Hankachi – mukana kannettava pyyhe

Homevialaura, hankachi, mukana kannettava pyyhe, Balmuir Corsica

Kävipä hassusti viime viikolla. Olin kaupungilla ja asioin naistenhuoneessa. Pesin käteni ja etsin mahdollisuutta kuivata ne. Vessassa ei ollut paperiarkkeja eikä käsipyyherullaa. Tarjolla oli pelkästään käsienkuivaaja, jonka tutkimusten mukaan muistin levittävän valtavan määrän mikrobeja.

Homevialaura, hankachi, mukana kannettava pyyhe, Balmuir Corsica

Ei tässä vielä mitään, toki olen kohdannut puutteellisia kuivausmahdollisuuksia harva se viikko, mutta ensimmäistä kertaa elämässäni minulle tuli mieleen ajatus, miksi en kantaisi mukana omaa pientä pyyhettä. Pestyjen käsien kuivaus kun on yhtä tärkeää kuin itse käsien peseminen. Vai olisiko se ihan tyhmää, kantaa nyt omaa pyyhettä. Kas kun ei seuraavaksi lavuaaria.

Homevialaura, hankachi, mukana kannettava pyyhe, Balmuir Corsica

Kun jaoin Instagramissa 3 x vaihtoehto muoville: pilli, kelmu ja vanupuikko -postaukseen liittyvän kuvan, jossa ei puhuttu sanaakaan kuivaamisesta tai pyyhkeistä, sain seuraajaltani kommentin. Kommentissa seuraajani kertoi Lapuan kankureiden myyjän vinkanneen hänelle japanilaisten tavasta kantaa mukana pientä liinaa henkilökohtaisena käsipyyhkeenä. Toinen seuraajani vahvisti, että Japanissa ei juurikaan esimerkiksi junan vessassa ole käsipapereita tai kuivaimia, vaan kaikilla on oma pieni pyyhe kassissa tai liina taskussa.

Ajatukseni ei ollutkaan tyhmä, se oli japanilainen!

Homevialaura, hankachi, mukana kannettava pyyhe, Balmuir Corsica

Näin syksyn flunssakauden pian alkaessa otan tästä ehdottomasti tavan. Pyyhe voi olla ihan minkälainen vain: miksi ei froteinen tai vaikka vauvoilta tuttu harso, mutta omaan makuuni parhaimmalta kuulostaa pehmeä, nopeasti kuivaava ja pieneen tilaan menevä vohvelinen. Tämä Balmuirilta saatu kauniisti personoitu Corsica-pellavavohvelipyyhe on tarkoitukseen täydellinen, koko vain liian iso, mutta onneksi samaa pyyhettä saa 30 x 30 cm -koossa. Seuraajani oli päätynyt Lapuan kankureiden kauniiseen vohveliseen Maija-tiskirättiin. Japanissa mukana pidettävän henkilökohtaisen liinan nimi on hankachi – tuskin sattumalta englanniksi handkerchief.

Comments

  • Samaa mieltä, kiitos japanilaiset! (Ja lukijani. Ja ajatuksen inspiroinut vessa, jossa ei ollut käsipyyhkeitä.) :)

  • Moi Kati! Luulen, että ihan vain kassissa tai jopa taskussa. Japanilaisilla käytössä taitaa olla aika ohut nenäliinatyyppinen pyyhe. Mutta ei mikään estä laittamasta liinaa pussiin, jos tuntuu siltä, että liina on käsien kuivauksen jälkeen liian kostea laitettavaksi laukkuun. :)

 1. Itsellä tuollainen pikku pyyhe on ollut käytössä jo vuosia, tapa opittu nimenomaan Japanin reissuilla. Siellä ei nimittäin missään yleisissä vessoissa ole käsipaperia, sillä yleensä löytyy juurikin vain puhallinkuivain jos sitäkään. Joten hankacheja on tullut hankittua sieltä useampiakin. Ja koska japanilaiset tykkäävät kaikesta söpöstä, ei ole mikään kummallinen näky nähdä esim. siististi pukeutuneella bisnesmiehellä (salariman) pyyhe, joka on kuvioitu vaikkapa Hello Kitty teemalla. :)

  • Hauska kuulla, Tiia! Kiva kun jaoit kokemuksesi, että tapa on sitten juurikin sellainen kuin muutkin ovat kertoneet. Voin vain kuvitella, että kulttuuri on nimenomaan sellainen, että liikemies voi yhtäkkiä kaivaa hellokityt taskusta. He ovat niin hauska kansa. :D

 2. Olen vuosia käynyt koirieni kanssa näyttelyissä, jotka kesäisin usein ovat raviradoilla tai urheilukentillä, joten vessat ovat mitä ovat. Aamulla ehkä on jossain wc-kopissa paperia, mutta iltapäivällä ei enää missään ja sama juttu käsipaperien kanssa, joten olen jo kauan kantanut omaa pyyhettä ja wc-paperirullaa mukana. Mutta voishan pieni pyyhe olla muulloinkin mukana, silloin kyllä pitäisi ottaa joku pussukka kostealle pyyhkeelle, ettei muut tavarat saa “kosteusvaurioita”. :)

  • Hei totta, Minna! Eriyisesti tätä tapaa voi soveltaa vaihtuviin olosuhteisiin, kuten festareihin ja muihin ulkotapahtumiin. Samoin silloin on järkevää pitää mukana omaa paperirullaa, ehkä kosteuspyyhkeitäkin. Pieni survival kit, niin ei joudu pulaan. :) Terkkuja ihanille näyttelyturreille!

 3. Myös The Body Shopilla on tähän tarkoitukseen loistavasti sopiva luomupuuvillainen musliiniliina, joka on varsinaisesti tarkoitettu kasvoille, mutta sopii hyvin käsienkin kuivaamiseen. Koko on juurikin se 30×30 ja materiaali sopivan ohutta, eli liina ei vie paljon tilaa. Tykkään itse myös kirkkaan valkoisesta väristä, joka on kaunis ja helppo pyykättävä.

  Olen itse ostanut ensimmäisen liinan kasvoille, ja lämmin musliiniliina voidemaisen kasvojenpesuaineen pyyhkimiseen on kyllä arjen pientä luksusta, kun tulee vähän sama fiilis kuin kasvohoidossa. Reissuilla on sitten välillä tullut kannettua liinaa laukussa, juurikin yllättäviä käsienpesutilanteita varten yhdessä pienten saippulappujen kanssa, ettei sairastuminen pääse pilaamaan lomaa. Tuossa The Body Shopin versiossa on mielestäni ihan ok hintakin, pieneen kangaspalaan suhteutennuna, kun ei itse ehdi ommella. Nuo Lapuan kankureidenkin pyyhkeetkin ovat tosi suloisia, mutta itse tykkään kaikkein eniten kirkkaan valkoisesta väristä.

  • Musliiniliina, jes! Taisin törmätä siihen, kun googlailin kestovanulappuja. Ennen en ollut siitä kuullutkaan. Olipa hyvä vinkki! Uskon, että musliiniliina on tähän tarkoitukseen täydellinen ja tosiaan varmasti oiva apuväline myös kasvojenpuhdistuksessa ja kuorimisessa. Saippua, sitäkin olisi muuten hyvä kantaa mukana erityisesti ulkomailla tai poikkeavissa olosuhteissa, sillä tosiaankin, olisi todella kurja saada pöpö pilaamaan lomaa. Minulla oli vuosi pari sitten vaihe, että olin koko ajan kipeä ja kävin sen takia lääkärissäkin. Mitään syytä ei löytynyt, mutta siis paljon flunssaa sairastelleena tiedän, miten helposti tauti voi tarttua ja miten kurjaa se on. Vaikka joidenkin mielestä tällaiset toimet ovat varmasti liiottelua, niin itse ajattelen niin, että varsinkin päiväkotilapsen äitinä kaikki keinot sairastelua vastaan ovat sallittuja. Hmm, täytyykin ehkä päivittää syksyksi hieman mukana kulkevan pussin sisältöä. Minulla on Mujista aivan miniminikokoinen matkapullo, johon voisin sujauttaa käsisaippuaa. :) Kiitos inspiraatiosta!

 4. Inspiroiva idea! Vanhasta, pehmeästä lakanasta voisi ommella tuollaisia sujautettavaksi pussukkaan, joka mahtuu laukkuun retkillä ja reissuilla. Kiitos! Tuija

  • Kiitos sinulle Tuija takaisin inspiroivasta ideasta! Vanhasta lakanasta saa varmasti juuri tähän käyttöön sopivan palan. Itse olen repinyt vanhoista pellavalakanoista paketointinauhaa, mutta myös liinaan saa varmasti tehtyä, vaikka ei olisi kummoinenkaan ompelija. :)

 5. Mitenkähän japanilaiset ovat ratkaisseet märän pyyhkeen säilytyksen? Ja käytetäänkö samaa (myöhemmin kosteaa) liinaa useamman kerran? Itseäni ei ainkaaan kovin paljon inspiroi märän liinan tunkeminen laukkuun.

  • Moi Tuulevi! Täytyy sanoa, etten tiedä. Osaisiko joku Japanissa matkustanut auttaa? Jotenkin ymmärsin, että liinoja pidettäisiin ihan taskussakin, eikä liinalla silloin varmasti ainakaan ole mitään pussia. Mutta varmasti liinalle voi hankkia pienen pussin tai sitten jos laukussa esimerkiksi on sopiva sisätasku, niin laittaa sinne. Riippuu varmasti paljon siitä, mitä muuta laukussa ja miten kosteaksi liina tulee. Itse voisin kuvitella, että hieman kostea, ei siis märkä, liina menee omaan laukkuuni taiteltuna läppärinsuojapussin taakse, jolloin se ei ole kosketuksissa muiden tavaroiden kanssa, vaan suojapussissa oleva läppäri toimii ikään kuin tilanjakajana. Luulisin, että samaa liinaa voi käyttää hetken aikaa niin kuin käsipyyhettä kotonakin, toki niin, että liinan antaa välissä kuivua. Liinojahan voisi olla vaikka pari, jolloin toinen on pyykissä ja toinen käytössä. Mutta minullakin on vielä parhaat käytännöt hakematta, kun en ole vielä päässyt testaamaan tapaa liian isokokoisen pyyhkeen takia. :)

 6. Japanissa tosiaan monet kantavat mukanaan handotaorua tai hankachia eri tarpeisiin. Koko on usein 30×70 cm. Neljänkympin kosteissa helteissä pyyhkeellä paitsi kuivattiin käsiä, sillä myös kuivattiin valuvia hikinoroja ja kylmällä kasteltuna pidettiin joko pään päällä tai niskan ympärillä viilentämässä. Mekin osimme pian pyyhkeet, niitä jaettiin myös näytteinä ja lahjoina.

  • Moi Tuuli! Kiitos kokemuksista! Onko koko tosiaan noin iso? Onko materiaali sitten hyvin ohutta puuvillaa, että se mahtuu mukaan? Joku muu sanoi ihan samaa tuosta toisesta käyttötarkoituksesta, että liinaa käytetään helteillä myös hien pyyhkimiseen ja taipeiden kuivana pitämiseen. Aiheesta löytyy ei-japaniksi aika vähän tietoa, mutta tuosta luin, että liinoja myydään ihan kaikkialla ja että ne ovat myös suosittu lahja. Olisipa ihana päästä Japaniin; haaveilen keväisestä Kiotosta. :)

Trackbacks

 1. […] Hygieeniaan on nyt ohjeistusten mukaisesti syytä kiinnittää tavallistakin suurempaa huomiota, ja sen huolellisuuden toivoisi jäävän käyttöön jatkoa ajatellenkin. Kotona pitää pestä ja vaihtaa käsipyyhkeitä tavallista tiiviimpään tahtiin, ja välttämättömissä menoissa voi olla hyvä ajatus pitää omaa henkilökohtaista pyyhettä mukana. Tälle tavalle on japanilainen taustakin ja olen kirjoittanut siitä postauksessa Hankachi – mukana kannettava pyyhe. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue