Kesäkodin kuulumisia – hairahduksia siisteyteen, sitruunoihin ja siniseen

Kaupallinen yhteistyö, Freska

Homevialaura, kesäkoti, sisustus

Olipa ihana loma, mutta vielä ihanampaa on olla kotona ja omassa sängyssä. Kas siinä klassikkopäivitys, jollaista en ole koskaan julkaissut.

Minulle paluu matkalta on, jos nyt ei masentava, niin vähintään haikea. Kaikki ne maisemat muistot, kokemukset ja elämykset, ei niistä pääse yli yhdellä Ilta-Sanomia tarjoilevalla paluulennolla.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus, sinivalkoiset purkit, ginger jar

Onkin yksi asia, josta sekä minä että vähintään yhtä paljon mieheni pidämme kiinni matkustaessa: siivoamme lähtiessä, jotta koti vastaanottaa meidät mahdollisimman lempeästi. Siistinä ja harmonisena koti tuntuu kuiskaavaan: tiedän, ettei pihalla kasva oliivipuita, mutta asetu taloksi pikkuhiljaa. Lakanat ovat puhtaat ja kaapissa on ruisleipää.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus

Lomallelähtösiivous on myös palveluna sellainen, jolla on mielestäni tavallista suurempi arvo. Jos tilaisin muutaman kotisiivouksen vuodessa, ajoittaisin ne pääsiäisen alle, joulun alle sekä loman alkuun. En äkkiä keksi parempaa stressitason välitöntä laskijaa kuin loman aloittamisen puhtaalta pöydältä, siivotussa kodissa.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus, kotisiivous, Freska

Meillä käy blogin kautta Freskan siivooja kuukausittain tekemässä kattavan neljän tunnin siivouksen, mikä on osoittautunut korvaamattomaksi avuksi. Näin meille jää vain siisteyden ylläpito (tai vain ja vain, imuroin lapsen ja koiran kanssa lähes päivittäin, mutta en koskaan enää joudu käyttämään puolta viikonloppua suursiivoukseen).

Toinen monen suosima ratkaisu on tilata kotisiivous kahden viikon välein ja valita lyhyempi parin tunnin pätkä. Nämä aika-arviot sopivat noin 70 neliön kotiin. Freskan kotisiivouksen hinta kotitalousvähennyksen jälkeen on 17 euroa tunnilta, eli pariskunnan tapauksessa molemmat maksavat joko yhdestä neljän tunnin siivouksesta tai kahdesta kahden tunnin siivouksesta 34 euroa kuussa. Jos paneelikeskustelussa kuulemani ”60 % riidoista loppuu siivousavun palkkaamiseen” pitää paikkansa, sijoitus voi olla mielenrauhan ja elämänlaadun näkökulmasta mullistava, jos vain elämäntilanne mahdollistaa palveluiden käyttämisen ja jos kotityöt tuntuvat kuormittavilta.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus

Puhtauden lisäksi olen miettinyt kesäkotia muutenkin. Muistatteko, kun vähän aikaa sitten kerron, miten sisustaisin mökin, jos meillä sellainen olisi: hieman yllättäen sinivalkoisin yksityiskohdin. Tämä ei ole mikään uusi päähänpistos, vaan näin olen ajattelut niin kauan kuin olen Pinterestiä käyttänyt, siis ainakin kuusi vuotta. Koska kesämökkiä meillä ei kuitenkaan ole, eikä toistaiseksi ole tulossakaan, tajusin, ettei mikään estä minua tuomaan kesämökkimäisiä elementtejä kesäksi kotiin.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus, sinivalkoiset purkit, ginger jar

Minun on jo pitkään tehnyt mieli klassisessa sisustustyylissä usein nähtyjä sinivalkoisia ginger jar -purkkeja, mutta samanaikaisesti olen arastellut, osaisinko todella elää myös kaupunkikodissa värin kanssa. Sitten tajusin, että sinistähän minulla on ainoana värinä valkoisen, mustan, harmaan ja hiekan lisäksi vaatekaapissakin – olkoon sininen siis virallisesti osa neutraalia värikarttaani. Ginger jar -purkkeja Suomesta on vaikea löytää, mutta pääsin alkuun tee- ja kahvipurkkien kanssa.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus, sinivalkoiset purkit, ginger jar

Toscanasta tuliaisiksi toin niin ikään tyyliltään klassiset keittiötekstiilit ampiaisilla ja sitruunoilla. Eikä muuten ollut kaukana, etten olisi tuonut Toscana-päissäni kaikenmaailman sitruunoin koristeltua keramiikkaakin. Välillä mietin, mitä teen skandinaavisessa kodissa ylipäätään, mutta ehkä tässä nyt ei vielä ole aika muuttua täysipäiväiseksi välimerimummoksi.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus, valkoinen rottinkitarjotin

Tarjotin on ollut korvaamaton apuri keittiön ja terassin väliä suhatessa, ettei jokaista lautasta, lasia ja salaattikulhoa tarvitse viedä erikseen. Fiiliksen puolesta valkoinen rottinki sopii kesäkauteen ja terassille jotenkin paljon paremmin kuin hienot serkkunsa. Katsellaan niitä metallisia ja nahkaisia sitten taas syksyllä, kun kesäkoti muuttuu takaisin kaupunkiasunnoksi.

Homevialaura, kesäkoti, sisustus

Korikassi saa sekin roikkua esillä, kesäkodissa kun ollaan. Enää puuttuu kärpäset, Radio Suomi ja pikakahvi. Lokoisaa viikonloppua!

Comments

 1. Ihanat purkit, tarjotin ja keittiötekstiilit. Ja tuo uusi olohuoneen kaappi on täydellinen teidän kotiin. Mutta sitten itse asiaan… Mistä olet ostanut tuon korikassin? Kassi on aivan täydellinen! Haluan samanlaisen. Leppoisaa viikonvaihdetta sinulle ja perheellesi. 🙂

  • Kiitos Satu! Ihana kuulla palautetta, olohuoneen vitriinistä olen minäkin todella onnellinen. :) Korikassi onkin hassu juttu. Se on River Island -merkin, jos en ihan väärin muista, niin Zalando- tai Asos-verkkokaupasta tilattu. Etsin todella pitkään korikassia, jonka saisi ollalle ja edes jollain tapaa kiinni (tässä korikassissa on kangas suojana). Tämä korikassi oli muuten täydellinen, mutta täynnä värikkäitä tupsuja. Sitten keksin tilata sen kuitenkin ja otin vain tupsut pois. Tiedoksi siis, jos yrität tätä samaa etsiä, niin lookki on tosiaan alkuperäisenä hyvin erinäköinen, mutta tupsut saa todella helposti pois. :) Pahoin pelkään, ettei näitä välttämättä enää ole, mutta aina kannattaa kurkata. Tine K -merkillä on myös ihania korikasseja, sellainen meillä on toisena, mutta tosiaan lyhyillä kantokahvoilla ilman suojakangasta se on vähän eri käyttöön. Samoin kiitos, oikein aurinkoista kesää!

 2. Meillä on käynyt siivooja Freskasta reilun vuoden siitä asti, kun olin viimeisilläni raskaana. Aluksi siivooja kävi joka neljäs viikko, mutta vauvan synnyttyä tiuhensimme tahtia joka toiseen viikkoon. Olen ollut todella tyytyväinen ja suositellut palvelua ystävilleni ja tuttavilleni paljon. Järkeilimme vauvavuoden aikana, että vaikka raha oli tiukemmassa, niin tällaiseen haluamme sen käyttää ja keskittyä uuden elämän alkuun ilman (suurempaa) huolta siivoamisesta. Nyt kun olen palannut töihin, niin siivous on kyllä aivan ihana, ettei vähiä vapaatunteja tarvitse käyttää puunaamiseen, vaan voi keskittyä taaperon ja miehen kanssa olemiseen.

  Minullekin muuten on tärkeää, että koti on siisti matkalle lähtiessä :) Olisi kauheaa palata väsyneenä ja haikeana loman loppumisesta sotkuiseen kotiin. Olen siis välillä raivosiivonnut vielä matkaa edeltävänä iltana, heh ;)

  • Kiitos kokemuksista, Sonja! Ihana juttu, että siivoojasta on ollut teillekin niin paljon apua. Vauvan syntymän jälkeen siivoojan ja tietysti muidenkin palvelujen arvo on ihan omaa luokkaansa. Tulipa juuri mieleen, että niin kuin valmis ruokakin, myös siivousapu on todella hyvä lahja vastasyntyneen vanhemmille, sillä ensimmäisinä viikkoina ja kuukausina ei tosiaan kädet riitä kaikkeen. Olen ihan samaa mieltä, että mieluummin tinkii muusta kuin jaksamisesta ja mielenrauhasta. Ja tosiaan töihin paluutakin se helpottaa hurjasti, että uusi arki iske liian suoraan vasten kasvoja, vaan että saa apua, ja että aikaa riittää tarpeeksi perheen yhdessäololle. :)

   No kyllä, kuulostat ihan minulta! Vauvoista ja raivosiivouksista tuli mieleeni, että silloin, kun minulla alkoi supistukset ja olin soittanut Kättärille, ettei ole hengenhätä tulla, sanoin miehelle, että nyt sitten aletaan siivota ennen lähtöä. Hyvin ehtii! Siinä sitten supistelin sohvaan nojaten ja mies imuroi. :D Niin huvittavaa kuin se olikin, niin ai että oli ihana tulla uuden perheenjäsenen ja sushien kanssa puhtaaseen ja siistiin kotiin. ;)

 3. Muistan, että olet jo blogisi alkuajoilta ihastellut sinistä, joten tämä hankinta yllätti minut vähemmän kuin vitriini. :D Purkit ovat mielettömän kauniit ja kelpuuttaisin vastaavsnlaiset myös itselleni. Meillä on lautaset samalla hengelle ja pari vuotta sitten väriähkyssä olin jo luopumassa niistä, mutta viimeisen puolen vuoden aikana olen suorastaan rakastunut niihin uudestaan. Tässä tapauksessa miehen hamstraustaipumus osoittautui onneksi.
  Valkoinen rottinkitarjotin myös kiva.

  • Hyvä Jenni, hyvin muistat! Niin olenkin. Arkistoista tosiaan löytyy todistusaineistoa, että tämä ei ole mikään uusi juttu tämä sinisen ihastelu. Näemmä vain tarvitsin monta vuotta rokaistumiseen. Inhoan niin paljon virheostoksia, että harkitsen kaiken huolella, välillä vähän liiankin huolella, kun kyse ei nyt kuitenkaan tämän isommasta satsauksesta ollut. :D Onneksi et luopunut teidän lautasista, ne kuulostavat todella kauniilta! Juuri näin, siinä on kyllä puolensa siinäkin, että joku vähän jarruttelee karsimiskohtauksia. ;)

 4. Siivottuun kotiin saapumisen merkityksen tajusin itse vasta muutama vuosi sitten, kun muutaman kerran palasimme sotkuiseen kotiin perheen kanssa aivan puhki kuluneina reissusta. Turha riitahan siitä vain syntyi. Nyt siis aina siivous ennen reissua!
  Mistä on tuo ihana valkoinen tarjotin?

  • Hienoa, että teillekin on tullut sama oivallus – vaikka sitten kantapään kautta! Se on juuri näin, väsyneenä, ryytyneenä ja masentuneena ei todellakaan pysty palaamaan sotkuiseen ja likaiseen kotiin levollisin mielin, vaan kiukkuhan siitä syntyy. Onneksi tämän kun tiedostaa, niin lomallelähtösiivoukseen muistaa varata sen pienen mutta kriittisen ajan. Valkoinen tarjotin löytyi Etolasta ja tänä keväänä, joten uskoisin, että niitä vielä on. :)

 5. Lähden aina torstaisin tuntia normaalia aikaisemmin töistä kotiin ja imuroin, pyyhin pölyt, pesen kylppärin sekä vaihdan lakanat ennen kuin mieheni tulee kotiin. Lattiat pesen kerran kuukaudessa, kun ne ei edes tunnu kahden aikuisen kodissa likaantuvan. Työni on henkisesti todella kuormittavaa, joten fyysinen siivous on kivaa vastapainoa sille. Kun mies tulee kotiin, lähdemme yhdessä lenkille ja sen jälkeen menemme saunaan, jossa hemmottelen itseäni kokovartalokuorinnalla ja kasvonaamiolla. Tämä on siis meidän joka torstainen rutiinimme ja ai että miten kiva on perjantaina aloittaa työpäivän jälkeen viikonlopunvietto siistissä kodissa ja iho sileänä :D

  • Ihan loistava rutiini, kiitos jakamisesta! Ymmärrän täysin myös siivouksesta nauttivia, sillä onhan se hurjan palkitsevaa, että voi samantien nähdä kättensä jäljen. :) Todella fiksua käyttää työn joustamista tuollaiseen, sillä se on ihan eri asia alkaa siivota tuntia aikaisemmin kuin vasta täyden työpäivän jälkeen. Ja vielä kun siivoukseen yhdistää palkinnon, lenkit, saunan ja kauneushoidot, niin ah, ei voisi olla palkitsevampaa tapaa aloittaa viikonloppu. :) Olen kaikenlaisten arkisten oivallusten ja ratkaisujen ystävä, joten täydet pisteet teille mainiosta tavasta tehdä tylsästä velvollisuudesta mukava yhteinen osa viikkoa!

 6. Lomallelähtösiivous on ehdoton. Ihan kamalaa on tulla kaaoksen keskelle maailmalta. Kotiinpäästyä riittää matkalaukkujen tyhjennys pyykkikoriin ja kunnon tuuletus.

  • Niin on! Ihana, kun täältä taas löytyy sielunsiskoja. Inhoan jopa sitä, että koti jää lauantaiaamupäivällä kaaokseksi, jos lähdemme vaikka viikonloppulounaalle, sillä haluaisin aina palata siistiin kotiin. Käytännössä näistä kerroista joutuu kuitenkin joustamaan, mutta matkasiivouksesta emme jousta. Ja juuri näin: se on ihana, kun kotona ei odota mikään muu akuutti askare kuin matkalaukun sisällön kaataminen pyykkikoneeseen.

 7. Minäkin siivoan aina ennen matkalle lähtöä. On ihanaa mennä nukkumaan puhtaisiin lakanoihin ja pyyhkiä puhtaaseen pyyhkeeseen, niissä on oma erityinen puhtauden tuoksunsa! Arkisin siivoan yleensä torstaiaamuisin ennen töihin lähtöä, vaihdan pyyhkeet ja lakanat, ja kun tulen torstai-illan joogastani, viikonloppu on tavallaan jo alkanut :-).

  Sinikuvioiset astiat ovat minusta aina olleet ihania, meillä on kesäpaikalla melkoisen paljon perittyjä sellaisia, ja ne sopivat ihanasti kesään ja vanhan talon henkeen. Isäni toi aikoinaan perinteisiä kiinalaisia astioita myös työmatkoiltaan Kiinasta, ja tarttuipa jokunen kippo Kiinassa omaankin käteeni. Ne klassiset kuviot toimivat hyvin vanhojen astioiden kanssa ja tuovat eloa myös yksivärisiin astioihin, astiakaapista löytyy myös vanhaa Kilta-sarjaa. Joskus olen kattanut pöydän miettien, miten hyvin astiat jopa sadan vuoden aikahaitarilta voivatkaan sopia yhteen!

  • Kyllä! On tosi tärkeää saada palata siistiin ja puhtaaseen kotiin. Se helpottaa kotiutumista kymmenkertaisesti. Vau, jos siivoat ennen töihin lähtöä! Sitten on super ihana tulla töistä ja joogasta kotiin sekä aloittaa seuraavana päivänä viikonloppu. :) Ymmärrän sinua sikäli, että entisen työni aikoihin, kun työmatkani oli lyhyt, otin usein aamusta vartin tai puolituntisen, että laitoin esimerkiksi vähintään astiat koneeseen/kaappiin ja pahimmat tavarat paikoilleen. Se on nimittäin masentavaa tulla väsyneenä työpäivän jälkeen kotiin, jos siellä odottaa toinen savotta juuri, kun päivän työt toimistolla on saanut valmiiksi.

   Uskon, että arvostat sinikuvioisia astioita! Tyyli on niin klassinen ja ajaton. Voin vain kuvitella, miten ihanalta perityt astiat näyttävät vanhan talon tunnelmassa. Kiinassa on niin kaunis astiaperinne myös ja myös ginger jar -purkit tulevat sieltäpäin. Olen samaa mieltä: kontrasteista syntyy usein se kaikista kaunein kokonaisuus. :)

 8. Onpa teillä kodikasta :)
  Minulla on pian muutto ensimmäiseen ikiomaan kotiin ja keittiö on väriltään sinivalkoinen. Itsellä etsinnässä samankaltaisia ginger jar-purkkeja. Saanko udella mistä löysit omasi?

  • Voi kiitos, Mona! Totta kai saat kysyä. :) Suomesta on todella vaikea löytää ginger jar -purkkeja. Nämä ovat ensimmäiset sinivalkoiset, jotka löysin, eivätkä nämäkään ole ne aidot uurnanmalliset. Ihanat kuitenkin! Löysin purkit Koiramäen Pajutallilta Tuusulasta (https://www.koiramaenpajutalli.fi/index.html). Onnea teille ensimmäiseen ikiomaan kotiin! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue