Arjen harmonia: Pyykkipäivä

Homevialaura, pariovet

Olen viimeisen vuoden aikana kiinnittänyt erityisen paljon huomiota siihen, miten suuri vaikutus sujuvalla arjella ja toimivalla asumisella on onnellisuuteen. Ensinnäkin kysymyksestä on tullut ajankohtainen lapsen saamisen myötä. Kotitöitä on entistä enemmän, mutta käytettävissä olevaa aikaa vähemmän. Miten tämän yhtälön saa toimimaan?

Toiseksi arjen harmonia on ollut pinnalla muuton seurauksena. Kun etsimme uutta kotia, emme etsineet mitä tahansa kivaa asuntoa, vaan tietoisesti kokonaisvaltaista ratkaisua tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. Se ei ole sattumaa, että päädyimme asumaan maan tasalle (kerrokset ja kantaminen kävivät pienen lapsen kanssa kuormittaviksi), tai että valitsimme aidatun pihan (elämää helpottava pelastus koiranomistajalle). Pidimme kiinni myös riittävästä säilytystilasta, helppohoitoisista pinnoista ja kohtuullisuudesta. Kompakti koti ei ehkä ole se hulppein, mutta paljon hyvää siinä on: vähemmän siivottavaa, huollettavaa ja maksettavaa, mikä mahdollistaa myös palvelujen käyttämisen. Isojen linjojen lisäksi arjen hallinnassa on kyse pienistä oivalluksista, jotka päivittäin kertaantuessaan vaikuttavat merkittävästi viihtyvyyteen. Onko koti levoton työmaa vai seesteinen paikka palautua?

Homevialaura, kodinhoito, pyykinpesu

Tämän alustuksen myötä toivotan teidät tervetulleeksi uuteen Arjen harmonia -juttusarjaan, jonka ensimmäinen osa käsittelee pyykinpesua. Lapsiperheessä pyykkiä on aina ja kone laulaa joka ikinen päivä. Tähän ajatukseen meidät on totutettu, eikö? Aloin kyseenalaistaa, voisiko vaatehuollon hoitaa toisin. Varsinkaan, kun kodinhoitohuonetta ei ole, onko pyykinkuivaustelinettä tosiaan katseltava joka päivä saunan suulla, ja onko suihkuun aina pujoteltava läpi roikkuvien kalsareiden? Tämä esterata ei varsinaisesti edistä toivomaani home spa -tunnelmaa.

Homevialaura, kodinhoito, pyykinpesu

Nykyään meillä on käytössä pyykkipäivä. Joka maanantai pesemme kaikki kolme koneellista: valkoisen, mustan ja värillisen, vaihtelevasti myös pyyhkeet ja lakanat. Kuivaustila riittää, kun telineitä on kolme ja osa yläosista kuivuu ovissa ja – katsokaapa katonrajaan – tarpeen mukaan vaikka verhotangolla. Kauluspaidat silitämme märkinä, niin nekin saa suoraan kaappiin heti seuraavana päivänä. Pyykkipäiväkäytännön ansiosta katselemme telineitä enää yhtenä iltana viikossa verrattuna aikaisempaan seitsemään – aikamoinen ero viihtyvyyteen.

Homevialaura, kodinhoito, pyykinpesu

Käytännössä linjaus tietysti elää hieman, jos maanantaina on menoa tai ylitsepääsemätön väsymys, mutta silloinkin pyykkipäivä hoidetaan tiistaina. Tärkeintä on suuntaviiva, että pyykit pestään alkuviikosta niin että loppuviikko ja erityisesti viikonloppu pyhitetään vapaalle. Vastasyntyneen kanssa tämä on utopistinen malli, mutta jo taaperon kanssa mahdollinen. Joskus vielä bebellekin tulee vahinkoja, ja ne tahrat pesen toki tuoreeltaan, mutta muuten hänellä pysyy asu puhtaana päivän ajan, joten vaatteita ei tarvitse pyykkipäivän takia olla tavallista yhtään enempää.

Arjen harmonia on juttusarja, joka käsittelee pieniä ja isoja oivalluksia, joilla olen vähentänyt kotitöiden kuormittavuutta, helpottanut arjen sujuvuutta ja edistänyt jokapäiväistä hyvinvointia kotona. Teemoja ovat järjestys, kodinhoito, siivoaminen, rutiinit, ratkaisut ja palvelut – kaikki, mikä tekee asumisesta mielekkäämpää.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Meillä on myös pyykkipäivä, se on torstai-ilta. Sopivasti pyykit pois ennen viikonloppua, ja saa täysiä koneellisia, kun pyykit hoitaa keskitetysti.

  • Hauska kuulla, että teillä toimii sama rutiini! Torstai on erinomainen kotityöpäivä. Jos minun pitäisi valita yksi siivouspäivä, valitsisin juuri torstain (valitettavasti imurointia riittää tällä hetkellä vähintään joka toiselle päivälle). Yhtä kaikki, vikonloppua vasten on ihana saada kotityöt hoidetuksi. :)

  • Moikka! Säilytämme telineitä toisessa vaatehuoneessa. Lastenhuoneen vaatehuone on meillä omistettu kotitavaralle: siellä on niin liinavaatteet kuin pyykinkuivaustelineet ja silityslautakin. Tosin siivousvälineet ja -aineet ovat eteisen liukuovien takana siivouskaapissa. Kolme pyykinkuivaustelinettä ei ihme kyllä vie syvyydessä kovin paljoa enempää tilaa kuin yksi, jos vaan niille on muuten jossain sopiva rako. :)

 2. Hei,
  onpas kiva postaussarja tulossa! Kiva lueskella erilaisia oivalluksia, ja ottaa niistä omaan käyttöön ne mitkä sopivat myös omaan arkeen :)
  Muutenkin pidän blogistasi todella paljon, vaikka harvoin mitään kommentoinkaan!

  • Moi Satu ja kiitos ihanasta palautteesta! Näin juuri: kaikki ratkaisut eivät tietenkään toimi kaikilla, mutta tärkeintä on pysähtyä pohtimaan, voisiko omalla kohdalla arjen sujuvuutta edistää mitenkään. Olen tosi iloinen, että juttusarja sai teiltä niin hyvän vastaanoton ja innolla odotan kommentointia ja keskustelua jatkossakin, koska toivon oppivani paljon myös teiltä. :)

 3. Meillä on myös yksi pyykkipäivä (joskus, jos tilanne niin vaatii, niin kaksi). Meillä siihen tosin vaikuttaa se, että käytämme taloyhtiön pesulaa. Plussaa on isot teollisuuskoneet, jotka pesevät isomman määrän nopeammin. Mutta juuri pesulan käyttö on saanut meidät valitsemaans en yhden pyykkipäivän. Allekirjoittanutta, kun ei huvita ravata siellä pesulassa joka toinen päivä. Ja se toimii. Isäntä valitti jossain vaiheessa, että sukat on aina loppu ennen pyykkipäivää. Mutta valitus loppui, kun kannoin Dressmanilta muutaman paketin lisää sukkia.
  Kiinteää pesulapäivää meillä ei ole sovittuna, koska taloudessa on kaksi töissä käyvää aikuista ja ihan aina ei huvita lähteä vetämään sitä rumbaa työpäivän jälkeen. Mielummin säästän tämän ohjelman sille arkivapaalle.

  • Aivan! Muistan vielä omatkin pyykkitupa-ajat vuosien takaa. Siinä tuli väkisinkin keskitettyä pyykkääminen yhteen päivään. Ne päivät olivat aika työläitä raahaamisine päivineen, mutta toisaalta oli ihanaa, etteivät telineet koskaan olleet kotona esillä. Juuri näin! Ajattelen samaan tapaan, että jos pyykkipäivä on yksista sukista tai kalsareista kiinni, niin sitten ostetaan parit lisää. Se ei voi olla syy tehdä arjesta hankalaa. Se on ihan hyvä, että pyykkipäivässä on vähän joustoa, koska tiedän, aina ei vain jaksa! Meilläkin on toiminut hyvin aikahaarukka maanantai-tiistai.

 4. Oi, ei ikinä toimisi meillä! :) Pyykkiä tulee noin kymmenen koneellista viikossa plus erikoispyykit (erikoispestävät, ulkovaatteet ym.). Arjen helpotuksena onkin sitten kuivausrumpu! Rummutan lähes kaiken ihan herkimpiä vaatteita lukuun ottamatta ja rummutus ei onneksi tunnu vaikuttavan vaatteisiin. Kuivaustelineitä ei onneksi tarvita, ei olisi mitään toimivaa paikkaa sellaiselle.

  • Heh! Mutta pääasia, että olette löytäneet ratkaisun jostain. :) Moni lapsiperhe vannoo kuivausrummun nimeen, enkä yhtään ihmettele miksi. Onhan se varmasti huikean kätevää unohtaa pyykkitelineet kokonaan varsinkin kymmenen koneellisen määrällä! Henkilökohtaisesti pelkään, että kuivausrumpu kuluttaa vaatteet, eikä meillä olisi sille nyt oikein tilaakaan, mutta pidän kyllä tämänkin vaihtoehdon mielessä, jos pyykinpesun tarve tästä vielä joku päivä kovasti nousee. Keskimäärin kolme koneellista viikossa on vielä oikein siedettävä urakka ripustaa kuivumaan. Vanhan kodin pienemmällä pesukoneella käytäntö ei olisi toiminut, mutta nyt koneemme vetää pari kiloa enemmän, millä on yllättävän ratkaiseva merkitys sille, että viikon kaikki mustat/värilliset/valkoiset mahtuvat samaan.

 5. Ihanan seesteiset pyykkikuvat!

  Meillä myös usein yksi pyykkipäivä viikossa, jolloin kone saa käydä koko päivän. Mitään päätöstä en tästä ole tehnyt, mutta usein pyykkiä ei vaan kerry riittävästi kokonaista koneellista varten, vaikka taloudesta löytyy lapsi. Jos joudun pesemään pyykkiä useammin viikolla, niin illalla pesty koneellinen on usein viikkkausvalmis aamulla ja ehdin laittaa puhtaat vaatteet paikoilleen ennen töihin lähtöä. Sama koskee myös astianpesukoneen tyhjentämistä. Illalla pesty koneellinen tyhjennetään aamulla kahvinkeiton ja aamupalan teon lomassa.

  • Kiitos, Miia! Telineet sinänsä eivät ole mitään kaunokaisia, mutta se rauhoittaa ilmettä, että kaikkien perheenjäsenten vaatteet noudattavat samaa neutraalinväristä linjaa. :) Tuo on todella hyvä rutiini, laittaa pyykit ja tiskit kaappiin aamulla. Muistan työelämäajoilta, että aina kun sain hoidettua jonkun kotityön ennen töihin lähtöä, siitä tuli tehokas ja hyvä fiilis koko päiväksi.

 6. Ihana kuulla että joku muukin lajittelee ja pesen juuri noin: mustat, valkoiset, värilliset. Meillä on avomieheni kanssa täysin eri linja näissä asioissa, hänen mielestään värillisiä voi ihan hyvin laittaa mustien kanssa ja miksei myös valkoisten kanssa?!? Hän pitää minua outona kun haluaisin erotella pyykit juuri noihin kolmeen kategoriaan (ja tietenkin tummansininen pestään mustien kanssa eikä värillisten kanssa..).

  • Terveisiä avomiehelle: ei todellakaan voi! :D Ja tietenkin tummansininen menee mustan kanssa, ei värillisten. Tässä olen joutunut vähän kouluttamaan omaakin miestä, mutta nykyään hänkin on omaksunut käytännön. Esimerkiksi ihan tummansiniset farkut voivat hyvinkin päästää väriä, joten ehdottomasti mieluummin laitan ne tumman pyykin joukkoon kuin herkkien vaaleanharmaiden ja vaaleanpunaisten. Toivottavasti saat puolison oppimaan lajittelun tärkeän taidon. ;)

 7. Ihailen suuresti kotinne ja arkenne järjestelmällisyyttä, pystyisipä sitä itse joskus samaan! Mistä tuo silityskuvan aivan hirmu ihana henkarissa etummaisena roikkuva valkoinen toppi mustilla yksityiskohdilla? Ihan ei saa selvää merkkilapusta.

  • Kiitos paljon, Sofia! Toki on muistutettava, että on meilläkin välillä kaaosta, pyykkivuorta ja tuhat hoidettavaa asiaa, joita emme vain saa aikaiseksi. Itse asiassa olen ihmisenä enemmänkin mukavuudenhaluinen kuin suorittaja. Juuri sen takia olen yrittänyt löytää mahdollisimman tehokkaat käytännöt arkeen, jotta hommat hoidetaan alta pois ja sen jälkeen saa vain olla. ;) Toppi on Stokkan alesta löytynyt Whistles, josta on tullut nyt ihan lempimerkkini. Tyylilöytöihin pitäisikin palata ihan postauksen muodossa! Jos et löydä enää Whistlesiltä paitaa, niin olin näkevinäni ihan samantyyppisen Massimo Duttin verkkokaupassa, joten kannattaa kurkata sekin. :)

 8. Mielenkiintoinen postaus! Olen itsekin huomannut, että yksi pyykkipäivä voittaa jatkuvan linkoamisen – tähän tosin vaikutti se, että siirryimme käyttämään taloyhtiön pesutupaa ja kotona pyöritetään vain pakolliset hätätapaukset. Mutta on helpottanut arkea, että viikossa on tietty aika tällekin. Toimisi ehkä myös muiden kotitöiden kanssa, hmm…

  • Kiva kuulla! Pyykkitupa ajaa varmasti väistämättä kerran viikossa -käytäntöön. Silloin se on iso urakka kerralla kantamisineen päivineen (muistan sen hyvin vielä omilta pyykkitupavuosilta), mutta palkitsee kyllä siten helpotuksena muina päivinä. Vaikka pyykinpesun olen halunnut keskittää, siivouksessa taas suosin enemmän ylläpitävää siivoamista, eli pyrin tekemään jotain pientä joka päivä. Kirjoitan tästä vielä oman postauksen! Yhtä kaikki käytännöt kannattaa käydä tietoisesti läpi, jotta jokaiseen osa-alueeseen löytyy se itselle toimivin tapa. :)

 9. Meilläkin on viikonloppuisin pyykkipäivät. Hyvin toimii, vaikka pyykkihuolto tapahtuukin alakerrassa “poissa silmissä poissa mielestä”. Kuivausrumpu tekee pyykkipäivistä helpompia.

  Mä lajittelen pyykit jo suoraan pesuhuoneessa kolmeen koriin: vaaleat, tummat/kirjavat ja hienopesu. Lapsetkin oppi jo aika nuorena mikä kuuluu mihinkin.

  • Kiva, että teilläkin on löytynyt sopiva käytäntö! Erillinen kerros on tässä mielessä ihana ylellisyys, että pyykit saa pois silmistä. Jos meillä oli kodinhoitohuone, en varmaankaan olisi omaksunut pyykkipäivää, koska silloin pyykkien kuivumisella ei olisi väliä. Sen sijaan tämänmuotoisessa 70 neliön kodissa kaikki pistää silmään, joten ratkaisuja on pakko hakea. Ihan sama juttu meillä, käytössä on kolme pyykkikoria eli kaikki lajitellaan suoraan ja toivottavasti lapsi oppii kasvaessaan saman. :) Voisinkin tehdä pyykkien keräämisestä vielä oman postauksen, sillä etsin aika kauan ratkaisua, jolla sain kaikki kolme koria sopimaan kylpyhuoneeseemme.

 10. Pyykkipäivä viikossa pitää pyykkitelineen loitolla. ;D Meitä on kahdeksan ja kyllä meillä toimii yksi tai kaksi pyykkipäivää per viikko. Kuivausrumpua käytän lakanoille mutta muut pyykit kuivataan telineellä. Pitäisikin conmarittaa taas komeroita, jos sen telineen saisikin säilytettyä poissa näkyvistä.

  • Ihana suurperhe! Ja mahtavaa kuulla, että pyykkipäivä tai kaksi toimii myös isommalla porukalla. Sitten se ei todellakaan ole kuin järjestelykysymys, jos vaan omasta arjesta haluaa vapauttaa aikaa pyykinpesulta. :) Hyvä huomio! Koko arjen hallinnassa kaikista keskeisintä taitaa olla tavaroiden karsiminen, sillä se vasta vie aikaa ja energiaa, että kaikki lojuu ympäriinsä, tavaroille ei ole omaa paikkaa, et muista missä mikäkin on ja niin edelleen. Järjestelyyn palaan ilman muuta myös tämän juttusarjan tiimoilta. Tarmoa raivaamiseen, toivottavasti telineelle löytyy paikka!

 11. Mukava postaus Laura! Itse myos sisustus ihmisena ja nykyisin kotona toita tekevana on pakko sanoa, etta paras investointi ikina on pesukone jossa kuivuri samassa. Ei erillista kuivuria tai telineita. Suomessa kesaisin on taloyhtioiden pesutuvat tai pyykkinarut, mutta nain ulkomailla asuvana taytyy sanoa etta en vaihtaisi enaa takaisin.
  Jos on tallainen koti-ihminen kuin mina ja nauttii estetiikasta, silloin tama kone on hintansa vaarti.
  Vanha vaihtoon! :)

  • Kiitos, Nora! No uskon, samaa on moni sanonut. Taloudellisesti olisin valmis tekemään investoinnin, koska kaikki arkea helpottava menee nykyään priorisointilistalla kärkeen. :) Itse asiassa mietimme tuollaista pesukonetta, mutta päädyin kuitenkin tavalliseen, koska epäilen, että kuivuri pilaa tekstiilit. Toki nykyajan tekniikka on niin kehittynyttä, etteivät vaatteet välttämättä kärsi. Niin tai näin, meitä ei haittaa ripustaa kolmea koneellista viikossa kuivumaan ja katsella telineitä yhtä iltaa, mutta jos jatkossa tulee tarve pestä pyykkiä selkeästi enemmän, niin silloin otan kuivaavan koneen uudestaan harkintaan. Kiitos kokemuksistasi! :)

 12. Olipa mielenkiintoinen postaus, jään innolla odottamaan jatkoa! Itselläkin on ollut vähän semmoinen mentaliteetti, että kone on pyörinyt harva se päivä ja pyykinkuivausteline on kuulunut kodinhoitohuoneen sisustukseen jatkuvasti :( muutoinkin kaikki vinkit arjen helpottamiseksi kiinnostavat! Olisi kiva kuulla miten hoidatte kauppareissut, suunnitteletteko koko viikon ruoat etukäteen jne. Olisi myös mielenkiintoista kuulla hiusrutiineistasi, tukkasi näyttää upealta!

  • Kiitos paljon, Victoria! Tosi kiva kuulla. Minulla on vielä muiden kommentteihin vastaaminen rästissä, mutta sinulle huikkaan tässä vaiheessa, että vastasin kysymykseesi hiustenhoitorutiineistani postauksena. :) http://homevialaura.com/2017/03/kylpyhuoneessa-hiustenhoitorutiinit/

   Ja ruokaostosten hoitaminen on ehdottomasti tulossa Arjen harmonia -juttusarjaan. :) Toivottavasti sielläkin löytyy joku ratkaisu, ettei pyykinkuivaustelinettä tarvitsisi ainakaan ihan joka päivä katsoa tai jos siltä pystyisi pyhittämään ainakin viikonloput? Kiitos vielä kivoista sanoista ja inspiraatiosta postaukseen!

   • Viikonloppuisin saa pyykkiteline pysyä piilossa tästä lähtien :) kiitos hiuspostauksesta, oikein napakymppi-tuotteita on vaikea löytää. Olen myös lopettanut värjäyksen, ja se on ollut loistopäätös! Hiukset voivat paljon paremmin ja toki kampaajalasku on huokeampi!

    • Tosi kiva kuulla, että sinullakin värjäämisen lopettaminen on toiminut! Kemikaalien lisäksi minuakin ahdisti värjäyskierre. Tyvikasvua sai olla vahtaamassa koko ajan ja kampaajakulut olivat monta sataa euroa korkeammat vuositasolla kuin nyt. Onneksi luonnollisuus on nyt muutenkin pinnalla, niin senkään puolesta ei haittaa olla omassa värissä. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue