Ellos Tanger ja mattorauhan julistus

Homevialaura, Ellos Tanger, olohuoneen matto, nukkamatto, Beni Ouarain

Nyt taitaa siellä viimeinenkin teistä pitää tätä mattotuuliviiriä umpihulluna. Juuri kun pääsin julistamasta, että kuviollista mattoa ei olohuoneeseen ainakaan tule, seisoo siellä nyt mikäs muukaan kuin kuviollinen matto.

Homevialaura, Ellos Tanger, olohuoneen matto, nukkamatto, Beni Ouarain

En olisi ikinä uskonut, että vuosien saatossa meillä suurimmaksi sisustushaasteeksi nousee pala tekstiiliä lattialla. On ollut tummaa ja vaaleaa, yksiväristä ja kuviollista. Erityisesti edellisen keskiharmaan sohvan kanssa ei tuntunut sopivan mikään, mutta totta puhuen se taisi johtua enemmän sohvasta, jota en lainkaan kokenut omakseni, kuin mattoehdokkaista itsestään.

Homevialaura, Ellos Tanger, olohuoneen matto, nukkamatto, Beni Ouarain

Mieltäni tässä soutamisessa ja huopaamisessa rauhoittaa se, että kaikki aikaisemmat matot ovat löytäneet uuden kodin mukaan lukien edellinen villamatto, jonka myin lukijalle. Toiseksi huojentavaa on, että nykyään kivoja mattoja saa todella kohtuuhintaisesti. Tälle uudelle matolle ei vanhan myymisen ja alennuskoodin jälkeen jäänyt hintaa kuin joitain kymppejä. (Tämä ei tarkoita, että sisustusfilosofiaani kuuluisi vaihtaa mattoja kuin paitaa, kun halvalla saa – ei todellakaan – mutta sentään jo muutenkin pahaa henkistä mattokriisiä ei enää pahenna taloudellinen kriisi. Ihmisiä kai tässä vain ollaan, kun ei kaikissa hankinnoissa heti onnistu.)

Homevialaura, Ellos Tanger, olohuoneen matto, nukkamatto, Beni Ouarain

Uusi mattomme on Elloksen Tanger koossa 160 x 230 cm. Odotukseni olivat korkealla, sillä verkkokaupassa matolla on kiitettävät asiakasarviot ja myös blogeissa mattoa on kehuttu hyvästä hinta-laatusuhteesta. Voin täysin yhtyä tähän kuoroon: tekokuidusta huolimatta matto ei tunnu tunkkaiselta tai näytä halvalta. Se istuu jämäkästi eikä rullaannu kulmista. Pidän myös siitä, että kuviointi on ennemminkin vaalea kuin raju, ja keskikorkea nukka on todennäköisesti suhteellisen anteeksiantava. Mattoa saa myös isompana koossa 200 x 290 cm sekä toisessa sävyssä. Meidän on sävyistä kylmempi valkoinen-harmaa, tarjolla on myös kellertävämpi kerma-tummanruskea.

Homevialaura, Ellos Tanger, olohuoneen matto, nukkamatto, Beni Ouarain

Kun perinteiset Beni Ouarain -paimentolaismatot joitain vuosia sitten nousivat trendinä pinnalle, käytiin kopioinnista (aina yhtä aiheellista) keskustelua. Omasta mielestäni on sallitumpaa ottaa vaikutteita tietylle heimolle tyypillisistä matoista, jotka perinteen sisälläkin poikkeavat uniikkeina yksilöinä toisistaan, kuin kopioida tietyn suunnittelijan tietty tekele, sanotaan nyt vaikka design-tuoli tai -valaisin. Huonekalua en koskaan ostaisi kopiona, vaan olisin mieluummin ilman, mutta etnisten mattojen tapauksessa näen asian toisin. Tietysti aito on aina aito, mutta tässä kohtaa koira- ja lapsiperheessä en tuntenut omantunnontuskia toteuttaa tyyliä toisin.

Homevialaura, Ellos Tanger, olohuoneen matto, nukkamatto, Beni Ouarain

No entäs ne maton kuviot sitten? Ihan turhaan pelkäsin levottomuutta, kun sohva on nykyään ilmeeltään niin rauhallinen. Monenkirjavat koristetyynyt eivät enää tähän yhtälöön omalla kohdalla kuulu, sen verran harmonianhakuinen olen, mutta muuten ei tarvitse pelätä päänsärkyä. Uskaltaisinkohan vihdoin julistaa mattorauhan olohuoneeseen. Huomenna klo 12 Turun torilla, tervetuloa!

Comments

  • Kiitos, ihana kuulla! Miten onkin voinut yksi matto tuottaa niin paljon päänvaivaa. Samaa mieltä olen, että oikeastaan kuviointi tuo juuri kaivattua kontrastia vaaleaa sohvaa vasten. Muuten ilme voisi olla vaisu. Tosi kauniilta alkaa sisustus kiireistä huolimatta näyttää sielläkin! Ikimuistoista ristelyreissua teille. ;)

 1. Ihana matto. Olen itsekin katsonut samaaa. Sopii teidän olohuoneeseen hyvin. Olen katsonut saman tyylistä sohvaa kuin teillä, mutta olen miettinyt, että meneekö sohvan tyynyt vuosien käytön jälkeen lyttyyn niin että keskellä tyynyä olisi vähemmän täytettä. Onko teillä miten hyvin istuintyynyt säilynyt? :)

  • Onpa kiva kuulla, kiitos Emma! Boknäsista ostettu Julia-sohva on ollut meillä vasta alkuvuoden, joten en valitettavasti pysty kommentoimaan, menevätkö tyynyt lyttyyn pitkällä aikavälillä, mutta ainakin nämä kuukaudet ryhti on säilynyt oikein hyvänä. Muistaakseni edellinen sohvamme, Indivi 2 BoConceptilta, alkoi mennä lyttyyn jo pian ostamisen jälkeen. Sen laatuun en oikein koskaan ollut tyytyväinen, mutta nykyisestä sohvasta uskallan ennustaa parempaa. :)

 2. Hei, minä olen sen sata kertaa lisännyt saman maton ostoskoriin ja yhtä monesti ottanut sen sieltä pois, kun on epäilyttänyt maton pohjaväri. Osaisitko auttaa ja kertoa onko maton väri kovinkin kermainen tai beige, itsellä kun on haussa mahdollisimman puhtaanvalkoinen?

  • Jep! Tiedän tunteen, että joitain ostoksia vain jankkaa ja jankkaa, eikä netti tietenkään anna täysin oikeaa kuvaa, ja kokeilemisessa ja palauttamisessa on aina oma vaivansa. Sanoisin, että matto on harmahtavan valkoinen tai kylmä luonnonvalkoinen. Ei siis kellertävä, mutta ei missään nimessä ihan puhtaanvalkoinenkaan. Toivottavasti tästä oli yhtään apua. :)

 3. Kyllä se on kaunis. Sen lisäksi, että meillä on etsinnässä olohuoneen pöytää, valaisinta ja monta muuta, niin hakusessa on myös mattoja, oikeastaan joka huoneeseen. Olohuoneen matto taitaa kuitenkin olla se tällä hetkellä kriittisin. Mietinnässä ja harkinnassa on tällä hetkellä Annon Pandora, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Eikä tuokaan olisi yhtään huonompi vaihtoehto.

  • Kiitos! Niin huojentavaa kuulla, että olen myös teidän mielestänne osunut oikeaan, sillä välillä tuntui, että pääni on aivan liian sekaisin hankkimaan enää yhtäkään mattoa. ;) Annon Pandora on erittäin varteenotettava klassikko! Suosittelen miettimään, kuinka voimakkaan elementin matosta sisustukseen haluat. Meillä oli aikaisemmin mustavalkoinen raitamatto, ja vaikka se oli kaunis, oli niin voimakas kontrasti meille liikaa. Tämän maton kanssa minun on huomattavasti helpompi elää, koska kuviointi on haaleaa ja vähemmän silmille hyppivää. Pandora on loistava vaihtoehto, jos haluat, että matto antaa tilaan kunnolla ryhtiä ja graafisuutta. Jos taas epäilet kyllästyväsi voimakkaaseen kuviointiin, suosittelen asteen rauhallisempaa mattoa. Molemmat hyviä, makuasioita. :)

  • Kiitos, Siiri! Koirankarva varmasti irtoaa hyvin imurilla. Enemmän huolettaa tassujen tuoma kura ja pienen ihmisen vahingot, mutta eiköhän niidenkin kanssa pärjätä. :)

 4. Meillä on tuo sama matto ja on kestänyt moitteetta koiraperheessä. Meidän cotton on kova jäystämään luita ja tekee sen aina maton päällä, mutta matossa ei näy jälkeäkään :D

  • Mahtavaa kuulla, kiitos kokemuksista! Tismalleen sama meininki täällä: Onnin täytyy aina mennä mutustamaan Dentastixit ja puruluut matolle. Jämät hautautuvat varmasti kätevästi nukkaan, jos nyt ahmatilta ikinä jää muruakaan syömättä. :D Terkkuja teidän cotonille!

 5. Jee, matto on löytynyt. Hyvältä näyttää! Sopii tilaan tosi hyvin. Bongasin tuon parista muustakin blogista hiljattain ja katselin Elloksen nettisivua jo hieman suunnitellen kunnes hyväksyin, että omaan olohuoneeseen sopii vain yksivärinen matto. Muitakin on kokeiltu. Vuoden jälkeen löysin oikean maton viimein Kodin ykkösestä harmaana (Anno Taival. Taisi olla sinullakin testissä?). Se varmaankin on ja pysyy (ainakin hetken). Samaan syssyyn vaihdoin sitten sohvankin taas valkoiseksi kun löysin poistomyynnistä sattumalta päälliset.

  Aivan ihana muuten tuo beben huoneen uusi tyyny! Haluaisin ehkä saman harmaana tuohon sohvalle.

  • Kiitos! Yllätyin itsekin googlatessa, miten monelta Tanger löytyi. Jos ei nyt aivan voi tituleerata blogimatoksi, niin melkein. Toisaalta yleensä se on hyvä merkki. Jos monet sisustusharrastajat kelpuuttavat saman maton, on hinta-laatusuhde yleensä kohdillaan. Meillä kävi tosiaan Anno Taival -matto testissä ja tykkäsin siitä tosi paljon, mutta se ei sopinut ensinkään edellisen sohvamme kanssa (ei sen kanssa sopinut mikään). Mahtavaa kuulla, että teiltä se löysi paikkansa. Ah, onnea uusista päällisistä! Valkoiset sohvat ovat vaan niin kauniita. Ja siihen ehdottomasti Chhatwal & Jonssonin tyyny, niin avot. :)

 6. Hei, haisiko mattosi voimakkaasti muoville kun sait sen? Tilasin itse saman maton ja on nyt toista päivää parvekkeella tuulettumassa, kun haisi niin voimakkaasti…

  • Moi Heidi! Ei mielestäni haissut. Mutta toisaalta hajuaistini ei ole ollenkaan herkimmästä päästä. Yleensä jos joku valittelee pahaa hajua, en todellakaan huomaa, mistä puhutaan. :D Toivottavasti matto raikastuu partsilla! Uskoisin, että eivät valmistuksesta ja kuljetuksesta kantautuneet hajut kauaa kiusaa.

  • Moi Emilia! Meillä ei ole liukuestemattoa. Mielestäni tämä jämäkkä nukkamatto pysyy tukevasti paikoillaan ilmankin, huomattavasti tukevammin kuin esimerkiksi edellinen puuvillamattomme. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue