Ideoita pikkujoulujen ja talven juhlien tarjoiluihin

Kaupallinen yhteistyö, Risenta ja Asennemedia

Homevialaura, joulu, sisustus

Jo lokakuussa ripustin parioviin havukranssit, otin esille taljat ja maustoin ensimmäiset kahvit kanelin, kardemumman ja muskottipähkinän sekoituksella. Silti näin marraskuun puolivälissä en ole kuunnellut yhtäkään joululaulua enkä juonut kupillistakaan glögiä. Onkohan niin, että aivan jouluisimpaan jouluintoiluun en ole kovin ajoissa valmis, mutta kevyeen sesonkimaiseen tunnelmointiin kyllä.

Homevialaura, joulutarjoilut, pikkujoulun menu, cocktail-palat, Risenta

Sen joka tapauksessa sanon, että joulumaut maistuivat taivaallisilta ensipuraisulla. Kiitos Risenta-yhteistyön, pääsin ideoimaan pikkujoulujen tarjoiluvinkkejä hyvissä ajoin. Ei varmasti tarvitse kahta kertaa sanoa, miten nopeasti kuvattavat hupenivat parempiin suihin, kun lupa heltisi. Joulumaustettu kahvi toimi suupalojen kanssa mainiosti, mutta tämä olisi kyllä riittänyt syyksi keittää ne ensimmäiset glögitkin. Toki tarjolle sopii myös punaviini tai vaikka omena- tai karpalomehupohjainen mocktail.

Homevialaura, joulutarjoilut, pikkujoulun menu, cocktail-palat, Risenta

Rakastan joulutarjoiltavia koska ne syntyvät niin helposti – periaatteessa vain kauniisti esille laittamalla. Täytteet voi joko ostaa valmiina tai sekoittaa etukäteen, jolloin etsi esille nostaminen on tosi stressitöntä ja nopeaa. Minusta herkkupaloilla on ihan turhaan syntinen maine. Naposteltavista saa halutessaan tosi ravitsevia, jos joulutortuille toivoo vastapainoa.

Homevialaura, joulutarjoilut, pikkujoulun menu, cocktail-palat, Risenta

Näissä tarjoiluissa pohjana käytin Risentan linssikakkuja ja siemennäkkärisekoituksia. Rapeat Risenta-linssikakut sisältävät linssien ansiosta paljon proteiinia ja kuitua. Luonnollisia linssikakkuja saa kolmessa maussa: Merisuola, Tilli ja ruohosipuli sekä Tomaatti ja paprika. Chia-siemennäkkileipä taas sisältää ainoastaan auringon-, seesamin-, kurpitsan-, pellavan-, psyllium- ja chiasiemeniä, ei lainkaan jauhoja. Lehtikaali-siemennäkkileipäsekoitusta maustaa kuivattu lehtikaali, sipuli ja tomaatti.

Homevialaura, joulutarjoilut, pikkujoulun menu, cocktail-palat, Risenta

Riisikakut ovat tietysti valmiita sellaisenaan, mutta myös siemennäkkärien valmistaminen oli varsin vaivatonta siihen nähden, että näkkileipää tulee kerralla iso satsi, näkkärin voi valmistaa etukäteen ja siitä saa vieläpä leikattua juuri sen kokoisia tarjoilupaloja kuin haluaa. Siemennäkkileipäseos sekoitetaan veteen ja öljyyn, jonka jälkeen massa kaulitaan pellille ja laitetaan uuniin. Itse olen todella näkkileipäihminen ja olenkin syönyt omaa suosikkiani, lehtikaalinäkkäriä, nyt monena iltana teen kanssa. Olen itse asiassa tykännyt Risentan kaikista muistakin tuotteista, aikaisemmissa yhteistöissä kokeilemistani ja itse ostamistani (joulunajan suosikki: omena-kaneli granola!). Arvostan Risentan arvoja paitsi tervellisten myös ympäristöystävällisten ruokien edelläkävijänä.

Homevialaura, joulutarjoilut, pikkujoulun menu, cocktail-palat, Risenta

Kerrostarjottimen pikkujoulutarjoilut

 • Päällimmäisenä: Risenta Chia-siemennäkkileipä sienisalaatilla sekä timjamikoristelulla.
 • Keskimmäisenä: Risenta Lehtikaali-siemennäkkileipä piparjuurituorejuustosta, porosta ja punasipulista sekoitetulla tahnalla sekä granaattiomenakoristelulla.
 • Alimpana: Risenta Merisuola Linssikakku rucolapedillä, punajuuri- ja vuodenjuustokuutioilla sekä timjamikoristelulla. Risenta Tilli ja Ruohosipuli Linssikakku ranskankermasta, lohesta, avokadosta, sitruunasta, suolasta ja pippurista sekoitetulla tahnalla.

Homevialaura, joulutarjoilut, pikkujoulun menu, cocktail-palat, Risenta

Koska joulunajan tarjoiltavissa täytteitä voi vaihdella loputtomiin, ajattelin listata teitä ja itseäni helpottamaan idealistan siitä, mitkä raaka-aineet sopivat erityisen hyvin sesongin suolaisten tarjoiltavien täytteiksi ja päällisiksi.

 • Kalat, kuten graavilohi- ja siika sekä mäti
 • Lihat, kuten härkä, poro ja muu riista
 • Valmissalaatit, erityisesti sienisalaatti
 • Juustot, kuten brie, sinihomejuusto, vuohenjuusto ja leipäjuusto
 • Hillot, erityisesti mustaherukkahyytelö, viikunahillo, puolukkahillo ja lakkahillo
 • Hedelmät, erityisesti omena, päärynä, viikuna, viinirypäle, luumu, satsuma, persimon ja granaattiomena
 • Kuivatut hedelmät, kuten taateli, karpalo, luumu ja viikuna
 • Marjat, erityisesti karpalo ja puolukka
 • Yrtit, erityisesti timjami ja rosmariini
 • Säilykkeet, kuten punajuuret, oliivit, kaprikset ja itse marinoitu punasipuli
 • Pähkinät, maustamattomat ja itse hunajapaahdetut
 • Tahnojen pohjiksi tuorejuustot, avokado, ranskankerma ja smetana

Homevialaura, joulu, sisustus

Jotta ei täysin karattaisi pelkkiin pikkujoulutunnelmiin, täytyy tänään tietysti muistaa toivottaa myös hyvää isänpäivää. Sitä on ilo juhlia vuonna 2017, kun pöydän vastapäätä istuu mies, joka on täysin tasavertainen vanhempi ja niin osallistuva isä kuin olla ja voi. Ja jolla on kanssani yhtenäinen näkemys ruokakulttuurista, yhdessä syömisen tärkeydestä ja siitä, miten perheemme pöydässä on tilaa sekä lehtikaalille että ranskankermalle. Oikeastaan tuohon kerrosvatiin mahtuu koko arjen ja juhlan ruokafilosofiani: helppous, monipuolisuus ja tasapaino – ja kaikista tärkeimpänä herkullisuus.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Comments

 1. Hei!
  Ihana tunnelma! Kiitos vinkeistä. Olen ihastunut teidänkin ruokailutilassa olevaan lamppuun ja Flosin hankinta mielessä. Olisiko liian tunkeilevaa tiedustella teidän huonekorkeutta? Jahkailen näet onko meillä katto liian matalalla. Kiitos!

   • Kiitos, ihana kuulla! Kiva tunnelma syntyy niin helposti pelkillä kynttilöillä, kukilla ja tarjoiluilla. :) Kiva, kun löysit tiedon! Olisin sen mitannut mieluusti uudestaankin, mutta tosiaan sitä ovat kyllä muutkin aikaisemmin kyselleet, joten kommenteista varmasti löytyi. Flos-kruunua näkee tosiaan yleensä eniten vanhoissa korkeissa arvokiinteistöissä ja meillä taas on hyvin tavallinen huonekorkeus. Minusta valaisin sopii myös perus kotiin hyvin olematta liian iso tai näyttävä. Kivaa viikkoa!

 2. Täytyypä kokeilla tuota lehtikaalinäkkäriä! Olen jo useamman vuoden ajan leiponut säännöllisesti Risentan maissijauhopaketin kyljestä löytämälläni ohjeella siemennäkkäriä ja se on suuri suosikkini. Menee niin iltateellä kuin kasviskeittojen kaverinakin.

  Minäkään en ole vielä ihan valmis joululauluihin, tosin ensimmäinen pari joululahjasukkia on ko hyvällä mallilla ja mietin juuri, että pian on aika ostaa valkoinen amaryllis ja ehkä toinen huonekuusikin kaveriksi viimevuotiselle, joka on viihtynyt huonekasvina meillä koko vuoden ja kasvanut komeasti. Alkavalla viikolla suuntaan Köpikseen viikonloppureissulle, ja siellä tulee varmasti pakostakin hieman joulutunnelmaa, sillä Tivolin joulusesonki ilmeisesti alkaa lauantaina ja kauniita valojakin kaupungissa aina riittää pimeään vuodenaikaan. Sen verran jo haksahdin, että Bo bedren joulunumero oli ostettava. Vaaleansininen helmihyasintti näyttää nyt olevan trendikäs joulukukka Tanskassa, itselleni se on kevätkukka, mutta niin vain tanskalaiset osaavat loihtia siitäkin jouluisen.

  Ja opsis, tänä vuonnahan kävi itse asiassa niin, että löysin sopivat jouluruokaehdokkaat jo lokakuussa, eli joulumenyykin on päätetty. Mutta jokin noista pikkujoulutarjottavistasi mahtuisi vielä loistavasti mukaan menyyseen ja näyttäisivät kivoilta äitini isoisän perintövadeilla…

  • Samaa mieltä siitä, miten hyvin näkkäri sopii myös kasvissosekeiton kaveriksi. Kiva, että olet löytänyt hyvän reseptin ja kokeile ihmeessä myös lehtikaalinäkkäriä. Minusta siinä oli tosi herkullinen kuivatuista kasviksista tuleva maku.

   Joulukukkia kaipaan itsekin ja olen jo pariin kertaan käynyt apajilla, mutta turhaan (koska glitteröityä joulutähteä en sentään halua). Täytyy kokeilla tällä viikolla uudella onnella paremmista paikoista. Huonekuusi meillä on jo esillä kranssien kaverina. Havut ovatkin selvästi hyvä pehmeä lasku sesonkiin. Oi, ihanaa! Köpis on niin idyllinen. Olen ollut Tivolissa halloweenina ja jo se jäi mieleen, joten joulunajan täytyy olla satumainen. Samoilla linjoilla myös lehtien kanssa, lukemisessa saa jo joulu näkyä. Minäkin kaivelin yksi ilta vuoden 2015 Bo Bodren joulunumeron kaapista ja kyllä se olikin taas vuoden tauon jälkeen inspiroiva.

   Mahtavaa, että joulumenu on jo tiedossa. Mitä vähemmän päätettävää ja hoidettavaa lähellä pyhiä, sitä parempi, siis rennompi. Meillä syödään aina perinteisesti samaa, mutta nyt olen alkanut lisätä myös pyhäpäiville cocktail-henkisiä suupaloja. Niitä on kiva nauttia myös päivällä varsinaisen lounaan sijaan, kun ruokahalua säästää jouluaterialle, mutta jotain suolaista on saatava.

   Tunnelmallista matkaa!

 3. Kiitos kivoista vinkeista. Viikunahillo on aivan taivaallista – ostan sita pienesta ranskalaisesta myymalasta ja viikunat ovat Provencesta. Nam!

  • Ilo oli puolellani, ihana jos tykkäsit! Sanos muuta, ei tule joulua ilman viikunahilloa. Oi nam! Meillä on ollut useimmiten St. Dalfourin viikunahilloa, mutta tuohan kuulostaa aivan erityiseltä. :)

  • Suolaiset naposteltavat ovat kyllä ihan suosikkejani. Ei tarvitse valita, vaan saa samalla kertaa nauttia kaloista, lihoista ja kasviksista. Leivo ihmeessä, jos pieni työnantaja mihinkään väliin antaa ehtiä. ;) Ostin itsekin nyt uuden pussin lehtikaali-siemennäkkäriseosta ja siihen basilikalevitettä. :)

 4. No nam, nyt oli herkullinen postaus! Menee ehdottomasti kokeiluun. Itseasiassa nuo linssikakut ovat meidän perheen juniorin ehdotonta herkkua, niin nyt äitikin pääsee tuunaamaan niistä mieleisensä. :)

  Ja oi, myös ottamissasi kuvissa sielu lepää – jälleen kerran. Niin kaunista! Mistä olet muuten hankkinut tuon minikuusen? Samankaltainen on hakusessa, mutta mieleistä en ole vielä löytynyt. Oletan siis, että tuo on vuodesta toiseen ilahduttavaa materiaalia kun taaperoperheestä on kyse. :)

  • Kiva kuulla, ei muuta kuin tekemään! Täytyy myöntää, että pahvisten riisikakkumuistojen takia en olisi itse hoksannut ostaa linssikakkuja, mutta tykästyin niihin tosi paljon ja ostan jatkossakin. Lehtikaalinäkkärin ohella tomaatti-paprikalinssikakusta tuli iltateesuosikki. Iltaisin pitää jostain syystä syödä jotain rapeaa, ei käy tavallinen leipä.

   Kiitos palautteesta, ialhduin kovasti! Minikuusi on Ikeasta, viimevuotinen, mutta katsoin, että heillä on jälleen samaa. Tämä: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/10363118/

   Kuusi on yllättävän aito ja hyvälaatuinen – ja ennen kaikkea taaperoperhehyväksytty. ;)

 5. Ihanan jouluista! Mistä olet hankkinut tuon pienen kuusen ja kranssit? Kovasti olisi itselläkin niille tarvetta, mutta mistään ei tunnu löytyvän kivan näköisiä yksilöitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue