2 x helpot ja herkulliset perunat

Homevialaura, peruna, resepti, patatas bravas, pestoperunat

Terkut keittiöstä! Uusien perunoiden sesongin jälkeen voi tulla tarve nauttia perunoita muullakin kuin voilla, tillillä ja kalalla, mikä tosin on maailman parasta kesäruokaa.

Minusta peruna on loistava raaka-aine: terveellinen, monikäyttöinen, edullinen ja kotimainen, vieläpä sellainen, jota saa takuuvarmasti joka lähikaupasta ja joka säilyykin jonkin aikaa.

Pidän siitä, että perunassa on vähän makua ja maustetta. Koska olen vielä laiska kuorija, useimmiten valmistamme perunaa suurpiirteisesti uunissa: potut vain pesasten, palasiksi leikaten ja maustaen.

Jaan kaksi reseptiä – jos jotain näin yksinkertaista voi reseptiksi kutsua, vinkiksi nyt ainakin. Toisessa kastike lisätään perunoihin ennen uunissa kypsentämissä, toisessa sen jälkeen. Kummassakaan perunoita ei esikeitetä ja silti perunanpalat kypsyvät uunissa nopeasti. Nämä reseptit sopivat siis myös nopeaan arkikokkaamiseen, samoin hävikkiruoaksi, sillä tokihan samalla idealla voi eiliseltä jääneet keitinperunat freesata.

Molemmat ovat niin ikään olleet tykättyjä ja ruokaisia brunssipöydän antimia, eli nämä perunat maistuvat kylminäkin. Jos perunoita jää, sopivat ne hyvin vaikka seuraavan lounaan salaattiin.

Homevialaura, peruna, resepti, patatas bravas, pestoperunat

Oikaisijan patatas bravasit

Espanjalaiset patatas bravasit ovat yksiä lempitapaksiani, mutta tästäkään reseptistä en jaksa kotioloissa tehdä yhtään sen monimutkaisempaa kuin sen tarvitsee olla. Oikaisijan patatas bravasit syntyvät ilman erillisiä kastikkeiden keittelyjä seuraavasti: paahda pestyt ja paloiksi leikatut perunat uunissa ja kypsennyksen jälkeen sekoita perunoiden joukkoon ennen tarjoilua majoneesia ja valkosipulimurskaa (tai sitten suoraan valkosipulimajoneesia, aiolia), oliiviöljyä, tomaattipyreetä, paprikamaustetta, suolaa ja pippuria. Voilà!

Pikaiset pestoperunat

Pesto liitetään turhaan vain pastaan, sillä tahna sopii tosi hyvin perunoihinkin. Kun olet pesaissut ja paloitellut perunat, sekoita perunoiden joukkoon makusi mukaan valmista pestokastiketta ja tarvittaessa lisäksi vähän oliiviöljyä ja suolaa. Paahda sitten pestoiset perunat uunissa kypsiksi. Vaihtelua saa pestoa vaihtamalla. Nykyään makuvaihtoehtoja on ihanan paljon, ja minusta pesto onkin yksiä parhaita kuivakaapin hätävaroja.

Comments

 1. Peruna rock! Suosittelen myös kesällä kokeiltua (jos tykkää aura-pekoni-herkkusienistä): Keittää perunat, halkaisee, ottaa sisältä hieman täytettä pois ja tilalle aurajuustoa ja päälle kääritty pekoni ja uuniin kunnes pekoni kypsää. On muuten hyvää! Itse teen ilman pekonia ja kaverille lihalla. Molemmat yhtä hyviä 💚

  • Kyllä! Oi, kuulostaa aivan ihanalta. Rakastan homejuustoa ja pekonia, joskin jälkimmäistä tulee syötyä aika harvoin, mutta silloin kun tulee, niin nautin kovasti. Toki erinomaisia sienistä tulee ilman lihaakin, samaa mieltä siitä! Niin tai näin, peruna-homejuustoyhdistelmää täytyy kokeilla. Kiitos inspiraatiosta! :)

 2. Kokeiluun menee, molemmat. Kiitos, jos ei reseptistä, niin vinkistä ainakin :)
  Meillä myös syödään perunaa useimmiten uunin kautta. Simppeli ‘fish n chips’-vinkki:
  Viipaloi pestyt kuoripäälliset perunat noin sentin paksuisiksi lanteiksi, sekaan öljyä, suolaa ja pippuria ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Viereen lohifileestä leikatut annospalat mieleiseksi maustettuina.
  Uuniin parisataa astetta puolisen tuntia.
  Keväällä parsa-aikaan lisään pellille vielä parsatankoja viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi.
  Kaveriksi salaattia/kermaviilikastiketta/sitruunaa/ketsuppia -mitäikinä.

  Ruoka on suun mukaista ja tiskivuorikaan ei kaadu päälle. Vain uunipelti.

  • Kiva kuulla! Rakastan fish n chipsejä kaikissa muodoissaan ja niitä syödäänkin meillä usein. Tosin useimmiten olen suosinut kalapuikkoja tai leivitettyjä kalafileitä, mutta totta, ihan lohifilee valmistuu siinä samalla vaivalla myös. Ja tosiaan, jo siitä saa vaihtelua, että perunat leikkaa välillä lanteiksi.

   Kiitos, menee ehdottomasti tekoon, sillä kaikki yhden pellin tai astian ruoat ovat erityisen tervetulleita. :) Ja tosiaan, samallahan pellille heittää vielä kasviksia. Tuore sitruuna on tarjoilussa must, kermaviilikastiketta tehdään usein ja remouladea voisin lusikoida suorastaan pääruokana. :D Tätä varioiden onkin pöydässä kalaa viikoittain. Tulipa nälkä, kiitos vielä idiksestä!

 3. Kiitos, ruokaohjeet ja vinkit ovat aina yhtä mieluisia! Ja mitä simppelimpi ja nopeatekoisempi, sen parempi! Ja peruna on niin hyvää! Pistän kokeiluun kummankin vinkin.

  Itse tykkään myös simppeleistä uunilohkoperunoista, lohkoan perunat (kuorineen) ja pyörittelen öljyssä jonka joukossa timjami-rosmariini-valkosipuliseosta ja sitten uuniin noin puoleksi tunniksi. Toinen suosikkini on ihan tavis uuniperuna, jonka seuraksi teen (kylmä)savulohiviettelyksen (kalan joukkoon sekoitan creme fraichea, tilliä valkosipulia, sitruunamehua, mustapippuria ja ihan vähän hunajaa sekä hitunen sinappia).

  • Ihana kuulla, kiitos palautteesta Lilja! Täytyy useamminkin vinkata tällaisia matalan kynnyksen pikaideoita. Tulee heti muutama muukin nopea simppeli oikaisu mieleen ja aina samalla kuulen niin mieluusti teidän parhaita käytäntöjä. :)

   Lohkot kuulostavat ihanilta! Timjami on ihan lempparini, mitä tulee paahdettuihin juureksiin, kuten porkkanaan ja punajuureen, ja tosiaan se sopii mahtavasti myös perunaan – niinkuin rosmariinikin. Ja allekirjoitan saman uuniperunoista: siinäkin vasta nopea ja hyvä ruoka. Kuvailemasi vähän skagen-tyyppinen täyte on omakin lempparini. Toiset vakkaritäytteet meillä on simppelisti katkarapu-tilli-kurkku ja feta-paprika. Myös purkkitonnikala herää todella herkulliseksi majoneesiin ja ruohosipuliin sekoitettuna. Herkullista sunnuntaita ja arkea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue