Hoitopiste DIY-hoitoalustalla

Homevialaura, hoitopiste, hoitopöytä, hoitoalusta

Hoitopöytä on aiheuttanut tässä huushollissa hieman päänvaivaa. Halusin ehdottomasti hoitopisteen kylpyhuoneeseen vesipisteen viereen ja pyykinpesukoneen päällä oli vielä joutilas tila. Kuitenkaan mikään markkinoiden hoitoalustoista ei sopinut mittojen puolesta epäsyvään ja leveään tilaan. Kohtasin myös esteettisiä haasteita. Halusin yksivärisen hoitoalustan ja ne kaksi harmaata, jotka löysin, olivat valehtelematta kaikkea muuta kuin harmaita. Toinen vihersi ja näytti homeiselta, toinen punersi ja oli ilmiselvä liila.

Homevialaura, hoitopiste, hoitopöytä, hoitoalusta

Ei auttanut kuin alkaa tee se itse -hommiin. Ostimme Ikeasta Vyssa Slappna -vaahtomuovipatjan ja leikkasimme sen oikean kokoiseksi. Päälle tuli Ikean vesitiivis, 60 asteessa pestävä valkoinen Len-patjasuojus. Meinasimme ommelluttaa patjasuojuksesta vetoketjullisen hupun, mutta se asettuikin yllättävän hyvin ihan taiteltuna paikoilleen. Tarvikkeet vaipoista harsoihin ovat käden ulottuvilla H&M Homen seinälokerikossa ja pussukassa. Juurikaan en ole elämässäni vaippoja vaihtanut, joten aika näyttää, miten DIY-hoitopöytäratkaisu toimii käytännössä, mutta ainakin nyt se miellyttää silmää ja solahtaa nätisti osaksi muuta kylppäriä.

Comments

 1. Hieno, tyylikäs ja napakan oloinen, ja ne markkinoilla olevat ovat tosiaan riemunkirjavia, eikä vauva selällään edes alustan värejä pääse ihailemaan, mutta kun vauva alkaa liikkua kourumainen hoitoalusta on aika ehdoton. Me ostettiin Färg&Formin lammas- ja pilvialustat harmaina. Olivat riittävän lyhyet pesukoneen päälle ja siedettävät ulkonäöltään. Alustan “seinämät” toimivat stopparina. Meillä piti laittaa kaakeliseinän ja alustan väliin vauvatyyny pehmusteeksi, kun tyyppi aina peruutti kallo edellä seinää kohti. ?? Nythän ei sitten enää hoitoalustalla pysykään, kun ikää kohta yksi vuosi. Niin ja tuo johto saatiin pieniltä käsiltä tyynyn taakse piiloon – ainakin muutamaksi kuukaudeksi. ?

  • Kiitos Sophie paitsi kehuista myös hyvistä huomoista. :) Seinämät tosiaan! Varmasti vastasyntynyt pärjää ilman, mutta liikkuvampi muutamakuukautinen voikin olla toinen juttu. Saa nähdä, pitääkö sitten miettiä alusta uusiksi. Ja voin tosiaan kuvitella, miten reppanan pää osuu takaseinään. Ei tarvitse olla kovinkaan pitkä vauva, että näin alkaa käydä, sillä meidän pyykinpesukone ei tosiaan ole syvä. No, toivottavasti tällä pääsee alkuun ja täytyy sitten tehdä myöhemmin fiksauksia tarpeen mukaan. :)

   • En tiedä miten tämä mieleeni putkahtanut idea toimisi käytännössä, mutta vaahtomuovipatjasta ylimääräiseksi jäänyt pätkä voisi pienen muotoilun ja asettelun jälkeen toimia melko hyvin, jos haluaa toteuttaa hoitopöydän kourumaisen muodon DIY-ideaa jatkamalla. Leikkaat vain patjasta kaksi lyhyttä pätkää, jättäen toisen reunan aina hiukan kaarevaksi ja asettelet nämä palat olemassa olevan patjan reunoille :). Jos suojuskin on hiukan iso nykyiselle patjalle, niin lisäpalat sujahtavat varmaan helposti mukaan.

    Leppoisaa odotusaikaa :)!

    • Kiitos ideasta, Siiri! Itse asiassa näin mainitsemasi toteutuksen jossain blogissa ja se vaikutti oikein mainiolta, ja meillä kyllä on patjan loppuosa tallessa. Niin iso suojus ei ole, että sen alle mahtuisi enää kouruja, mutta tarvittaessa voisin siinä tapauksessa teettää ompelijalla uuteen muotoon sopivan päällisen kernikankaasta. :) Kiitos paljon, mukavaa viikkoa sinne!

 2. Kekseliäästi ratkaistu! Samat pohdinnat täällä; kylppäri todella pieni ja valitettavasti vielä pöhköllä layoutilla (taloyhtiö oli juuri uusinut)…. Eli DIY-projekti täälläkin varmasti edessä :)

  Tsemppiä loppuodotukseen! <3

  Riika / Coterie

  • Olen kyllä iloinen, että saatiin näinkin hyvä lopputulos, sillä emme tosiaan ole mikään käsityö- tai DIY-perhe. ;) Muilta kommentoijilta tuli hyviä huomioita, että myöhemmin liikkuvaisen vauvan kanssa hoitoalustan “seinämät” saattavat olla välttämättömät, mutta pääasia, että tällä pääsee alkuun. Toivottavasti saatte räätälöityä teillekin hyvän ratkaisun! Kiitos paljon ja samoin sinne. <3

   • Juu, taiteiltiin puusta mittojen mukaan sellainen “kaukalo”, joka istuu tukevasti meidän 40-senttisen pesukoneen päälle ja mitoitettiin se Form & Färgin hoitoalustojen mukaan. Puinen alusta onnistui hämmärstyttävää kyllä ihan nappiin! Mutta F&F:n alusta on tosiaan jotain ihan muuta kuin harmaa :( Enemmänkin vihreä/beige; varmaan törmäsit samaan… Eli taitaa DIY-projekti jatkua täälläkin ;)

    • Moi Riika! Mahtavaa kuulla teidän onnistuneesta DIY-lopputuloksesta. Itse asiassa kokeilin yhtä hoitoalustaa Verkkokauppa.comista (liian liila) ja yhtä hoitoalustaa jostain muusta lastentarvikeliikkeestä (liian homeisen vihreä). Sen lisäksi muistan katsoneeni myös Form & Färgin harmaata, mutta joku taisi tökkiä siinäkin sävyssä (ja halusin sitten kuitenkin loppujen lopuksi yksivärisen alusta, vaikka Form & Färgin kuviot söpöjä ovatkin). Ei ole helppoa. ;) Onneksi meidän DIY-tekele on osoittautunut käytössä oikein toimivaksi, ja lukijankin hyvän vinkin mukaisesti pidämme alustalla vielä pientä pyyhettä, niin vahingot on helppo siivota. Haastetta tulee korkeintaan siinä vaiheessa, kun bebe kasvaa selvästi pituutta, mutta varmasti silloinkin vaipanvaihto jotenkin onnistuu. :)

 3. Hyvä ratkaisu! Painin saman ongelman kanssa. Tosin meillä on kodinhoitohuone, että sen saa sinne piiloon tarvittaessa. Silti se oli viimeinen ostokseni, koska etsin loppuun asti kivaa yksiväristä. Loppujenlopuksi tyydyin harmaaseen (oikeasti harmaa :D), jossa on valkoisia tähtiä ja löysin sen Prismasta. Kauniisti stailattu tuo seinälokerikkokin.

  • Uskomatonta, miten vähän yksiväristä tai muuten hillittyä tavaraa vauvoille on tarjoilla! Ei löydy Suomesta, eikä ulkomaalaisista nettikaupoista. Kuviollisista olisin minäkin kelpuuttanut mieluiten tähdet, mutta ne alustat olivat muodoltaan niin syviä, että puolet patjasta olisi tullut hoitopöydän yli. Kodinhoitohuone on kyllä unelma, kun kaiken saa piiloon. Kiitos! Tosi kaunista on lastenhuoneessa teilläkin.

 4. Kiva tuo lokerikko! Itselläkin olisi samanmoiselle tarvetta, mutta ei houkuttaisi porailla ripustinkoukkuja kaakeleihin. Hyvännäköiset nuo teidän koukut, ovatko ne tarralla/ imukupilla seinään kiinnitettäviä? Jos niin, saako udella mistä ne on hommattu? :)

  • Moi! Lokerikko on kyllä tosi kätsy, kun se tarjoaa paljon väliaikaista säilytystilaa. Sama juttu, emme halunneet porata enää lisää koukkuja kaakeleihin. Luulin aikaisemmin, että markkinoilla on vain kamalia sinisiä ja muovisia mustekalaimukuppikoukkuja, mutta löysin onneksi tyylikkäät ja pitävät Vipp-merkiltä Zarrosta (Freda 37). Lokerikko ja pupu roikkuvat siis ihan normaaleissa poratuissa koukuissa, koska ne meillä oli jo aikaisemmin käsipyyhkeitä varten, mutta pussukka on kiinni mainitsemallani imukuppikoukulla. :)

 5. Ihana hoitopiste! ja näyttä minusta siltä, että tulee toimimaan loistavasti :) olen miettinyt viime vuosina ihan todella paljon, miten vähän markkinoilla on sellaista hiukan tyylikkäämpää (eli siis vähän hillitympää ja yksinkertaisempaa) vauvatavaraa! Välillä aina tuntui, että enkö minä vain löydä niitä verkon uumenista :)

  • Kiitos Tintti, kiva kuulla! Toivotaan, että tällä virityksellä pääsee ainakin alkuun. Se tosiaan vaatii vaivaa löytää tarvikkeet neutraaleissa väreissä ja kuoseissa. Voisin jossain vaiheessa tehdä postauksen siitä, mistä kaikkialta olen tehnyt klassisia ja hillittyjä löytöjä vauvalle. :)

 6. Hei,
  meillä on kahden lapsen (tyttö ja poika) kanssa ollut käytössä tuossa alustalla vielä “suojapyyhe”. Kun se vaipanvaihtotilanne voi olla toisinaan sotkuista hommaa… Oli jotenkin helpompi heittää se pyyhe pesuun, kuin alkaa säätämään koko patjansuojus pois. Eli meillä ainakin tuota alustaa sai olla aika usein vaihtamassa (_vaikka_ oli niitä suojapyyhkeitäkin). Meillä taisi olla neljä eri “patjansuojuspussia”.
  Joitakin tahroja voi olla vaikea saada pois, joten (teidän tapauksessa) esim. musta alusta voisi olla “armollisempi”. Sori, jos oli “too much information” ;-D
  Kerro sitten parin kk kuluttua, kuinka toimii käytännössä :-)
  Kaikkea hyvää loppuodotukseen!
  T. Hanna M

  • Ei ollut too much information, vaan oikein useful information. :D Vaikka suojuksen pitäisi olla helposti pyyhittävä ja konepestävä, olet oikeassa, että todennäköisesti se silti saattaa kaivata lisäsuojaa. Voisi olla oikeinkin hyvä idea hankkia pari mustaa keskikokoista pyyhettä, joita pitää hoitoalustan päällä vuorotellen, jos toinen on pesussa. Katsotaan, millainen sotkija meille tulee. :) Kiitos paljon, Hanna!

   • Sori, että jatkan kakkalinjalla, mutta niihin “väistämättömiin” tahroihin ihan paras aine on sappisaippua ;)

    Meillä oli aikanaan esikoisen hoitoalustana hyvin tuon tapainen itse tehty alusta vanhan lipaston päälle. Mutta kyllä me sit lopulta hankittiin lastenhuoneeseen hoitopöytä, mikä oli sitten kahdella pienemmälläkin käytössä. Vaatteita kannattaa myös ottaa kädenulottuville vaippojen lisäksi :) minä pöhkö silloin esikoisen kanssa oli sijoittanut vauvan vaatteet kaappiin monen metrin päähän hoitotasosta ja ensimmäisenä päivänä kotona roudasin kaikki hoitoalustan viereen :D

    • Sappisaippua, totta! Se on ollut meidän hankintalistalla, mutta päässyt unohtumaan. Ostamme ehdottomasti, sitä on moni kehunut. Siinä rytäkässä kannattaa varmasti ottaa kaikki valmiiksi käden ulottuville. Saa nähdä, meneekö kantapään kautta oppimisessa pitkään, vai alkaako homma sujua alusta alkaen. ;) Kiitos hyvistä vinkeistä!

 7. Tosi tyylikäs tuo hoitopiste! Samantyylinen itselläkin suunnitteilla, sillä meille myös syntymässä keväällä esikoinen :) Totta tuo että käytäntö näyttää sitten miten hoitopiste toimii, mutta uskon että jos se sijaitsee lavuaarin läheisyydessä, vauvalla on pehmeä alusta ja vaipat ovat lähellä, ei se kovin paljon voi pieleen mennä :D Niin ja tuosta alustasta vielä, samaa ole tuskaillut kun kaupat ovat pullollaan kaiken maailman värioksennuksia ja kaikki lisäksi ihan väärän kokoisia. Ajattelin itsekin ostaa vaahtomuovia 60×60 cm palasen ja päällystää sen mustavalkoisella Artekin Siena vahakankaalla. Ehkä joidenkin mielestä vähän liian tyyristä kangasta vaipan vaihtoon mutta minkäs sitä päähänpinttymälle voi! Ja eihän sitä tarvitse ostaa kuin alle metrin pätkä.. ;)

  • Kiitos, Katariina! Paljon onnea esikoisesta, toivottavasti odotuksesi on sujunut hyvin. :) Juuri näin: pahasti ei voi mennä tällä systeemillä pieleen, vaikka myöhemmin, varsinkin vauvan kasvaessa, jonkunlainen hienosäätö saattaa tulla tarpeen. Erinomainen idea! Kannatan ehdottomasti mieleiseen vahakankaaseen panostamista. Hotoalusta on kuitenkin esillä pitkään ja siksi käytännöllisyyden ohella on oikeasti tärkeää, miltä piste näyttää. Myös monet hoitoalustoista on arvokkaita, joten yhtä hyvin voi panostaa kankaaseen. Siitä tulee varmasti hieno!

 8. Ihana piste! Pakko vielä kysyä, mistä tuo riippulokerikko on peräisin? En löytänyt vastausta ketjusta ja juuri tuollaista olen etsinyt :)

  • Kiitos! Totta kai saa kysyä. Naulakko on H&M Homen, verkkokaupasta aikoinaan tilattu. Mielestäni heillä on ollut vastaavia myöhemminkin, joten kannattaa tarkistaa. :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue