana ottaa varaslähdön heti, kun syysillat alkoivat pimetä. :) Kiitos kauniista sanoistasi ja kovasti tervetuloa lukijaksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue