Optimistinen äiti sisustaa: ruokailutilan uusi matto

Kaupallinen yhteistyö, Adora ja Asennemedia

Homevialaura, ruokailutila, matto, Adora Puro

Kirjoitan tätä postausta ja hekotan yksikseni. Huvituksen syynä on yhtälö: minä, Noora K. ja matot. Eihän tästä hyvää seuraa – vai seuraako?

Edellisen kodin aikaan tulin tutuksi tämän piinaavan taudin, mattokriisin, kanssa. Olohuoneen matot vaihtuivat yhtä nopeasti kuin Kauniissa ja rohkeissa avioparit. Oli vaaleaa ja tummaa, kylmänsävyistä ja lämmintä, graafista ja pehmeää. Matoissa itsessään ei ollut koskaan vikaa, ongelma oli päänsisäinen. Sisustukselliset palaset eivät koskaan loksahtaneet kohdalleen, ja väärät matot saivat tietysti aikaan ketjureaktioita ympäri olohuonetta. Ystäväni on tunnettu samoista episodeistaan.

Homevialaura, ruokailutila, matto, Adora Puro

Jälkikäteen tajusin mattojen yhteisen nimittäjän, kuviollisuuden. Olin kerta toisensa jälkeen ostanut kuviollisia mattoja ymmärtämättä, että ratkaisu meidän kotiimme on yksivärisyys, rauhallisen ilmeen tuoma harmonia ja ajattomuus.

Tämän kodin kanssa matoilla ja minulla onkin ollut uusi alku. Olohuoneessa ja makuuhuoneessa on harmaat yksiväriset nukkamatot, lastenhuoneessa on samaa valkoisena. Kädessäni komeilee todistus: mattokriisistä parantunut.

Homevialaura-keittio-ruokailutila-matto-Adora_8159

Tarina ei kuitenkaan pääty tähän. Aloin muutama kuukausi sitten haaveilla matosta ruokailutilaamme, sillä kokovalkoinen keittiö kaipasi kovasti lämpöä ja pehmeyttä. Matto syömistä opettelevan puolitoistavuotiaan kanssa, olisiko se hullu ajatus?

Mitä enemmän aloin kiinnittää asiaan huomiota, sitä enemmän huomasin lapsiperheissä mattoja ruokapöytien alla. Suhtaudun kodin ratkaisuihin enimmäkseen miksi ei -asenteella, joten päätin rohkaistua kokeilemaan mattoa meillekin.

Homevialaura, matto, Adora, Tuhat ja yksi mattoa

Niin lähtivät mattokriisiläisten ryhmämatkat Herttoniemeen Adoran showroomille. Adoran Tuhat ja yksi mattoa on uusi kokoelma laadukkaita käsinkudottuja mattoja – kuitenkin kohtuuhintaisia sellaisia (alkaen 295 euroa). Adora tukee kestävää kehitystä ja onkin ensimmäisenä suomalaisena mukana Care & Fair -järjestössä edistämässä humanitaarista työtä matonkudonta-alueilla. Tuhat ja yksi mattoa -mallisto on suunniteltu skandinaaviseen makuun, mutta siinä elää vahvasti myös itämainen käsityöperinne.

Homevialaura, matto, Adora, Tuhat ja yksi mattoa

En voi uskoa, miten helposti meinasin taas olla vietävissä, kun selasin showroomin toinen toistaan houkuttelevampia mattoja. Keskittyminen herpaantui vain hetkeksi ja meinasin lähteä kotiin, arvaatte varmasti, kuviollisen Harem-maton kanssa. Onneksi seuralaiseni ystävällisesti tässä kohtaa muistutti, että rouva on hyvä vaan ja valitsee yksiväristä.

Homevialaura, matto, Adora, Tuhat ja yksi mattoa

Nyt ruokapöytämme alla on Adora Puro -matto, yksivärisenä meille se oikea valinta. Sävyn nimi on vanilla, mutta sen ei saa antaa hämätä. Väri ei ole yhtään keltainen tai kerma, vaan enemmänkin hento taupe. Eläväinen sävy elää kiinnostavasti valon ja katsomissuunnan mukaan. Pidän siitä, että uusi matto on hengeltään sukua aikaisemmille nukkamatoille olematta kuitenkaan sama.

Homevialaura, ruokailutila, matto, Adora Puro

Adora Puro -mattoja saa vanilla-värin lisäksi muun muassa harmaana ja mustana, sekä kahdessa koossa. Meidän on pienempi 170 x 240 cm, mikä oikeaoppisesti riittää pitämään ruokailutuolit maton sisällä silloinkin, kun pöydästä nousee. Materiaali – viskoosin, villan ja puuvillan sekoitus – on villan ansiosta onneksi likaa hylkivä ja lisäksi sain ohjeeksi suojata maton tekstiilisuihkeella.

Homevialaura, ruokailutila, matto, Adora Puro

Juuri valkoiseksi maalaamamme syöttötuolin alle laitamme toki suojan, mutta en pane pahakseni, vaikka silti rukoilisitte sankoin joukoin suotuisia lentoratoja taaperon ruoalle. Onneksi maton eläväinen pinta antaa sekin jotain anteeksi, joten olen optimisti puhdistamisen suhteen, vaikka matolle joskus joku ruoanpala tippuisikin.

Homevialaura, ruokailutila, matto, Adora Puro

Olen tyytyväinen, miten uusi matto muunsi kovan kokovalkoisen ruokailutilan kodikkaammaksi. Jos kuvailisin Adora Puro -mattoa yhdellä sanalla, sanoisin sen olevan kellyhoppenmainen. Niin väri kuin tunnelmakin ovat ylelliset mutta maanläheiset. Mattokriisien kohtalontoveri Noora kertoo myöhemmin omasta matostaan. Adoran Tuhat ja yksi mattoa -valikoimaan voi tutustua Adoran nettisivuilla. Koko mallisto on myynnissä Iskussa, uusia jälleenmyyjiä jatkossa ovat Catalina, Formverk ja Rakennusapteekki.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Tosi hyvä! Nyt munkin tekee mieli hommata vaihteeksi matto ruokapöydän alle. Jokunen on käynytkin pöydän alla ja aina lähteneen Tori.fi kautta kiertoon ;) MUTTA, jos löytyisi se täydellinen. Kodikkuus ei olisi ollenkaan huono asia.

  • Kiitos paljon! Mukava kuulla, että matto kannatti laittaa. Kodikkuus on itselleni yhä tärkeämmässä arvossa. Liian kova ja graafinen tyyli ei enää tunnu omalta. Moni keittiö on tietysti kodikas sellaisenaan, mutta meidän moderni ja kokovalkoinen tila kaipasi kyllä pehmennystä. Toivottavasti teillekin löytyy se oikea. :)

 2. Niin kaunis matto.? Ja teillä on muutenkin ihan täydellisesti omaankin makuuni istuva koti. Jos kuitenkin haluat suojata mattoa/lattiaa pahimman sotkukauden aikana suosittelen hankkimaan syöttötuoli alle lattiasuojuksen, esim. Ikean Kolonin. Tiedän että se ei ole esteettisesti se mikään kaunein vaihtoehto, mutta helppo ja omaa silmääni vähiten häiritsevä.
  Terveisin: 1v10kk sotkupetterin äiti

  • Voi kiitos, Maria! Ilahduin kovasti sanoistasi. Matto on ehdottomasti pakko suojata, kiitos hyvästä vinkistä! Olinkin itse asiassa ostamassa juuri Ikean Kolonia, mutta se olikin aika iso meidän tilaamme ja jäykkä käyttöömme, kun haluan aina tarpeen vaatiessa saada suojan näppärästi pois. Ensin alkuun laitoin alle ihan pyyhkeen, mutta se ei kyllä ole hyvä, koska siitä menee kaikki läpi, jos vaikka maitolasi kaatuu. Taidan päätyä johonkin muovitettuun kankaaseen, joka on kevyt levittää ja rullata pois. Kolon on toisenlaiseen käyttöön varmasti oiva, sitä on moni suositellut. :)

  • Kiitos, Jenni! Ihana kuulla, sillä kodikkuus juuri oli tavoitteena. Jo yhdellä elementillä voi olla iso vaikutus. :)

 3. Ei se ruoka, vaan ne kaatuvat maitokupit ;) Melkein kouluikään saakka niitä keikahtelee.
  Toivotaan matolle pitkää ikää. Ja ainahan maton voi rullailla hetkeksi sivuun, jos joku kehityksen vaihe on sen uhka. Mieluummin kuitenkin antaa lapsen syödä ja sotkea/harjoitella, eikä pitää mattodieettiä (väritöntä pastaa ja vettä nokkamukista koululaiseksi asti.. ;) ;)

  • Niin totta! Tämä oli hyvä huomio. Laitoin ihan ensin suojaksi vain pyyhkeen, joka kyllä torppaisi ruokaroiskeet, mutta nestehän siitä menisi läpi. Luulen, että muovitettu kangas toimisi hyvin. Olemme myös joidenkin ruokailujen ajaksi vain kääntäneet maton reunan väärinpäin. Lopulta aika pienellä vaivalla tuo riskien minimoiminen onnistuu. :) Ai mitä, pitäisikö sisustusbloggaajan muka syöttää lapselleen muutakin kuin kukkakaalta, pastaa, vettä, ja mikäköhän vielä sopisi neutraalin värimaailmaan, sienet ja leipä. :D Onneksi olemme sen verran foodie-perhe, että kyllä täällä edelleen mennään ruoka eikä matto edellä. ;)

 4. Aivan loistava valinta teille. Onneksi et antanut tunteen viedä. Kyllä mä teillä näen ennemmin noita yksivärisiä. Itse olen sinut kuviollisten mattojen kanssa. Tosin, olemme ehkä todenneetkin, että olen aavistuksen boheemimpi, kuin sinä. :)
  Meillä on olo/ruokailuhuoneessa Annon Pandora matto ja syöttötuoli on jopa osittain sen päällä. Ja kuten olen maininnut, meillä on joku ihmeen järjestelmällisen ruualla sotkemisen vaihe menossa. Matto on saanut jo osumaa tomaattikastikkeesta, mutta kyllä sitä silti pystyy pitämään lattialla, eikä se näytä epäsiistiltä, kun mahdollisiin tahroihin on reagoitu heti.

  • Kiitos paljon, kiva kuulla! Sehän siinä onkin, kun rakastan itämaisia ja muitakin kuviollisia mattoja. Olen kuitenkin oppinut, että rakastan monia muitakin sisustuselementtejä muilla, mutta omaan kotiin minun on selvästi järkevämpää valita mahdollisimman ajatonta ja yksinkertaista. Anno Pandora -matto on esimerkki upeasta kuviollisesta matosta, jota kovasti muilla ihailen. Ihana, että se tuo teille niin paljon iloa. Ja juuri näin. Se episodi, kun itse (!) kaadoin kahvit päivän vanhalle nukkamatollemme, kääntyi lopulta oikein hyväksi kokemukseksi. Vaikka olin ensin järkyttynyt, että siinä se matto nyt meni, kokemus oli tärkeä opettaja. Nyt tiedän, miten tahrojen kanssa tulee toimia, enkä haaskaa yhtään aikaa ihmettelyyn tai panikoimiseen.

 5. Moi! Nätti matto. Tuli mieleen, että jos haluat sitä suojata, toimisiko Ikean muovinen lattiasuojus, joka on kai tarkoitettu rullaavien toimistotuolien alle. Minulla on sellainen koiran kuppien alla ja hyvin suojaa. Ei toki esteettisin ratkaisu, mutta arjessa vois ehkä toimia. ?

  • Moi Kati! Tarkoitat varmasti Ikean Kolonia, jota moni muukin on ehdottanut, ja jota ystävänikin suositteli. Meinasimme ostaa saman, koska sehän on kuin tehty tarkoitukseen, mutta totesimme suojuksen sitten kuitenkin meidän ruokailutilaan vähän suureksi ja vaikeaksi siirtää, jos tarve tulee. Luulen, että meillä toimii hyvin muovitettu kangas, jonka saan kepeästi rullattua pois. Mutta kiitos paljon vinkistä! Ilman suojaa hommastahan ei tulisi mitään. :D

 6. Hei! Ikeasta saa myös sellaista läpikuultavaa ohutta muovimattoa jota myydään rullana ja siitä voi leikata itse paloja, meillä oli sellainen syöttötuolin alla. Tuotenimi on VARIERA laatikonmatto (tarkoitettu siis esim. kattilakaappiin hyllyn/laatikon suojaksi. Ei luista syöttötuolin alla ja sotkut lähtee pyyhkimällä. Helppo rullata kaappiin piiloon jos ei halua koko ajan pitää esillä :)

  • Hei onpa hyvä idea, kiitos tästä! Pidän ehdottomasti mielessä. Laitoin nyt ensihätään alle vain ylimääräisen pinnasänkyyn tarkoitetun suojuksen, jossa on toinen puoli muovitettu – Ikeasta sekin. Mutta jos tarve vielä tulee toisenlaiselle suojalle, tsekkaan ehdottomasti tuon Varieran, jota olenkin tainnut käyttää aikoinaan vanhassa keittiössä. :)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue