Kesäsuunnitelmia perheen kanssa

Kaupallinen yhteistyö, Lotus ja Asennemedia

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään

Kesä on ihmisen parasta aikaa paitsi vanhemmille myös 2,5-vuotiaalle. Tyttäremme on tällä hetkellä niin touhukkaassa (ja viitsisinkö sanoa vähän uhmakkaassa) iässä, että hän ei muuta teekään kuin koko ajan lähtöä jonnekin. Hän laittaa itse jalkaansa kenkiä, yleensä vielä niitä kasvuvaraa odottavia pareja ja vääriin jalkoihin, pukee kesähattua, valmistaa eväitä ja pakkaa laukkuja, joita naisen elämässä riittää kesäkassista reppuun ja pyörän koriin. Samalla hän tietysti höpisten kertoo, mitä milloinkin tekee: Minä lähte Tokkanaan!

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään, Lotus

Italian maaseudulle me kohta lähdemmekin, mutta sen lisäksi tarkoitus on retkeillä Suomessa. Tästä kesästä tulee kahdesta aikaisemmasta poikkeava siinä mielessä, että ensimmäistä kertaa tytär alkaa laajemmin tiedostaa, mitä milloinkin tapahtuu. Tänä kesänä hänelle voi aivan erilailla selittää, mitä meillä perheenä on suunnitelmissa, sillä hän ymmärtää ja eläytyy mukaan.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään, Lotus

Liikuttavinta on, miten merkittäviä yhteiset hetket ja retket tässä iässä alkavat olla: jo pelkästä päiväkodin lähipuistoon suuntautuneesta eväsretkestä on nyt puhuttu viikkoja. Olen saanut moneen kertaan raportin siitä, kenellä oli mukana smoothie ja kenellä banaani. Tämä oli itsellekin hyvä muistutus siitä, miten pienistä asioista lapset nauttivat.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään

Halusin koota itselle muistiin ja inspraatioksi teille listan siitä, mitä me tänä kesänä ajattelimme perheenä tehdä 2,5-vuotiaan iloksi ja ehdolla – aikuisten toiveet ovat sitten erikseen, vaikka kyllähän me näistäkin tulemme nauttimaan vähintään lapsen riemun kautta. Kyseessä ei ole kaiken kattava vinkkilista, vaan meidän perheemme suunnitelma tälle kesälle nimenomaan pari-kolmevuotiaan näkökulmasta, mutta listaa saa silti mieluusti ideoilla täydentää.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään, Lotus

Muumimaailma

Muumimaailma on tämän kesän the kotimaankohde. Muumit ovat tyttärelle ehdottomasti tärkeimmät ja rakkaimmat hahmot, joten sydämeni sulaa jo valmiiksi, kun mietin, miten tohkeissaan hän varmasti elämyksestä on. Täytyy sanoa, että mielenkiinnolla odotan Muumimaailman näkemistä ensi kertaa itsekin. Kuinkakohan sympaattiseksi paikka on saatu tehtyä? Samalla me aikuiset saamme kokea ensi kertaa Naantalin. Uskon, että varsinkin hyvällä säällä merenrantakaupungissa ja sen rantaravintoloissa pääsee ulkomaihin verrattavaan lomafiilikseen.

Muumi-fanista kun on kyse, mukaan pakataan Lotus Nessu Muumi -nenäliinat eli tyttären sanoin Muumi-papet. Hellävaraisilla, jo 30 vuotta suomalaisten mukana kulkeneille nenäliinoille on myönnetty Allergia- ja Astmaliiton myöntämä Allergiatunnus ja nenäliinojen valmistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota pehmeyteen, vahvuuteen ja pölyämättömyyteen. Paperissa on kuvioina Muumi-hahmot, jotka olemme nimeltä yhdessä luetelleet jo tässä vaiheessa noin kolmetoistatuhattaviisisataaneljäkymmentäkaksi kertaa.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään

Linnanmäki

Linnanmäellä kävimme jo viime vuonna ja tänä kesänä on tarkoitus mennä uudestaan. Lintsillä on tosi kivasti huomioitu perheen ihan pienimmät: muutamaan laitteeseen pääsee maksuttomasti. Viime vuonna se taisin tosin olla minä, joka huvipuistotunnelmasta kaikista eniten nautti. Tähän väliin sopiikin fun fact: olen lapsena ollut Linnanmäen sirkuskoulussa ja esiintynyt tyllihameessa pallon päällä kävellen Peacockin lavalla. Ehkä siitä syystä Lintsillä tuli pitkästä aikaa niin nostalginen ja lämmin fiilis. Sitä päivää kyllä pelkään, että minun pitäisi mennä saattajaksi hurjempiin laitteisiin, sillä olen kalkkismutseista kalkkiksin. Onneksi hetken aikaa voi vielä tukeutua Vankkuripyörään ja Rumpukaruselliin.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään, Lotus

Mökkeily maaseudulla

Vaikka meillä ei enää omaa mökkiä olekaan – tai ehkä juuri siksi – haluamme tarjota tyttärelle maaseutukokemuksia. Tänä vuonna olemme myöhään liikkeellä vuokramökkien kanssa ja kuten olen aikaisemmin kirjoittanut, koen vuokramökkien tarjonnan tosi haastavaksi. Siksi todennäköisesti vain yövymme muutaman yön tutulla paikkakunnalla, jossa sukulaisiamme ja perhetuttujamme on. Varmasti jo se riittää kerryttämään tärkeitä maaseutumuistoja.

Kosteuspyyhkeet meillä kulkee aina matkassa mukana ja samaan ajatukseen sopii Lotuksen kostea wc-paperi. Iholle hellävaraista kosteaa wc-paperia käytetään yhdessä tavallisen wc-paperin kanssa ja se on tavallisen wc-paperin tapaan huuhdottava ja biohajoava. Tuote on suunniteltu mahdollistamaan parempi puhtaus olosuhteisiin katsomatta, sillä Lotuksen tutkimuksen mukaan yli kolmasosa ihmisistä jää kaipaamaan raikkaampaa oloa. Pure löytyy myös matkakoossa, miedosti hajustetut Delicate Rose ja Fresh Cucumber tavallisessa pakkauskoossa. Minusta tuote sopii kaikkeen, mihin kostauspyyhekin: pyyhkimään myös mustikkaiset sormet ja jäätelötahraiset mekot. Omassa laukussani kulkee aina nenäliinojen taskupakkaus ja lisäksi lisättäköön näitä ilman ei kukaan täysijärkinen pikkulapsen vanhempi lähde matkaan -listalle myös rusinarasiat sekä tuoreempi taaperonmanipulointimagneetti, pillimehu.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään, Lotus

Pääkaupunkiseudun luonto

Vaikka maaseutu tuntuu maaseudulta vasta joskus pitkälti Kehä kolmosen jälkeen, niin luontoelämyksiin pääsee yllättävän hyvin käsiksi myös pääkaupunkiseudulla. Omia suosikkeja ovat Helsingin edustan merenrannat ja saaret, joita riittääkin ihan valtava määrä, kuten esimerkiksi Vallisaari, Isosaari, Uunisaari, Pihlajasaari, Seurasaari, Lammassaari, Harakan saari, Vartiosaari, Mustasaari ja Uutelan ulkoilupuisto. Kaisaniemen Kasvitieteellinen puutarha on varmasti monelle tuttu, mutta lisäksi suosittelen Kumpulan kasvitieteellistä puutarhaa, Luomusta, jossa voi sympaattisesti kahvitella puutarhan keskellä.

Pääkaupunkiseudun luotoon liittyen on ilmestynyt aivan tuore kirja: Raija Hentmanin Uusi pääkaupunkiseudun retkeilyopas. Teokseen on koottu kaikki pääkaupunkiseudun retkeily- ja ulkoilukohteet saaristosta sisämaahan. Teos kuulostaa sellaiselta, joka täytyy hankkia ideapankiksi kotikirjastoon. Yhtenä kesänä ei tietenkään ehdi määräänsä enempää, mutta riittääpähän suunnitelmia tulevillekin vuosille.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään

Kotieläintarhat Haltiala ja Fallkulla sekä Korkeasaari

Luontoteemaa jatkaa tietysti eläinelämykset. Haltialan ja Fallkullan kotieläintiloilla kaupunkilaislapsi pääsee ihmettelemään lehmiä, sikoja, kanoja ja lampaita. Fallkullassa emme ole vielä käyneet, mutta sympaattista Haltialaa suosittelen lämpimästi, sillä eläinten lisäksi alueelta löytyy grilliburgereita tarjoava ulkoilmaravintola, pieni leikkipuisto ja kauniit puistonäkymät Vantaajoelle. Korkeasaareen luulen, että tänä vuonna ajamme Mustikkamaan kautta, mutta jatkossa eläintarhavierailuun on kiva yhdistää lauttamatka Kauppatorilta tai Hakiksesta.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään

Maauimalat ja pyöräilyretket

Ehkä merenrantojakin helpompaa pienen lapsen kanssa on käydä uimassa maauimaloissa ja pienillä rannoilla. Oma suosikkini taitaa olla Keskuspuistoon kätkeytyvä aarre, Pirkkolan Plotti. Kivoja ovat myös Pikkukoski, Kumpulan maauimala ja tietysti klassikko Uimastadion, jossa eniten itse lapsena polskin. Uimaretkissä parasta on paitsi määränpää myös matka: muutamiin on meiltä kiva fillarimatka, joten polkupyörän peräkärry pääsee taas pian käyttöön, sillä vielä tättähäärän kanssa ei potkupöyrällä voi sellaisia matkoja taittaa.

Homevialaura, taapero, lapsiperhe, ideoita lapsiperheen kesään

Koen, että iso osa perheen onnellisuutta ja hyvinvointia on löytää perheelle itselleen sopiva aktiivisuustaso, eikä vertailla tapahtumakalenteria kenenkään toiseen. Meillä on sellaisia ystäväperheitä, jotka ovat käyneet vähintään Lapin-vaelluksella siinä vaiheessa, kun me vasta heräämme keittämään aamukahvia, sekä sellaisia ystäväperheitä, jotka kaipaavat meitäkin vähemmän suunnitelmallisuutta, ja minusta mikään ei ole toistaan parempi.

Me sijoitumme keskiväliin: tarvitsemme ihan ehdottomasti kiireettömiä päiviä ilman ohjelmaa, mutta myös suunnitelmalistan, jotta emme kesän päätyttyä huomaa viihtyneemme omalla kotipihalla vähän liiankin hyvin, koska olemme juuri sellainen perhe, jolle niin voisi vahingossa käydä. Toisaalta tässä täytyy jopa hieman malttaa mielensä ja ottaa kesä kerrallaan: uskoa siihen, että ovat ne Särkänniemen Koiramäen eläinpuistot ja Yyterit odottamassa vielä ensi vuonnakin.

Comments

  • Ihanaa, kiitos! Mehän tulemme. :) Törmäsinkin jossain Pienten Helsinki -sivustoon, mutta olin ihan unohtanut sen, joten olipa kiva, kun vinkkasit. Laitan heti sivuston itselleni ylös. Aurinkoista kesää!

 1. Miten suloinen kesämimmi teillä onkaan. Tuolla tyylillä kelpaa nauttia niin Suomen kuin Italian kesästä. Italia tuntuu olevan monen kohteena tänä kesänä. :)

  Kotimaankohteista mm. Leppävaaran maauimala on kiva paikka ja sen naapurista löytyy myös Angry Birds puisto, jossa on pienten lasten leikkipuoli.

  Leppoisia kesälomapäiviä!

  • Kiitos kaunis kesämimmin puolesta, niin kelpaa! Minua huvitti, kun aloin pakata minun ja tyttären kesävaatteita matkalle, niin molemmilla on samat valkoiset mekot, valkoiset tennarit ja kesäkassit. ;) Ja ihan samaan olen kiinnittänyt huomiota! Tai totta kai Italiaan lähdetään sankoin joukoin joka kesä, mutta minulla on ihan sama fiilis, että tänä vuonna omassa tuttavapiirissä on ihan erityisen paljon saapasmaahan lähtijöitä – ja vielä samoille maaseuduille. Hauskana sattumana kuukauden sisään kaksi muutakin ystävääni on ollut Toscanassa, vaikka en matkaa varatessa tiennyt ja muistanut, mihin osaa maata heidän tiensä vie. Samoin sanoisin, että Ischia on nousussa Mondon jutun jälkeen. Voi miten kivoja lisäyksiä, kiitos! Kirjoitan ylös kesätekemistä-listalleni. :) Samoin sinne, rentouttavaa juhannusviikkoa!

 2. Tämä 2,5-v ikä on kyllä avannut aivan uusia mahdollisuuksia. Viime kesänä me keskityimme pääosin kesäherkkuihin ja uusien asioiden maisteluun. Mutta tänä kesänä taapero tosiaan pystyy nauttimaan aktiviteeteista ihan eri tavalla. Me mietimme kuumeisesti millaisia eläimiä korkeasaaressa voi nähdä ja mitä Linnanmäellä voi tehdä (syödä). Kotieläintilat pitää ottaa listalle.
  Olen niin onnellinen, kun äitini asuu edelleen keskellä peltoa ja mettää, jolloin pääsemme tasaisesti maaseudun rauhaan. Mummila on myös taaperon lempipaikkoja. Osittain siksi, että siellä on sellainen ison vajan kokoinen trampoliini, jossa enot hyppyyttävät häntä.

  • Niinpä! Tämän ikäisenä vuodessa ehtii tapahtua tosi paljon. Viime vuonna puolitoistavuotias oli vielä sellainen kaheli, joka yritti syödä kivetkin maasta, mutta nyt pieni ymmärtää jo vaikka minkä päälle – vaikka osassa jutuissa on toki kaheli edelleen. :D Sanoisin, että erityisesti eläimet ovat tämänikäisille parhaita mahdollisia ihmeteltäviä. Olette kyllä tosi onnekkaita, äitisi luonahan te ihania ja ikimuistoisia maaseutuelämyksiä saatte! Trampoliinilla ja hyppyyttävillä enoilla saattaa kyllä olla osuutta asiaan. ;)

 3. Kaikkea ihanaa teillä tiedossa – kotimaan lähimatkailu ja -retkeily on pienten kanssa ihan parasta. Pitkän ja antoisan päivän päätteeksi pääsee kuitenkin omaan sänkyyn. Hauska huomata, että edelleen tuo lista “näitä ilman ei mennä minnekään” pätee, vaikka omat lapseni ovat jo täysi-ikäisiä. Sitten kun et jaksa enää keräillä rusinoita auton penkiltä, suosittelen listalle myös “hätävaratikkarin”. Se tietysti ei ole niin terveellinen kuin rusinat, mutta silloin kun turvaistuinmatkustaja jostain syystä huutaa kurkku suorana ja matkaa vielä on, se pelastaa ainakin 15-20min näppärästi. Tikkariahan imetään, joten siinä se suu menee näppärästi kiinni :). Hätävaratikkarit säilyvät myös mukavasti autossa ympäri vuoden eli niitä ei tarvitse ostaa koko ajan uusia. Kivaa kesää teille koko perheelle!

  • Samaa mieltä, lähiretket ovat ihan parhaita! Jokainen päivä, kun jossain käydään, on uusi seikkailu. Ja kuitenkaan ei tarvitse nähdä vaivaa esimerkiksi pakkausten ja majoitusten suhteen, vaan illalla pääsee taas tosiaan omaan sänkyyn. Toki pidemmät matkat ja yönylireissut ovat tärkeitä nekin, mutta lähimatkailu on sellaista matalan kynnyksen kivaa, mitä arkeen ja lomapäivien väliin kaipaa. :) Heh, eikä! Se voi olla, että sama pariaate pysyy 18 vuotta, vaikka houkuttimet vaihtuu. :D Kiitos ihan mainiosta tikkarivinkistä! Olen itse sitä mieltä, että kun perus ruokavalio on monipuolinen ja kunnossa, ei yksittäisillä tikkareilla, rusinarasioilla ja pillimehuilla ole mitään väliä. Niillä on todellakin paikkansa erikoistilaisuuksissa, kuten lomalla ja tiukoissa tilanteissa – se kuuluu elämään! Täytyy vain piilottaa tikkarit syvälle hanskalokeroon, ettei karkeille perso mieheni syö niitä työmatkoillaan. :D Kiitos paljon ja samoin sinne Marie, onnellisia kesäpäiviä!

 4. Muumimaailmasta jäi hyvät muistot, mutta myös Naantali on ihana kesäkohde. Rantaravintoloissa on tunnelmaa ja ihan keskustastahan löytyy myös hyvä uimaranta (suihkullinen :) Samassa niemessä kuin vanhakaupunki, mutta toisella puolella kirkkoa.
  Seuraava kiva kohde taaperon kanssa on Koiramäen lisäksi Tukholman Junibacken. Ensin vaan lueskelemaan Lindgreniä ja Kunnasta.
  Koiramäessä kävimme joku vuosi sitten syyslomalla, oli joku teatteriteemaviikko. Ei tarvinnut jonottaa helteessä ja lisänä oli hauskoja esityksiä…

  • Ihana kuulla hyvää Naantalista! Minulla on sellainen kutina, että me aikuiset tulemme nauttimaan reissusta vähintään yhtä paljon kuin tytärkin. Naantali näyttää nimittäin merenrantoineen ja puutaloineen todella idylliseltä. Melkein tekisi mieli varata enemmänkin aikaa kuin yksi yö, mutta jääpähän jotain toiseen kertaan. :)

   Junibacken, kyllä! Siitä kirjoitinkin joulun alla Tukholma-postauksessa, että haluan ehdottomasti vielä tyttären Junibackeniin sekä Skanseniin. Olet aivan oikeassa, että pohjalle täytyy lukea Astrid Lindgreniä. Vielä täytyy hieman odottaa, että 2,5-vuotiaan kärsivällisyys kasvaa, sillä toistaiseksi pienellä on malttia kuunnella vain muutama lause tarinasta kerrallaan. :) Kunnaksen kirjoihin meidän perheellä onkin ihan erityinen side ja niitä meiltä enimmäkseen löytyy. Arvaa mikä on tyttäreni suosikki: Suomalainen tonttukirja ja Joulupukki. Toisin sanoen täällä joutuu olemaan joulutunnelmissa myös näin juhannusviikolla. :D Hei olipa hyvä huomio, että moniin kohteisiin voi vallan hyvin suunnata syksymmälläkin ja teatterviikkoa kuulostaa mainiolta. Katsotaan, tuleeko meillä sopiva Tampereen-väli vielä loppukesästä tai syksyllä vai meneekö elämys ensi vuoteen, mutta Koiramäkeen on päästävä. Lähellä Sastamalassa on myös Herra Hakkaraisen talo, joka sekin on ohjelmassa. :) Tosi kiva, kun teidän kanssa voi vaihtaa vinkkejä puolin ja toisin!

 5. Itselläni ei ole lapsia, mutta luin tämän jutun yhtä suurella hartaudella kuin muutkin blogisi kirjoitukset. Lähinnä halusin tässä välin sanoa kiitos ah-niin tyylikkäästä blogista ja nasevista teksteistä. Hyvää kesää ja hyviä reissuja sinulle ja perheellesi :)

  • Olipa mielettömän ihana palaute, Suvi! Teit minut todella iloiseksi. :) Kaunis kiitos kohteliaisuudesta! Samoin sinulle aurinkoista ja rentouttavaa kesää!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue