Myötätuulia pyykkinarulla ja pikkuväen pyykinpesusta

Yhteistyössä Asennemedia ja LV

Homevialaura, pyykinpesu, LV, Lumivalko

Vaatehuolto on aihe, jota minun on tehnyt mieli käsitellä jo pitkään, joten otin ilolla vastaan yhteistyön kodissamme hyvinkin tutun merkin, kotimaisen LV:n kanssa. Suhteeni pyykinpesuun on viha-rakkaussellainen. Rakastan juuri pestyn pyykin tuoksua tai pitäisikö sanoa tuoksuttomuutta. Sitä, kun vaatteen epämääräinen tuoksumaailma edellispäivän hajuvesistä, mausteisista ruoista ja tunkkaisista katupölyistä on tipotiessään ja jäljelle jää vain puhdas raikkaus. Toiseksi rakastan aloittaa päivän puhtaiden vaatteiden pukemisella, sillä likaisessa asussa tunnen oloni epämiellyttäväksi ihan pelkästään kotonakin. Ja onhan pesukoneen pehmeä hurina oikea kotoisan arjen tunnusmusiikki.

Homevialaura, pyykinpesu, LV, Lumivalko

Mutta ei meillä ihan pelkät myötätuulet pyykkinarulla puhalla – pakko myöntää, päivittäinen pyykinpesu on toisinaan vähän puuduttavaa. Lapsiperheessä tämänkin vaaleanpunaisen pilvimekon matka päältä pyykkiin on joskus lyhyempi kuin käyttäjänsä konttaava askel tai haparoiva soselusikallinen. Pesemisen tietysti hoitaa kone puolestamme, mutta pienemmässä kodissa, jossa ei tunneta sellaista ylellisyyttä kuin kodinhoitohuone, on pyykinkuivausteline sekä fyysisesti että henkisesti tiellä.

Homevialaura, pyykinpesu, LV, Lumivalko

Koska pyykkiä on kuitenkin pestävä, voi siitä tehdä muutamalla tavalla sujuvampaa ja miellyttävämpää. Siihen, miksi sukista toinen katoaa aina pyykinpesukoneen mustaan aukkoon, minulla ei valitettavasti ole vastausta, mutta ajattelin jakaa muita vinkkejäni. (Siihen minulla kyllä on vastaus, mihin alusvaatteeni aikoinaan katosivat pyykkitelineeltä. Muka huomaamattomasti ohi viheltelevän Sisustuskoiran matkaanhan ne lähtivät, jopa kerran niin, että hän jäi itse teossa kaulastaan kiinni rintsikoihini, mutta onneksi herran näpistely jäi pentuaikoihin.)

Homevialaura, pyykinpesu, LV, Lumivalko

 • Panosta kivannäköiseen ja käytännölliseen pyykinlajitteluun. Tarkoitukseen sopii muukin kuin pyykkikoriksi alun perin tarkoitettu, eikä ainoa paikka kerätä pyykkejä ole kylpyhuone. Meillä pyykit kerätään vaatehuoneeseen kauniiseen puuarkkuun, jonka sisällä on kuvissa näkyvä valkoinen sekä toinen vastaava musta muovipinnoitettu kori – valkoinen kori siis valkoiselle ja musta mustalle pyykille. Värilliset pyykit menevät kolmanteen, kannelliseen koriin, joka sekin sijaitsee vaatehuoneessa. Kahvoista pussin voi helposti kuljettaa kylpyhuoneen pesukoneelle.

Homevialaura, pyykinpesu, LV, Lumivalko

 • Helli vaatteita säästäen niitä turhalta kuormitukselta. LV-pyykinpesuaineet ovat kaikki hajusteettomia, väriaineettomia, herkälle iholle sopivia ja Joutsenmerkittyjä. Kunnioita vaatetta myös noudattamalla sen pesuohjetta sekä viikkaamalla ja ripustamalla tekstiili. Kukkahattutäti minussa järkyttyy aina, kun näen nimeltä mainitsemattomien ystävieni (terkkuja!) survovan vaatteita mytyssä kaappiin.
 • Toimi nopeasti. Tahrojen kohdalla olen huomannut, että nopeus on valttia. Mitä pikimmin tahriintuneen vaatteen saa tahranpoistoaineen käsittelyyn tai likoamaan, sitä todennäköisemmin lika lähtee. Muista myös pesuaineen oikea annostelu: vaikka pyykki olisi kuinka likaista, kannattaa suositeltua määrää noudattaa. Annostelua helpottaa uusi LV Color Nestemäinen Pyykinpesutabletti, jossa on ekologisesti juuri oikea määrä pesuainetta, ja jota käyttämällä herkkäihoisinkaan ei joudu kosketuksiin pesuaineen kanssa. Teknokemian yhdistyksen pyykinpesuohjeissa muistutetaan myös käyttämään alinta pesulämpötilaa energian säästämiseksi.

Homevialaura, pyykinpesu, LV, Lumivalko

 • Huomioi uuden perheenjäsenen myötä muuttunut elämäntilanne myös pyykkihuollossa. Syksyn uutuus, nestemäinen LV Pikkuväki, on suunniteltu varta vasten vauvojen ja lasten pyykkiä ajatellen. Sen koostumus tehoaa erityisen hyvin pikkuväelle tyypillisiin tahroihin, kuten maitoon, tärkkelyspitoisiin puuro- ja perunatahroihin sekä hedelmäsotkuihin. Samoin se neutralisoi puklutahroja ja sopii jopa kestovaippojen pesuun. Ainu Ensipupu -etiketin kanssa bebeä on myös helppo osallistaa arkiaskareisiin pienestä pitäen: mikä sen parempi ensimmäinen kotityö kuin oman vaatteen kiikuttaminen jännittävään pesukoneeseen.
 • Pese isot pyykit, kuten lakanat ja pyyhkeet aina heti etteivät ne jää tukkimaan pyykkikoria ja unohdu ummehtumaan. Itse en ole koskaan oppinut käyttämään huuhteluainetta, mutta tiedän, että monet vannovat tekstiilejä pehmentävän ja sähköä poistavan aineen nimeen, jota LV-sarjastakin löytyy tavallisena ja tiivisteenä.

Homevialaura, pyykinpesu, LV, Lumivalko

 • Hyödynnä silityshetket rentoutumiseen. Mikä sen parempi hetki laittaa hyvä ohjelma, leffa, äänikirja tai podcast taustalle pyörimään kuin silitysvuoren selättäminen. Tai sitten silityksen voi ottaa meditatiivisena terapiana. Kohta todennäköisesti huomaat keksineesi ratkaisun mieltä hiertäneeseen asiaan.
 • Keksi luovia ratkaisuja. Pyykkitelineiden lisäksi meillä kuivataan pyykkiä tarpeen mukaan myös parvekkeella ja vaatehuoneen tangolla, mutta paras apu taitaa olla nämä irrotettavat ovikoukut. Olen myös monesti ideoinut jonkinlaista verhomaista näkösuojaa pyykinkuivaustelineelle tässä design-haasteessa kuitenkaan vielä onnistumatta. Moni lapsiperhe taas vannoo kuivaavan pesukoneen nimeen. Henkilökohtaisesti pelkään, turmeleeko koneellinen kuivaus vaatteet, mutta olen enemmän kuin valmis muuttamaan mielipiteeni. Onko teillä kokemuksia tästä? Meillä pyykkihuollosta mielekkäämpää tekee myös yhtenäistetyt henkarit: samaa valkoista puuta isältä tyttärelle.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Kuvuri on joissain tapauksissa ihan hyvä juttu, mutta opin jossain vaiheessa sen, että vauvan vaatteita en sinne laita. Ne jostain syystä tuntuivat epämiellyttäviltä kuivauksen jälkeen ja usein vielä kutistuivat kuivauksen yhteydessä. Kuivurissa käytän pyyhkeet, vuodevaatteet ja jotkut muut perusvaatteet, joita uskallan sinne turvallisesti heittää. Mutta edelleen suosin mielummin telinekuivausta. Ja yllättävän monissa vaatteissa onkin ihan rumpukielto. Mutta tässä vaiheessa kun pyykkiä valehtelematta pestään päivittäin, on kuivausrumpu loistokekisintö, varsinkin jos aamulla muistat, että illalla pesukoneeseen tarkoitettu paita ei päässytkään koskaan sinne asti minin vaatekasan läpi ja tarvitset sen illalla päälle. Tai lomien jälkeen, jolloin pyykkiä tulee ovista ja ikkunoista eikä ne mahdu mihinkään kuivumaan.
  Luin myös jostain ihan hiljattain, että petivaatteita ei missään nimessä kannata pestä alle 60 asteessa, koska lika ei muuten irtoa. Ja muutenkin olen siirtynyt vaihtamaan vuodevaatteet minimissään kahden viikon välein, ennen saattoi mennä kolme tai neljäkin viikkoa välissä.
  Huippuvinkkaus tuo oma pesuaine lastenvaatteille, pesen kuitenkin jokatapauksessa tytön vaatteet vielä erillään muista. Ja todellakin nopeus on valttia, tahra kannattaa poistaa samana päivänä tai vaate saattaa jäädä ikuisiksi ajoiksi käyttökelvottomien kasaan.

  Ja hei, onnea asunnon myyntiin! Teidän koti on niin uskomattoman kaunis, että se myydään varmasti todella nopeasti. Ja onnea myös uuden asunnon löytymisestä, olisi kiva kuulla lisää siitä.

  • Kiitos kokemuksista! Näin olenkin ajatellut, että kuivuri paitsi kuluttaa vaatteita myös saattaa kutistaa niitä. Itse koen pyyhkeet ja lakanat kaikista vaivattomimmiksi ripustaa, joten vain niiden takia en henkilökohtaisesti kuivuria hankkisi. Ja sekin tuntuu vaivalloiselta ensin esikuivata kuivurissa ja sitten vielä ripustaa narulle. Mutta varmasti kuivuristakin oma hyötynsä on. Toistaiseksi luulen, että menemme uudessakin kodissa ilman, mutta tilanteen mukaan harkitsen uudestaan. :) Kiitos paljon! Koti meni onneksi nopeasti kaupaksi ja kerron mielelläni uudesta kohteesta pian, kun sekin kauppa on viimeistelty.

 2. Kyllä tuo kuivausrumpu on kätevä. Nytkin hurisee taustalla. Mutta laitan sinne vain kaikenlaiset kotivaatteet ja pyyhkeet ym. Lakanapyykin olen pesettänyt pesulassa siitä asti kun lapsi syntyi eli noin 12 vuotta sitten ;-) . Muu pyykki eli normaali arkivaatetus ja juhlavaatetus ym kuivuvat kivasti kuivauskaapissa (siitä en luopuisi milloinkaan) tai pyykkitelineellä. Kun tuota pyykkiä tulee jatkuvasti niin paljon niin aika puuduttavan tylsää hommaa se on. Joskus tekisi mieli tyhjentää pyykkikaapista kaikki vaatteet roskikseen suoraan niin sillähän niistä pääsisi :-D . Minäkin rakastan puhtaita vaatteita yli kaiken ja siihen olen opettanut myös lapseni, joten ihan oma vikahan se pyykkimäärän paljous on. Silloin kun meidän lapsi oli pieni, käytin myös lasten vaatteille tarkoitettua pesuainetta. LV se ei ollut vaan jokin muu, jonka nimi on jo unohtunut.
  Raikkaita pyykinpesuhetkiä sinne. Nautitaan puhtaista vaatteista!
  //Johanna

  • Kuivauskaappi, niin sellainenkin tosiaan on! Voi että, omistaapa kunnollinen kodinhoitohuone kaikilla näillä vaihtoehdoilla ja herkuilla. :) Ihan totta, kyllä sitä pyykkiä tulee paljon siitäkin syystä, että sitä haluaa pukea niin itselleen kuin bebelle puhtaat ja raikkaat vaatteet joka päivä, vaikka näkyviä tahroja ei olisi. Taisi muuten joku muukin vinkata tuosta lakanapyykin viemisestä pesulaan, kun puhuimme arkea helpottavista palveluista. Kiitos vinkistä ja samoin sinne, nautitaan. :)

 3. Tämä oli todella tervetullut postaus ja olen itsekin miettinyt kirjoittavani pyykkihuollosta, koska onhan se osa jokapäiväistä arkea.

  Kiitos noista pyykinsäilytysvinkeistä. Toteutan taatusti samanmoisia ratkaisuja, jos se vaikka auttaisi edes vähän tuon #suomenkaameimmankylppärin ulkonäköön.

  Meillä päivitettiin myös pyykinhuoltorutiinit kun pikkuneiti syntyi. Ja kyllä, tiedän tunteen parhaimmillaan vaate kestää puhtaana päällä noin viisi sekuntia. :D Minäkin kun olen vahvasti sitä mieltä, että kuten aikuinen, myös lapsi on oikeutettu puhtaisiin vaatteisiin päällään. Minä en kulje likaisissa vaatteissa, joten miksi lapsenikaan pitäisi. Suoraan sanottuna en täysin ymmärrä vanhempia, jotka antavat lapsen kulkea samoissa vaatteissa aamusta iltaan, olivat ne sitten kuinka ryönäiset tahansa. Toistaiseksi vauvanvaatteet on pesty aina erikseen, mutta ehkä tuossa vuoden paikkeilla niitä voisi alkaa siirtää myös meidän pyykin sekaan.
  Minun mieheni uittaisi kaikki pyykit huuhteluaineessa, kun taas minä välttäisin sitä viimeiseen hetkeen asti, se kun ei tee kaikille vaatteille pelkkää hyvää ja itse olen hieman yliherkkä kemiallisille hajuille. Sen sijaan minä vannon ihan perus etikan nimeen, niin esipesuaineena, kuin huuhteluaineenakin, sekä tahranpoistajana. Sillä lähtee tahrat ja hajut ja kirkastaa värit, mutta kaikenlaiset vaatteet pysyy hyvässä kunnossa ja jäljelle jää juuri se kuvailemasi raikas, hajuttomuus. Ystäväni vinkkasi sen meille ennen kuin meidän Pikku-Bloggaaja syntyi ja se tulee taatusti kulkemaan meidän mukana loppuun asti.

  • Ihan samoja ajatauksia! Vaikka ei mikään yksi maissinaksunmuru kauluksessa maata kaada, niin lähtökohtaisesti en halua lapseni olevan epäsiisti yhtään sen enempää kuin haluan sitä olla itsekään. Pidän jo sitä hyvänä saavutuksena, että pärjäämme nykyään yleensä melkein koko päivän yksillä vaatteilla ja illalla sitten vaihtuu pyjamaan. Toki aina pidän mukana hoitolaukussa varavaatteita accidenttien varalle. ;)

   Vanha kunnon etikka, kiitos muistutuksesta! Kun asuin aikoinaan Espanjassa, he käyttivät omenaviinietikkaa jopa hiusten huuhteluun: siitä tuli kiiltoa ja se kuulemma piti tarhaikäisten täit poissa. Pyykkihuollossa en ole kuullut etikasta, mutta mikä mahtava Martta-vinkki – kiitos paljon! Kirjoita ihmeessä muutenkin pyykkihuollosta, sillä tuollaisia vinkkejä arvostetaan varmasti. :)

   • Etikka on pyykkihuollossa ihan ykkös juttu. Lähtee myös mustikkatahrat valkoisesta mekosta, sekä maitopuklutahrat vaatteista ja harsoräteistä. Ämpäriin vettä ja etikkaa, vaatteet sekaan noin päiväksi ja siitä sitten koneeseen, uskallan luvata, että tahrat on poissa. Punaviinitahroihin en ole vielä päässyt sitä testaamaan, mutta luottaisin siinäkin asiassa etikkaan.

 4. Ovatpa käteviä tuollaiset koukut, mistä niitä saa? Täytyy tunnustaa, etten ole koskaan rekisteröinyt edes nähneeni moisia!

  Minä olen muuten selättänyt sukkia syövän pesukoneen arvoituksen. Niputan – ja olen opettanut lapsenkin niputtamaan – sukat pesukoriin laitettaessa (meilläkin on niitä useita pyykkien värin ja lämpötilan mukaan). Kun pesukoneeseen sitten laittaa kaksi sukkaa nipun avatessaan, niitä tulee aina uloskin kaksi :-).

 5. Sukkia syövä pesukone häviää 6-0 supi-sukkapidikkeille (joo toi nimi on…) naureskelin aikani miehelle joka niitä käytti kun aloimme seurustelemaan mutta aika nopeasti huomasin hakevani kaupasta itselleni omat nipsut, (asumme kahta kotia) on ne vaan käteviä! Ja sukat saa koukusta suoraan narulle kuivumaan. Suosittelen kokeilemaan :)

  • Moi Kiki! Meillä varmaan ongelma on se, että sukkien kohdalla ei ole mitään vakiintunutta sääntöä. Joskus ne laitetaan pyykkikoriin erillisinä, joskus taas kahden sukan mytyssä. Mytyssä on todennäköisempaa, että molemmat sukat päätyvät samaan koneelliseen, mutta arvaa, muistammeko aina avata mytyt, ja silloin taas ne eivät peseydy kunnolla. Kiitos siis vinkistäsi, menee harkintaan! :)

 6. Kiva postaus! :) Meilläkin pestään lakanat saman tien, etteivät jää täyttämään pyykkikoria turhaan. Lisäksi meillä käytössä molemmilla (ei lapsia vielä) Supi-sukkapidikkeet ja sukat laitetaan niillä kiinni pyykkikoriin ja sieltä koneeseen ja kuivumaan. Pysyy hyvin sukat yhdessä ja helppo sitten yhdistää puhtaat ja kuivat parit laatikkoon :) Suosittelen!

  • Jo toinen ääni Supi-sukkapidikkeille, kiitos sinullekin vinkistä! Katsoin, että pidikkeitä pitäisi saada ihan perus marketeista. Lakanat tosiaan täyttävät koko pyykkikorin, joten ne on hyvä saada pestyä aina alta pois. :)

 7. Olipa kiva postaus! Ja samaistuin lähes kaikkiin kohtiin…ah tätä pyykkirumbaa kahden lapsen kanssa..välillä tosiaan tarvitaan päivässä viisi vaatekertaa, kertaa kaksi. ehkä se jossain vaiheessa helpottaa..:) hauska löytää myös toinen, joka ei käytä huuhteluainetta, tuntuu että olen tämän tavan kanssa aina yksin ja kaikki tuntuvat ylistävän huuhteluaineen jälkeä. Jostain syystä en ole koskaan oppinut sitä myöskään käyttämään.

  Jos kaikki etenee suunnitellusti, on uudessa kodissa odottamassa sellainen luksus kuin kuivauskaappi, oih <3 <3

  • Kiitos, Tintti! Jep, tähän kun vielä lisäisi toisen lapsen… Kaikki sympatiat sinne. Mutta onneksi teille on tulossa ihana kodinhoitohuone niin toiminnallisuuksien kuin tyylin puolesta. Onnea siitä jo etukäteen, mikä pelastus! Niinpä. En ajattele, että huuhteluaineesta olisi välttämättä mitään haittaakaan (paitsi tietysti elastaaniin on), mutta ajattelen vain niin, että on yksinkertaisempaa olla käyttämättä, jos ei siitä koe hyötyä. Nykyään sitä osaa kyseenalaistaa kaikenlaisia tottumuksia ja tehdä niin kuin itsestä parhaalta tuntuu. :)

 8. Vihaan pyykinkuivaustelineitä. Se on aivan hirveä hökötys.Minusta aivan kauheaa joutua kylään jonkun ihmisen luokse jolla on jossain olohuoneen nurkassa pyykinkuivausteline. Miksi se ei ole kylppärissä? Ja miksi on ylipäätään haluat esitellä rumia vaatteittasi minulle? Minusta on todella ällöä nähdä ihmisten likaisia vaatteita, mutta tasan yhtä ällöä on nähdä niitä puhtaina kuivaustelineellä. Haluan nähdä ihmisten vaatteet heidän päällään. Vaatekaapissa ne juuri ja juuri menee. Kylppärissäkin se kuivausteline on tosi ällöä nähdä. Mutta siedän sen.

  En omistanut kuivaustelinettä ennen, kun muutin poikaystäväni kanssa yhteen. Käytän sitä rintsikoitten kuivaamiseen ja senkin jemmaan saunanperukoille. Muuten kuivaan vaatteet kuivaushuoneessa tai kuivausrummussa.

  Ja mikä tämä sukkacase on? Ei minun sukat häviä minnekään pesukoneeseen. Niitä tulee tasan yhtä monta sieltä pesukoneesta ulos, kun sinne on laitettu. Laittakaa ne molemmat parit yhtä aikaa pesuun ja niin löytyy parit. Jos niitä sukkia pesee yksittäin niin ei ne osaa jakautua. Sieltä koneesta löytyy edelleenkin pariton sukka jos toinen pari ei löytänyt tietään koneeseen.

  • Pahalla tuulella?! Minäkin tuhahtelin ihmisten kadonneille sukille kunnes meille syntyi lapsia. Nyt meitä on viisi ja todellakin niitä sukkia katoaa. Siis minähän tiedän tasan tarkkaan omat sukkanimkutt

  • Pahalla tuulella?! Minäkin tuhahtelin ihmisten kadonneille sukille kunnes meille syntyi lapsia. Nyt meitä on viisi ja todellakin niitä sukkia katoaa. Pesen kerralla ehkä noin 30 sukkaa enkä laske koneeseen laittaessa onko kaikilla pari mukana. Kerään pyykkikorista kaikki samanväriset vaatteet ja jos koriin joku perheenjäsen on jostain syystä viskannut parittoman sukan niin parittomana se myös tulee pesusta. Välillä parittomia sukkia sitten löytyy urheilukassista tai sängyn alta, kaikki perheenjäseneni kun eivät ole yhtä järjestelmällisiä kuin minä :)

   • Itse jaksan ihmetellä sitä, miten joissain asuntoilmoituksissa näkyy pyykinkuivausteline, mutta muuten en pidä ollenkaan vakavana, jos käyn ystävän luona ja siellä pyykit kuivuu. Arkea ja elämäähän se vain on. :)

    Viiden hengen talous, voin vain kuvitella kadonneiden sukkien metsästyksen. Sukat on vielä niin pieniä, että niitä hukkuu ihan muunkin pyykin sekaan (esimerkiksi jää jumiin housun lahkeisiin). Ja tosiaan, kun perheessä ei yleensä kaikilla ole samanlainen käsitys järjestelmällisyydestä, on treeniä siellä ja harrastusta täällä. Lähetän paljon tsemppiä ison perheen pyykkihuoltoon! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue