Asunnon myynti: miten itse osallistumalla voi säästää tuhansia euroja

Kaupallinen yhteistyö, Blok

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Asunnon myynti herättää minussa suuria intohimoja, joten en malta odottaa, että pääsen puhumaan siitä tänään. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että asunnon myymisessä kannattaa pelata korttinsa ihan erityisen fiksusti. Nyt kun ei puhuta leggarien shoppailusta Facebook-kirpparilla, vaan yleensä ihmisen arvokkaimmasta omaisuudesta. Myymisessä voi voittaa tai hävitä tuhansia euroja, ja se on summa, joka meitä motivoi valitsemaan tavanomaisesta välityksestä poikkeavan ratkaisun.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Me olemme myyneet yhden asunnon, edellisen kotimme. Päädyimme myymään asunnon itse, koska en missään nimessä halunnut ehdoin tahdoin menettää välittäjälle keittiöremontin suuruista summaa.

Meidän tilanteemme oli sikäli poikkeuksellinen, että sisustusbloggaajana minulla oli koneella valmiina satoja kotikuvia ja vieläpä minun blogiyleisöni markkinoimisen tukena. Vaan jo silloin mietin, että eikö todellakaan ole mitään palvelua ihmisille, jotka haluavat osallistua oman asuntonsa myymiseen ja säästää välityspalkkiossa, mutta joiden tarvitsee ulkoistaa sellaiset erityisosaamista vaativat osa-alueet kuin valokuvaaminen ja paperityöt.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Nykyään on! Luin Blokista ensimmäisen kerran Helsingin Sanomista helmikuussa ja aamukahvin huuruisille huulilleni nousi samantien hymy: vihdoin on asunnonvälitysbisnes ottanut kaivatun askeleen nykyaikaan. Miksi asunnonvälityksen tarvitsisi olla joko tai -valinta, kun se voi olla kompromissi itse myymisen ja välittäjän hyödyntämisen parhaista puolista.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Blok on moderni asunnonvälityspalvelu, jossa myyjä itse esittelee asunnon, mutta jossa välitystoimisto hoitaa kaiken muun: asunnon kuvauksen, asuntoilmoitukset, markkinoinnin, esitteet, asiakirjojen tilaukset sekä kauppakirjat. Blokin välityspalkkio on tuntuvasti edullisempi kuin perinteisen välittäjän: 0,75 %. Välityspalkkio sisältää kaiken, myös Etuovi- ja Oikotie-ilmoittelun sekä asuntoa todella hyvin havainnollistavat 3D-kuvat tavallisten valokuvien ohella. Lisäksi Blok auttaa myyjää ja ostajaa koko kaupanteon ajan asunnon myyntiin liittyvissä kysymyksissä. Jos ei asunto mene kaupaksi, välityspalkkiota tai muita kuluja ei peritä.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Itse uskon todella paljon tällaiseen malliin, koska kuka tuntisi oman asuntonsa paremmin kuin asukkaat itse. Näyttöjen pitäminen on minusta pieni vaiva siihen nähden, kuinka paljon tällä ratkaisulla voi säästää. Sitä paitsi: aiheutuuhan välittäjänkin pitämästä näytöstä vaivaa. Eikö loppujen lopuksi ole helpompi jäädä kotiin esittelemään asuntoa kuin lähteä evakkoon?

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Tämä kaunis asunto, jossa kävin juttua varten kuvaamassa, on myynnissä Kauniaisissa. Kyseessä on osoitteessa Gresantie 24 B 11 sijaitseva parvekkeellinen kaksio, jossa on toteutettu täydellinen remontti, putkiremontti mukaan lukien. Ihastuin siihen, miten kauniisti kotiin on jätetty 60-luvun talon alkuperäistä tunnelmaa, ja vaikka asuntokaupoissa ei sisustusta myydäkään, niin silti on mainittava, miten onnistuneelta kerroksellinen kokonaisuus modernilla keittiöllä, kuluneella puupöydällä, itämaisilla matoilla, klassisella howard-sohvalla ja skandinaavisilla yksityiskohdilla näytti. Kysyin todella mukavilta asukkailta täydellisen seinänvärin perään: se on Tikkurilan Mulperi (olisikohan välittäjä osannut vastata tähän?).

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Blok toimii Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa, Kirkkonummella, Keravalla, Järvenpäässä, Lahdessa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Oulussa. Kiinteistöä Blokin kautta ei voi myydä, vaan kyseessä on oltava asunto-osakeyhtiö.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Meille asunnon myymiseen osallistuminen on mahdollistanut todella paljon, myös sisustusrahaa. Olenkin monta kertaa halunnut painottaa, että eivät meidän Flosimme ole taivaalta tippuneet, ne on pystytty ostamaan juuri tällä asuntokaupoista säästetyllä rahalla. Blokin etusivulla on havainnollistava laskuri, jossa näkee oman asunnon arvosta kertyvän säästön.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Aina elämä ei tietenkään mene niin kuin sadussa. Vaikeassa elämäntilanteessa tai kriisissä ei tietenkään ole rahkeita edes esittelyn pitämiseen ja osa kohteista on totta kai myynnillisesti vaikeampia, mutta normaalissa elämäntilanteessa asuntoa kannattaa minusta ainakin harkita lähteä myymään kannattavammalla tavalla.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Koen tärkeäksi muistuttaa myös suhteellisuuden tajusta. On todella perusteltua helpottaa elämäänsä asunnon myymisen aikana kotitalousvähennyskelpoisella siivouksella tai lastenhoidolla, joissa molemmissa liikutaan kymppien tai korkeintaan satasten kuluissa, jos näiden apukäsien ansiosta on mahdollisuus säästää neli- tai viisinumeroinen summa itse asuntokaupassa. Palveluita siis todellakin kannattaa ostaa, kunhan miettii, mitä.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Valitettavasti ainakaan meillä esittäytymässä käyneistä perinteisistä välittäjistä en olisi kokenut saavani lisäarvoa, mutta tuhansia olisimme heille menettäneet. Yksikin välittäjäehdokas ei muuta kodissamme tuntunut näkevän kuin (häntä itseään häirinneen) hissittömyyden. Miten olisin voinut luottaa siihen, että jo portaissa johtopäätöksensä tehnyt välittäjä olisi osannut myydä asuntoamme sen parhailla puolilla? Kokemukseni on tietysti henkilökohtainen ja kertaluontoinen, mutta valitettavasti niin vain koin, että perinteiselle välittäjälle meidän kotimme oli vain kohde muiden joukossa, kun se meille oli erinomainen asunto kymmenien itse todeksi koettujen perustelujen takia.

Asunnon myynti, Blok, kiinteistövälitys, kiinteistövälittäjä, välityspalkkio

Muistan vieläkin sen kutkuttavan fiiliksen, kun lähdin vauva ja koira kainalossa kävelylle mieheni pitämän asuntonäytön ajaksi. Kertaakaan minulla ei ollut sellainen fiilis, että pärjääkö hän, vaan nimenomaan itse näytöt hoitamalla koin asuntomme olevan hyvissä käsissä. Silloin ainakin kävi hyvin: saimme heti tarjouksia ja asunto meni kaupaksi samana iltana.

Comments

 1. Aamen! Juuri tänään mieheni kanssa aamiaispöydässä keskustelimme Blokista ja heidän loistavasta konseptistaan. Ja viime viikolla, ilmn minkäänlaista taka-ajatusta tai provikkaa, suosittelin ystävääni tutustumaan yritykseen kun hän on lähiaikoina ryhtymässä asunnonmyyntipuuhiin. Yritys tarjoaa yksinkertaisuudessaan juuri sen palvelun mitä itse kolme omistusasuntoa myyneenä olen joka kerta kaivannut eikä mitään ylimääräistä. Ehdottomasti laitan Blokin nimen korvan taakse muistiin mahdollista seuraavaa asuntomtyntiä varten. Ja tosiaan,ne välittäjät. Niitä kyllä riittää laidasta laitaan. :D

  • Tosi hauska kuulla, että olette pistäneet merkille saman! Minusta idea on kerrassaan loistava. Ei tietenkään jokaiselle ja joka tilanteeseen se oikea, mutta hieno lisä tarjontaan. Se on aina kuluttajan etu, jos on, mistä valita. :) Niin teillä on jo kolmesta itse myydystä kohteesta kokemus, vau! Olet sitten varmasti juuri oikea ihminen hyödyntämään tämäntyyppistä apua ilman, että koko myyntiä kuitenkaan ulkoistaa välittäjälle, kun siitä jo kerran kokemustakin on. Ihan kaikissa ammattiryhmissä on vaihtelua, niin totta kai on välittäjissäkin. Sitten jos joskus tarvitsemme välittäjän, minulla ei ole epäilystäkään, ettemmekö löytäisi huippua, mutta silloin tarvitsee kysellä suosituksia, eikä vain pyytää satunnaisia ehdokkaita paikalle, niin kuin me viimeksi teimme. :)

 2. Ihan totta joka sana, me ollaan myyty tähän mennessä asuntomme itse ja asiaanperehtyneen sukulaisen avustuksella. Eikä mieleen olisi tullut mikään muu, ne eurot on pitänyt saada omaan taskuun.
  Nykyisen kodin kohdalla ajatukset on taas kääntynyt päälaelleen. Kyseessä on jo arvokkaampi kohde ja neliöitä on huomattavasti enemmän – tässä kohtaa uskon, että asiantunteva välittäjä pystyy tuomaan meille paremman hinnan (kattaen myös oman palkkionsa) kuin mitä itse myytäessä. Asuinalueen markkinatilanne on kuuma, jolloin ammattilainen osaa pitää hintakilpailun paremmin näpeissään. Ja onpa täältä meidän kulmilta muuten löytynyt pari sellaista välittäjää, jotka puhuvat sujuvasti Hyggeä, Glorian Kotia ja alueen koululogistiikkaa samalla näytöllä… jostain kumman syystä juuri näille välittäjille on kovasti tunkua 😊 mikään helppoheikki ei mun kotia kyllä myy! Täytyy tutustua myös tuohon Blokiin, jos luottovälittäjien jonot paisuvat.

  • Kiitos Netta! Niin kiinnostavaa kuulla kokemuksesi, koska tiedän, miten paljon sinäkin olet näitä asuntoasioita ja asumismuotoja pohtinut. No juuri näin! Koska mekin myimme ensiasuntomme, tarvitsimme siitä jokaisen pennin seuraavaa varten. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meillekin voisi joskus tulla eteen tilannetta, jolloin on fiksuinta ulkoistaa kaikki. Minusta pääasia on se, että on mistä valita: välittäjä, itse myynti ja nyt sitten vielä kompromissi.

   Ymmärrän todella hyvin ajatuksesi muuttuneesta tilanteesta! Ehkä se menee vähän niin, että mitä arvokkaampi kohde, sitä suuremmaksi välittäjän arvo tulee. Uskon, että juuri teidän tilanteessanne oikea ratkaisu voi hyvinkin olla alueeseen erikoistunut ja asiantunteva välittäjä, jolla on viimeisin kosketus paikalliseen asuntomarkkinaan.

   Alalla on totta kai viimeisen päälle huipputasoisia välittäjiä! Me vain olisimme joutuneet jatkamaan etsimistä, mutta hyvin voi jo ensimmäisellä kerralla tärpätä. Nykyaikainen välittäjä todellakin ymmärtää sen, että asuntoa ei osteta vain järjellä asuntona, vaan tunteella kotina, ja siksi sitä hyggeäkin on sujuvasti puhuttava. ;) Mutta niinpä tietysti! He sitten ovat suosituimpiakin, eli eivät välttämättä niitä, jotka ensimmäiseksi ehtivät tulemaan esittäytymään potentiaalisiin kohteisiin, kuten meille, kun jono on jo muutenkin pitkä. Älyttömän mielenkiintoisia huomioita, kiitos vielä! Kerrothan, jos teillä alkaa tapahtua, kun olen niin pitkään jännännyt, että mihin te muuttomietinnöissä päädytte. :)

   • Tälle palvelulle on kyllä kysyntää ja tämä olisi hyvin saattanut olla sellainen, johon olisi päädytty kahden ekan kodin kohdalla. Pääkaupunkiseudun markkina on tällä hetkellä sen verran ylikiehunut, että me varmastikin kotvasen pysytellään aloillamme.

    Ja kyllähän tuo välittäjäkenttä on kirjava – välillä sitä näytöissäkin miettii kuinka flegmaattisella myydään hyvinkin arvokasta kohdetta (mun mielestä yli 600t on kallis) ja eräässä kohteessa mä sain ihan rauhassa koputella purettavaksi tsiigaamiani seiniä, eikä välittäjää hirveästi kiinnostanut. Musta tuollainen remonttisuunnitelmien raapustelu myyntiesitteeseen pitäisi olla melkoisen vahva signaali myyjälle, että tässä voisi olla asiakasta tarjolla ;) Tämän nykyisenkin asunnon kohdalla tuntui, että saatiin väkisin ostaa asunto välittäjältä. Ensimmäisen kodin meille puolestaan möi välittäjä, joka visioi meidän kanssa remonttia ja materiaalivalintoja – hänelle sitten onkin meidän alueella tunkua ja asiakkaat taitavat jonotella hänen pakeille.

    • Samaa uskon, että palvelu on todella tervetullut alalle, varsinkin tässä ajassa, kun ihmiset alkavat muutenkin tottua tekemään itse, esimerkiksi vuokraamaan kotiaan itsenäisesti Airbnb:n kautta. Tietenkään Blok ei ole oikea ratkaisu kaikille, mutta itse myynnin ja perinteisen välittäjän välillä pohtiville varmasti on.

     Oikeastaan on turha puhua välittäjien palvelualttiudesta, vaan ihan kaikkien ammattien. Yhtä yleistä on se, että taksikuski ei tervehdi tai että verkkokaupan henkilökunnasta kukaan ei vastaa asiakkaan tiedusteluun. Jokaisessa ammattiryhmässä on palvelualttiita huippuja ja sitten flegmaattisia toimijoita. Asunnonmyynnissä nämä ominaisuudet vain korostuvat juuri siksi, kun kyse ei todellakaan ole niistä leggareista tai yhdestä kotimatkasta pikkujouluista kotiin, vaan ihmisen suurimmasta omaisuudesta, sadoista tuhansista euroista. Siinä saakin minusta vaatia paljon kaikilta: välittäjältä, palvelulta ja itseltään.

     Onpa vaihtelevia kokemuksia! Juuri tuota tarkoitan. On loistavia välittäjiä ja loistavia itse myyjiä, ja ei-niin hyviä välittäjiä ja ei-niin hyviä itse myyjiä. Tärkeintä on tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet, että onko omalle osaamiselle asunnonmyynnissä käyttöä vai onko kaikki järkevintä ulkoistaa. Teille ensimmäisen kodin myynyt välittäjä kuulostaa juuri siltä, millaisen välittäjän itsekin toivoisin löytäväni, jos sellainen tilanne joskus eteen tulee, vaikka nyt tuntuukin, että meille oikea ratkaisu on osallistua itse myymiseen. :) Ihanaa lauantaita!

 3. Mahtavaa! Ihan uusi juttu tämä Blok mutta ehdottomasti vinkkaan kaikille tutuille ja puolitutuillekkin jos puheeksi vain sattuu tulemaan. Minusta välityspalkkiot on liian korkealla muualla ja mekin ostettiin omamme ilman mitään välittäjää. Asunnon ostaminen ja myyminen on muutenkin kallista puuhaa kun pitää tehdä kaiken maailman kuntotarkistukset ja pankin palveluista tulee myös sievä summa laskulle. Jos joskus joudutaan oma koti myymään niin ehdotottomasti ilman perinteistä välittäjää.

 4. Ja vaikka ilman pankkiakin jos vaan pystyisi :D No ei sentään, mutta melkoisia summia ne pankitkin pyytää paperitöistään joita pystyy onneksi kyllä tinkimään jonkin verran.

  • Tosi kiva kuulla, että koit jutun hyödylliseksi! Välittäjä on välillä totta kai perusteltu, mutta ei aina. Sen takia on hienoa, että alalle on tullut uusi moderni vaihtoehto, jota ei tarvitse valita, mutta jonka voi valita. Me paitsi myimme oman asunnon itse myös ostimme nykyisen kotimme suoraan asukkailta ilman välittäjää. Sekin meni kauhean kivasti, joten siksi kokemukseni ovat niin hyvät molempiin suuntiin. Myymisessä, ostamisessa ja muuttamisessa puhutaan kyllä isoista summista. Juuri kun luulet varautuneesi kaikkeen, tulee yllätyksiä. Puhumattakaan siitä, kun varsinainen remontti lopulta alkaa… ;)

 5. Tämä on mielenkiintoinen aihe ja postauksessa (as usual) paljon hyviä pointteja. En ole itse koskaan myynyt asuntoa Suomessa joten en osaa kommentoida muuta kuin mitä olen kuullut kavereilta ja perheeltä. Nimittäin ainakin mitä olen kuullut niin suomalaiset asunnonvälittäjät eroavat aika paljon verrattuna siihen miten homma toimii täällä Englannissa. Täällä yleensä asunnonomistaja aina itse näyttää asunnon ja itseasiassa välittäjä ei edes hoida paperihommia vaan siihen pitää palkata asianajaja. Mitä olen yhden asunnon oston perusteella nähnyt täällä niin välittäjien hommaksi jää asunnon hinnan arviointi, mainostaminen ja kuvien otto (mitä he eivät omasta kokemusesta todellakaan tee hyvin – kuvat ovat yleensä aika onnettomia ja markkinointi tarkoittaa sitä että he pistävät asunnon omille sivuilleen ja that’s it) ja sen lisäksi asunnon avainten luovutus kun kaupat on tehty. Täällä tosin välittäjien hinnat vaihtelee aika paljon, osa kiinteitä ja ne saattaa erota aika paljon riippuen mikä lafka on kyseessä. Tämän tiedon perusteella, jos tulevaisuudessa myymme, aion ehdottomasti tehdä sen itse koska tässä tapauksessa en ymmärrä välittäjän tarjoamaa lisäarvoa.

  Vaikea sanoa ilman omakohtaista kokemusta mutta ymmärrän kyllä hyvin että Suomessakin siirrytään enemmän siihen että myydään itse asunto, se on varmasti useassa tilanteessa oikea ratkaisu. Tosin ymmärrän myös Netan kommentin yllä, että tietyissä tilanteissa välittäjä varmasti tuo omalla asiantuntevuudellaan paljon lisäarvoa kaupankäyntiin.

  Mielenkiintoinen kirjoitus kaikenkaikkiaan, niinkuin mielestä asuntokaupoista käsittelevät postaukset yleensä ovat :)

  • Melko pahasti vähätelty välittäjät, käy kurkkaamassa LKV-kokeita aiemmilta vuosilta jotta tiedät mm. mitä kaikkea välittäjien tulee tietää:) Tunnen muutamia välittäjiä ja koen epäreiluksi heitä kohtaan tuollaiset kommentit, ja haluan ehdottomasti puolustaa kaikkia ihmisiä ylipäätään heidän omissa ammateissaan. Mikään ei ole rumempaa kuin vähätellä toisten töitä ja yleistää!

   • Voi ei, olipa ikävää jos tälläinen kuva jäi sulle mun kommentista, ei ollut tarkoitus vähätellä kenenkään ammattia. Ehkä olisi pitänyt painottaa ja kirjoittaa tarkemmin vielä että tietääkseni ja ymmärtääkseni Suomessa juuri välittäjät käyvät kokeissa ja ovat oman koulutuksensa käyneitä ammattilaisia ja tekevät suuren osan myös ns. lakipuolesta riippuen kiinteistöjen myyntiin. Oma kommenttini yritti lähinnä vertailla Suomea ja Brittien systeemiä, sillä valitettavasti omat kokemukseni välittäjistä täällä Briteissä on huonoja sillä asiakkaan näkökulmasta en ihan ymmärrä miksi ihmiset käyttävät välittäjiä sillä heidän tuoma lisäarvo tuntuu olevan minimaalinen kun vertaa Suomeen systeemin jossa välittäjä tekee ison osan työstä.

    Noh, nämähän on aina omakohtaisia kokemuksia mitä verrataan, Brittein systeemistä minulla ei vaan valitettavasti ole paljon hyvää sanottavaa mitä tulee välittäjiin. Ja sekään ei tietysti ole ammatin vika vaan systeemin joka tänne on luotu jossa asuntokauppa toimii hieman eri tavalla kuin Suomessa.

    • Moi ensin Lauralle! Kiitos tosi paljon kokemuksistasi. Onpa mielenkiintoista peilata aihetta myös kansainvälisesti. Juuri yhdessä tämänviikkoisessa tilaisuudessa sivuttiin sitä, miten tärkeää omistaminen suomalaisille on, kun taas esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa on paljon tyypillisempää asua vuokralla. Ja sitten Briteissä menee noin, että mukana on myös asianajaja. 

Minustakin välittäjällä täytyy olla muuta arvoa kuin kuvien otto – eikö sitä voi tehdä valokuvaaja? Toki hinnan arvioimisessa välittäjä on epäilemättä tärkeä. (Tosin täytyy taas kertoa oma kokemus. Meillä jokainen välittäjä olisi lähtenyt pyytämään asunnosta selkeästi vähemmän kuin mitä me itse pyysimme, ja saimme vielä lopulta hintapyyntöä korkeamman hinnan. Olisimme siis menettäneet paitsi välityspalkkion myös viisinumeroisen summan itse kaupassa. Tämän takia minulla on vähän varautunut olo perinteiseen välittämiseen. Asunnon myyjällehän jokainen tonni on tuntuva raha, mutta taas välittäjälle muutama prosentti niistä tonneista ei niinkään.)      No juuri näin! Kaikilla ei ymmärrettävästi ole aikaa, rahkeita tai mahdollisuutta lähteä selvittämään kaikkea myyntiin liittyvää itse, mutta jos itsellä on, niin miksi sitä ei kokeilisi. Voihan välittäjän aina ottaa mukaan myöhemmässä vaiheessa, jos homma ei hoidukaan itse tekemällä. Niin mekin ajattelimme, että kokeillaan itse ja jos ei onnistu, niin sitten vaan reippaasti lisää välittäjäehdokkaita treffaamaan. Yleisesti ottaen on minusta ihan tervettä kyseenalaistaa palvelun lisäarvon. Itsekin myyn palveluita viestinnän freelancerina, ja pakkohan minun on viestiä paremmin kuin asiakas. Miksi hän muuten minulta ostaisi?

     Petralle minun on pakko jatkaa, että minä ihailen välittäjiä yhtä paljon kuin Lontoon taksikuskeja. :D Siis miten voi ulkoa oppia sellaista määrää katuja tai kiinteistöalan yksityiskohtia. Koska olen asumisesta niin kiinnostunut kuin olen, olen joskus leikitellyt ajatuksella alasta. Nopeasti kuitenkin totesin, että minusta ei ole opiskelemaan ulkoa niin hurjaa määrää tietoa ja toiseksi välittäjän kuuluu olla aina tavoitettavissa ja tärkein työpäivä osuu sunnuntaille. Heidän ammatissaan on siis hurja määrä ammattitaitoa ja joustamista, mitä ihailen. :)

     • Asun myos Briteissa ja taalla ostajalla on vastuu teettaa asunnon kuntotarkastus, joka kylla ei ole kovin kummoinen koska raportti kertoo vain sen, minka tarkastaja nakee silmamaaraisesti. Caveat emptor periaatteen mukaan ostajalla on kaikki vastuu asunnon ostoprosessissa, myyjalla ei mitaan ja valittaja on myyjan puolella. Valittajilla ei ole mitaan alan kokemusta; olen tormannyt useisiin valittajiin jotka ovat tulleet Britteihin muutamaksi vuodeksi esim. Australiasta ja toimivat sen ajan valittajina. Ei kylla ole mitaan laatua. Onneksi taalla toimii myos nettipohjaisia asunninvalittajia, joilla on tietty hinta eika komissio

     • Kiitos Elina myös sinulle! Todella mielenkiintoista kuulla, millaisia eroja maiden välillä on. Uskomatonta, että kaikki vastuu on ostajalla, ja että kuntotarkastus on aivan Herran hallussa silmämääräisen arvion mukaan. Me Suomessa olemme kyllä todella onnellisessa asemassa, kun täällä välittäjillä on ammattitaito ja tutkinto. Myös Blok-palvelussa on laillistetun kiinteistönvälittäjän tuki ja turva (LKV).

      Sitä onkin tärkeää korostaa, kuinka paljon suomalaisten välittäjien tietämystä arvostan. Täällä ei missään tule sellainen olo, ettei välittäjä tietäisi, mitä tekee asuntoteknisestä näkökulmasta. Silti palkkaakseni perinteisen välittäjän haluaisin välittäjällä olevan muutakin kuin tieto: myyntisilmää, markkinointiymmärrystä, viestintätaitoja, asiakaslähtöisyyttä ja aktiivisuutta. Nämä ominaisuudet ovatkin sitten enemmän persoonakysymys. Hienoa, että sielläkin on erilaisia moderneja vaihtoehtoja. Se on minusta tärkeintä, että asuntoaan kauppaavalla on, mistä valita, ja että ala kehittyy siinä missä muutkin alat. Rentouttavaa viikonloppua Britteihin!

 6. Ihana aihe, kiinnostaa kyllä:) Itse en osaa kannattaa tässä asiassa kumpaakaan enemmän (välittäjät, itsemyynti), koska kaikki ihmiset ovat erilaisia ja heillä on erilaiset tarpeet ja osaamisalueet. Niitäkin itsemyyjiä on nähty, että pyydetään liikaa omasta asunnosta, ei osata ottaa myyviä kuvia jne. Ja sitten vielä se riski itsemyyjissä on, että kun kotona onkin oleellinen ongelma ja se jätetään kertomatta, sitten taistellaan oikeudessa ja siitä tulee kustannuksia. Ja mitä säästämiseen tulee niin sekään ei mielestäni ole selvä juttu. Uskon että itselle sopivan ammattitaitoisen supervälittäjän löytämisellä, saattaa jopa säästää enemmän. Kun on välittäjä joka osaa hommansa, saatat saada kodistasi paremman hinnan, kuin itsemyymällä:)
  Joissain tapauksissa välityspalkkion maksaminen voi olla pieni raha siihen että saa kodista isomman summan. Kaikki eivät todellakaan ole sisustusbloggaajia ja myyjiä sisimmiltään. Osalle sopii itsemyynti osalle ei:D

  • Niin kiva, että kiinnostaa! Rakastan sitä, kun pääsen vaihtamaan kanssanne ajatuksia ja oppimaan teiltä. Minusta tässä asiassa ei nimenomaan tarvitse valita puolta, vaan iloita siitä, että on, mistä valita. Me saatamme aivan hyvin joskus tulevaisuudessa käyttää myös perinteistä välittäjää, mutta pidän kehityksenä sitä, että perinteistä välittäjää ei välttämättä tarvitse käyttää, jos on itsellä rahkeita osallistua ja kohde sitä puoltaa. On todella positiivista, että ala kehittyy, niin jokaiselle löytyy se juuri omaan tarpeeseen ja tilanteeseen sopiva malli.

   Juuri kuten sanoit, tietenkään kaikista ei ole myyjiksi, markkinoijiksi tai kuvaajiksi! Puhumattakaan siitä, miten pelottava ajatus on, että asunnosta jätetään jotain kertomatta ja mennään sitten oikeuteen. Itse ulkoistan nykyään hyvin paljon asioita. Minusta ei todellakaan ole ratkaisemaan vaikka blogini tekniikkaa, joten ostan palvelun ammattilaiselta.

   On myös ollut ilo seurata, miten muutamat perinteisen puolen välitystoimistot ovat alkaneet ajatella asioita uusiksi. Ruotsin trendin mukaisesti nythän visuaalisuuteen kiinnitetään aivan erilailla huomiota kuin aikaisemmin, mikä on minusta todella hienoa. Ammattimaiset kuvat ovatkin se, mihin kaikkien, niin välittäjien kuin itse myyjien, tulisi kiinnittää huomiota. Muutaman sumean ja pyykkitelineellä stailatun kännykkäräpsyn asuntoilmoituksissa nähneenä totean minäkin, että ei se itse myynti todellakaan kaikkien kuppi teetä ole. ;)

   
Tiedostan siis todella hyvin oman erikoisasemani sisustusbloggaajana ja siksi koinkin tärkeäksi siitä mainita. Tosin on sitä todistetusti muutama muukin myynyt kotinsa itse kuin minun ammattikuntani. ;) Asunnon myymisessä on aina tuhat muuttujaa mukana, ja oikeasti kyse on myös tuurista. Me lähdimme myymään omaa kotiamme hyvin nöyrin mielin, että kokeillaan juuri sillä ajatuksella, että saahan välittäjän mukaan tueksi tarvittaessa myöhemmin.

   Koska blogi on henkilökohtainen media, koen tärkeäksi kirjoittaa rehellisesti omista kokemuksestani. Itse en ajattele mistään asiasta mustavalkoisesti, mutta en toisaalta halua kirjoittaa sellaisiakaan juttuja, jossa vain horistaisiin yleisiä jonninjoutavia, vaan mieluummin tuon aina mukaan henkilökohtaista näkökulmaa. Sama on parasta kommenteissa: teidän todelliset ja henkilökohtaiset ajatukset ja kokemukset. :) Kiitos Petra mainiosta keskustelusta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue