Suburban-rouvan kotikahvilassa

Kaupallinen yhteistyö, Nespresso

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Helatorstain huomenta! Kuinka monella kahvilla se teillä käynnistyy?

Itse juon yleensä aamiaisen kanssa yhden lungon, aamiaisen jälkeen espresson, lounaan jälkeen taas espresson tai lungon, joskus viikonloppuisin illallisen jälkeen kofeiinittoman espresson… Tiedän, tämä on aika paljon kahvia päivässä. Ja taisin unohtaa mainita, että välillä espressot ovat tuplia.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Kun meille tuli Nespresso Creatista Plus -kahvikone, siirryin oikeastaan kokonaan kotiloissa Nespressoon, kun sitä ennen keitin ristiin kapseli- ja suodatinkahvia, välillä pikakahviakin. Uusi kahvikone saapui meille juuri kokopäiväiseksi yrittäjäksi jäätyäni. Tästä taitaakin löytyä syy-seuraussuhde.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Olen monta kertaa miettinyt, voinko sallia itselleni näin monta kahvihetkeä kotona päivässä, mutta todennut, että voin – pihistän mieluummin monesta muusta. Kahvi on suurin nautintoni ja pieni satsaus sen eteen, että jaksan ahertaa töiden parissa tai verrattuna siihen, että joisin samat juomat kahvilassa tai vuokratulla työhuoneella. Paljon kapseleita se tosin kerryyttää, todella paljon.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Tihentynyt Nesprosso-kahvin juominen olikin itse asiassa ensimmäinen positiivinen sysäys sille, että päätin alkaa lajittelemaan jätteet huolellisemmin. Mikä saattaa tulla yllätyksenä on se, että Nespresso-kapselit ovat sataprosenttisesti kierrätettäviä kahvinpuruineen, ja että kapselien materiaali alumiini on loputtomiin kierrätettävä materiaali. Ilman tätä tietoa en pystyisi nauttimaan tällaista määrää kahvia ilman huonon omatunnon sivumakua, mutta nyt pystyn, kun vien jokaikisen käytetyn kapselin pienmetallin keräyspisteeseen yhdessä säilyketölkkien kanssa, enkä heitä sekajätteeseen.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Arvostan Nespresson vastuullisuutta muutenkin, sillä Nespresso huomioi kestävän kestävän kehityksen koko arvoketjussa kahviviljelyksiltä tuotantoon, logistiikkaan ja lopulta kahvikapseleiden kierrätykseen. Tästä olen erityisen otettu: Nespresson tavoitteena on tulla lähivuosien aikana 100 % hiilidioksidineutraaliksi yhtiöksi. Nespresso on esimerkiksi istuttanut kahvinviljelysten ympärille miljoonia puita tuottamaan happea.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Toinen minulle tärkeä arvo on paikallisten kahvinviljelijöiden huomioiminen. Nespresso ostaa kahvipavut suoraan pienviljelijöiltä eikä kahvipörssistä, ja maksaa kahvinviljelijöille noin kolmekymmentä prosenttia markkinahintaa paremman hinnan kahvipavuista. Hienointa on, että Nespresson kestävän kehityksen ohjelmassa työskentelee huomattavasti enemmän naisagronomeja kuin alalla keskimäärin. Naisagronomit parantavat sukupuolten välistä tasa-arvoa perinteisesti miesvaltaisella alalla, mikä antaa naisille mahdollisuuden tukea perheitään taloudellisesti ja olla roolimallina yhteisössä ja tyttärilleen. Tällaiset oikeasti rakenteita muuttavat toimet ovat minusta tasa-arvon edistämisessä kaikista tärkeimpiä, ja tuntuvat vielä erityisen merkityksellisiltä äitienpäivän alla.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Palatakseni lajittelemiseen, viimeksi kirjoitin eteisen uudesta kierrätyskalusteesta, joka on tuonut meille hurjasti apua lajitteluun. Tällä hetkellä järjestely on seuraava: kolmeen osioon jaettuun kierrätyskalusteeseen kerään pienmetallit, pahvit ja lasit, eteisen kaappiin paperit ja tyhjät pullot. Harvemmin vietävät tekstiilit kerään lastenhuoneen vaatehuoneeseen, joka toimii meillä yleiskaappina – tai mitä sitä kaunistelemaan, Monica-kaappina (tämä on aihe, johon on palattava myöhemmin). Keittiönkaapin jätevaunuun kerään muovin, biojätteen ja sekäjätteen, vaan muovin ja biojätteen kanssa meillä on ongelma.

Nimittäin mikä ei tullut mieleenikään muuttaessa on se, ettei pientaloalueella ole samanlaisia olosuhteita lajitella kuin kerrostalossa. Ikäni kerrostalossa asuneena etsin hoomoilasena biojäteastiaa (todennäköisesti juuri näin suburban-kotirouvana kylpytakki päällä) rivitalomme pihasta vain todetakseni, ettei sellaista yksinkertaisesti ole.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Ehdotamme tämän kevään yhtiökokouksessa biojätteen hankkimista ja toivon kovasti, että aloite menee läpi. Yritän perustella hankintaa sillä, että kun jätteet lajittelee, tulee sekajätettä enää niin vähän, että sekajätteen noudotiheyden voi puolittaa, mikä kompensoi biojätteen noudosta koituvia kustannuksia. Muuten en tiedä, mihin biojätteen vien, kun ei sille ole astiaa kaupungin lajittelupisteissä. Eikä ole muovillekaan, mikä on minulle tuoreempi sokki. Osaatteko te auttaa tässä: minne voi viedä biojätteen ja muovin, jos ei omassa taloyhtiössä lajittelua ole?

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Oma kahvimakuni on jo pitkään ollut tummapaahtoinen, ja tämän vahvisti myös Nespresson sokkotesti. Mikä puolestaan on muuttunut, on maidon rooli. Kuten kaikki muutkin nuoret naiset, aloitin kahvinjuomisen juomalla maitoa kahvilla. Vuosien myötä maidon määrä on vähentynyt ja vähentynyt ja nykyään juon kahvini vähintään yhtä usein mustana kuin maidolla. (Tämä johtuu paitsi muuttuneesta makuaististani ja älyttömän hyvästä kahvista myös siitä, etten tiedä mitään coolimpaa kuin roomalaismies, joka hyppää Vespansa selästä juomaan yhden espresson marmoritiskillä.) Silloin kun käytän kahvissa kotona maitoa, käytän kauramaitoa.

Nespresso, kahvi, vastuullisuus, kierrätys, äitienpäivä

Kahvikapselit säilytän sikin sokin madridlaisen delikaupan kannellisessa pussissa, missä kyllä piilee riski: elämäni suurin pelko ottaa vahingossa aamulla kofeiiniton versio. Iltaisin juon kofeiinittoman Nespresson hyvin mielelläni ja itse asiassa haluankin suositella sitä herkkäunisille ja raskaana oleville: maku on niin hyvä, että siitä eroa ei huomaa, muusta aamun käynnistymisestä vain.

Toivottavasti sunnuntaina saan ja tekin äidit saatte puolisoiden ja lasten keittämät kahvit. Meillä kahveja ei tarjoilla sänkyyn, vaan äitienpäivänäkin aamiainen nautitaan pöydän ääressä. Vielä en tiedä, mitä kotikahvilan menulta tilaan, ehkä Roma-espresson tuplana. Aamiaistoiveeni olen jo päättänyt: se on pitkästä aikaa French toast.

Comments

 1. Joo sama tuli huomattua kun muutti kerrostalosta paritaloon. Tämä ei ole taloyhtiömuotoinen asunto, eli jokainen on itse vastuussa jätehuollosta. Me viedään kaikki lasi, metalli, paperi, pahvi ja muovi lähikaupan pihalla olevalle lajittelupisteelle. Löytäisitköhän netistä tietoa missä olisi teidän lähin muovin kierrätyspiste?
  Mutta sitten se biojäte. Kyselin naapurilta ja edelliseltä asukkaalta, ja eivät he biojätettä mitenkään ole kierrättäneet… Niin ei mekään nyt olla (Joo, maailman huonoin selitys). Vaihtoehdot olisi joko ostaa omaan pihaan kompostori ja kompostoida itse ne (sais multaa mut mitä mä sillä mullalla tekisin), tai ostaa jätehuollolta biojäteastia & tyhjennys sille.

  • Moi Satu ja kiitos, kun jaoit kokemuksiasi! Uskon, että monilla on sama huomio. Onneksi sentään lasille, metallille, paperille ja pahville on omat keräysastiansa kaupungin puolesta – ja myös muoville, kuten nyt opin. Muovia ei vain ole kaikissa pisteissä, mutta se ei tietenkään haittaa, kunhan jossain alueella on. Tämän keskustelun myötä löysimme alueeltamme muovia keräävän pisteen, täytyy vain viedä jätteet jatkossa eri suuntaan. Biojäte on todella hankala! Haluaisin kuulla selityksen sille, miksi keräytspiteillä ei ole biojätettä. Varmasti siihen joku perustelu on. Kompostori on käynyt meilläkin mielessä vaihtoehtona, mutta pahoin pelkään, ettei se riitä. Nimittäin ruokaa laittavassa perheessä tulee todella paljon biojätettä, enkä usko, että multa ehtii muodostua samaa tahtia. Minusta muiden jätteiden lajittelematta jättämiselle ei ole kuin tekosyitä, mutta biojäte on oikeasti tehty tässä asumismuodossa hankalaksi. Katsotaan ja toivotaan, ratkeaako tämä meillä itse kullakin. :) Mukavaa uutta viikkoa!

 2. Aamen! Meillä on myös juotu Nespressoa jo useampi vuosi, Moccamaster on kaapin perukoilla valmiina hyppäämään juhliin, vaikka nykyisin mieluiten valutan vieraillekin Nespressot. Hekin ovat jo siihen tottuneet. Paljon saan silti selitellä kapselikahvin ekologisuutta. Helposti ajatellaan, että siitä tulee vain paljo roskaa. Itselläni kahvin kulutus on Nespresson myötä jopa vähentynyt. Kupillinen laadukasta kahvia kauramaitovaahdolla useimmiten riittää, sen sijaan että keittäisi pannullisen ja killittäisi sitä kuppitolkulla vatsanpuruihin saakka.
  Kahvikapseleiden kierrätettävyydelle oli muuten varsinainen ylistys yksi vuosi linnanjuhlissa, kun Nespresso-kapseleista oli tehty iltapuku. Muistatko?

  • Kiitos Hanna kommentista! Oli kiinnostavaa kuulla, miten teille kahvia kulutetaan. :) Meilläkin on edelleen tavallinen kahvinkeitin keittiöntasolla, mutta en oikein tiedä miksi, kun ei sitä kukaan ole puoleen vuoteen käyttänyt. Toisaalta siinä se paremmin mahtuu olemaan kuin kaapissa. En ajatellut kahvinkeittimestä ainakaan vielä luopua, jos sitä vielä jossain erikoistapauksessa tarvitseekin. Minusta myös suodatinkahvi on hyvää (siis tummapaahtoinen suodatinkahvi ainakin) ja juon sitä mielelläni kylässä, mutta tosiaan kotona on tullut siirryttyä espressopohjaisiin, jotka maistuvat kaikista mieluisimmilta. Se on tosi ymmärrettävää, että kapselikahvi tuntuu maailman ekologisimmalta vaihtoehdolta. Niin minäkin ajattelisin, ellen tietäisi taustoja, että kapselit ovatkin loputtomasti kierrätettäviä. Hyvä huomio tuokin, että niin kuin kaikessa, myös tässä pätee vähemmän mutta parempaa -ajattelu. Kapselikoneella kahvia tulee tehtyä juuri oikea määrä, eikä puolta pannua liikaa. Muistan iltapuvun! Ja joku kerta, kun laitoin Pinterestiin Nespresso-haun, totesin, että suurin osa aiheeseen liittyvistä tauluista käsittelee sitä, mitä erilaisia DIY-käsityöprojekteja käytetyistä kapseleista voi tehdä. Koruja ainakin oli huikea määrä. Vaikka ne eivät niin omaan estetiikkaani sopineetkaan, oli tosi kiva nähdä kierrätystä silläkin tapaa. :) Ihanaa (myöhästynyttä) äitienpäivää sinne!

 3. Joo tuo biojätekiertätys on kyllä ongelma näin omakotiasujallekin :/ Edellisessä talossa meillä oli oma biojätepönttö, mutta se tuli yhdelle taloudelle niin kalliiksi ettei seuraavaan taloon sitä enää hommattu. Lisäksi biojäte pitää tyhjentää joka viikko eli meillä oli se pari pussia isossa astiassa.. ärsyttävää että biojätteen kierrätys on tehty omakotialueella niin hankalaksi ja kalliiksi -paljon halvempaa on käyttää pelkkää sekapönttöä :( Komposti lienee ainut vaihtoehto, ellei löytäisi kierrätyshenkisiä naapureita.. tuntuu kyllä pahalta heittää biojäte sekajätteen joukkoon.

  • Jep, eikö vain olekin! :( Omakotitalolaiselle varmasti vasta onkin, koska silloin ei ole taloyhtiötä jakamassa kustannuksia, ellei sitten naapurin kanssa sovi yhteisestä järjestelystä. Se on tietysti todella hyvä idea, jos vain innostusta läheltä löytyy. Niin tärkeää kuin kierrättäminen onkin, minustakaan siitä ei saa koitua yhdelle taloudelle kohtuuttomia kustannuksia, kun asuminen ainakin Helsingissä on muutenkin niin kallista. Ymmärrän siis täysin, ettette ole omaa biojätepönttöä enää toistamiseen hankkineet. Voi kunpa jossain olisi biojätteelle yleinen piste! Ei se mitään kätevää ole alkaa raahata haisevia kalanperkeitä ja porkkanankuoria kilometrien päähän, mutta varmasti moni tekisin sen kuitenkin, me ainakin. Sääli, ettei tällaista vaihtoehtoa nykyisen tietoni mukaan ole tarjolla.

 4. Biojäteastian voi ottaa kimppaan naapureiden kanssa ainakin täällä Pirkanmaalla. Meillä on kolmen omakotitalon yhteinen biojäteastia meidän pihassa ja se täytyy juuri sopivasti. Laskunkin jäteyhtiö jyvittää valmiiksi kunkin omaan jätelaskuun. Lisäksi meillä kolmella naapuruksella on yhteinen paperinkeräysasia toisen naapurin pihassa.

  • Naapurikimppa on tosi hyvä ajatus. Kiitos Kati ideasta! Itselleni ei olisi moista tullut mieleen, jos asuisin omakotitalossa, mutta totta kai tuo on varsin looginen järjestely, jos läheltä löytyy muita kierrätyshaluisia. Kimppajutuissa on sekin hyvä puoli, että kierrättäminen skaalautuu: onhan se aina parempi jos ei ala vain itse lajittelemaan, vaan saa mukaan naapuritkin. Onpa ilahduttavaa kuulla, että olette saaneet ratkaisun toimimaan. Toivottavasti tästä saa moni idean omaan omakotitaloasumiseen. :)

  • Kiitos tuhannesti, Liisa! Sainkin jo paikallisvinkin, että toisesta suunnasta alueeltamme löytyy muovinkeräyspiste, mutta kartta on vielä parempi, koska siitä näkee kaikki pisteet. Muovia siis tosiaan (onneksi!) kerätään, mutta ei vain joka pisteessä. Tämä toinen haaste on nyt siis ratkaistu, kiitos vielä avustasi ja karttalinkistä on varmasti apua muillekin!

 5. Netistä HSY:n sivulta kannattaa katsoa, onko teidän mahdollista tilata taloyhtiöön oma muovinkeräysastia. Me teimme niin vuoden alussa ja tyhjennystiheydenkin pystyimme sopimaan joka toiseksi tiistaiksi. Kun otimme aikoinaan lasin, metallin ja kartongin keräykset omaan jätekatokseen, yksi sekajäteastia tuli tarpeettomaksi, ja nyt mietimme, voisiko kohta toisenkin sejajäteastian poistaa, jolloin jäisi yksi jäljelle. Muovin keräykseen ollaan meidän talossa hyvin motivoituneita, ja tämä näkyy sekajätteen määrän vähenemisenä ja sitä kautta jätehuoltomaksujen pienenemisenä. Maalla meillä on vuosia jo ollut kompostori, tehokas ja helppohoitoinen härveli, saamme vuodessa pari kuormaa multaa, eikä kompostointi ole kärsinyt siitäkään, ettemme käytä kompostoria talvella.

  • Moi ja kiitos! Ihana, kun autatte pulmieni kanssa. Muoville löysin nyt yleiset keräyspisteet, niin pärjäämme niillä, koska joudumme joka tapauksessa viemään paperit, lasit sun muut, niin muovi menee siinä samalla. Tuo on niin totta, että mitä enemmän lajittelee, sitä vähemmän tulee sekajätettä ja sen viennistä aiheutuvia kuluja. Biojätteen toivon todella menevän läpi taloyhtiössämme, koska sitä ei voi viedä yleisiin pisteisiin ja se on muutenkin jätetyyppi, jota kaikista vähiten haluaisi kuskatakaan. Kompostori on kyllä yksi vaihtoehto, jos ei biojäte mene läpi. Kompostorit ovat vain aika arvokkaita ja pahoin pelkään, ettei kompostori ehtisi käsitellä kaikkea sitä ruokajätemäärää, joka meiltä päivittäin tulee. Maalla minullakin on kyllä hyviä kokemuksia kompostorista! Maalla tulee ehkä jätettä sen verran kohtuullisempaan tahtiin, että siellä ratkaisu ainakin toimii.

   • Meillä maalla kompostori selviää hyvin kuuden ihmisen biojätteistä, ja olen kuullut jopa suurperheellisiltä, että toimivat isommillekin kokoonpanoilla! Meillä kompostori oli käytännössä pakollinen hankinta, koska kesäpaikallamme ei ole mitään jätehuoltomahdollisuutta.

    • Ihanko totta, vau! Mutta onkohan sillä vaikutus, että asuminen ei ole ympärivuotista. Niin tai näin, kiitos paljon, kun tarkensit! Lupaan ottaa kompostorit selvitykseen, jos ei biojäte mene taloyhtiöltä läpi. :) Juuri näin, maalla se vasta pakollinen onkin. Upeaa, että kompostori toimii isommallakin väellä. Pelkkiä hedelmien kuoria kun tuntuu ainakin meillä tulevan vinot pinot, kaikesta muusta siihen päälle puhumattakaan.

     • Kyselin tätä vielä kaveriltani, joka kompostoi ympärivuotisesti ja jolla on viisi lasta. Kuulemma heidän punainen Biolaninsa, Ferrariksi kutsuttu, toimii hyvin vuoden ympäri ja oleellista on, että tavaraa tulee talvellakin tarpeeksi, että pysyy käynnissä ja lämpimänä. Ennen syyskylmien tuloa tekevät vielä tyhjennyksen ja seuraavan keväällä, kollin pönttö on jo aika täynnä. Kaverini mies toimii kiertotaloustutkijana (en ole ihan varma, menikö titteli oikein), ja oli osannut valita riittävän ison pöntön.

     • Kiitos tosi paljon, kun selvitit! Tästä tiedosta on paljon hyötyä, jos alamme harkita kompostia. Oleellista varmaan on valita tarpeeksi iso komposti omiin tarpeisiin, mutta jos viisilapsinen perhe pärjää, niin sitten pärjää kuka vaan. Ferrari, mahtava. :D

 6. Onko tuollaista kahvikonetta vaikea käyttää? Kiinnostaisi kovasti mutta pelkään etten oppisi käy tänään.

   • Moi Satu! Kahvikonetta on ihan mielettömän helppo käyttää! En itse ole tekninen ihminen ollenkaan, mutta Nespresso-laitteen opin sekunnissa. Käytännössä vain napista virta päälle, oikean kahvin valinta ja toisella napin painalluksella kahvi valumaan ja tarvittaessa maito vaahtoutumaan. Jos ei manuaalit ole oma juttu (itse olen surkea lukemaan ohjeita), uskon, että Nespresso-myymälän väki näyttää mielellään kädestä pitäen, miten homma toimii. Mutta kuten sanottu, opit kahvin valmistamisen kerrasta. :)

 7. Meillä on Nespresso jo kolmatta vuotta. Täällä Yhdysvalloissa Nespresso liikkestä voi joko ottaa palautuspussin jossa viet käytetyt kapselit takaisin liikkeeseen tai vaihtoehtona ottaa saman pussin UPSn tarralla ja kahvikapselit palautuvat Nespressolle kierrätykseen. Jos tilauksen tekee netistä, voi pussin lisätä tilaukseen ilmaiseksi. Tästä ei siis tule kuluja minulle ollenkaan muutakuin ehkä kapselien hinnassa :). Tämä on ollut yksi todella hyvä syy itselleni käyttää kahvikonetta ja tarjota vieraillemmekin haluamansa kahvit.

  • Kiitos Mia kokemuksistasi! Totta, Suomessakin kapselit voi myös viedä Nespresson omaan liikkeeseen, mutta pusseja on ole Suomessa nähnyt. Voi toki olla, että niitä täälläkin on. Se on yksi tosi kätevä ratkaisu, varsinkin, kun kierrätys on tehty noin helpoksi UPS-vaihtoehdollakin. :) Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt paikallisesti noin hyvin arjessa toimivan ratkaisun! Olisipa muuten mielenkiintoista kuulla Yhdysvaltojen kierrätyskulttuurista muutenkin. Voisin kuvitella, että tiedostavilla Whole Foods -alueilla lajittelu on hyvinkin loppuun asti mietitty, kun taas muualla lajittelua ei pidetä tärkeänä. Tämä oli ihan täysin arvaus perustuen siihen, miten kahtiajakautuneesti jenkit ylipäätään suhtautuvat politiikkaan ja ilmastonmuutokseen. Aurinkoiset terveiset sinne!

 8. Muovipakkausten kierrätys on mahdollista pääkaupunkiseudulla ja pisteet löytyy sivustolta: https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/kierratyspisteet/Sivut/default.aspx

  Muovia kertyy kyllä ihan kamalan paljon. Olin aivan äimistynyt siitä määrästä kun aloin sitä itse keräämään. Muovia kertyy meillä ehdottomasti eniten. Meilläkään ei pienessa rivarissa ole kuin sekajäte, jote kerään muovin, lehdet, pahvin, lasin ja metallin erikseen ja vien lähimmälle muovinkeräyspisteelle autolla silloin kun lähistölle on muutenkin asiaa. Kesäisin vien pyörällä ihan muuten vaan.

  • Kiitos kaunis sinullekin, Riikka! Onneksi olin väärässä siinä, ettei muovia otettaisi vastaan missään, vaan tosiaan kierrätysmahdollisuus kyllä löytyy, vaikka ei joka pisteeltä. Karttalinkeistä on iso apu ja jatkossa saamme muovitkin hyvin vietyä, kunhan vain alamme käyttää toista pistettä, jossa muovikin on. No niin kertyy, saman olen huomannut! Sekajätettä tulee itse asiassa enää todella vähän. Muovissa on onneksi se hyvä puoli, ettei se ala haise, niin ei haittaa, vaikka nopeasti täyteen tullut pussi hetken viemistä odottelisikin. Meillä on ihan sama ajatus, että pyrimme viemään jätteet kierrätyspisteelle, kun olemme muutenkin liikenteessä. Mukavaa viikkoa!

 9. Uskomatonta tuo biojätteen kierrättämättömyys pientaloalueilla! Vaihtoehdothan on sitten joko oma tai kimppakomposti tai bokashimenetelmä. Molemmissa on toki vaivaa biojäteastian hankkimiseen verrattuna, mutta ainakin itselleni ajatus biosta sekajätteen seassa on sietämätön, sitäkin piti talvella joskus tehdä kun komposti oli täysin jäässä.

  • Älä muuta sano, eikö ole uskamatonta! Sille on ihan varmasti selitys, miksi biojätettä ei kerätä yleisiin lajittelupisteisiin, mutta haluaisin kuulla perustelut. Ajatus biojätteestä sekajätteen seassa on ihan hirveä, se ahdistaa minuakin suunnattomasti joka kerta. Kukkakimpun jämät sentään saamme pihan “kompostoriin”, joka ei ole varsinainen kompostori, vaan enemmänkin laidoilla rajattu nurkkaus puutarhajätteelle, mutta ruoantähteitä sinne ei voi eläinten takia viedä. Aivan, komposti voi siis tosiaan jäätyä talvella. Bokashimenetelmästä en taas ollut ennen kuullutkaan, kiinnostavaa lukea. Pidä peukkuja, että naapurimmekin kokevat asian tärkeäksi ja että taloyhtiössämme päätetään ottaa biojäte.

 10. Kiitos taas ihanasta ja onnistuneesta (yhteistyö)postauksesta ;) Näitä on aina ilo lukea!

  Sydämeni sykkii kahville todella vahvasti. Olen aina suhtautunut hieman skeptisesti kapselikahviin muutaman huonon kokemuksen jälkeen, mielestäni sen maku ei vain ole hyvä. Ehkä täytyisi rohkaistua ja antaa tälle uusi mahdollisuus!

  • Kiitos ihana Essi, annoit tärkeää palautetta! Mahtavaa, että siellä on toinen kahville sydämensä menettänyt. Sanotaanko näin, että on kapselikahveja ja on kapselikahveja. ;) Minusta Nespresso on ehdottomasti maultaan paras. Maista, kun saat ensi kerralla mahdollisuuden. Itse pidän ylipäätään kaikista eniten espressopohjaisesta kahvista ja koska en ole sen luokan barista, että jaksaisin opetella kahvikoneen käytön, rakastan tätä paina napista ja nauti -menetelmää. Ei sillä, kyllä tummapaahtoinen suodatinkahvikin hyvää oikeassa yhteydessä on, samoin rakastan edelleen pikakahvia maalla ja ulkomailla – se vain jotenkin maistuu taivaalliselta ulkona auringossa retkeilyhenkeen. Eli oma ajatukseni on, että kahvi kuin kahvi on hyvää, jos se on hyvin tehty ja kahvi itsessään laadukasta, mutta omassa kodissa nautin ehdottomasti eniten Nespressosta ja kahvilassa tilaan yleensä aina americanon mieluummin kuin suodatinkahvin. Kivaa maanantain jatkoa, jatkukoon se vielä muutamalla sumpilla! ;D

 11. Oma valintamme keittiösuunnittelun yhteydessä ei ollut kapselikone vaan kaapistoon integroitu kahvikone. Se jauhaa pavut ja valmistaa espressot, vaahdottaa maidon jne. Tulee vuosien saatossa huomattavasti edullisemmaksi kuin kapselikone vaikka ostamme laadukkaita papuja. Lisäksi jätettä syntyy paljon vähemmän.

  • Kiitos kommentista Maria, kuulostaa erinomaiselta! Integroitu kahvikone on tosi kiva vaihtoehto myös, jos keittiössä on sen verran tilaa, että kone osaksi kaapistoa. Meillä teki tiukkaa pelkän mikron kanssa (joka lopulta päätyikin hyllylle korkeaan kaappiin), joten kahvikone oli laitettava keittiön tasolle. Itselleni sopii muutenkin tällainen simppeli ratkaisu, jossa vain painetaan nappia, mutta ymmärrän ihan täysin, miten ihana on itse jauhaa kahvipavut. Voin vain kuvitella sitä tuoksua. :) Itse pidän kahvikoneista tosi paljon myös ulkonäöllisesti. Ne antavat tosi paljon ilmettä ja särmää keittiöön.

   • Pelkällä napin painalluksella tässäkin selviää – kun on valinnut haluamansa kahvin, niin kone sitten sen mukaan tietää jauhaa oikean määrän papuja ym. Eli toimii ihan automaattisesti. Tykkään vielä siitä erityisesti, että muistiin saa omia suosikkejaan, ja espresson vahvuuden voi myös valita. Maitoa sisältäviin kupposiin pitää toki vaivautua ottamaan maitokannu jääkaapista. Senkin voi onneksi pestä tiskikoneessa ja rakenteensa ansiosta maito ei lämpene nopeasti huoneilmassa.

    • Aivan! Onpa kiva, että myös kahvikone on noin helppo. Kiva, kun tarkensit! Ajattelin, että siinä pitää jo osata vähän kikkoja, mutta onhan nykyään moni laite helppo, kun tekniikka kehittyy ja virtaviivaistuu. :) Se on tosi hieno arjen apu, että osat saa koneeseen. Niin Nespressollakin saa ja sitä arvostan kovasti. Maidon kyllä vaivaantuu ottamaan jääkaapista. :D En voisi kuvitella juovani kapselikahvia, jossa maito olisi valmiina jauheena. Niitäkin nimittäin eri merkeillä on.

     Itse on ajattele mitään asiaa toistaan parempana, vaan se on tilanteesta ja ihmisestä kiinni, mikä ratkaisu parhaiten sopii. Itsekin voisin ihan hyvin kuvitella seuraavaan keittiöömme integroitavan kahvikoneen, jos tilaa on, mutta toisaalta yhtä lailla näen meidät pitkäaikaisina Nespresso-käyttäjinä. Pääasia minulle on, että kotona on jokin espressopohjaisia kahveja tekevä laite ja kapselipuolelta omaan makuuni paras on Nespresso. Ihanaa, että teillekin on löytynyt juuri omaan tarpeeseen sopiva vaihtoehto. Tuo on erityisen iso bonus, että omat suosikit saa muistiin. Niitä kun sitten kuitenkin aina enimmäkseen juo, niin se on helpottavaa, että säädöt ovat valmiina kunnossa. :) Kivaa viikkoa!

 12. Kahvinjuoja ilmoittautuu kiistelemään makuasioista :) Olen maistanut kapselikahvia ja kahvikonekahvia ystävien kodeissa, erilaisia vaihtoehtoja kahviloissa kotimaassa ja ulkomailla, laivoilla ja lentokoneissa.. Ainoa (tuo on alleviivattu) hyvä kahvi itsekeittämäni kotona nautitun lisäksi on Italian helteessä ja kaupungin pakokaasussa (!!) pikaisesti hörpätty pystybaari- espresso polttavan kuumana. Tiedän, että kaikki italialaiset baristat eivät tietenkään käytä jokaisessa kahvilassa samoja papuja kahviinsa, mutta jostain syystä jokainen espresso on ollut vähintään suunmukainen, parhaimmillaan pala kahvitaivasta. Ja nyt avautumiseni silmienpyörittely-osio. Kyllä, mulle paras kahvi on kotona Moccamasterilla keitetty. Se siitä glamourista :)

  • Mahtavaa, tervetuloa jakamaan omat mieltymykset! Täällä saa olla eri mieltä jopa niinkin tärkeästä ja tunteita herättävästä asiasta kuin kahvista. ;) Olen vilpittömästi sitä mieltä, että ei ole parasta kahvia, on vain jokaiselle juojalle eniten iloa tuottavaa kahvia. En ollenkaan ihmettele suodatinkahvin ystäviä. Myös aeropressillä tulee hyvää kahvia (meillä oli jossain vaiheessa sekin, mutta ei enää, sillä rajansa kaikella kahvivälineissäkin) ja samoin Chemex on toimiva. Moccamaster taas on minulle aina ollut sellainen laite, jonka hypetystä on ymmärrä. Minusta se on vain, no, tavallinen kahvinkeitin muiden joukossa. Mutta koska teitä Moccamaster-uskovaisia on paljon, luulen, että vika on minussa. :D Minulle välinettäkin tärkeämpää on se, että kahvi on tummapaahtoista. Vaaleapaahtoinen Juhla Mokka, Kulta Katriina tai Saludo on henkilökohtainen painajainen, sen sijaan suodatinkahvista esimerkiksi Löfbergs Lila omaan makuuni erinomainen. Pystybaariespresso – kiitos, että ymmärrät kanssani sen arvon! Me olemme menossa kesällä Italiaan. En tiedä, montako pystybaariespressomahdollisuutta Toscanan maaseudulla on, mutta vähintään Rooman lentokentällä sitten yhdet. Glamourista puheenollen parhaita kahvimuistoja minulle on tuonut pikakahvit kesämökin laiturilla ja ulkomaanmatkojen parvekkeilla. :)

 13. Meillä on kierretty nyt terveydenhuollon päivystyksiä niin tiheällä tahdilla, että ehdin lukemaan postauksesi vasta nyt, vaikka yleensä ampaisen lukemaan ne heti. Nyt taaperolla on onneksi allergiaoireisiin sopivat lääkkeet. Viimein.

  Minä olen siirtynyt myös kokonaan pois suodatin kahvista, vaikka oma koneeni on yksinkertaisempi. Mutta kun Nespresson kahvi on vain niin hyvää. Itse juon aina espresson, maidolla. Ja olin aikaisemmin myös tummapaahtoisen ystävä ja Roma oli suosikki kahvini, mutta viimeisin raskaus muutti makuaistiani niin, että enää ei uppoa keskipaahtoista vahvemmat. Muuta mahdollisuutta en keksi.
  Ja iso peukku Nespressolle näissä eettisissä asioissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue