Svenskt Tenn Suomeen – pop up @ Stockmann

Svenskt Tenn Suomeen, pop up, Stockmann, Vänskapsknuten, The Knot of Friendship, kynttelikkö

Minulla on ilouutisia: ruotsalaisklassikko Svenskt Tenn on avannut tänään pop up -myymälän, paikkana Helsingin keskustan Stockmann ja neljännen kerroksen kodinosasto. Pop up on Stockmannilla koko kesän aina 23. syyskuuta asti.

Svenskt Tenn Suomeen, pop up, Stockmann

Juuri tällaista olen Stockmannilta odottanut ja toivonut – jotain eksklusiivista, mitä ei muualta maasta saa. Odotin jo aikoinaan, että juuri Stockmann olisi tuonut Mujin Suomeen, mutta onneksi saimme japanilaiset piipahtamaan muuten (ja kuka tietää, ehkä Muji palaa joskus tulevaisuudessa). Svenskt Tennin tapauksessa kyseessä on niin ikoninen designtalo ihan naapurista, että jo oli aikakin saada se Suomeen.

Svenskt Tenn Suomeen, pop up, Stockmann

Sekä Tukholman Strandvägenin lippulaivamyymälä että Helsingin pop up ovat värikkäitä. Ei siis ensisilmäyksellä ollenkaan mitään sellaista, josta minun ajattelisi olevan innoissaan. Merkki onkin siitä jännä, että vaikka en osaa nähdä Svenskt Tennin tekstiilejä omassa kodissa, pienesinepuoli tarjoaa paljon minullekin. Eikä kyse ainakaan minulle sisustusharrastuksessa ole kaiken ostamisesta omaan kotiin, vaan myös asioiden ihailemista muissa oikeanlaisissa ympäristöissä. Uskon, että värikkäät, rohkeakuvioiset ja luonnosta inspiroituneet kankaat otetaan meillä Marimekko-Suomessa enemmän kuin hyvin vastaan.

Svenskt Tenn Suomeen, pop up, Stockmann, Vänskapsknuten, The Knot of Friendship, kynttelikkö

Svenskt Tennissä ihailen perinteikkyyttä, sillä yritys sai alkunsa jo vuonna 1924, ja melkein alusta asti on Svenskt Tenn ollut Tukholmassa samalla paikalla, Strandvägenillä. Toinen ihailtava piirre designtalossa on se, että Svenskt Tennin omistaa säätiö, jolla edistetään esimerkiksi luonnontieteen, kestävän kehityksen ja lääketieteen tutkimusta. Svenskt Tenn on kaiken kaikkiaan vahva osa naapuriamme. Jos meillä Suomen kodeissa voi pelata bingoa Artekin ja Iittalan tuotteilla, Ruotsissa bingoa pelataan Svenskt Tennin tuotteilla. Historia ei tunnista yhtäkään Sköna Hemiin kuvattua östermalmlaista kotia, jossa ei Svenskt Tenn näkyisi.

Svenskt Tenn Suomeen, pop up, Stockmann, Bow Hook, rusettikoukku

Meillä kotona on kaksi messinkistä Svenskt Tenn -tuotetta. Olohuoneessa Josef Frankin suunnittelema Vänskapsknuten eli The Knot of Friendship -kynttelikkö sekä lastenhuoneessa yrityksen perustajan Estrid Ericsonin suunnittelemat Bow Hook -rusettikoukut. Koska saan molemmista kyselyitä, tarkistin pop up -myymälän avajaisissa tuotteiden tilanteen: Vänskapsknuten-kynttelikköä Helsingin pop up -myymälästä saa, mutta rusettikoukkua ei. Jos ei Standvägenille käy matka ja tuote jää uupumaan, onneksi merkin verkkokauppa toimittaa Suomeen.

Svenskt Tenn Suomeen, pop up, Stockmann

Svenskt Tenn näkyy Suomen kesässä muutenkin. Svenskt Tennin perintöä esitellään Didrichsenin taidemuseossa 25.5.-9.9. ja Svenskt Tennin nykydesignia Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kultturikeskuksessa 25.5.-26.8.

Comments

  1. Minulla onkin tuo Didrichsenin näyttely jo to do -listalla. Tykkään joistakin merkin kuoseista (en kaikista, kuten en Marimekonkaan kaikista kuoseista vältä), mutta suurin osa pienesineistä ei jostain syystä ole makuuni. Vänskapsknutenin sain kerran lahjaksi ja annoin vähin äänin uuteen kotiin… Se ei vain sopinut meille, ja vaikka kuinka yritin, en oppinut pitämään esineen muodosta. Ehkä siksi, että olin hieman aikaisemmin saanut jostain seminaarista typerän väännettävän muovisen stressilelun, jonka muoto muistutti Vänskapsknutenia, enkä päässyt tuosta assosiaatiosta eroon millään. Messinki on ihana materiaali, mutta tuossa esineessä se yhdistyi mielessäni räikeänsiniseen muoviturhakkeeseen…

    • Tosi kiva, että on suunnitelmissa! Didrichsen on ihana ja minunkin olisi korkea aika mennä sinne uudestaan noin 15 vuoden tauon jälkeen tai koska siellä Dali-näyttely olikaan. Kävimme, siis yritimme käydä, lauantaina Ateneumissa, kun siellä oli Lastenfestarit, mutta se reissumme loppui kohtauksen jälkeen lyhyeen. :D Mutta vaikka sain katsoa Hugo Simbergia rauhassa ruhtinaalliset 0,3 sekuntia, tuli jo siitä hetkestä valtavan hyvä ja rauhaisa olla. Taiteella on kyllä hurja vaikutus ihmiseen.

      Muistan, että olet kertonut kynttelikkölahjasta, mutta et tuota yhteyttä muoviseen stressileluun. :D Kaikesta ei onneksi tarvitse itse pitää, vaikka esine yleisesti olisikin kuinka arvostettu. Tämän oivalluksen olen itsekin aikuisena tehnyt. Sitten vain lahja kiertoon eteenpäin sellaiselle, joka siitä aidosti ilahtuu!

        • Kiitos vinkistä! Villa Gyllenbergistä en ollut kuullutkaan, joten olipa kiva, että vinkkasit. Kuulostaa ihanalta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue