Nostetaan pupu pöydälle – näin ajattelen pääsiäisperinteistä

Kaupallinen yhtestyö, Fazer ja Asennemedia

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Myönnetään se heti alkuun: minusta pääsiäinen on vuoden parhaita aikoja monestakin syystä. Se käynnistää kevään, tarkoittaa monipäiväisiä vapaita ja juhlaan liittyy vain mahdollisuuksia, ei velvotteita tai valvomisia, kuten joulun hiostavia ostoksia tai uudenvuodenkukkumisia kello kädessä. Juhlapyhistä pääsiäinen onkin se, joka oikeasti yleensä lataa akkuja, eikä vie voimia. Jos ajattelutapani kuulostaa henkisesti keski-ikäiseltä, se tarkoittaa pelkästään sitä, että se on henkisesti keski-ikäistä. Pääsiäisenä saa vain olla ja nauttia, ja sitäkös koti-ihminen arvostaa.

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Beben ensimmäinen pääsiäinen viime vuonna ei silloista parikuukautista kääröä heilauttanut, mutta reilulla yksivuotiaalla on jo kiinnostusta kaikenlaista kohtaan. Nyt alkaakin olla hyvä aika miettiä, millaisia pääsiäisperinteitä vaalimme omassa perheessä. Rairuohon kasvatus, pajunkissojen koristelu, suklaamunien piilottaminen ja pääsiäismunien maalaaminen. Kaikki helposti toteutettavia ja kivoja puuhia muillekin vanhemmille kuin Strömsön juontajille. Taas yksi piste pääsiäiselle.

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Pääsiäisen vapaaputki on täydellinen ajankohta myös läheisten kylään kutsumiselle, mutta kuten arvata saattaa, siitäkään en tahdo ottaa pyhiin lisäpaineita, vaan säilyttää kotona rennon tunnelman. Parsasalaatin tai vaikka minttuiset lammasleivät loihdin vielä käden käänteessä, mutta niin kuin olen monta kertaa myöntänyt, leipominen on ehkä noin Atlantin verran mukavuusalueeni ulkopuolella.

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Onneksi on olemassa Fazerin uutuustuote, valmistaikinarulla Bake-It-Easy, josta on kokeeni mukaan todistetusti helppo luoda paitsi erilaisia leivonnaisia myös illuusio ehtoisesta emännästä ja pullantuoksuisesta äidistä. Fazer Bake-it-Easy -uutuuksiin kuuluu neljä makua: vanilja- ja kanelitäytetyt pullataikinarullat sekä suklaa- ja kinuskitäytetyt voitaikinarullat. Tuotteet löytyvät pakastealtaasta ja niiden idea on meitä jokaista jauhopelkoista huojentava: kerrankin pullat, wienerit, kakut ja pitkot syntyvät helposti vain muotoilemalla ja koristelemalla. Noorien ristiäispöydässä nähtiin muun muassa bostonkakkua, Liemessä-synttäreillä Matcha Babka -suklaa-kanelipitkoa, ja itse tuunasin pääsiäisen kahvipöytään vaniljaiset pupupullat appelsiini-sokerikuorrutteella.

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Tee vaniljaiset pupupullat appelsiini-sokerikuorrutteella näin: Leikkaa pupun päiksi paksumpia paloja sulanneesta vaniljatäytetystä pullataikinarullasta ja paina pupun päihin teelusikalla kolot korvia varten. Leikkaa taikunarullasta ohuempia paloja korviksi ja pienennä korvia poistamalla uloin taikinakerros. Painele korvat kiinni päihin ja paista pullia ohjeen mukaan noin 190-asteisessa uunissa vartin. Valmista sillä aikaa kuorrutus sekoittamalla kulhoon 1,5 dl tomusokeria sekä yksi ruokalusikallinen appelsiinimehua ja yksi vettä. Kun pullat ovat valmiit ja hieman jäähtyneet, dippaa puput kuorrutukseen ja aseta tarjolle. Vaihda tomusokerin ja appelsiinimehun suhdetta sitä mukaan, mitä paksumpaa kuorrutetta haluat. Omaan aikuiseen makuuni ihanan kardemummainen pulla toimi parhaiten juuri näin mehevällä vaniljatäytteellä ja pullaa entisestään kostuttavalla kuorrutuksella, mutta mikäli et ole kaltaiseni hillitty esillepanija tai keittiöhenkilökuntaasi kuuluu innokkaita pieniä koristelijoita, anna palaa vaikka kaikilla mahdollisilla pääsiäisrakeilla, suklaamunanpaloilla ja nonparelleilla!

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Ajankohtaan sisältyy myös pieni toivon siemen: teoriassa huhtikuiset pääsiäiskahvit voivat olla kevään ensimmäiset terassikahvit, ainakin lasitettujen terassien kodeissa. Vähintään pääsiäisperinteisiin on erityisen kiva yhdistää pihasuunnitelmien tekemistä ja ulkokalusteostoksilla kiertelyä. Ja mitä pääsiäinen ehdottomasti vaatii on kukat. Ette ehkä ylläty, että edes niitä en näe meillä keltaisena, mutta valkoiset tulppaanit, krookukset, helmililjat, perunanarsissit ja hyasintit ovat sitäkin enemmän mieleeni. Suomessa hyasintti on joulun, mutta maantieteellisesti alempana pääsiäisen kukka, joten muina eurooppalaisina ostin leikkohyasintteja kahvipöytään.

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Pääsiäisen muu koristelu hakeekin sitten meillä vähän muotoaan. Tylsimyksenä en koe pääsiäisenkeltaista sen enempää omakseni kuin joulunpunaista, mutta nykyään meidän juhlamme pelastaa messinki. Itse asiassa kultahan on vallan looginen pääsiäisväri, sillä se vie ajatukset kirkollisiin traditioihin itään, missä pääsiäinen on erityisessä arvossa. Kierrätin pyhästä toiseen myös toista ideaa, valkoisesta pellavasta revittyjä nauhoja. Pääsiäishenkeä korostaa askartelukaupasta löytyneet valkoiset höyhenet, joita voi käyttää myös pajunkissojen koristeluun. Siitä tulikin mieleeni, että heräsin tänä vuonna ihan uuteen, ehkä vain pääkaupunkilaisen suusta mahdolliseen kysymykseen: saanko leikata pajunkissoja vaunukävelyreitilläni jokamiehenoikeuksin puusta vai ostanko ne helsinkiläisittäin ylihintaan kukkakaupasta?

Homevialaura, Fazer, Bake-It-Easy, pääsiäinen, leivonta

Vaikka suurin osa kotimme pääsiäiskoristelusta hoituu näin – näemmä hyvin sesonkijoustavilla kyntteliköillä, pellavilla ja kukilla – jonkun yksittäisen pääsiäiskoristeen haluaisin hankkia. Tiedättehän sellaisen, joka nostettaisiin esiin joka vuosi ja joka tulisi aina muistuttamaan bebeä lapsuudenkodin pääsiäisistä. Vaan enpä ole löytänyt mitään muuta omaan makuuni sopivaa kuin puputarjoilukulhon, joka kromisena näyttää samaan aikaan hauskan lisäksi hienostuneelta. Miinuspuolena aikamoiset tullit, alvit ja toimitusmaksut tulisivat tälle ameriikanpupulle, mutta ehkä hän on kaiken sen väärti niin kauan kuin säästän muussa. Ainakin hermojani leipomisessa, se on hyvä meidän perheen pääsiäistraditioiden alku.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Kun kerran kelpuutat kullan, miten olisi Georg Jensenin kultaiset pääsiäismunakoristeet :) minulla on sellainen ja vaikken muuten koristeluista välitä, on se kiva laittaa roikkumaan keittiön ikkunalle. Se on sellainen perintömuna, niin on elegantti.

  Ihanaa sunnuntaita!

  • Kiitos Anne ideasta! Kävin heti surffaamassa Georg Jensenillä, joka on nykyään ihan lempimerkkejäni pientavaran suhteen. Tämänhetkinen pääsiäismunakoriste on ehkä kuvioinniltaan hieman liian koristeellinen omaan makuuni, vaikka muuten kyllä todella kaunis! Olenkohan ymmärtänyt oikein, että joulu- ja pääsiäiskoristeet vaihtuvat Georg Jensenillä vuosittain? Näin ollen pitää tarkkailla valikoimaa jatkossakin. Toinen pääsiäiseen sopiva Georg Jenseniltä olisi krominen Legacy Bonbonniere -muna, jonka sisään voisi laittaa pääsiäiskarkkeja pöytään. Nyt en sitten kuitenkaan ehtinyt hankkia mitään täksi vuodeksi, mutta ensi vuotta varten ostan mielelläni koristeen vaikka vuodenkin etuajassa, kun sopiva vaan löytyy. Täytyy käydä katsomassa Georg Jensenejä livenä. :) Ihanaa pääsiäistä sinne!

 2. Meillä on pääsiäisperinteenä se, että pitkäperjantaina syödään jälkkäriksi mämmiä ja pääsiäissunnuntaina rahkaa :) Ruokalista muuten vaihtelee. Eli kevyellä perinnelastilla mennään. Paineita ei pääsiäisestä oteta. Samaa mieltä, että pääsiäinen on paras juhlapyhä (mökkijuhannuksen ohella.)
  Omassa perheessä eniten perinteitä liittyy pääsiäissunnuntain aamuun. Vaikka emme ortodokseja olekaan, niin silloin meillä syödään runsasta brunssia. Ja lapset etsivät herättyään pusseja, joissa on pääsiäiskarkkeja ja -muna. Sitä perinnettä lapset eniten odottavat, jännittävät jo nukkumaan mennessä ;)
  Muutamana pääsiäisenä on ollut mielessä pääsiäisen the koristeeksi hankkia kauniit munakupit :) Kuulostan siis erittäin keski-ikäiseltä ;)
  Lapsille on hankintalistalla sellaiset metalliset kauniit halkaistavat pääsiäismunat, joihin voisi piilotettavat yllätykset sujauttaa.

  • Kiitos, kun jaoit teidän pääsiäisperinteet! Kuulostaa tosi kivalta, perinteiseltä mutta rennolta ja helpolta. Mämmi on muuten siitä jännä, että se on ainoita ruokia, joita en syö hernekeiton ohella, vaikka muuten olen maailman kaikkiruokaisin. Tämä johtuu ehkä vain tottumuksen puutteesta, koska en muista sen kuuluneen mitenkään erityisesti lapsuuden pääsiäisiin. Haluaisin kyllä taas maistaa mämmiä vuosien tauon jälkeen ja antaa mahdollisuuden, josko se tuntuisi nyt edes vähän enemmän omalta. :) Tuo brunssiperinne on ihana! Ja pääsiäispussien tai -munien etsintä. Odotan kovasti, josko bebe jo ensi vuonna hiffaisi etsinnän päälle. Munakupit, totta! Niihin voisi muutenkin panostaa enemmän ja varsinkin pääsiäistä varten. Kiitos ideasta, toteutan heti, jos löydän sopivat! Nyt meillä on munakuppeina Ikean shottilasit, josta bebe juo maitonsa. Pääsiäiseen voisi siis olla vähän erilaista glamouria. :D Hei ainakin jonkun päivityksistä olin bongaavinani, että Indiska olisi myynyt metallisia halkaistavia munia, jos et ole jo löytänyt muualta. Aurinkoista pääsiäistä teidän perheelle!

 3. Kylläpä hyasintit näyttävätkin kivoilta keväisessä pöydässä. Itselle pääsiäinen on vain kiva lisäloma.

  Koska pitkät pyhät, lähdemme aina isovanhempien luokse. Ehkä siis se on se perinne, joka meidän lapsille muodostuu pääsiäisestä. Reissaamisesta johtuen en jaksa nähdä vaivaa oman kodin koristeluun.

  Mutta ihana mennä valmiisiin herkkupöytiin. ?

  • Minustakin hyasintit sopivat mainiosti pääsiäispöytään, eivätkä vie ajatuksia liikaa jouluun. Kiva lisäloma on sekin vallan riittävä suhde pääsiäiseen! Muistan itsekin, miten kivalta neljän päivän vapaa tuntui varsinkin päivätyössä ollessa. Ja sehän on tosi ihana perinne lähteä isovanhempien luokse ja vieläpä valmiisiin pöytiin, mikä tekee lomasta vielä enemmän loman. :) Toivottavasti säät hellivät teitä ja pääsette kunnolla rentoutumaan. Kivaa reissua!

 4. Pajunoksista: Periaatteessa jokamiehenoikeuksien mukaan elävästä puusta tai pensaasta ei saa katkoa oksia ilman maanomistajan lupaa. Käytännössä, jos löydät paikan josta pajukkoa tullaan muutenkin karsimaan, harva maanomistaja nostaa metelin. Hesarissa haastateltiin kaupunkien metsätalouspäälliköitä pari vuotta sitten:
  http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000002810925.html

  • Kiitos tiedosta, Elena! Niin vähän ajattelinkin, että puun tai pensaan katkominen olisi kiellettyä ja Hesarin juttuhan tuon vahvistaakin. Minun reittini kulkee nimenomaan kaupungin puistosta, niin hyvä, etten lähtenyt saksimaan pajunkissoja. Kuitenkin aika moni taitaa kerätä itse pajunkissansa, niin siitä ajattelin, että voisiko oksien kerääminen sitten kuitenkin olla luvallista. Ehkä ihmiset eivät vain ole tietävinään säännöistä. Toisaalta vielä harmillisempaa on ostaa kukkakaupasta laittomasti kerättyjä pajunkissoja. Toivottavasti ne pitävät huolta pajunkissojen oikeanlaisesta alkuperästä.

  • Kiitos Leena, tosi kiva kuulla! Pupupullien kanssa ei voi epäonnistua, ei muuta kuin tekemään. :) Herkullista pääsiäistä teidän porukalle!

 5. Pupukulho kuulostaa ideana ihanalta. Kestokoriste, joka vuosi vuodelta kasvattaa merkitystään ja säilöö muistoja bebenne lapsuusajoista ja myöhemmin ties mistä, voittaa kertakäyttökoristeet mennen tullen. Itse en paljoa koristele, mutta jouluksi hankittu mustikanvarvuista tehty vihreä ovikranssi oli vieläkin niin hyvässä kunnossa, että ripustin siihen muutaman koristeellisen munan. Perinteitä lapsuudestani vaalin sen verran, että persikkarahkaa on saatava, joko kuohkeana rahkana tai sitten piirakan muodossa, ja keitetyt kananmunat on ruokailun yhteydessä rikottava niin, että munat lyödään puolison (tai perheenjäsenen) kanssa vastakkain, ja se kenen muna pysyy ehjänä, voittaa. Sitä en enää muista, että mitä “voitto” varsinaisesti tarkoitti, onnekasta pääsiäistä, ylimääräisen suklaamunan vai yleistä mainetta ja kunniaa, mutta jostain syystä haluan edelleen tämän munakisan aina toteuttaa, lapsuusmuisto on asiasta niin vahva. ?

  • Ihania perinteitä, kiitos näistä! Erityisen kiva, että teillä on tuollainen ihan oma hauska traditio. :) Ovikranssit on tosi paljon mieleeni. Meillä on joulusta asti ollut ovessa valkoinen puutähti, mutta vähän niin ja näin, sopiiko se enää kevääseen. Ovikranssit on minulla sellaisella ikuisuusostoslistalla, että hankin niitä mielelläni erilaisiksi sesonkikoristeiksi, kun vaan sopivat sattuvat kohdalle. Tuoreet ovat tietysti kaikista ihanimpia. Ei olisi tullut mieleenkään, että mustikanvarvut kestäisivät noin kauan! Persikkarahka kuulostaa herkulliselta. Vähän samantyyppisiä pääsiäisjälkkäreitä olen tehnyt, milloin mitäkin yhdistelmiä appelsiinista, ananaksesta, persikasta, passionhedelmästä tai sitruunasta yhdistettynä rahkaan tai muuhun mousseen. Tänä vuonna tein lemon possetin, joka on kaikkien aikojen helpoin jälkkäri. Jähmettymiseen olisi vain pitänyt jättää enemmän aikaa, mutta meni se lirunakin. :D

 6. Ihanat puput <3 Pitääkin yrittää itsekin väkertää pääsiäisen kunniaksi :) Itsellä aivan samat mietteet, nuo kaupan keltaiset tiput eivät oikein kolahda meikäläiseen. Olen yrittänyt itsekin etsiä sitä mieluista pääsiäiskoristetta, josta lapsille jäisi juurikin muistot liittyen pääsiäiseen. Pari kivaa vaihtoehtoa on tullut vastaan, mutta se pakko saada elämys vielä puuttuu. Saanko udella mistä olet itse löytänyt mieluisen?
  Mukavaa pääsiäisen aikaa :)

  • Kiitos Johanna ja kiva kuulla, jos sait tästä pääsiäisidean! Ymmärrän kovin hyvin, että kaupoissa on keltaisia tipuja ja värikästä krääsää, varmasti ne käyvät kaupaksi ja ovat lapsiperheiden mieleen. Vaan sitä en ymmärrä, ettei mikään kauppa Suomessa tarjoa mitään muuta, paitsi ehkä todella graafisia koristeita, joita en niitäkään koe ihan omakseni. Pääsiäinen tulee kerran vuodessa ihan samaan tapaan kuin joulukin, niin toivoisin, että myös kevään koristeluun olisi enemmän valinnanvaraa aikuiseen klassiseen makuun. Täytyisi lähteä ulkomailla etsimään. :) Tykästyin tähän Crate & Barrelin puputarjoiluastiaan, joka on todella edullinen itsessään varsinkin nyt alessa, mutta Jenkeistä tulee niin älyttömät verot, tullit ja postikulut, että kuitenkaan laittanut ainakaan vielä kulhoa tilaukseen. https://www.crateandbarrel.com/aluminum-bunny-serving-bowl/s323182

   Kerrothan, jos teet hyviä löytöjä! Voin hyvin ostaa koristeet ensi vuodeksi vaikka jo nyt. :) Kiitos samoin, toivottavasti teillä oli rentouttava pääsiäinen!

   • Ei oo totta, aivan samaa pupukulhoa olen katsellut itsekin. :0) Nyt tosiaan hyvässä alessa, mutta silti nuo lisäkulut kauhistuttaa ;(
    Jatketaan etsintää!

 7. Pääsiäinen on yksi minunkin suosikkini juhlapyhien joukossa, rentoa olemista neljä päivää, kesä tuloillaan ja usein vielä aurinko paistaa. Käydään yleensä myös pääsiäissunnuntaisin brunssilla ja kokataan kotona pitkän kaavan mukaan parinakin päivänä. Yllätysvieraatkin ovat pääsiäisenä oikein tervetulleita, tänä vuonna minulla olisi ässänä hihassa yksi avokadopiirakka. Katsotaan pääseekö resepti testiin.
  Kyllä ne juhlapyhien koristeet tms jäävät vain sieltä kotoa mieleen ja toivoisin itsekin omistavani jonkin. Nyt oksissa roikkuu muna ja pupu, jotka ovat toistaiseksi ainoat pääsiäiskoristeemme. Oksat värittävät itse kotia jo niin paljon. Puputarjotin kuulostaa mielenkiintoiselta, mistä se on?
  Ja hei ihan loistava tuo Fazerin valmistaikinarulla. Hamstraan varmasti yhden pakastimeen? odottamaan niitä loppukevään yllätysvieraita.

  • No juuri noista syistä pääsiäinen on niin kiva, kevään korkkaus hyvällä ruoalla ja seuralla! Vaan meillä menikin sitten oikeastaan koko pääsiäinen kotihommiin, kun emme ole beben kanssa ehtineet missään muussa välissä asentaa valaisinta, porailla koukkuja, laittaa pihaa ja niin edelleen. Uusi koti on ihana asia, mutta kyllä tämä ensimmäinen vuosi menee enemmänkin laittamiseen, joten odotan jo tulevaa joulua ja pääsiäistä, kun kaikesta pääsee oikeasti nauttimaan. :D Oksat tekevät kyllä paljon! Jos niihen löytäisi vielä pari kivaa koristetta, niin siinäpä se. Löytämäni kromiset pupukulhot ovat Crate & Barrelin. Jäin vain epäröimään tullien, verojen ja toimituskulujen kanssa. Miksi oi miksi tiedossamme ei ole Nycin matkaa!

   https://www.crateandbarrel.com/aluminum-bunny-serving-bowl/s323182
   https://www.crateandbarrel.com/aluminum-bunny-server/s323213

   Fazerin valmistaikinarulla on nimenomaan loistava vierasvara! Ja vie muuten paljon vähemmän tilaa pakkasessa kuin pussi valmispullia, sillä ainakin meidän pakastin on koko ajan ääriään myöten täynnä. Postaukseen tein pupupullat vaniljapullataikinasta ja pyhinä tarjoilin appiukolle pullat kinuskivoitaikinasta. Se taisi olla vähintä, kun hän roikku katossamme viisi tuntia asentamassa valaisinta ja verhoja. :D Ajattelin, että kinuskipulla on makuuni liian makea, mutta itse asiassa niistäkin pullista tuli ihan mielettömän hyviä. Tällä kertaa muotoilin pullat paketin ohjeen mukaan kierteiksi, noistahan tekee mitä vain. Ooh, avokadopiirakka kiinnostaa!

 8. Meille ei ole vielä ehtinyt muodostumaan oikeastaan minkäänlaisia perinteitä. Kaikki tuntuu olevan enemmän tai vähemmän levällään, kun tyylini muuttui vuoden niin radikaalisti. Henkinen teini-ikä jäi taakse.
  Tämä pääsiäinen menee enemmän tai vähemmän flunssassa. Mini alkaa jo toipumaan, mutta nyt vanhempien nenät tippasevat. Ollaan kuitenkin saatu heräteltyä, jonkinlaista ruokapöytäperinnettä ja päästiinpä tänään lelukaupoille ostamaan pikku neidille ne ihka ensimmäiset duplot, joilla ollaankin sitten kaikki leikitty. Pikkasen ovat nämäkin muovipalikat muuttuneet meikäläisen ajoista.

  • Onneksi perinteitä voikin muodostaa pikkuhiljaa, tai antaa niiden muodostua kuin itsestään. :) Voi miten harmillista, että pääsiäinen meni sairastaessa. Pyhinä sairastaminen on kyllä tosi kurja vitsaus, kun työstressi laskee ja taudit iskee. :( Dublot kuulostaa tosi hyvältä! Meillä ei vielä ole, mutta niitä ostan leluiksi paljon mieluummin kuin monia muita juttuja. Ehkä ne pian voisivat alkaa kiinnostaa meidänkin bebeä, kiitos muistutuksesta!

   • Tuo meidän neiti on nyt sen vuosi ja neljä kuukautta, eikä leikkisi enää millään muulla, kuin niillä duploilla. Ne haetaan aamulla ensimmäisenä ja levitetään illalla viimeisenä vielä sen jälkeen, kun allekirjoittanut on saanut ne kertaalleen kerätyksi. Joten, eiköhän teidänkin bebe ala olemaan ihan pian duploiässä. ;)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue