#Lifehack: lapsen ravitseva napostelulautanen

Homevialaura, lapsen ruokailu

Saanko esitellä yksittäisen asian, jolla on ollut ehkä suurin merkitys siihen, että olen pysynyt taaperoajasta tähän päivään täysjärkisenä: valikoivan lapsen ruokkiminen ravitsevilla napostelulautasilla.

Homevialaura, lapsen ruokailu

Syömme totta kai myös lämpimiä aterioita ja perheenä samaa ruokaa, mutta kyllä te tiedätte – kaikkina yksittäisinä hetkinä ei voi toimia täydellisesti, vaikka yhdessä saman ruoan syömisen ihannetta yrittääkin vaalia. Joskus on pakko ruokkia nopeasti lapsi vaikka ei itse söisikään tai olisi mahdollisuutta kokata. Toisinaan pelaan varman päälle ruokkimalla lapsen ennen lähtöä. Aina ei myöskään jaksa vääntää, koska tahtoikäisen kanssa riittää tarpeeksi vääntöä muutenkin. Siksi rakastan ratkaisuja, joilla asioista ei tehdä yhtään sen vaikeampia kuin niiden tarvitsee olla.

Homevialaura, lapsen ruokailu

Siispä ravitsevat napostelulautaset to the rescue! Ajatus on siis se, että ruoka-annoksella ei tarvitse olla nimeä. Ravitseva lounas tai päivällinen voi olla myös kokoelma monipuolista naposteltavaa. Tapa jäi päälle sormiruokailuajoilta ja on siis kirjaimellisesti pelastanut perheemme melkein kolmen vuoden ajan. Joka viikko jossain välissä olen näihin lautasiin turvautunut, eikä loppua näy, kun seuraava miniruokailija tulee pian perästä.

Homevialaura, lapsen ruokailu

Napostelulautasessa on monta etua: siihen on aina kaapissa joitain raaka-aineita, se ei turhauta ruokahävikkiä surevaa ah-niin-monta-kertaa-turhaan-kokannutta äitiä, se maistuu aina lapselle ja syntyy nopeasti.

Napostelulautaseen voi koota mitä vain, esimerkiksi näitä, riippuen siitä, mikä nyt missäkin vaiheessa maistuu:

 • vihannekset (kuten kirsikkatomaatti ja kurkku)
 • marjat (kuten pensasmustikat ja mansikat)
 • hedelmät (kuten avokado ja omenanlohkot)
 • juurekset (kuten porkkanatikut)
 • juustot (kuten leipäjuusto, mozzarella, raejuusto tai muu vähempisuolainen juusto)
 • leikkeleet (kuten sydänmerkitty kalkkuna)
 • pasta (kuten täysjyvä- tai juurespasta, myös täytetyt tortellinit ja raviolit)
 • gnocchit
 • pähkinät ja mantelit
 • kuivatut hedelmät (kuten taatelit, luumut ja viikunat)
 • pannulla paahdetut tofunpalat ja kikherneet
 • keitetty kananmuna lohkoina
 • leipä (kuten ruis- tai kauraleipä tikkuina)

Kivoja ruokailuhetkiä!

Comments

 1. Tämä kysymys ei liity millään tavalla aiheeseen mutta.
  Mitä suosittelisit tekemään kun meillä on paljon pyyhkeitä, punaisia, sinisiä, keltaisia yms…
  Mm.vieraspyyhkeinä osa. Mutta minua on suunnattomasti alkanut häiritsemään se värien kirjo, pyyhkeet ovat kuitenkin vielä hyvässä kunnossa enkä raaskisi pois laittaa.

  • Moikka! Aina saa kysyä myös aiheen vierestä. Autan mielelläni parhaani mukaan. :)

   Ymmärrän hyvin kysymyksesi. Uskon, että tämän haasteen kanssa painiin moni: mitä tehdä tavaralle, joka periaatteessa vielä palvelee, mutta ei sovi itselle?

   Sanoit, että kirjavat pyyhkeet häiritsevät sinua suunnattomasti. Minusta yksikään pyyhe ei ole sen arvoinen, että sinulla on levoton olla kodissa, maailman tärkeimmässä paikassa.

   Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivät pyyhkeet voisi jatkaa palvelemistaan muualla. Voisitko myydä pyyhkeet eteenpäin tai vaikka lahjoittaa hyvään tarkoitukseen? Ehkä sitä kautta tulisi kaksin verroin parempi mieli, kun pyyhkeet menisivät hyvään tarkoitukseen mutta samalla sinä saisit seesteisemmän mielen.

  • Kiva kuulla, että vinkistä oli iloa! Suosittelen, tällä on pelastettu niin monta tilannetta. Tämä toimii myös uusien ruokalajien kokeilemisen kanssa. Esimerkiksi eilen syömme uutta ruokaa, mistä lapseni ei arvatenkaan välittänyt, joten kompromissiksi laitoin hänen lautaselleen vähän uutta ruokaa ja sitten muutamia naposteltavia. Ja niin totta! Moni ruoka uppoaa paremmin leikkuulaudalta. ;)

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue