Parempi sisäilma kotona: aroma diffuser ja ilmankostutin

*merkitty tuote saatu blogin kautta

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Se oli vajaa vuosi sitten, kun tutustuin Asennemedia-kollegani Ida 365 -blogissa Mujin aroma diffuseriin. Muji toki oli itselleni tuttu ainakin, mitä uskaltaisin sanoa, vähintään kymmenen jos ei viidentoista vuoden takaa, mutta jostain syystä en koskaan ollut kummemmin noteerannut kyseistä tuotetta. Valitettavasti heräsin hankintaan siinä mielessä liian myöhään, että Mujin viime vuoden Suomen -pop-up oli juuri ehtinyt kerätä kimpsunsa ja kampsunsa. Mujin verkkokaupassa taas on korkeat monen kympin postikulut, joten päätin, että maltan odottaa ja luottaa siihen, että Muji palaa myös tänä vuonna Suomeen. Ja palasihan se, nyt ensin Kampin kauppakeskuksen pop-up -myymälänä ja ensi vuoden marraskuussa pysyvästi.

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Näin ollen nyt vihdoin meillä hurisee oma aroma diffuser, eikä suinkaan vain meillä. Minua huvittaa, miten pienestä vekottimesta on tullut tänä syksynä oikea somehitti. Aroma diffuser toimii niin, että sisälle kaadetaan vettä ja muutama tippa aromaattista öljyä, minkä laite tupruttaa hyväntuoksuisena kosteana ilmana ympärilleen. Oma ensimmäinen valintani Mujin eteerisistä öljyistä oli raikas greippi, mutta myös kotimaisen Frantsilan eteeriset öljyt kannattaa katsoa. Frantsilalla on ollut Joulun ilo -niminen, männylle, mandariinille, kanelille ja neilikalle tuoksuva eteerinen öljy, mutta harmillisesti se taitaa olla poistunut valikoimasta. Ensi jouluksi täytyy joka tapauksessa ostaa joku oikein jouluntuoksuinen eteerinen öljy (mielellään kinkku, huikkaa Sisustuskoira vierestä).

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Kun laitteen käynnistää, siitä tulee samanlainen huumaava ja ylellinen tuoksu kuin parempien hotellien auloissa, niin kuin Noorat Perjantain parhaat -podcastissa osuvasti totesivat. Sen verran minun on kuitenkin oltava ilonpilaaja, että minusta tehokkuus ei ole aivan hypetyksen arvoinen. Ostin vielä tarkoituksella laitteesta isomman koon, jotta aroma diffuser tuoksuttaisi koko olohuoneen, mutta silti minusta tuntuu, että huumaavien ensituoksujen jälkeen laite ei enää kovin paljoa tuoksua ympärilleen levitä. Kyse voi toki olla minustakin, sillä hajuaistini ei ole tarkin. Lähempänä istuessa tuoksusta kyllä saa nauttia ja olenkin käyttänyt aroma diffuseria paljon sohvan viereisellä pöydällä sarjaa sohvalla katsoessani.

Homevialaura, Muji, aroma diffuser

Kaiken kaikkiaan hyväntuoksuinen ja kostea sisäilma on kiinnostanut minua erityisen paljon tänä syksynä. Sekin oli jo vuosi sitten, kun Inspired by loven Sanna suositteli minulle, paljon sairastavalle, ilmankosteuttajaa makuuhuoneeseen. Sekin projekti otti vuoden toteuakseen, mutta nyt makuuhuoneessamme on blogin kautta saatu kauniisti muotoiltu Wilfa Moist L -ultraääni-ilmankostutin*.

Siinä missä Mujin aroma diffuserin ostin ennen kaikkea tuoksunautinnon takia, Wilfan ilmankosteuttajassa minulle tärkeintä on ilman kosteuttaminen nimenomaan terveyden näkökulmasta, vaikka myös Wilfaan voi eteerisiä öljytippoja tiputtaa. Olen valmis kokeilemaan kaikkea, mikä edesauttaa sitä, etten sairastuisi niin usein ja rankasti flunssaan. Voisin myöhemmin koota yhteen, millä kaikilla eri tavoilla flunssaa ennaltaehkäisen, mutta ilmankosteudesta sanottakoon sen verran, että kosteampi ilma tekee hyvää etenkin talven kuivattamille limakalvoille, sillä kuivat limakalvot ovat alttiimpia bakteereille ja viruksille.

Kooltaan 15-20 m² kokoisiin huoneisiin riittävä Wilfa Moist L on hiljainen, mutta minun kaltaiselleni todella ääniherkälle nukkujalle on silti osoittautunut paremmaksi tavaksi se, että ilmankostutin ei ole päällä yöllä, vaan että makuuhuoneen ilma saa kosteutta iltaisin ennen nukkumaanmenoa. Laite on todella helppokäyttöinen, mutta silti useimmin sen käy napsauttamassa päälle mieheni. Mikä lie tekniikassa onkin, että se saa miehetkin kiinnostumaan asioista – jopa kodin sisäilmasta ja tuoksuista.

Comments

 1. Tämä ilmankosteusasia on alkanut kiinnostaa minuakin viime aikoina. Tuoksuilla sisustamisen kannalta tietysti, mutta myös terveyden kannalta. Olen tähän asti ollut monipuolisen ruokavalion ja laadukkaiden lisäravinteiden puolesta puhuja. Mutta onhan se ihan loogista, että hengitetty ilma vaikuttaa myös terveyteen.

  • Kiva kuulla! Vietämme kotona niin paljon aikaa päivästä valveilla ja nukkuessa, että kaikki mikä liittyy hyvinvointiin kotona kiinnostaa ainakin minua. Monipuolinen ruokavalio ja lisäravinteet ovat ilman muuta avainasemassa täälläkin, mutta uskon, että ilmanlaatu on yksi kokonaisuuteen vaikuttava palikka erityisesti näin kuivan ilman kaudella talvella. Käytän myös nenäsumutetta tästä samaisesta syystä, kosteuttaakseni limakalvoja syksyn ja talven flunssakaudella.

 2. Meilläkin hurisee ilmankosteuttaja ja myös atooppiselle iholle tekee hyvää. Alkoi uunin ja ilmalämpöpumpun takia mennä ilma kotona todella kuivaksi. Nyt kiittää niin käsidesin piinaamat, kutiavat ja kuivat sormet kuin polyyppien täyttämä nenänikin💕

  Sisäilma kotona kiinnostaa muutenkin ja etenkin se että sen pitäisi vaihtua 2h välein ja sen vuoksi hankittiin kotiin huonekohtainen ilmanvaihtolaite joka puhaltaa kokoajan esilämmitettyä raikasta ilmaa sisälle kun ilmanvaihto toimisi muuten painovoimaisesti mikä ei paras vaihtoehto ole seisahtuneella kesähelteellä.

  • Kiitos kokemuksista! Iho on hyvä ja tärkeä näkökulma. Itse en ole koskaan kärsinyt kovin kuivasta ihosta (joskaan en ongelmattomastakaan), mutta uskon, että myös atooppiselle iholle kosteus tekee erityisen hyvää. Suomen talvi on kaiken kaikkiaan aika rajua aikaa limakalvoille ja iholle ilman kuivuuden ja lämpötilan vaihteluiden takia. Onhan miltei +20 asteen sisätiloista vaikka -10 asteen pakkaseen lähtö aikamoinen muutos. Hienoa, että olette edesauttaneet tilannetta myös ilmanvaihtolaitteella. Kaikkiin tällaisiin asioihin kannattaa minusta panostaa, sillä terveyttä tärkeämpää ei ole.

 3. Hei!
  Tutustuppa aitoihin eteerisiin öljyihin :Young Living öljyihin,näitä 2-4tippaa diffuuseriin ja kyllä tuoksuu varmasti koko olohuone..:) On iso ero frantsilan tms öljyihin,ja näillä öljyillä on iso vaikutus myös terveyden ylläpitämiseen, lisäävät energiaa ja niin henkista kuin fyysistä hyvinvointia. Öljyjä on saatavilla monenlaisiin käyttötarkoituksiin,myös vastustuskyvyn lisäämiseen.:)

  • Kiitos Ida vinkistä! Myös Frantsilan ja Mujin eteeriset öljyt olisi aitoja eteerisiä öljyä, muita laitteissa ei saa käyttääkään. :) Suhtaudun itse terveellä skeptisyydellä siihen, että mikään öljy itsessään lisäisi vaikka vastustuskykyä, vaan enemmänkin ajattelen kostean ilman edistävän limakalvojen terveyttä ja siten vastustuskykyä. Tuoksu on minulle enemmänkin nautinnollinen lisä, jonka tarkoitus on enemmän hetkestä riippuen vaikka piristää (esimerkkinä sitrukset) tai rentouttaa ennen nukkumaan menoa (esimerkkinä laventeli).

   Miten tarkalleen Young Livingin öljyt eroavat esimerkiksi kotimaisesta Frantsilasta? Googlasin Young Livingiä ja kyseessä on Utahista lähtöisin oleva verkostomarkkinointiyritys, josta löytyi aika paljon kyseenalaista tietoa, perustajan henkilökohtaisesta taustasta lähtien. Minusta on hälyyttävää, jos eteeristen öljyjen väitetään esimerkiksi Young Livingin tapauksessa parantavan masennuksen. Toki hyvinvoinnin edistäminen on aina perusteltua, vaikka vaikutus perustuisi placeboon, mutta tuollaisten ei-tieteellisten lupausten antaminen saa ainakin omat herätyskelloni soimaan. Kaiken kaikkiaan, vaikka vinkistä kiitänkin, minulle itselleni jäi Young Livingistä hieman erikoinen kuva ja paljon mieluummin kuin ulkomaista verkostomarkkinointiyritystä, suosin kotimaista luomuyrttitilaa. :)

   • Hei Laura! Millä sivustolla olet törmännyt väitteeseen, että Young Living väittäisi eteeristen öljyjen parantavan masennuksen? Itse käytän ja edustan Young Livingin 100% puhtaita, ainutlaatuisia eteerisiä öljyjä ja siksi tiedän että mikäli joku jälleenmyyjä väittää öljyjen parantavan jonkin sairauden, kuten masennuksen, on se laitonta harhaanjohtavaa markkinointia. Young Living on antanut kaikille jälleenmyyjille ERITTÄIN TARKAT ohjeet miten tuotteita saa markkinoida ja millä sanoin niistä saa kertoa ja millä taas ei! Vältettävien sanojen lista on päätä huimaava! Young Living Europe on siis todella hyvin perehtynyt lakeihin ja haluaa varmistaa ettei kukaan jälleenmyyjistään/edustajistaan riko oman maansa eikä EU-lakia eikä Young Livingin omia eettisiä periaatteita, joiden korkeasta moraalista ja laadusta voin vegaanina, eläin-, ihmis- ja luontoaktivistina, terveysfriikkinä ja perfektionistina olla todella ylpeä! Young Livingin eteeriset öljyt ovat todellakin kokeilemisen arvoisia. Kannattaa tutustua Young Livingin omiin nettisivuihin ja erityisesti sieltä löytyviin seuraaviin osioihin:

    -Maatilat
    -Seed to Seal -siemenestä sinettiin sertifikaatti,
    -Lainmukaisuusohjelma
    -Eteeristen öljyjen opas
    -Tuoteopas
    -Yhteistyökumppanit
    -The D. Gary Young, Young Living Foundation (YL Hyväntekeväisyyssäätiö)
    -Ravintolisinä Käytettävät Eteeriset plus-öljyt

    Plus-öljyt ovat Yhdysvaltain Elintarvike- ja lääkeviraston tarkastamia 100% puhtaita eteerisiä öljyjä, joita voi käyttää aromaattisen ja paikallisen käytön lisäksi mausteina ruoassa, leivonnassa, teessä jne. Sekä kasvikapselissa lisäravinteena. Koska nämä ovat rekisteröity kosmetiikan sijaan elintarvikkeiksi ja ovat ravintolisiä, niistä saa esittää paikkaansa pitäviä tervetsväitteitä, toisin kuin kosmetiikaksi rekisteröidyistä tuotteista vaikkakin osa on täysin samoja, vain eri etiketissä koska samaa tuotetta ei voi markkinoida sekä elintarvikkeena että kosmetiikkana samaan aikaan!

    Lisäksi osa Young Livingin eteerisistä öljysekoituksista on patentoituja koostumukseltaan ja kehitetty vartavasten johonkin tiettyyn tarkoitukseen. Osa rekisteröity Aromaterapiakäyttöön soveltuviksi, jolloin voidaan puhua kohdennetummista terveysvaikutuksista ja terapeuttisesta (hoidollisesta) käytöstä ja joidenkin yksittäisten eteeristen öljyjen myyntiin ja maahantuontiin länsimaihin on Young Livingillä jopa yksinoikeus eli Monopoli.

    Täten voin nyt kertoa mihin eteeristen öljyjen terveysvaikutukset kussakin kategoriassa perustuvat:

    Aromaattinen käyttö, eli juuri diffuuserilla tai ihan purkista vain haistelemalla jne. perustuu eteeristen öljyjen ilmaan haihtumisesta ja ilmasta kun Sinä haistat öljyn nin et ainoastaan haista sitä vaan ilmassa leijaileva öljy imeytyy nenäsi epiteelisolukosta verenkiertoon ja eteeristen öljyjen tiedetään tutkitusti läpäisevän aivoveriesteen eli ne pääsevät verenkierrosta keskushermostoon jossa ne vaikuttavat monin eri tavoin, kaikilla eri tasoilla. Ne vaikuttavat aivojen limbisen järjestelmän kautta koko kehoon ja mieleen sekä henkeen (fyysinen, psyykkinen ja spirituaalinen taso). Aivojen limbinen järjestelmä säätelee mm. tunne-elämää (emotionaalinen taso), kognitiivisia toimintoja (psyykkinen taso) kuten muistia ja keskittymistä, mielialaa, kivuntuntemusta ja muita kehon tuntemuksia, seksuaalisia haluja jne. Lisätietoa limbisestä järjestelmästä löytyy googlettamalla, hyviä lähteitä. esim fysiologian ja anatomian, neurologian, psykologian, psykiatrian jne. oppimateriaalit terv.huollon opiskelijoille.

    Eli kyseessä ei ole “pelkkä tuoksu” kuten “tavanomaisissa” hajuvesissä, ilmanraikastamissa, joissain saunatuoksuissa ja tuoksukynttilöissä voi olla.

    Sisäinen käyttö elintatvikkeena tai ravintolisänä taas perustuu paitsi makunystyröihin, ennenkaikkea eteeristen öljyjen luontaisesti sisältämiin ainesosiin, joista useilla on lääketieteellisin tutkimuksin todettuja terveysvaikutuksia.

    Yleisiä “vaikuttavia” aineita eteerisissä öljyissä ovat mm.
    -Limoneeni
    -Eugenoli
    -eukalyptoli
    -tyymoli
    -Alfa-pineeni
    -geraniol
    -farnesoli
    -isoeugenoli
    -Beeta-fellandreeni
    -Beeta-karyofylleeni
    -parasymeeni
    -gamma-terpineeni
    -Karvakroli
    -zingibereeni
    -Gamma-kurkumeeni
    -seskviterpeenit
    -Cinnamal
    -Cinnamylalkoholi
    -Bentsyylibentsoaatti
    -Bentsyylialkoholi
    -Bentsyylisalisylaatti
    -sitraali
    -sitronelloli
    -linalool
    -Salisyylihappo
    -Mentoli
    -koumariini

    Mainituista immuunijärjestelmää tukevia ovat mm. Limoneeni, eugenoli, eukalyptoli, tyymoli ja karvakroli. Näiden ja muiden lueteltujen aineiden vaikutuksista, vaikutusmekanismeista ja molekyylirakenteista löytynee myös netistä ja kirjoista tietoa luotettavista lähteistä.

    Kyseisiä vastustuskykyä tukevia aineita sisältävät runsaasti muunmuassa sitrushedelmien kuoresta höyrytislaamalla eristetetyt eteeriset öljyt, rosmariinin eteerinen öljy, neilikan eteerinen öljy, eteeriset eukalyptusöljyt ja monet monet muut eri kasvien eri osista tislatut tai valuttamalla kerätyt eteeriset öljyt. Eteeriset öljyt on todella paljon vahvempia kuin pelkät kasviuutteet tai itse kasvista valmistetut mausteet, ruoat ja juomat. Hyvä konkreettinen esimerkki on ruusu. Saadakseen 5ml eteeristä ruusunterälehtiöljyä, tarvitaan 10 kiloa ruusun terälehtiä!!
    Eteeriset öljyt ovat kasvin välttämätön öljy “essential oil”, eli vähän kuin eläimillä (ihmiset luettuina mukaan) veri. Eli eteerisestä öljystä kasvi saa kaiken tarvitsemansa ravinnon. Eteerinen eli “haihtuva” öljy on siis kasvin elinvoiman lähde. Eteerisessä öljyssä on siis ikäänkuin tiivistettynä, kasvissa esiintyviä ravinteita. Vastustuskyvyn tukijana kaikille tuttuja on varmaan ainakin inkivääri, sitruuna, eukalyptus jne.? Jos syö yhden sitruunan KUORINEEN, sillä kuoressa se eteerinen öljy on, nin se paljonko siitä saat 100% eteeristä öljyä on todella minimaalista, puhumattakaan limoneenista, joka on siinä se pointti, jota sitruunan eteerinen kuoriöljy sisältää, kuten muutkin sitrusöljyt ja suurin osa muistakin eteerisistä öljyistä. Eli jo yhdessä tipassa höyrytislaamalla eristettyä 100% puhdasta eteeristä öljyä sisältää huomattavan määrän limoneenia verrattuna vaikka jos pistät sitruunaviipaleen teen sekaan ja siemailet sitruunateetä flunssan torjumiseksi tai lievitykseksi.

    Ja kuten aiemmin mainitsin, eteeriset öljyt aromaattisesti käytettynä, myös imeytyvät verenkiertoon, mihin ne imeytyvät sisäisenkin käytön seurauksena mutta nenän sijaan suolistosta, suun limakalvoilta jne. Myös aromaattisella käytöllä voi siis olla positiivisia vaikutuksia moneen asiaan. Osa eteerisistä öljyistä saattavat tukea hengityselintenkin toimintaa. Moni varmasti tietääkin että eukalyptusta käytetään höyrysaunassa, höyryhengityksessä, pastilleissa jne. Kuten myös piparminttupurukumi jo pelkästään voi raikastaa hengitysteitä, jos sisältää aitoa piparminttua, joten jos näin, kannattaa kokeilla eteeristä pioarminttuöljyä. Fenkoli voi myös tukea hengityselimistön optimaalista toimintaa. Jne.

    Young Livingin eteerisistä öljysekoituksista legendaarisin on varmaan Thieves. Sitä saa myös plusversiona jota voi käyttää myös sisäisesti. Legendan mukaan 1400-luvulla raskassa neljän varkaan ryhmä kehitti erityisen aromaattisen sekoituksen jossa oli rosmariinia, mausteneilikkaa ja muita kasveja ja tällä suojasivat itseään ryöstäessään (ruttoon) kuolleita ja kuolevia ihmisiä. Tästä on inspiroitu Young Livingin Eteerinen Thieves-öljyseos, joka on yksi suosituimmista tuotteista ja siitä on valmistettu siksi kokonainen tuotesarja: Eteeristen öljyseosten lisäksi mm. suuvesi, hammastahnoja ym. suuhygieniatuotteita, saippuoita, kodinpuhdistusaineita kuten pyykki-, tiski- ja yleispuhdistusaineet sekä kätevä vedetön käsienpuhdistusaine (waterless) joka puhdustaa helposti ja nopeasti antaen luontaista suojaa käsille ja koko keholle ilman kemikaaleja vaikka matkalla ja Thieves Spray kulkee vaikka taskussa ja sitä voi suihkuttaa ovenkahvoihin, wc-pöntön renkaaseen, hanoihin, valokatkaisijoihin, kaiteisiin jne. ja pyyhkiä nopeasti ennen kuin kosket niihin esim. yleisillä paikoilla, varsinkin epidemiakautena työpaikalla ja kyläillessä vasta sairastaneen ystäväperheen luona ja kotona pyyhkiä hanat, kahvat, nappulat jne. kun itse tai perhe sairastaa, niin ei ainakaan kodin pinnoista pääse pöpöt tarttumaan. Diffuuserilla ilmaan haihdutettuna Thieves kuten monet muutkin eteeriset öljyt ja seokset raikastavat ja puhdistavat kodin huoneilmaa. Pelkkä vesihöyryhän ei sitä tee, ainoastaan kosteuttaa mikä nimenomaan pisaratartuntaa hyödyntäen edistää pöpöjen tartuntaa jne.

    Joku kysyi et entäs jos on jo kostea huoneilma eikä halua enempää kosteutta. Young Livingin AromaLux on patentoitu D. Gary Youngin, Young Livingin perustajan kehittelemä huipputekniikkaa hyödyntävä todella tehokas diffuuseri, joka toimii lisäksi sumuttimena ja ilmanpuhdistajana. Se ei siis kosteuta, ainoastaan sumuttaa eteeriset öljyt huoneilmaan suoraan eteerisen öljyn omasta 5 tai 15ml pullosta, eli siihen ei lisätä vettä toisin kuin muihin diffuuseteihin. Tämä sopii isoihin tiloihin loistavasti eikä tarvitse pitää päällä kuin hetki ja koko iso asunto on kauttaaltaan täynnä eteeristä öljyä huoneilmaan sumutettuna. Aivan varmasti tuoksuu siis koko huoneeseen! Sillä vesidiffuuserigan sumuttaa ilmaan vettä jonka sekaan on tiputettu vain muutama hassu öljytippa, joka sekin kyllä riittää vahvankin tuoksun aikaan saamiseen käytettäessä Young Livingin öljyjä ja diffuusereita, sillä jo pelkästään eteerisen öljyn iholle levittäminen tuoksuu vieraideni mukaan melkein rappukäytävään asti ja kun vieraani lähtee pois hänelle todetaan että “olet käynyt Liljan luona”, sillä tuoksu tarttuu vaatteisiin, ja huom! Minä en omista diffuuseria. En siis käytä eteerisiä öljyjä kuin tipan teehen silloin tällöin sekä iholle pieniä määriä tarvittaessa ja kodinpuhdistusaineissa joita teen itse eteerisistä öljyistä. Silti koko koti tuoksuu vahvasti eteerisille öljyille, vaikkei edes ole diffuuseria. Tällaisen AromaLuxin kylläkin aion hommata ilmanpuhdistusominaisuuden ja 100% eteeristä öljyä sumuttamisen tähden. En nimittäin kaipaa kosteutusta kuin tarvittaessa ja sehän hoituu laittamalla vaikka höyryävän vesikattilan liedelle joksikin aikaa ja liesituulettimen kiinni ja siihen voi sekaan laittaa eteerisiä öljyjä myös. Toki voi hommata kaksikin diffuuseria eri tarkoituksiin. AromaLux sumuttaa koko pullon jos jättää yöksi päälle, ei kovin säästeliästä siis. Sen sijaan Latern Diffuuseriin saa esim. Vain joka toinen minuutti sumuttavan asetuksen joka olisi mainio. Siihen laitetaan vettä ja se toimii samalla täten kostuttimena ja on kaunis sisustuselementti ja valaisin, lyhdyn näköinen. Eri värisiä valoja, vaihtuva valon väri ja kynttilänlepatustoiminto. <3 nukkuessa laventeli olisi ihana. Tällähetkellä palvelee tyynyliinassa, kuten moni muukin "nukkumisöljy". Jos yöllä herään senkun nuuhkin tyynyä nin nukahdan uudestaan. :D

    • Moi Lilja!

     Ihan jo nopeasti googlaamalla löysin montakin englanninkielistä lähdettä, jossa kyseenalaistettiin Young Livingin markkinoimat terveysväitteet ja valoitettiin perustajan kyseenalaista taustaa.

     Esimerkiksi Wikipedia: ”In September 2014, the U.S. Food and Drug Administration warned Young Living against illegally marketing its products as possible treatments or cures for Ebola virus,[5][6][7] and other conditions, including “Parkinson’s disease, autism, diabetes, hypertension, cancer, insomnia, heart disease, post-traumatic stress disorder (PTSD), dementia, and multiple sclerosis.”

     Se ei tietenkään tarkoita, että sinä markkinoisit öljyjä väärin tai että arvostelisin kenenkään muun mieltymyksiä. Totta kai jokainen saa käyttää ja nauttia öljyistä juuri niin kuin haluaa. Pidätän vain itselläni oikeuden suhtautua lupauksiin sopivan skeptisesti. :) Kiitos kattavasta vastauksestasi!

 4. Tiedatko miten diffuser toimii jos talon sisailma on jo valmiiksi hieman kosteaa? Taalla UK:ssa kun on huonosti rakennetut ja eristetyt talot, joudumme valilla kayttamaan sisailman kuivattajaa… Liian kuiva ja liian kostea ilma ovat kumpikin haitallisia 😕

  • Moi Elina! Tarkasti en tiedä, mutta minulla heräisi ihan sama kysymys kuin sinulla, jos asuisin siellä. Ilmahan voi tosiaan olla liian kosteaa, mikä taas voi johtaa homeeseen. Näin ollen valmiiksi kosteassa ja huonosti eritetyssä asunnossa on varmasti kohonnut riski käyttää ilmankostutinta Suomeen verrattuna. Asunnon ilmankosteutta pystyy varmasti jollain tavalla mittaamaan, en vain tiedä, miten. Ehkä lähtisin liikkeelle mittaamisesta, niin saisit varmuuden, onko ilmankostutin brittiläisasunnossa hyvä vain huono idea. Varmasti tässä pätee myös maalaisjärki. Mikäli haluaisit silloin tällöin tuprutella tuoksua vaikka Mujin pienemmällä aroma diffuserilla, en usko sen vaikuttavan mihinkään. Mutta varsinainen ilmankostutin jatkuvassa käytössä voikin sitten olla asia erikseen. Hyvä näitä on selvittää etukäteen, ettei tee kodin rakenteille ja itselleen hallaa. Rentouttavaa joulunodotusta sinne!

 5. Ultraääni ilmankostutinhan ei ole paras mahdollinen kostutin koska vesihän on hyvä kasvualusta bakteereille ja homeille eikä ultraääni niitä kaikkea tuohoa. Höyrystävä on huomattavasti parempi. Lisäksi talvella kovien pakkasten aikaan ei ole todellakaan hyvä asia jos ilmankosteus on pitkän aikaan yli 40rh%. Silloin alkaa rakenteisiin muodostumaan liiallista kosteutta/homekasvustoa.

  • Moi! Kiitos kokemuksistasi! En usko, että ainakaan meidän käytöllä on vaaraa liialliseen ilmankosteuteen, kun yksi ilmankostutin makuuhuoneessa vain muutaman tunnin talvi-iltoina hurisee. :) Mutta samaa mieltä olen kanssasi siitä, että ilman kosteuttamisesta täytyy huomioida myös toinen puoli, se ettei kosteutta tule liikaa, koska se ei tee hyvää sen enempää ihmiselle kuin kodin rakenteille. Mukavaa joulua!

 6. Tuoksuihin tottuu, joten tuntuu siltä kuin ne jotenkin laimenisivat. Toisaalta mitenköhän allergia- ja astmaa sairastavat reagoivat ilmanraikastustuoksuihin. Itse olen erittäin herkkä hajusteille, normaali ilmanpuhdistaja ( Electrolux ) löytyy kyllä.

  • Moi Merja! Se on toki totta se, että tuoksuihin tottuu. En valitettavasti osaa sanoa, miten diffuserin tai ilmankosteuttimen kautta tuprutetut eteeriset öljyt sopivat allergiaa tai astmaa sairastavalle. Ainakin eteeriset öljyt ovat aitoja, eivätkä keinotekoisia, ja aitoja nimenomaan pitää käyttääkin. En tiedä, onko ilmanpuhdistaja ja ilmankosteuttaja sama asia, mutta jos sinun ilmanpuhdistajassa löytyy se mahdollisuus, että laitetta voi käyttää myös muutamalla tipalla aromaattista öljyä, voithan varovasti kerran kokeilla. Tai sitten kysyä ensin suositusta lääkäriltä tai asiantuntijalta. :) Rentouttavaa joulua!

 7. Joulun tuoksua saa muuten Young Livingiltä myös jos sitä kaipaa. Christmas Spirit. Appelsiini, kaneli ka mustakuusi on ainesosat. 100% puhdas eteerinen öljy. YL:n öljyt eroaa muista laboratoriotutkimusten, tislausmenetelmien, tiukan ja tarkan laadunvalvonnan, maatilojen sijaintien ym. suhteen=kasvuolosuhteet, maaperät ym. olosuhteiden halutaan olevan “täydelliset”, ja siksi kaikki tilat on tarkoin harkiten etsitty. Valikoima on myös hyvin hyvin laaja, sillä maatiloja sijaitsee kaikissa maanosissa ympäri maailman, joten voidaan kasvattaa hyvin erilaisia kasvuolosuhteita vaativia kasveja, niille kaikkein suotuisimmissa olosuhteissa. Young Livingillä on kaksi laboratoriota ja lisäksi YL:n eteeriset öljyt tutkitaan myös ulkopuolisissa, riippumattomissa laboratorioissa. Lisäksi Young Livingillä on sekä lääketieteellinen neuvontakomitea että eläinlääketieteellinen neuvontakomitea. Suurin ero muihin on että on sisäisesti käytettäviä eteerisiä öljyjä. Muiden yritysten tuottamista/ yleisellä tasolla Aromaterapeutit varoittavat että jo yksi tippa eteeristä öljyä sisäisesti voi olla tappavan myrkyllinen. Mitä jos lapsi syö vahingossa? Tai eläin? Young Livingin eteeriset öljyt ovat tarkasti tutkittuja ja turvallisia. Ne eteeriset öljyt jotka ovat myrkyllisiä sisäisesti, ovat lapsilukollisin korkein varustetuissa pulloissa, niitä on vähemmistö. Myös lapsille suunnattuja eteerisiä öljyjä on KidScent sarja. Vauvoilla taas voidaan käyttää Gentle Baby eteeristä öljyseosta ja Seedlings-vauvanhoitosarjan tuotteita. Myös monet muutkin eteeriset öljytuotteet sekä koko Thieves-sarja ovat perheystävällisiä lapset ja lemmikit mukaanlukien. Esim. Peace & Calming voidaan käyttää jalkapohjissa ja diffuuserissa vauvasta vaariin. Miehille on erityisesti suunnatut Shutran ja Mister ja naisille erityisesti on suunnattu Lady Sclareol, SclarEssence, Progessence Phyto Plus, EndoFlex ja Dragon time. Dragon time eteeristä öljyseosta sisältävät myös saman nimiset hierontaöljy ja Bath & Shower Gel. Lohikäärmeen aikaan, eli kuukauden vaikeina päivinä näitä Dragon Time tuotteita kannattaa hieroa alavatsan kohdalle. Eli Young Livingin eteeriset öljyt on paljon muutakin kuin vain hyviä tuoksuja. Niillä on tutkitusti todettuja vaikutuksia ja öljyseoksiin tarkoin valittujen kasvien tarkoin harkittuja yhteisvaikutuksia.

 8. Itsekin olen miettinyt hankkivani aroma diffuserin. Tykkään kaikista tuoksuista ja se myös toisi kosteaa ilmaa huoneeseen. Meillä pitäisi ilmastointiventtiili vaihtaa, niin sisäilma saattaisi muuttua jo sillä hieman.

  • Moi Tuula! Suosittelen kyllä. Diffuuserista tulee kotiin tosi kiva fiilis, niin tuoksun kuin kosteuden puolesta. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue