Lukusuositus: Yuval Noah Harari

*Kirjat saatu arvostelukappaleina kustantajalta

Yuval Noah Harari, Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, Homo Deus – Huomisen lyhyt historia, 21 oppituntia maailman tilasta

Vaikka jo viimeksi kirjoista kirjoittaessa suunnittelin, että seuraavaksi luen kaunokirjallisuutta, täällä minä taas olen tietokirjojen kimpussa. Palataan silti myöhemmin myös kaunokirjallisuuteen, sillä kuulen mielelläni teiltä suosituksia, joita lupasitte ystävällisesti antaa.

Tällä hetkellä yöpöydälläni on Yuval Noah Hararin kolme kirjaa: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, Homo Deus – Huomisen lyhyt historia ja 21 oppituntia maailman tilasta.

Yuval Noah Harari, Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, Homo Deus – Huomisen lyhyt historia, 21 oppituntia maailman tilasta

Oxfordissa historian tohtoriksi väitellyt, historiaa Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa opettava israelilainen Harari auttaa ymmärtämään maailmaa ja ihmisen roolia siinä kansainväliseen menestykseen nousseiden teostensa kautta. Sapiens – Ihmisen lyhyt historia kertoo menneisyydestä, Homo Deus – Huomisen lyhyt historia tulevaisuudesta ja 21 oppituntia maailman tilasta nykyhetkestä.

Olen itse vasta ensimmäisessä kirjassa, mutta jo nyt vakuuttunut siitä, miten hyvää kirjasarjan lukeminen tekee maailman hahmottamisen ja näkökulmien avartamisen kannalta. Nautin joka kerta siitä, kun saan käsiini yleissivistävän teoksen, joka ei ole vaikeatajuinen ja kuiva, vaan helposti lähestyttävä, sujuvalukuinen, viihdyttävä ja koukuttava, niin kuin suosittelemani Kaikki rahasta -kirjakin oli.

Yuval Noah Harari, Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, Homo Deus – Huomisen lyhyt historia, 21 oppituntia maailman tilasta

Sapiens – Ihmisen lyhyt historia -kirjaa on mieluisaa lukea siinäkin mielessä, että se on aivan kuin lapsuuteni merkityksellisin piirretty, Olipa kerran ihminen, aikuisten kirjana. Mikään lapsuuden sarja ei ole ollut minulle yhtä tärkeä kuin Olipa kerran ihminen – ja siis puhun nyt nimenomaan ihmisen historiasta kertovasta Olipa kerran ihmisestä, en tunnetummasta ihmisen biologiaa käsittelevästä Olipa kerran elämästä. Muistan jopa lukion historian tenteissä palanneeni ajatuksissa ranskalaispiirrettyyn: suljin silmäni ja muistin, miten milläkin aikakaudella elettiin.

Ylen jutussa Hahari toteaa ”Opiskelijoille ei opeteta riittävästi historian perusasioita: mitä on raha, tai mitä on uskonto tai kapitalistinen järjestelmä. Ja juuri nämä asiat kiinnostavat opiskelijoitani eniten. Ei pidä juuttua pieniin yksityiskohtiin, kuka oli milloinkin kuninkaana ja niin edelleen. Täytyy saada laaja kuva kaikista tärkeimmistä kehityskuluista ihmiskunnan historiassa.”

Yuval Noah Harari, Sapiens – Ihmisen lyhyt historia, Homo Deus – Huomisen lyhyt historia, 21 oppituntia maailman tilasta

Kaikki Belgian kuninkaat Erasmus-vaihto-oppilasvuonna ulkoa opetelleena, ja ne jo tentistä seuraavana päivänä unohtaneena, en voisi olla enempää samaa mieltä. Tällä Googlen aikakaudella ei ole mitään mieltä opetella niin paljoa asioita ulkoa, kun tärkeintä olisi ymmärtää laajoja kokonaisuuksia ja syy-seuraussuhteita. Kirja käsitteleekin paitsi ihmisen historiaa myös kaikkia siihen liittyviä teemoja yhteiskunnasta uskontoon, rahasta maanviljelyyn, tieteestä teknologiaan ja naisten asemasta imperiumeihin.

Kirjasarja onkin oiva lukusuositus kuusen alle lahjaksi tai itselle joulunpyhiksi – muistinvirkistykseksi kaltaiselleni maailman menosta kiinnostuneelle ihmiselle, jonka peruskoulusta on jo tovi, sekä parhaillaan opiskelevalle. Lukioikäisten lasten perheissä siis oikea koko perheen kirjasarja.

Comments

 1. Kiitos lukusuosituksesta, Hararit hankintaan. Kommentoinkin aiemmin, että nykyään saan jouluisin mieheltäni lahjakortin kirjakauppaan. Meni perinne uusiksi, nyt hän saa kauppalapun. Lahjakortti ei kata kolmea kirjaa ja kun oli jo muutama kirja mielessä ennen kuin luin postauksesi. I want it all!!
  Yleensä teen hankinnat ja ostokset maltilla, mutta kirjakaupassa harkintakykyni pettää :)

  Tuo mainitsemasi sarja ‘Olipa kerran ihminen’ liimasi minut sohvalle jokaisen jakson ajaksi ja vielä silloinkin, kun se tuli uusintana jokunen vuosi myöhemmin.

  Kiitos vielä suosituksesta.

  • Ei kestä, ihana jos oli iloa! Merkkasin nämä kirjat itselleni jo ajat sitten ylös, joten olipa kiva vihdoin päästä tarttumaan niihin ja huomata, etteivät kirjat turhaan ole maailmanmaineeseen nousseet. Ihana tuo teidän kirjoihin keskittyvä jouluperinne! Mutta tosiaan: uskon, että joulupukin kirjeessä voisi lukea “rajaton oikeus koko kirjakauppaan, kiitos”. :D Kirjat on onneksi paras mahdollinen “pahe”. Olen itse laittanut yleensä romaanit kiertoon, mutta erityisesti tällaiset tietokirjat säilytän mielelläni omana, sillä saatan hyviä lukea ne joskus muistinvirkistämiseksi uudestaan. Mahtavaa, jos olet myös Olipa kerran ihminen -fani! Voi miten sen saisi takaisin. Sitä kun ei ole Areenassa eikä myynnissä DVD:nä. Toisaalta ehkä ihan hyvä perhesovun näkökulmasta. Näen sieluni silmin, miten tyttäreni pyytää Muumeja tai Pipsa Possua, ja äiti 34 vuotta kinaa, että ei kun tänään on mun vuoro katsoa Olipa kerran ihmistä. :D

 2. Kiva kuulla sun näkemykset tästä kirjasta! Kirja tarttui Suomalaisessa käsiini ja nopeasti vilkaisin takatekstiä ja totesin että ei ole oma juttu lainkaan. Mutta nyt kun avasit hieman kirjaa enemmän, niin se kuulosti kyllä ehdottoman kiinnostavalta. Itse vihasin aikoinaan historiantunteja, mutta filosofiaa ja uskontoa sen sijaan rakastin. En ole oikein koskaan innostunut esim. poliittisesta historiasta, mutta filosofian historia on puolestaan ollut todella mielenkiintoista. Täytyypä katsoa tämä kirja uudestaan seuraavan kerran kaupassa toisin silmin!

  • Ymmärrän ihan täysin, koska itse myös vierastan suurinta osaa historiallisista kirjoista. En oikeastaan koskaan jaksa lukea esimerkiksi historiallisia romaaneja, vaikka syytä ehkä olisi. Koulussa minuakaan ei kiinnostanut poliittinen historia ja sodat, sen sijaan ihmisten tapa elää kiinnosti sitäkin enemmän. Siihen kategoriaan tämä nimenomaan menee.

   Sama juttu, historian tämän kulttuurisen puolen lisäksi rakastin uskontoa ja filosofiaa, joista ensimmäisen kirjoitin reaalissa ja joista toisesta sain lukiossa stipendin. :D Jos tosiaan otetaan se ihan poliittinen historia pois, niin minusta ihmisen ja kulttuurin historia kietoituu hyvinkin voimakkaasti uskontoon, mutta myös osin filosofiaan. Eli tällä perusteella voisit kyllä kokeilla! Jos ei nappaa, aikuisuudessa on se hyvä puoli, että jälkiruoan saa syödä ensin ja kirjat jättää kesken. ;)

 3. Hei kiitos paljon vinkistä! Syksyn ajan monet ovat kertoneet lukevansa Harareja, mutta vasta nyt sain kunnon käsityksen että mistä onkaan kyse. Mullakin menee lukulistalle. Ja saattaa olla että iskän paketista paljastuu jouluna pari ekaa osaa.. :) Kiitos myös blogistasi ylipäänsä, tämä on oikein laadukas ja ihana!

  • Onpa kiva kuulla, ei kestä! Itsekin kiinnostuin heti ensinäkemältä Harareista aiheena, mutta olin silti positiivisesti yllättynyt, miten helppolukuista ja kiinnostavaa teksti kuitenkin aika tiukkaan asiaansa nähden on. Mietin ihan samaa, että näistä kirjoista voisi minunkin isäni ilahtua. ;) Ihanasti sanottu! Kiitos paljon palautteesta ja blogini lukemisesta. Leppoisaa joulunaikaa, Hanna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue