Toivepostaus: meidän kodin vaatesäilytys

Kaupallinen yhteistyö, IKEA ja Asennemedia

Homevialaura, IKEA, vaatesäilytys

Aurinkoista maaliskuuta! Vihdoin tartun aiheeseen, jota on toivottu tosi paljon, ja joka oikeastaan parhaiten juuri alkaneeseen kevääseen ja siitä monella seuranneeseen siivousvimmaan sopiikin: miten olemme ratkaisseet vaatesäilytyksen.

Walk-in-closet -unelmaa ei tässä kodissa ole, vaan aika tavallinen pieni vaatehuone. Jäin oikeastaan heti alkuun miettimään, onko walk-in-closet edes unelmani vai asia, josta ajattelen, että kuuluisi unelmoida. Ehkä vähän molempia.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Algot, Kuggis

Totta kai jos saisin vapaat kädet ja vapaan budjetin suunnitella oman talon, siellä olisi oikein ilmava ja kaunis vaatehuone. Esimerkiksi samantyyppinen IKEA PAX -kokonaisuudesta rakennettu kuin modernin klassisen maun kanssani jakavalla Kuistin kautta Heidillä. Toisaalta olen todennut, että pukeutumisen voi saada toimivaksi myös tavallisella kaapistolla tai vaatehuoneella.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Algot, Kuggis

Minun ja mieheni vaatteet ovat siis tosiaan makuuhuoneesta avautuvassa vaatehuoneessa. Muuttaessa ajattelin, että onpa tila pieni. Emmehän mitenkään saisi mahtumaan molempien vaatteita pieneen koppiin, kun edellisessä kodissa meillä oli molemmilla omat kaapistot.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Algot

Järjestelmää vaatehuoneeseen ei edellisten asukkaiden jäljiltä jäänyt ja hyvä niin. Meille sopikin suunnitella kokonaisuus omiin tarpeisiin puhtaalta pöydältä. Päädyimme hankkimaan vaatehuoneeseen IKEA ALGOT -järjestelmän, jolla saimme vaatehuoneeseen sitä, mitä kaipasimmekin: vaatetangon, hyllyjä, kiinteitä pieniä koreja ja isompia ulosvedettäviä koreja.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Algot, Kuggis

Ainoastaan mekkoni ovat makuuhuoneen kulmassa rekillä, mistä on iso apu ihan siksi, ettei vaatetangon ja hyllyjen väliin näin tarvinnut jättää niin pitkää tilaa, vaan saimme vaatehuoneeseen tiiviisti hyllyjä. Eteisessä pidän paitsi tietysti ulko- myös (uhkaavasti pölyyntyvät) urheiluvaatteet.

Homevialaura, vaatesäilytys, Ikea, Kuggis

Ja ihme kyllä: kaikki vaatteemme ovat vaatehuoneeseen tämän reilun kahden vuoden ajan mahtuneet. Eniten minua naurattaa yhteen hitsautunut väriskaala: ensisilmäilyllä on vaikea huomata, mistä minun vaatteeni alkavat ja mihin mieheni vaatteet päättyvät. Vielä ei kuitenkaan kukaan ole salkun kanssa pitsipaita päällä toimistolle lähtenyt.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Algot, Kuggis

Se mikä on vaihdellut, on se, että säilytänkö vaatehuoneessa koko vaatevarastoa vai pelkästään käytössä olevaa sesonkia. Välillä olen nostanut kesällä neuleet ja vastaavasti talvella topit säilytyskasseissa eteisen kaapin ylähyllylle. Tällä hetkellä vaatehuoneessa on kuitenkin kaikki vaatteeni: kesävaatteet, talvivaatteet, äitiysvaatteet ja imetysvaatteet, lukuun ottamatta mainittuja mekkoja, urheiluvaatteita ja ulkovaatteita.

Homevialaura, vaatesäilytys

Kumpi paremmin toimii, on minusta ihan tilasta ja tilanteesta kiinni. Välillä on ihana saada kaappiin väljyyttä, mutta toisaalta pidän siitäkin, että näen kerralla kaiken, mitä omistan. Etenkin nyt, kun olen asunut kylmässä, lomaillut lämpimässä ja kasvattanut mahaa, on koko valikoimalle ollut tarvetta.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Algot, Kuggis

Huomaan, että elämän- ja kropanmuutos on heijastunut myös tyyliin ja sitä kautta vaatekaapin karsimiseen. Isossa kuvassa olen tyylini ja väriskaalani täysin löytänyt, mutta pitkästä aikaa olen kipuillut yksityiskohtien kanssa: erityisesti sen, minkämallisissa vaatteissa näin 35-vuotiaana, kohta kaksi kertaa synnyttäneenä aikuisena ihan oikeasti parhaiten viihdyn. Pukeutuminen on ulkonäköä, mutta minusta ennen kaikkea sisäistä tunnetta. Kinnaava mekko tai liian lyhyt neule saa koko olon tuntumaan vieraalta ja väärältä.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Bumerang

Raskaus onneksi pakottaa pieneen aikalisään – nyt kun ei voi eikä kannata yrittää ratkoa tyylikriisiä uutta ostamalla, vaan enemminkin jäitä hattuun kaatamalla. Enemminkin olen yrittänyt keskittyä itsetutkiskeluun ja suunnitteluun, jotta palautuneena olen sitten fokusoitunut hankkimaan juuri ne vaatekaapin kulmakivet, joita oikeasti kaipaan. Yksi tällainen on hyvä villakangastakki. Voitteko kuvitella, että niinkin tärkeä asia kaapistani tällä hetkellä puuttuu.

Niin tai näin, tyylikriisi on jo kokonaan toinen tarina, jatketaan vaatesäilytyksen käytännöillä. Kuten tiedätte, arjen harmonia on minulle helposti ärsykkeistä kuormittuvalle yksiä jaksamisen kulmakiviä. Jo vuosia sitten teimme sen, että yhtenäistimme kaikki henkarit valkoisiksi BUMERANG-vaateripustimiksi. Tällä pienellä kikalla on yllättävän suuri vaikutus vaatesäilytyksen rauhalliseen yleisilmeeseen.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Stuk, pukupussi, vaatepussi

Toinen, mitä suosittelen, on pukupussit, esimerkiksi tätä STUK-settiä. Myös pukupusseilla saa rauhoitettua kaapin ilmettä ja suojattua harvemmin käytössä olevia vaatteita. Pukupusseja hyödynnämme etenkin eteisessä ja siitä tuli mieleeni, että olette pyytäneet todella paljon päästä kurkistamaan myös eteisen kaappiin (en yhtään ylläty, että juuri minun blogini lukijoilla on tällaisia toiveita). Tässä tulee siis samalla sekin. Alla näkyvää eteisen kaapistoa emme itse laitatuttaneet vaan se oli edellisiltä asukkailta valmiina. Sen, minkä vasta vähän aika sitten teimme, oli hankkia kaappiin kaksi GREJIG-kenkähyllyä. Kahdeksan euron panostuksella kolminkertaistimme kenkäsäilytystilan määrän.

Homevialaura, vaatesäilytys, eteinen, eteisen kaappi

Lisäksi vaatesäilytyksessä voi hyödyntää nättejä paperikasseja, säilytyslaukkuja tai esimerkiksi SKUBB-sarjan vetoketjullisia säilytyslaatikoita sekä tilan puutteessa ovinaulakkoa. Laatikkosarjoista oma suosikkini on kierrätetystä PET-muovista valmistettu KUGGIS-sarja, joka pysyy siistinä kaikenlaisessa käytössä, ja joita meillä on lukuisia ympäri kotia. Vaatehuoneen ylähyllyllä pidän KUGGIS-laatikossa (laajaa kaksien) korkkarien kokoelmaani (toimii siis myös kenkälaatikkona!) sekä uimapukuja, varasukkahousuja ja sen sellaista harvemmin tarvittavaa. Matalissa KUGGIS-laatikoissa tangon alla taas on kaikenlaista asustetta silkkihuiveista aurinkolaseihin.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Kuggis

Kokonaan eri tarina on niin ikään lastenvaatteiden säilytys – maailma, joka ei muuten koskaan kasvavien ja koko ajan uusia kokoja tarvitsevien pienten kanssa tule valmiiksi. Silläkin puolella olemme luottaneet IKEA-valikoiman PAX-runkoihin. Eteisen ylähyllyä ja lämminvarastoa joudumme hyödyntämään lastenvaatteiden kierrossa ahkerasti. Lastenvaatteiden saralla arki toimii vain, jos esillä on kerralla pelkästään sillä hetkellä käytössä olevat vaatteet.

Homevialaura, vaatesäilytys, vaatehuone, Ikea, Pax, lastenhuone

Mikäli seuraavassa kodissa on meille aikuisillekin perinteiset vaatekaapit, valintani on hyvin todennäköisesti PAX. Jos taas seuraavassakin kodissa on nykyisentyyppinen vaatehuone, voisin koska tahansa valita uudestaan ALGOT-systeemin, niin tyytyväinen olen siihen ollut. Mikäli teillä vaatejärjestelykärpänen puraisi tai olette remonttia tekemässä, niin vinkkinä valitut makuuhuoneen IKEA-säilytysjärjestelmät ovat 8.3. asti tarjouksessa.

Homevialaura, vaatesäilytys

Seuraavaksi edessä olisi ainakin neuleiden keväthuolto, teidän myöskin toivoma raskausajan asuista kirjoittaminen ja olohuoneen sisustusmuutokset. Keväistä lauantaita!

Comments

 1. Toimivalta ja kauniilta näyttää!👌🏼Mun vaatehuone on toimiva kolmen vuoden jälkeenkin, mutta meillä eteisen kaapit kaipaisivat pientä uudelleen organisointia. Korit ovat toimivat, mutta suurin osa tangoista ja koukuista on liian ylhäällä, että pojatkin saisivat itse vaatteitaan naulakkoon. Kätevä ja symppis teillä tuo pienen neidin oma osio eteisen kaapissa matalalla.
  Keväistä maaliskuuta!

  • Moi vaatehuoneguruni! Ja kiitos. :) Vaatehuoneesi on kyllä niin kaunis unelma ja sellainen, joka varmasti toimii vuosienkin jälkeen. Jäin muuten miettimään, että hyvinhän tosiaan PAX-sarja toimii myös avonaisena niin kuin teillä. Se nimittäin on tietysti vielä vähän ALGOT-sarjaa viimeistellympi, kun kokonaisuuden sivuilla on reunat ja korit ovat verkkomaisten sijaan laatikkomaisemmat. Nykyiseen pieneen vaatehuoneeseen meillä ei varmastikaan olisi PAX-järjestelmää mahtunut, mutta jos vaikka seuraavassa kodissa saattuu olemaan yhtään isompi vaatehuone, vaikka ei mikään kaksipuoleinen walk-in-closetkaan, niin täytyy tutkailla PAX-vaihtoehtoa.

   No hei totta! En edes ajatellut, kun eteisen kaappi on edellisten asukkaiden laitatuttama. Heillä kyllä oli kaksi pientä lasta, joten varmasti alempi tanko on juuri pienille alunperin ajateltukin. Eipä olisi minunkaan tällaista tullut ajateltua. Vaikka sitä kuinka kotia harrastaa, niin aina tulee juttuja, joita ei vain etukäteen hoksaa, vaan jotka pitää näemmä kantapään kautta oppia. :)

 2. Jee! Olen odottanut tätä postausta! Syksyllä muutto uuteen kotiin, jossa vaatesäilystä nykyiseen verrattuna paljon vähemmän tai ainakin vaikuttaa siltä. Kaappien sisustojen maksimointi kiinnostaa, tuo oli hyvä idea, että laittaa mekot rekille nurkkaan niin ei tarvitse pitkää hyllyväliä :)

  • Niin kiva kuulla! Kiitos kärsivällisestä odotuksesta, oli itsellekin kiva saada viimein toivotusta teemasta kirjoitettua. :) Ymmärrän täysin fiiliksesi! Meillä nimittäin myös on tässä kodissa vähemmän säilytystilaa kuin edellisessä muutaman neliön pienemmässä. Tai kuten sanoit, ainakin se muuttaessa siltä tuntui. Sittemmin olemme kyllä lisänneet kotiin jopa kolme Billy-kaappia, mitkä ovat auttaneet asiassa. Niin tai näin, sitä on tosi vaikea arvioida tarkasti, miten tavarat uuteen erilaiseen ja erimalliseen kotiin mahtuvat. Tila voi yllättää suuntaan tai toiseen, ja aina se vaatii vähän silmittymistä ja järkkäilyjä. Jos ei rekille ole tilaa ja eteisessä puolestaan on enemmän roikkoa, voi mekkoja minusta ajatella sinnekin. Näissä ei onneksi ole yhtä oikeaa tapaa. :) Inspiroivaa suunnittelua ja onnea jo valmiiksi uuteen kotiin!

 3. Niin inspiroivaa. Aloin miettiä, olisiko mahdollista järjestää oma kaappi laatikoiden avulla jotenkin fiksummaksi. Tämän hetkinen järjestys kun tuppaa räjähtämään aina käsiin. Muistelen hämärästi, että lapsuuden vaatekomerossa vaatteet olivat nimenomaan omissa koreissaan, mikä hillitsi kaaosta. Niin ja onhan meidän tyttöjen kaikki vaatteet koreissa, joten miksi en laittaisi omianikin.
  Isäntä kiittää taas järjestelyboostista. 😅

  • Kiitos palautteesta, ilahduttavaa kuulla! Olen aina erityisen iloinen, jos pystyn inspiroimaan säilytyksen ja arjen toimivuuden kanssa. Korit tai laatikot voisivat ilman muuta toimia myös tavallisessa kaapissa. IKEA-valikoimassa on vielä niin paljon vaihtoehtoja päällekkäin pinottavista erilaisiin tilanjakajiin. :) Nyt alkaa olla erityisen hyvä ajankohta järjestelylle. Ihanaa, kun pipot ja hanskat saa hetkeksi säilöä sinne kauimmaiseen nurkkaan. ;)

 4. Vielä yksi vaatekaappiestetiikasta innostuva ilmoittautuu! Suurempaa muutostarvetta ei tällä osa-alueella kodissamme tällä hetkellä ole, mutta sain postauksestasi inspiraatiota toteuttaa pieneen päivitykseen yhtenäisillä henkareilla ja säilytyslaatikoilla.

  Ja lisäänpä tähän vielä, että nykyinen pehmeämpi väripalettinne makuuhuoneessa on mielestäni upea. Valkoinen, beige ja vaaleanharmaa ripauksella hopeaa ja mustaa on omakin valintani, se tuo moderniin klassiseen tyyliin kivasti pehmeyttä ja seesteisyyttä.

  • Mahtavaa! Ihanaa, kun innostutte samoista asioista. Siksi näistä on aina niin kiva kirjoittaa. :) Pienet muutokset ovat usein isoja muutoksia, olen ainakin omalla kohdalla huomannut. Ei ehkä ulkopuolisille, mutta asukkaille itselleen tunnelma tai toimivuus voi muuttua ihan toiseksi yllättävän pienillä jipoilla. Yhtenäiset henkarit ja laatikot on yksi tällainen esimerkki, joten kiva, jos innostuit. :)

   Kiitos paljon, ihana kuulla! Itse asiassa makuuhuoneen “muutos” menee ihan samaan kategoriaan. Loppujen lopuksi kyse oli tosi pienestä päivityksestä, mutta juuri sellaisista yksityiskohdista, joilla sitten kuitenkin tunnelma taipui toiseksi. Vaikka maku pysyisi samana, tällaista hienosäätöä tulee omien mielentilojen ja trendien mukaan tehtyä. :) Mukavaa uutta viikkoa!

 5. Kiitos inspiraatiosta! Taitaa mieheni (raasu) joutua ikeaan katsomaan uutta vaatehuone ratkaisua. :D

  • Kiitos Pauliina, ilo oli puolellani! Naurattaa kommenttisi. Olen nimittäin usein ennenkin kuullut, että olen erityisesti puolisoiden mustalla listalla järjestelypostausten aikaan. Ehkä häntä lohduttaa, jos tarjoat hodarin. :D Inspiroivaa reissua!

 6. Muutimme viikko sitten unelmataloon ja jostain olen onnellinen, niin siitä, että täällä ei ole yhtään vaatehuonetta! Meillä on liukuovikaapit ja ne vetävät tavaraa hyvin ja on helppo järjestää. Vaatehuoneet ovat olleet aina yksiä pommeja :D Kauniilta näyttää teidän kaappi.

  • Ensinnäkin onnea Taija uuteen kotiin! Ja etenkin unelmataloon. Niin ihana, kun kaikki saa suunnitella mieleiseksi. :)

   Liukuovikaapit on kyllä tosi toimivat ja tilaa säästävät, sellaiset meillä oli edellisessä kodissa. Ja toden totta: miten helposti vaatehuoneessa räjähtää pommi! Tämä meidän makkarin vaatehuone on yleensä aina juuri näin siisti, mutta lastenhuoneesta avautuva vastaavan kokoinen vaatehuone on nimenomaan se minun “Monica-kaappi”, se, jonne tungen käsistäni kaiken sellaisen, jolle en heti tiedä paikkaa tai joka on matkalla jonnekin. Siis kaiken kaikkiaan vähän sellainen poissa silmistä -yleisvarasto. Periaatteessa tämä toinen vaatehuone on samalla ALGOT-järjestelmällä yhtä toimiva kuin tämäkin, mutta käytännössä kamaa onkin sitten välillä lattiasta kattoon. Toinen yleinen moella räjähdysaltis taitaa olla autotalli. :D

 7. Hei Laura, vähän asian vierestä, mutta mistä mahtaa olla tuo kuvissa näkyvä makuuhuoneen pyöreä sivu/yöpöytä? Kiitos inspiroivasta blogista, teen remonttia ja paljon kivoja ideoita löytynyt täältä :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue