Mitä tehdä omenoista

Homevialaura, mitä tehdä omenoista, omenaresepti, omenapiirakka

Taas on se aika vuodesta, kun piha täyttyy omenoista. Myönnän, että meillä ehtii aina osa sadosta tippua huonona maahan, mutta loppuja yritän hyödyntää parhaani mukaan. Jos ei omaa omenapuuta ole, ehkä naapurustossa on, ja yhtä lailla kaupan antimilla voi toteuttaa sesonkiajattelua.

Homevialaura, mitä tehdä omenoista, omenaresepti, omenapiirakka

Oikeastihan omena on paljon piirakantäytettä monipuolisempi raaka-aine. Minusta omena on vähintään yhtä hyvä suolaisen ruoan kaveri kuin makean. Juuston kanssa omena muodostaa klassikkoparin, mutta yhtä lailla omena sopii vaikka paistettuna pihvin kylkeen.

Homevialaura, mitä tehdä omenoista, omenaresepti, omenapiirakka

Omassa omenapuussa on se hyvä puoli, että edes kerran vuodessa tulee oltua pullantuoksuinen mutsi. Nytkin tosin oikaisin valmistaikinan kanssa. Vakio-omenapiirakkareseptiä minulla ei ole. Tällä kertaa laitoin murotaikinan päälle rahkasta, kananmunasta, sitruunanmehusta, sokerista ja vanilliinisokerista tehdyn täytteen, omenat ja kanelia.

Homevialaura, mitä tehdä omenoista, omenaresepti, omenapiirakka

Suolaiseksi tein pitsan ja piirakan risteytyksen. Kaulitun pakasteruistaikinan päälle laitoin ranskankermaa, sitruunanmehua- ja kuorta, suolaa ja pippuria, sinihomejuustoa ja omenaa tarjoiltuna tuoreella timjamilla, oreganolla ja rucolalla.

Homevialaura, mitä tehdä omenoista, omenaresepti, omenapiirakka

Tässä vielä ideoita, mitä tehdä omenoista tai mihin laittaa omenaa:

 • omenapiirakkaa
 • omenasosetta tai -hilloa
 • omenamehua
 • smoothieta (pakastin sitä varten paloja pakkaseen)
 • omenahyvettä eli kaurapaistosta
 • omenasämpylöitä, -skonsseja tai -pannaria raasteesta
 • uunissa paahdettua omenagranolaa
 • omenasipsejä
 • pataruokiin
 • paahdettuna lihan tai kanan lisukkeeksi
 • puuron sekaan
 • raaste- tai juustosalaatteihin

Jos omenoita tulee riesaksi asti, on ihana idea ilmoittautua Omenasiepparin omenanluovuttajaksi. Omenasieppari tekee ylijäämäomenoista herkullista mehua ja työllistää vaikeasti työllistyviä.

Comments

 1. Omena-crumblea karhunvatukoiden (toinen juuri taman hetken sesonkituote)!

  Meilla ei ole omenapuuta mutta naapurilla on ja usein jaamme sadon. Olettaisin etta jo ensi viikolla saisimme poimia omenia puusta. Can’t wait 😊

  • Oi, ehdottomasti! Ajattelin ensin, että omenoita on riesaksi, mutta nyt murehdin, riittääkö crumbleen. :D Karhunvatukoita saa minusta täällä yllättävän huonosti, mutta täytyy ostaa, jos vain eteen sattuu. Ihana, kun jaat naapurin kanssa sadon. Se on tosi symppistä. :) Herkullista sadonkorjuuta sinne!

 2. Omenat on ihania ja todella monikäyttöisiä sen lisäksi, että niitä voi syödä myös sellaisenaan :)
  Omenoiden lohkojalla saa yhdellä painalluksella nopeasti eväsrasiallisen herkkua mukaan.
  Kiitos tuosta suolaisen piirakan vinkistä, menee ehdottomasti kokeiluun.

  Mun all-time-favourite aamiaisleipäni on ruisleivän päällä maksamakkaraa ja sen päällä paksuhko omenan siivu. Toinen yhtä hyvä on paahdettu paahtoleipä, sen päälle jotain suolaista (juustoa, leikkelettä.. maun mukaan) ja päällimmäiseksi paksuhko omenan siivu.

  Syksy on omenavarkaiden aikaa :)

  • Niin on ihania! Ja kiva, jos piirakka inspiroi. :) Maksamakkara on minun pahe, mutta omenaan en ole keksinyt sitä yhdistää. Toisaalta syön pateen kanssa hilloa, joten miksi ei maksamakkaran kanssa omenaa. :D Ja muutenkin omenaa voi tosiaan hyvin laittaa leivälle. Unohdinkin listasta yhden oman mieluisan välipalan sinun käyttötapaa mukaillen. Jos ei tee mieli leipää, syön usein omenanlohkoja juuston kanssa. Yhtä lailla mukaan sopii leikkele, ja vastaavaa naposteltavaa tarjoilen usein myös lapselle. Sitten monihan syö omenaviipaleita maapähkinävoin kanssa. Nyt kun sitäkin on kaapissa, täytyy kokeilla herkkuna. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue