Vuosi asumista takana – miten koti on muovautunut

Homevialaura-kotitoimisto_8145

Tänään ajattelin hypätä joulutunnelmista hetkeksi kodin vuosikatsaukseen. Meillä tuli nimittäin juuri vuosi asumista täyteen tässä 70-neliöisessä rivitalokolmiossa. Miten tyhjästä asunnosta on vuoden aikana muovautunut yhä valmiimpi koti?

Aloitetaan kodin vuosikatsaus ihan alusta. Saimme avaimet uuteen kotiin viime vuoden marraskuussa, jolloin meillä jäi kuukausi aika remontoida ennen joulukuun alun muuttoa. Alkuperäinen 80-luvun keittiö purettiin pois, samoin keittiön sivuseinä. Lisäksi remontissa vanhat ovet uusittiin klassisentyylisiksi peilioviksi, ruskeat ikkunankarmit maalattiin valkoisiksi, lattia vaihdettiin valkoiseksi laminaattilankuksi ja listat päivitettiin korkeammiksi antiikkityylisiksi.

Homevialaura, uusi koti, remontti

Homevialaura, uusi koti, remontti

Homevialaura, uusi koti, remontti

Vaikka ei keittiön nykyaikaistaminenkaan mikään pieni muutokseltaan ollut, kaikista tärkein remonttiratkaisu meille oli pariovet. Kustannus ei asunnon ostamisen mittakaavassa ollut paljoakaan, mutta juuri pariovet herättivät tämän asunnon henkiin ja tekivät siitä meille kodikkaan kodin.

Homevialaura, uusi koti, remontti, pariovet

Homevialaura, uusi koti, remontti, pariovet

Kaikki makuuhuoneen huonekalut – Ikean sängyn, Kartellin yöpöydät, Artemide Tolomeo -valaisimet, Hermès Avalon -tyynyn ja nahkajakkarat – toimme mukanamme edellisestä kodista. Makuuhuonekuvista näkee myös ensimmäistä kertaa lattia Quick-Step Impressive IM1859 -laminaattilankun* asennettuna.

Homevialaura, uusi koti, remontti, pariovet, valkoinen laminaatti

Homevialaura, uusi koti, remontti, pariovet, valkoinen laminaatti

Edellisen kodin sohva löysi hyvin paikkansa uudestakin kodista koon ja tyylinsä puolesta ja asettui makuuhuoneen vastapäätä. Ensihätään televisiotason virkaa toimitti sohvapöytä olohuoneen kulmassa.

Homevialaura, uusi koti, remontti, valkoinen laminaatti, Quick-Step Impressive IM1859

Valmiista HTH-keittiöstä* tuli virtaviivainen, moderni ja kokovalkoinen. Koska kotimme on kompakti, halusin naamioida ja sulauttaa avokeittiön muuhun kotiin enkä korostaa keittiömäisyyttä. Tosin nyt olen alkanut kaivata eloa välitilaan, joten voi olla, että laatoitamme sen ensi vuoden puolella. Ensin alkuun keittiön ruokapöytänä oli edellisen kodin Ikea pukkijaloilla. Myös Eames DSR -tuolit ovat edellisestä kodista lähtien palvelleet.

Homevialaura, keittiöremontti, valkoinen moderni keittiö, HTH VH7

Homevialaura, keittiöremontti, valkoinen moderni keittiö, HTH VH7

Homevialaura, keittiöremontti, valkoinen moderni keittiö, HTH VH7

Vajaa yksivuotias pisti vauhtia televisiotason hankkimiseen, sillä televisio oli pakko saada mahdollisimman pian ylös seinälle pois pienten käsien ulottumattomista. Taso on Ikean Bestå Hanviken-ovilla, joita ei käsittääkseni enää saa. Ikeasta hankimme pariovien viereen myös Vittsjö-sivupöydän.

Homevialaura, tv-taso, Ikea Bestå Hanviken

Kolkon joulukuun jälkeen oli ihana saada alkuvuodesta ensimmäiset matot paikoilleen. Teetimme VM-Carpetin harmaat Hattara-matot mittojen mukaan olohuoneeseen ja sängyn alle.

Homevialaura, tv-taso, Ikea Bestå Hanviken, VM-Carpet Hattara, harmaa nukkamatto

Helmikuussa mattojen ja pientavaran myötä koti alkoi jo näyttää ja tuntua enemmän kodilta.

Homevialaura, tv-taso, Ikea Bestå Hanviken, VM-Carpet Hattara, harmaa nukkamatto

Muutonjälkeisenä varastona toiminut lastenhuone alkoi pikkuhiljaaa helmikuussa siistiytyä sekin, kun hankimme huoneeseen Ikeasta Pax-vaatekaapin ja oviksi A.S.Helsingön Feather Grey -sävyiset Ensiö-ovet*. Tässä vaiheessa syöttötuoli oli vielä puunvärinen, kun myöhemmin keväällä maalasimme sen jalat valkoisiksi, sillä vaalea puu tuntui niin yksinäiseltä kotimme värimaailmassa.

Homevialaura, A.s.Helsingö, Ensiö, Feather Grey, Ikea Pax, vaatekaappi, lastenhuone

Homevialaura, A.s.Helsingö, Ensiö, Feather Grey, Ikea Pax, vaatekaappi, lastenhuone

Eteisen liukuovikaapit olivat värimaailmamme mukaisesti harmaareunaiset, mutta hieman huonosti kulkevat ja levottomannäköiset, joten päätimme vaihtaa tilalle kaksi selkeää valkokarmista liukuovea. Muutos oli vielä paljon isoimpi kuin uskalsimme toivoa. Eteisestä tuli kertaheitolla rauhallisemman ja viimeistellymmän näköinen.

Homevialaura, eteinen, liukuovet, liukuovikaapisto, vanha

Homevialaura, eteinen, liukuovet, liukuovikaapisto, Mirrorline, uusi

Patterisuojat ovat meidän kodin lattialistat – projekti, joka ei koskaan näytä tulevan valmiiksi. Makuuhuoneessa ja lastenhuoneessa suojat odottavat edelleen kiinnittämistään ja olohuoneeseen meidän pitäisi tilata samanlainen suoja mittojen mukaan.

Homevialaura, lastenhuone, patterinsuoja

Ikean hyvin palvelleen, mutta tiensä päähän tulleen ruokapöydän tilalle teetimme itse suunnitellun ruokapöydän.

Homevialaura, marmoripoyta, teetetty ruokapöytä, Eames DSR

Keväällä siirsin valkoisen pellavahuppuisen Gervasoni Ghost -tuolin lastenhuoneesta olohuoneeseen.

Homevialaura, olohuoneen sisustus, Gervasoni Ghost

Pitkän harkinnan päätteeksi päätin investoida Flos 2097/30 -kattovalaisimeen, jotta simppeli keittiö saisi näyttävän katseenvangitsijan.

Homevialaura, Flos 209730, moderni kattokruunu

Homevialaura, Flos 209730, moderni kattokruunu, olohuoneen sisustus

Toukokuussa porasimme sohvan päälle tauluhyllyn. Kokeilin hyllylle ensihätään vain sekalaista taulukokoelmaa.

Homevialaura, olohuone, tauluhylly

Alkukesästä saimme valmiiksi UMP ProFi -komposiitista valmistetun terassin. Sopivia kalusteita metsästimme pitkin kesää. Kartell Victoria Chost -tuolit ostin käytettyinä meillä jo olleiden käsinojallisten Kartell Louis Ghost -tuolien jatkoksi.

Homevialaura, piha, terassi, puutarha, ulkokalusteet, UPM Profi, komposiitti

Homevialaura, piha, terassi, puutarha, ulkokalusteet, UPM Profi, komposiitti

Homevialaura, piha, terassi, puutarha, ulkokalusteet, UPM Profi, komposiitti

Kesäkuussa täydensimme olohuoneen tyhjää ikkunanedustaa Boknäsin Howard-rahilla. Samalla rahi on myös antanut toivottua lisäistuintilaa.

Homevialaura, olohuoneen sisustus, Boknäs Howard-rahi

Muutaman kuukauden asumisen jälkeen aloin kaivata makuuhuoneeseen lisää kodikkuutta. Onneksi löysin tarpeeksi ohuen mallin Matri Slim -sängynpäädystä*, sillä syvempää tilaan ei olisi mahtunutkaan. Sängynpäädyn kankaaksi valitsin saman Caleidon kuin sohvassammekin on.

Homevialaura, sängynpääty, Matri by Fennobed, Slim

Myöhemmin kesällä sain viimeisteltyä tauluhyllyn omien mustavalkoisten valokuvien kokoelmalla.

Homevialaura, olohuoneen sisustus, tauluhylly

Loppukesästä kokosimme ruokailutilaan klassisen symmetrisen ja ison tauluseinän New Yorkin -hääkuvistamme, sillä valkoinen tila tuntui tarvitsevan kahta taulua jämäkämmän taustan. Myös eteiseen saimme hankittua Ikea Billy -kaapiston ja nyt kysyn joka päivä itseltäni: miten elimmekään yhdeksän kuukautta ilman.

Homevialaura, eteinen, Ikea Billy, tauluseinä

Homevialaura, tauluseina, Flos 209730, kattokruunu, kattovalaisin

Syyskuussa toteutui tärkeistä tärkein projekti, keittiöremontti 2.0, kun tuunasimme Ikea Duktig -leikkikeittiöstä taaperolle newyorkilaista deliä mukailevan Dean & DeLittle -kahvilan.

Homevialaura, Ikea Duktig, DIY, hack, leikkikeittiö

Syksyllä olohuoneeseemme valmistui Marianna Raikkalan abstrakti maalaus Silver Cities. Pellavahupullisen Gervasoni Ghost -tuolin siirsin olohuoneen nurkkaan ja otin terassilta kaksi Kartell Victoria Ghost -tuolia talvehtimaan olohuoneeseen.

Homevialaura, abstrakti taulu, maalaus, taide, olohuone

Tässä vaiheessa olimme jo saaneet aikaiseksi porata keittiössä ensin alkuun olleet David Ehrenstråhlen My Guide To -julisteet makuuhuoneeseen yöpöytien ylle. Kultainen peili odottaa edelleen kiinnitystään makuuhuoneen sivuseinälle.

Homevialaura, olohuone, makuuhuone, kultainen peili

Lastenhuoneen seinälle saimme poratuksi kultaisen eläingallerian lämmittämään valko-harmaata yleisilmettä.

Homevialaura, lastenhuone, kultainen tauluseinä

Välissä viimeistelimme talon edustan myös sisäänkäynnin osalta hankkimalla oven viereen mustan Lechuza-ruukun ja pallotuijan, joka ihme kyllä sinnittelee vielä hengissä. Ruukku oli muuten sinänsä poikkeava ostos, että en yleensä ikinä osta mustaa kuin mattana. Kuitenkin ulkoruukkuun halusin todella modernin ja skarpin ilmeen kontrastiksi puiselle julkisivulle, joten ruukun kiiltävän musta pinta oli tällä kertaa plussa.

Homevialaura, sisäänkäynti, Lechuza, ruukku, pallotuija

Vielä on to do -listalla ainakin eteisen sisustuksen viimeisteleminen, keittiön välitilan päättäminen ja laatoittaminen, Flos-valaisimeen himmentimen asennuttaminen sekä patterinsuojien kiinnittäminen ja tilaaminen. Koska pienen lapsen kanssa ei juurikaan ylimääräistä aikaa ole, olen oikein tyytyväinen, miten paljon olemme ehtineet tässä elämäntilanteessa vuoden aikana. Vaikka koti ei ole valmis, se tuntuu riittävän valmiilta siinä mielessä, että enää keskeneräiset työt eivät koko aikaa muistuta itsestään.

Muistan jo vuodentakaisen muuttopäivän iltana ajatelleeni pitsa- ja muuttolaatikoiden keskellä, miten kodilta uusi osoite samantien tuntui. Edelleen, kun avaan ulko-oven, tunne on sama: tähän kotiin on aina lämmin tulla, eikä vähiten joulukuussa.

* Tähdellä merkatut remontit ja kalusteet on vuoden aikana toteutettu blogiyhteistyönä.

Comments

 1. Löysin blogisi viikonloppuna ja ihastuin! Oikein hykertelin kun huomasin uusimman postauksesi, joka sattuikin uudelle lukijalle sopivaan saumaan. Olet taitava kirjoittaja, jonka oma persoona ja näkemys välittyy postauksista, etenkin teksteistä. Pidän tyylistäsi ja olen tässä joka päivä lukenut ja ihaillut kuviasi kuukausitolkulla :). Ihanan fresh blogi, jossa on sekä laadukkaat kuvat että mielenkiintoiset tekstit monipuolisine aiheineen. You got the whole package! Näiden ylistyssanojen saattelemana jään vakilukijaksi.

  P.s. Epäsuositut mielipiteeni -postauksesi oli ensimmäinen oikeasti hauska postaus, jonka olen lukenut aiheesta.

  • Nämä on näitä kommentteja, jotka tekisi mieli printata työpisteen päälle. Kiitos siis Riikka valtavasti! Et tiedäkään, miten paljon ilahdutit. Olen todella otettu, että koet noin, enkä voisi toivoa parempaa palautetta. Kiitos sydämeni pohjasta ja kovasti tervetuloa vakkarilukijaksi. <3 Eikä, mahtavaa kuulla! Täytyy ehkä käydä virkistämässä omaa muistia, mitä epäsuosittuja mielipiteitä viime vuonna kirjoitin. :D

 2. Joulupostaukset ovat olleet aivan ihania. Minua vähän harmittaa, että en ehdi tällä hetkellä kommentoimaan samaan tahtiin kuin ennen. Vajaassa kahdessa vuodessa ehti jo unohtaa, millaisia aikasyöppöjä vauvat ovat. Mutta täällä luetaan ja nautitaan edelleen sun teksteistä, sekä kuvista.

  Tosiaan siitä on vuosi, kun te muutitte. Uskomattoman hyvin olette saaneet tehtyä vuodessa. Minä olen saanut vuoden aikana vaihdettua keittiönpöydän uuteen. :D Okei, onhan täällä tapahtunut myös yhtä ja toista muutakin. Juuri nyt ajatukset vie mennessään kaksien juhlien järjestelyt, kun esikoisen panda birthdayt lähestyvät, samoin kuin kuopuksen kastejuhla.

  • Tosi kiva kuulla, että pidät joulupostauksista! Ymmärrän ihan valtavan hyvin, sellaisia aikasyöppöjä ne pienet ihanat kääröt on. Ilahdun kuitenkin jokaisesta kommentista huolimatta siitä, mihin väliin ja kuinka usein ne tulevat. :) Ajattele, vuosi tässä on vierähtänyt. Katsaus teki itsellenikin hyvää. Olemme toden totta saaneet paljon aikaiseksi, mutta rehellisesti muun elämän kustannuksella. Jospa vuosi 2018 keskittyisi enemmän sosiaaliseen elämään ja vähemmän maalisuteihin. ;) Raskaana ja kahden pienen lapsen kanssa ei kannata ottaa mistään ylimääräisesä paineita. Pääasia on, että arjen saa rullaamaan. Ja onhan tuossa juhlia kerrakseen, molemmista tulee varmasti kivat!

  • Niin kiva kuulla, kiitos! En pahastu, vaan suorastaan tilaan samanlaisen jutun teidän kauniista kodista. Katsaus havainnollistaa matkaa niin hyvin paitsi lukijoille myös itselle. Tekikin ihan hyvää pysähtyä sen ääreen, etteivät ne patterinsuojat niin paha tekemätön työ ole kaiken sen rinnalla, mitä olemme saaneet aikaan. Muistan, että sielläkin on ahkeroitu yhden sun toisen lattian ja portaikon parissa, mikä ei ole ihan helppo rasti näin pienten vipeltäjien kanssa.

 3. Tämä oli todella mielenkiintoinen postaus ja varmaan kivan havainnollistava myös itselle siitä kuinka paljon olettekaan saaneet aikaseksi vuodessa! Ja hauska huomata kuvistakin asunnon kehitys, kuvat todellakin kertoo niin hyvin stoorin! Me ollaan nyt asuttu meidän kodissa yli kaksi vuotta ja vieläkin on juttuja jotka pitäisi saada aikaseksi. Kuten vaatekaappi eteiseen. Miten se voikaan olla sellainen ikuisuusprojekti?

  • Tosi ilahduttavaa kuulla, kiitos Laura! Onneksi muistin tehdä tämän vuosipäivän kunniaksi. Ennen ja jälkeen -kuvat ovat aina tosi kiinnostavia ja tämä virkisti jopa omaa muistia siitä, mikä lähtötilanne oli ja mitä kaikkea olemme kotiin tehneet. :) Jep, ymmärrän niin hyvin. Nuo on juuri noita ikuisuusprojekteja, hommia, jotka aina jäävät seisomaan, ellei niitä hoida heti suhteellisen pian muuton jälkeen. Toisaalta mikä hommien on odotellessa, jos ne eivät kummoisesti häiritse. Tässäkin pätee muuten sanonta “deadline on paras muusa”. Meille on tulossa tammikuussa yhdet kuvaukset, niin katsotaan, saako se yhtään vipinää kinttuihin. ;)

 4. Ihana postaus ja sain itsekin inspiriraatiota tehdä kaivattuja muutoksia kotona asioihin, jotka tässä on häirinnyt. Olisin kysynyt parikin asiaa: muistelen, että teidän seinät on maalattu Tikkurilan paperi sävyllä. Kuvissasi tuo sävy ei näytä yhtään niin kylmältä kuin googlen hausta saadut kuvailut antaa ymmärtää. Näyttää juuri sopivan lämpimälle olematta kermainen. Oliko teillä siis maalattu listat samalla kun kuvista ei erotu ainakaan listojen sävy? Meillä on ne puunsepän valkoiset ja niitä en ajatellut maalata ja mietin erottuisi liikaa tuo paperi niistä. Toki testipurkki auttaisi mutta pohdin nyt tämän ja Tikkurilan valkoisen välillä…

  Mitä laattaa ajattelit välitilaan? Sekin on meillä edessä.. :)

  Ihana huomata miten vuodessa koti voi saada sitä persoonaa noin paljon ja upealta näyttää. :)

  • Voi miten kiva kuulla! Muistat ihan oikein, meillä on seinässä nimenomaan Tikkurilan paperi. Listat olivat valmiiksi valkoiset eli niitä ei ole maalattu, mutta minusta valkoisen sävyt käyvät kyllä onneksi tosi hyvin yksiin. Ovatkohan meidänkin listat sitten puusepän valkoiset, en osaa valitettavasti sanoa. Minusta Paperi on ihan täydellinen valkoisen sävy. Opin se aikoinaan sisustuskurssilla sisustusarkkitehtiopettajaltamme Sonja Ikoselta, joka oli tehnyt paljon yhteistyötä Tikkurilan kanssa ja joka tunsi sävyt todella hyvin. Sonja jo silloin sanoi, että Paperi on takuuvarma valkoinen jokaiseen tilaan, sillä se näyttää aina neutraalilta, ei koskaan kolkon kylmältä eikä lämpimän keltaiselta. Sekä edellisessä kodissa että tässä nykyisessä Paperi on aina tuntunut meille oikealta valkoiselta olemalla raikas mutta pehmeä.

   Minulla on tällä hetkellä mielessä eräs kiiltäväpintainen tiilihenkinen laatta vähän erilaisella laatoituksella. Katsotaan, saammeko sen onnistumaan. Lupaan palata sitten vielä asiaan. Voi olla, että välitilan laatoittaminen menee vasta ensi vuoden puolelle. Muuten tykkäisin välitilassa myös marmorikuviosta, mutta koska sitä meillä on ruokapöydässä, välitila voisi olla jo liikaa.

   Kiitos paljon kivoista sanoista! Katsaus teki itsellekin tosi hyvää. Nyt kotia ja aherrettuja tunteja osaa arvostaa vielä enemmän. :) Suunnitteluiloa ja remppaintoa myös sinne!

 5. Hurjasti olette saaneet aikaan vuodessa! Minä olen täydellinen vastakohta, en usein ehdi edes aloittaa. Ovathan ainakin loppuun saakka hiottuja suunnitelmia, jos ei muuta!

  • Kiitos! Niin olemme, mutta täytyy kyllä myöntää, että muun elämän kustannuksella. Suurin osa kesäviikonlopuistakin meni siihen, että haimme yhtä sun toista aurinkovarjoa tai sopivaa ruokapöytää, mutta oli se sen väärti ja ensi vuonna kodista tulee varmasti nautittua enemmän ystävienkin kanssa, kun suurin työ on tehty. Itseni tuntien nämä jäljelle jääneet askareet ovat todellisia roikkumaan jääviä ikuisuusprojekteja, mutta onneksi tiedossa on ainakin yksi deadline, mikä on ainoa pistämään vipinää kinttuihini. Varmasti aktiiviseen remppa- ja sisustustahtiin on vaikuttanut myös se, että koti on myös työpaikkani ja “studioni”, niin se on ollut pakko laittaa tavallista rivakammin kuntoon. Ja juuri näin: mitä sitä murehtimaan, jos ei hommat valmistu, kun ne on kuitenkin jo puoliksi suunnitelmilla tehty. ;)

  • Kiitos kaunis! Nyt sen vasta itsekin tajuaa. Mutta toisaalta olemmekin kyllä uhranneet suurimman osan vuoden viikonlopuista jonkinlaisiin kotitöihin. Ensi vuonna ehtii taas onneksi muutakin, mutta niin tärkeä tila koti on, että olemme priorisoineet sen laittamista ihan mieluusti muiden asioiden kustannuksella. Nyt enää pieni loppukiri jossain vaiheessa muutamien juttujen kanssa. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue