Monta syytä ja suositusta kesän äänikirjoihin (sisältää ilmaisen kokeilun)

Kaupallinen yhteistyö, BookBeat

Homevialaura, BookBeat, äänikirjat

Niin kuin olen kertonut, yksi kolmesta tämän vuoden teemastani on lukeminen. Olen pienestä pitäen viihtynyt kirjojen parissa, mutta sortunut samaan niin kuin nykyään moni muukin: jämähtämään someen lukemisen kustannuksella. Siksi päätin, että tänä vuonna alan kiinnittää tietoista huomiota ajankäyttööni ja potkimaan itseäni lempeästi takaisin kirjojen pariin.

Ajattelen, että kaikki lukeminen ruokkii lukemista. En näe mitään syytä kirjaston kirjojen ja ostettujen kirjojen, tai painettujen kirjojen, sähköisten kirjojen ja äänikirjojen vastakkainasetteluun. Mitä enemmän mahdollisuuksia kuluttaa kirjallisuutta, sitä parempi.

Homevialaura, BookBeat, äänikirjat

Ounastelin jo odottaessa, että viimeistään synnyttämisen jälkeen äänikirjat tulevat elämääni, kun käteni eivät ole enää samanlailla vapaat. Esimerkkiäkään ei tarvitse kovin kaukaa hakea: mieheni on ollut pidempään tyytyväinen ja aktiivinen BookBeat-käyttäjä. Nyt kun itse tutustuin kunnolla palveluun, huomasin ilokseni, miten paljon Mitä aion lukea vuonna 2019 -listani kirjoista BookBeat-palvelussa ääni- tai sitten e-kirjoina on – itse asiassa melkeinpä kaikki, eli:

 • Sara Karlsson: Asioita jotka tekevät kodin
 • Michelle Obama: Minun tarinani (myös englanniksi Michellen itsensä lukemana!)
 • Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund: Faktojen maailma
 • Kaikki kolme Yuval Noah Hararia: Sapiens, Homo Deus ja 21 oppituntia maailmantilasta
 • Anni Erkko: Uraäidin selviytymisopas
 • Raisa Mattila, Julia Thurén: Lapsiperheen parisuhdekirja
 • Helena Liikanen-Renger: Mon amour – Ranskalaisen parisuhteen jäljillä
 • Annastiina Heikkilä: Bibistä burkiniin eli totuuksia ranskatar-myytin takaa
 • Anna Keski-Rahkonen ja Minna Nalbantoglu: Unihiekkaa etsimässä
 • Maaret Kallio: Lujasti lempeä
 • Alexander von Schönburg: Tyylikkään köyhäilyn taito ja Maailmanhistoria muutamassa minuutissa
 • Joonas Konstig: Vuosi herrasmiehenä
 • Jaron Lanier: 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt
 • Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken

Homevialaura, BookBeat, äänikirjat

Voin siis hyvillä mielin jatkaa niiden kirjojen kuluttamista, joita en vielä alkuvuodesta saanut luettua, myös kuuntelemalla. (Olen jo tähän mennessä lukenut tai kuunnellut enemmän kirjoja kuin viime ja toissa vuonna yhteensä eli teeman asettaminen on toiminut hyvin.) Lisäksi kirjalistani on tietenkin kasvanut ja kasvaa koko ajan – toki sieltä kirjoja poistuukin, sillä omaan lukemisen ilooni kuuluu se, että jos kirja ei sitten puhuttelekaan, jätän sen kesken. Kirjojen valintaa BookBeatissa voi muuten helpottaa palvelun kirja-arvioilla: kuuntelun jälkeen kirjalle on mahdollisuus antaa arvosana, ja arvioiden keskiarvo näkyy kirjan kohdalla. Jo mainittujen kirjojen lisäksi minua ovat alkaneet kiinnostaa seuraavat BookBeatista löytyvät:

 • Mark Manson: Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan – Nurinkurinen opas hyvään elämään (tämän jo kuuntelinkin)
 • Mark Manson: Everything is f*cked – A book about hope
 • Lisa Brennan-Jobs: Pikkusintti
 • Greg McKeown: Essentialism
 • Kaija Puura: Näin kasvatat lapsestasi mukavan aikuisen
 • Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin
 • Lena Dunham: Not That Kind of Girl
 • Lily Allen: My thoughts exactly
 • Pamela Druckerman: There are no grown-ups
 • Eveliina Nieminen: Late bloomers
 • Kevin Kwan: Ökyrikkaat aasialaiset

Homevialaura, BookBeat, äänikirjat

Kuten olen kertonut, ja kuten listoistanikin huomaa, oma lukemiseni painottuu tällä hetkellä non-fiction -kirjoihin, mutta kymmenien tuhansien kirjojen BookBeat kattaa ihan jokaisen maun. Palvelusta löytyy romaaneja, jännitystä, klassikoita, elämäkertoja, fantasiaa ja scifiä, tietokirjoja, hyvinvointia, runoja ja näytelmiä sekä lasten– ja nuortenkirjoja – suomen lisäksi myös ruotsiksi ja englanniksi. Jonkun verran valikoimaa löytyy myös saksan, espanjan ja italien kielillä. Kieliasetuksen voi valita sovelluksessa profiili-kohdasta.

Paitsi äänikirjasovellus BookBeat on myös e-kirjasovellus. Kuukausihintaan 16,90 euroa saa käyttöönsä koko kymmenien tuhansien kirjojen kirjaston ja siihen rajattoman käyttöoikeuden. Koska mieheni tosiaan on jo aktiivinen BookBeat-käyttäjä, meille erinomaisesti sopii Perhetili: vain 4,90 euroa kuukaudessa lisää maksamalla saan sovelluksen käyttöön itsellenikin.

Homevialaura, BookBeat, äänikirjat

Minua kiinnostavien kirjojen lisäksi listaan nyt muutaman kuukauden käyttökokemuksella, millaisiin tilanteisiin äänikirjat minusta erityisen hyvin sopivat.

Siivoukseen ja muihin kotitöihin

En tiedä, kuinka monet tiskit minulla olisi jäänyt laittamatta, jos en olisi motivoinut itseäni keittiön siivoamiseen podcasteilla ja nyt myös äänikirjoilla. Ainoastaan imurointiin äänikirjat eivät sovi, muuten kyseessä on täydellinen seuralainen pyykkien ripustamiseen, lattian luuttuamiseen ja muuhun välttämättömään mutta tylsään.

Autolla ajamiseen ja julkisilla taitettuihin työmatkoihin

Itse en aja, mutta en tiedä kovin montaa autoilijaa, joka ei olisi enemmin tai myöhemmin alkanut kuunnella ratissa kirjoja. Myös julkisilla taitetut työmatkat ovat yhtä fiksuja hyödyntää: kuukaudessa voi helposti tulla kuunnelleeksi monta kirjaa pelkästään bussinpenkillä toimettomana istuen – sopii myös kaltaiselleni matkapahoinvoivalle.

Iltaiseen rauhoittumiseen ja nukahtamiseen

Sanoisin, että kynnys kuunnella äänikirjaa ennen nukkumaanmenoa on itse asiassa vielä matalampi kuin perinteiseen kirjaan tarttuminen. Siinä missä fyysisen kirjan lukeminen on jossain määrin aktiivista toimintaa, on äänikirjan kuuntelu passiivisempaa ja hyvin meditatiivista: sen kun menee peiton alle, sulkee valot, laittaa silmät kiinni ja kuuntelee. Erityisesti loppuraskaudessa rentoutin ja rauhoitin itseni näin – sen mitä nyt nukahtamiselta ehdin. Iltakuuntelussa ihan ehdoton ominaisuus onkin BookBeatin uniajastin, eli äänikirjan voi ajastaa sammumaan esimerkiksi 10, 15 tai 30 minuutin päästä.

Koiranulkoilutus-, vaunu- ja kaikkiin muihinkin lenkkeihin

Nykyään lähden aina ulkoiluttamaan koiraa, vaunulenkille ja hakemaan isosiskoa päiväkodista äänikirja korvilla. Juoksemiseen – sitten kun sen aika taas joskus tulee – tarvitsen ehdottomasti tsemppaavaa musiikkia, mutta kävelyt ovat osoittautuneet erinomaiseksi tilanteiksi kuluttaa kirjoja raikasta ulkoilmaa saaden.

Vauvan nukuttamiseen ja hoitamiseen

Vauvan kanssa kädet ovat kirjaimellisesti usein niin täynnä, että kuuntelu on ainoa mahdollisuus lukea. Jo esikoisen kanssa kuuntelin usein radion puheohjelmia. Kenties koko lyhyen ikänsä Hararia kuunnelleen vauvan ensimmäinen sana tulee olemaan algoritmi tai globalisaatio. Jos tuntuu siltä, että ihmiskunnan tila on puolimetriselle hieman liikaa, lastenkirjojakin BookBeatin valikoimassa tosiaan on, ja niitä ajattelin kokeilla kesälomalla automatkoilla.

Käsillä tekemisen kaveriksi

Kuuntelen mielelläni äänikirjaa myös tilanteissa, jossa kädet eivät ole vapaina, mutta jotka sujuvat rutiinilla ajattelematta. Tällaisia ovat esimerkiksi meikkaaminen ja tutun ruoan kokkaaminen. Voin kuvitella, miten hyvän parin myös käsityöt ja äänikirjan kuuntelu sohvannurkassa muodostavat, jos sellaista harrastaa.

Töiden tekemiseen

Kaikkeen työhön ei taustatarinointi tietenkään sovi, mutta moneen sopii, aivan niin kuin radiokin. Itse laitan mielelläni taustalle jotain esimerkiksi kuvia läpikäydessä, vaikka kirjoittaessa hiljaisuutta tarvitsenkin.

Kesän viettämiseen

Äänikirjat täydentävät hyvin kesälukemista, jos eivät mökin huussiin unohtuneet viisitoista vuotta vanhat lehdet yksin tyydytä lukuhimoa. Itse asiassa minulle äänikirjasta tulee mieleen lapsuuden mökkikesät, kun päällä oli kuunnelma rätisevästä radiosta (lapsuuteni ei ollut 60-luvulla, miltä tämä saattoi kuulostaa, mutta silti mieleeni on jäänyt pysähtyneeseen helteeseen sekoittunut puheohjelman ja kärpästen surina). Äänikirja sopii passiiviseen riippumatossa, puistossa tai laiturinnokassa makoiluun, mutta myös aktiiviseen puutarhailuun ja muuhun puuhailuun, jos niihin kaipaa viihdykettä. Toki välillä on tärkeintä kuunnella vain hiljaisuutta, luontoa ja omia ajatuksia.

Matkustamiseen

Matkustaessa kehnoista nettiyhteyksistä ei tarvitse huolehtia, sillä BookBeatissa voi ladata kirjoja laitteelle myös offline-kuunteluun tai -lukuun, mikä on minusta todella hyvä ominaisuus esimerkiksi lentokonematkoja ajatellen. Lisäksi digitaalinen lukeminen vie tietysti matkalaukussa paljon vähemmän tilaa, kun kaikki kirjat voi lukea tai kuunnella samasta laitteesta monen kilon kirjapinon sijaan.

Aineettomaksi lahjaksi ihmiselle, jolla on kaikkea tai jonka makua ei tunne

Äänikirjapalvelu on toimiva lahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea, tai jonka tarkkaa makua ei tunne. Ystäväni Noora on antanut äänikirjalahjakortteja kaudesta kiitoksena päiväkotihoitajille, mikä on mielestäni tosi kiva idea. Myös valmistuvalle lahjakortti sopii todella hyvin alkavaa kesälomaa silmällä pitäen. Lahjakortteja voi ostaa yhdeksi, kolmeksi ja kuudeksi kuukaudeksi.

Homevialaura, BookBeat, äänikirjat

Minulle itselleni kävi kävi äänikirjojen kanssa klassinen: miksi en aloittanut tätä jo aikaisemmin, rakastanhan suoratoistopalveluita muutenkin. Niin monta hukattua bussimatkaa, tiskikoneen tyhjennystä ja koiranulkoilutuslenkkiä.

Olen positiivisesti yllättänyt, miten vähän ajatukset äänikirjoja kuunnellessa harhailevat, sillä keskittymiskyky taisi olla se, mitä aluksi äänikirjoissa epäilin. Myös siitä olen fiiliksissä, että kuuntelemalla pystyn kuluttamaan englanninkielisiä kirjoja. Jostain syystä, vaikka kielitaitoani suhteellisen hyvänä pidänkin, minun on raskasta lukea englanninkielisiä kirjoja, mutta kuuntelemisen koen hyvin kepeäksi ja luontevaksi.

Mikäli innostuit kesäkuuntelemisesta ja -lukemisesta, pääset kokeilemaan BookBeat-palvelua maksuttomasti yhden kuukauden ajan koodilla homevialaura tästä kirjautumalla. Lataa vain älylaitteelle sekä App Storesta että Google Playsta löytyvä BookBeat-sovellus. Koodi on voimassa uusille asiakkaille, ja tilauksen voi halutessaan päättää koska vain ilman sitovuutta.

Luku- ja kuunteluiloa kesään ja muutenkin!

Comments

 1. Bookbeat on ihana! Ei ole niin lyhyttä metromatkaa, etten kaivaisi sieltä kirjaa luettavaksi :) Monet ovat sinun laillasi kertoneet, että kuuntelevat äänikirjaa nukkumaan mennessä. Mulle on jäänyt vähän hämäräksi, miten se käytännössä toteutetaan. Nukahdatko yleensä kesken kirjan vai vasta ajastimen sammutettua kirjan? Itse olen miettinyt, että eikö siinä helposti missaa aika paljonkin kirjan juonesta, jos on unen ja valveen rajamailla… ? Tai jopa kokonaan unessa :)

  • Eikö olekin! Ihana, että löytänyt saman ilon. :) Kun mainitsit tuon metromatkan, niin minusta äänikirjat voivat nimenomaan muuttaa suhtautumisen aikaan. Ennen julkisilla taitettu matka tai vaikka jonotus oli turhaa ja jotenkin hukkaan heitettyä aikaa. Nykyään tällaiset tilanteet ovat päinvastoin kivaa omaa aikaa kirjaan uppotuneena. Kaikkeen tylsään suhtautuu nykyään paljon leppoisammin.

   Ymmärrän niin hyvin kysymyksen, koska ennen kuin aloin itse kuunnella, mietin ihan samaa. Etenkin hämmästelin miestäni, joka nukahtaa kahden sekunnin jälkeen, että kannattaako siinä nyt alkaa äänikirjaa virittää. :D Itse teen niin, että kuulostelen tilannetta fiiliksen mukaan. Jos olen tosi väsynyt, mutta haluan kuitenkin hetkeksi saada ajatukset arjesta kirjaan, ajastan 10 minuutiksi. Taas eilen, kun menin aikaisin sänkyyn, laitoin puoli tuntia. Useimmiten nukahdan ajastuksen loppuvaiheessa kirjaan – havahdun vain jossain kohtaa lukemisen loputtua ja sitten jatkan unia. Se on jotenkin tosi rentouttava tunne sammua kirjan maailmaan. Jos tuntuu siltä, että nukahdin ihan heti ja jotain jäi pahasti kesken, sitten tarvittaessa kelaan kirjaa, mutta yleensä arvio menee aika hyvin yksiin ja muistan edes pääpiirteet, vaikka kuuntelu olisikin ollut hereillä olemisen ja nukkumisen rajamailla. Kokeile ihmeessä! Pian sen huomaa, onko äänikirja “iltasatuna” oma juttu. :)

 2. Vihdoin sain aikaiseksi ladata BookBeatin, kiitos ale-koodista!

  Lämpimät onnittelut vielä uusimman perheenjäsenenne johdosta! Vauvavuotta itsekin viettävänä tuntuu, että päiväuniaikoina on aina jotain kotihommia tehtävänä ja iltaisin univelka pakottaa nukkumaan aikaisin, joten äänikirjat lienevät loistoratkaisu tähän(kin) tilanteeseen. Mieheni tekee vuorotyötä, joten ns. yh-iltoja on usein, ja ajattelinkin testauttaa lastenkirjoja iltasatuina vanhemmille lapsille. Vauvan kanssa kun iltasadun lukeminen on mitä on.

  Ja nyt rouva Obaman elämän pariin takaisin! :)

  • Jee, tosi kiva kuulla! Toivottavasti saat palvelusta paljon iloa arkeen. :)

   Kiitos hurjasti Elina myös onnitteluista! Ja tosiaan, jos sielläkin on vauvavuosi meneillään, tiedät, mistä puhun. Tuo on tosi kiva idea kokeilla äänikirjailtasatua vanhemmille lapsille. He varmasti jaksavat kuunnella keskittyneesti vähän pidemmän aikaan ja voisin kuvitella, että uppoutuminen kirjaan ennen nukahtamista on yhtä rauhoittavaa heille kuin meille aikuisillekin. Tekee kaikille hyvää tässä älylaitemaailmassa, ja sinäkin äitinä saat niihin iltoihin, joista olet yksin vastuussa, vähän helpotusta. :)

   Obama on HUIPPU! Sen luin kirjana, mutta pidin teoksesta niin paljon, että ajattelin joskus kuunnella kirjan vielä englanniksi Michellen itsensä lukemana. Mukavaa päivää teidän porukalle!

 3. En ole ikinä kuunnellut yhtään äänikirjaa kahdesta eri syystä: minäkin luulen, että keskittymiseni herpaantuu helposti ja toisekseen olen aina kuvitellut, että lukija on tyyliini liian hidas :D Mutta ajattelin nyt kokeilla edes yhden kirjan, mikähän olisi se yksi paras valinta äänikirjaksi, josta aloittaa? hmmm En kuitenkaan halua valita mitään, mikä on jo oikeassa kirjapinossa valmiina.

  • Tähän on pakko vastata, että itselläni oli samanlaisia epäilyksiä ennen kuin äänikirjat imaisivat täysin mukanaan. Kirjoja voi kuunnella 1,5 nopeudella, joka vastaa minusta ihan normaalia puhetta :) kaksinkertainen on sitten jo hiukan liian tehokasta, kun taas normaali nopeuttamaton saa oman keskittymiseni myös herpaantumaan. Normaali nopeus on ainoastaan käytössä autossa, kun kuuntelemme koko perhe lastenkirjoja. Eli suositan siis testaamaan 1,5 nopeutta :)

   • Heippa! Kiva kuulla, että en ole ainoa ihminen tässä ajassa, joka ei pidä keskittymiskykyään minään. :D Mutta tosiaan koin mukavaksi yllätykseksi sen, miten hyvin kuuntelu lopulta onnistui – ainakin suosimissani non-fiction -kirjoissa, joissa sisältö on enemmän tietty aihe kuin juoni ja runsaat henkilöhahmot. Moni on kehunut Sally Rooneyn Keskusteluja ystävien kesken. En ole vielä itse kirjaa lukenut/kuunnellut, mutta uskoisin, että se voisi olla nokkela mutta kevyt kesäkirja.

    Kiitos Tintti, kun huikkasit tuosta kuuntelunopeudesta! Sitä tosiaan voi säätää. Minulle taas nopeutettu tahti ei sopinut, vaikka muuten kärsimätön olenkin. :D Yhtä kaikki tosi kiva, että palvelussa on huomioitu myös tämä. :)

   • Tuntuu aika kivalta!

    Iltaisin sängyssä kaipaan paperikirjaa, mutta automatkat sujuvat mukavasti äänikirjan kanssa ja samoin puutarhahommissa on mukava kuunnella kirjaa, samoin siivotessa, pyykkiä laittaessa yms.

    • Tosi kiva kuulla! No just näin, sellaisissa tilanteissa äänikirjoista eniten iloa on, kun ei ole käsiä lukea perinteistä. :)

 4. Kiitos alekoodista Laura, vihdoin sain aikaiseksi ladata BookBeatin! En tajua miksi en ole kuunnellut äänikirjoja jo aikaisemmin, nehän ovat ihan todella nerokkaita ja toimivat erinomaisesti vaunulenkeillä :) Keskittyminenkään ei herpaannu, mitä itsekin pelkäsin monien muiden tavoin. Jään varmasti maksavaksi asiakkaaksi kokeilukuukauden jälkeen!

  • Onpa kiva kuulla! Ihana, että sain jakaa tätä ilosanomaa kädettömille äideille ja muillekin. ;) No sanopa se! En minäkään tajua, miksi aloitin vasta tänä vuonna, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tosi kiinnostavaa, että moni meistä on pelännyt keskittymiskyvyn olevan rittämätön ja sitten onkin käynyt toisin päin. Ehkä meissä nykyihmisissä on vielä toivoa. :) Niin kiva, että sait äänikirjoista seuraa ja sisältöä mammapäiviin. Täytyy jatkossakin vaihtaa kirjasuosituksia puolin ja toisin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue