Afternoon Tea Helsingissä – ihana iltapäiväteen perinne

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Kun viimeksi olimme mieheni kanssa päivätreffeillä, valitsimme mennä iltapäiväteelle. Iltapäivätee on minusta aivan ihana perinne, ja olen iloinen, että sitä saa Helsingistäkin.

Mitkä paikat sitten iltapäiväteetä Helsingissä tarjoilevat? Kämp, jossa me olimme ja josta nämä kuvat ovat, sekä lisäksi Hotel St. George, Hotel Haven ja Salutorget.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Tätä aikaisemmin olen ollut Salutorgetin iltapäiväteellä. Kämp Collection Hotelsin paikoisa Kämp on tarjonnut iltapäiväteetä aikojensa alusta alkaen, kun taas Hotel St. George ja Hotel Haven ovat ottaneet iltapäiväteen tarjontaansa tänä vuonna.

Omaa kokemusta minulla on siis Kämpistä ja Salutorgetista, mutta kerron myös Hotel St. Georgesta ja Hotel Havenista, sillä olin keväällä Kämp Collection Hotelsin pressitilaisuudessa kuuntelemassa brittiläisestä teekulttuurista Suomessa.

Jokaiselle Kämp Collection Hotels -paikalle on luotu omanlaisensa, juuri kyseiseen hotelliin sopiva kokonaisuus, ja iltapäiväteen sisältöä myös uudistetaan jatkuvasti.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Jos mietit, mihin paikoista mennä, Kämp on kolmesta perinteisin ja klassisin. Kaikki tarjottavat valmistetaan alusta asti Kämpin omassa keittiössä. Kokemus henkii hienostuneisuutta ja historiallista Grand Hôtel -tunnelmaa.

Hotel St. George taas puhuu enemmän teehetkestä kuin iltapäiväteestä. Siellä kyseessä on hotellin filosofian mukaan kaikkien aistien nautinto, joka huomioi niin hyvinvoinnin, designin kuin taiteen. Hotel St. Georgen tarjoilut nojautuvat pitkälti sen omaan leipomoon, ja mauissa vaalitaan suomalaisia perinteitä.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Hotel Haven tarjoaa helpostilähestyttävää ja lämminhenkistä iltapäiväteetä kolmella erilaisella makukokonaisuudella: vaihtoehtoina on klassinen Haven Afternoon Tea, Haven Hard Tea suosituscocktailien kera tai Haven Bubbly Tea samppanjan kera. Iltapäiväteen makumaailmoja voi siis halutessaan yhdistää teen lisäksi baarimestarin suositusjuomiin.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Salutorgetin iltapäivätee ei kuulu Kämp Collection Hotelsin ketjuun, mutta muistelen sen niin ikään ollen hyvin perinteinen. Salutorgetin iltapäivätee on myös Helsingin-vaihtoehdoista edullisin (23,50 euroa), kun Kämp Collection Hotels -paikkojen iltapäiväteet alkavat 30 eurosta.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Ulkomailla olen ollut iltapäiväteellä Madeiran-matkalla ikonisessa Belmond Reid’s Palace -hotellilla. Iltapäivätee onkin minusta myös todella suositeltava ohjelma matkustaessa, tietysti ennen kaikkea, mikäli matka sattuu suuntautumaan Britanniaan. Olen käynyt Lontoossa kahdesti, mutta en vielä kertaakaan iltapäiväteellä – se onkin ensimmäinen asia, jonka varaan, kun seuraavaksi joskus sitten reissaamme sinne suuntaan.

Kirjoitin pressitilaisuudesta muistiin Lontoon ikoniset iltapäiväteepaikat. Niitä ovat ainakin The Ritz London, The Savoy, The Berkeley, The Orangery, Sketch sekä tavaratalot Harrods ja Fortnum & Maison.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Se täytyy sanoa, että suolaisia suosivalle syöjälle, kuten minulle, iltapäiväteessä on vähän turhankin paljon makeaa, kun sitä on puolet. Omia suosikkejani iltapäiväteellä ovatkin yleensä aina skonssien lisäksi suolaiset palat, Kämpissä erityisesti taivaallinen kananmuna-vesikrassisandwich.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Seuraavaksi ajattelin tehdä iltapäiväteehetken kotona, tätä jos mitä varten olen kerrosvadinkin hankkinut. Skonssit ovat niitä harvoja asioita, joita jaksan, viitsin ja osaan leipoa, erilaiset kurkku-, kananmuna- ja skagen-leivät syntyvät helposti. Muutama leivoksen nappaa konditoriasta ja vaikka piirakkapalankin, jos ei sitä jaksa kokonaisena tehdä, kun tarjolle riittää leikata suupalat kullekin. Uskon, että seremoniasta tulee hauska kotonakin lasten kanssa. Pukukoodia ei tarvitse erikseen ilmoittaa: kolmevuotiaan kotiasu on muutenkin nykyään mekko, näyttävät hiusasusteet ja helmet.

Homevialaura, iltapäivätee, Afternoon Tea, Helsinki, Kämp

Yhtä kaikki iltapäiväteehetki on ihana seremonia, kiva arjen katkaisija niin ystävien kuin puolisonkin kanssa. Sarjafanaatikkona pääsin paitsi tietysti 17. marraskuuta jatkuvan The Crownin tunnelmaan myös miljöön puolesta Successionin mielentilaan. En voinut katsoa jylhää tummaa puuovea ajattelematta, että Logan Roy astuu sieltä hetkenä minä hyvänsä.

Comments

 1. Tahtoo myös iltapäivätee treffeille. 💕
  Olen käynyt lattemamma treffeillä iltapäiväteellä Salutorgetissa ja kokemus oli todella kiva.
  Minä taas pidin siitä, miten teetarjottimella oli vähän kaikkea. Tosin olisin pärjännyt jo suolaisilla ja skonsseilla ihan hyvin vaikka pullahiiri olenkin.

  • Lämmin suositus tälle yhteiselle ajalle! <3 Eikö olekin kiva kiireetön pysähtyminen arjessa. Minäkin olen ihan armoton pullahiiri, mutta pulla ei ole juuri ollenkaan makea verrattuna iltapäiväteen herkkuihin, joissa saattaa olla jo yhdessä suupalassa suklaata, marmeladia ja mitä vielä. :D

 2. Vinkkaan vielä yhdestä afternoon tea paikasta Helsingissä. Ateneumin kahvila tarjoilee myös hinta-laatusuhteeltaan erinomaista iltapäiväteetä, hinta kahdelle 36 €.
  https://www.ateneumbistro.fi. Toki Kämpin ja SaluTorgetin puitteet ( Heavenin ja St. Georgen teet on vielä testaamatta) ovat hienommat, mutta lämmin suositus Ateneum Bistrolle myös, olen käynyt kahdesti, tarjottavat ovat olleet molemmilla kerroilla erinomaisia.
  Pääsin viime kesänä Lontoon The Ritzin iltapäiväteelle ja se on kyllä elämyksenä jäänyt mieleen. Puitteet elävine musiikkeineen ovat jotain arjen yläpuolelta!

  • Moi Heli! Voi miten kiva vinkki, kiitos! Miten minulta on mennyt Ateneumin iltapäivätee ihan ohi, vaikka yritän aina pitää tällaisissa silmät auki. Onpa hyvän hintainenkin, jos summa on kahdelle. Ihana, kun jaoit tämän!

   Eikä, ihana, kun pääsit The Ritziin! Niin juuri minäkin ajattelenkin, että kokemus on kokonaisuudessaan varmasti ikimuistoinen. Ei kyse ole vain syötävistä, vaan ainutlaatuisesta ja mieleenpainuvasta kokonaisvaltaisesta elämyksestä. :)

 3. Pakko antaa oma suositus Lontoon Swan-ravintolan iltapäiväteelle, joka on teemoitettu ihanasti Shakespearen kesäyön unelman mukaan. Swan sijaitsee Shakespeare’s Globessa ja sieltä on hyvät näkymät Thamesille.

  • Tosi ihana, kun täydennät listaa – kiitos! Tässähän alkaa miltei suunnitella kokonaan iltapäiväteeteemaista matkaa Lontooseen. ;) Toisaalta haaveilen tällä hetkellä vähintään yhtä paljon Brittien maaseudusta. Iltapäivätee jossain perinteissä romanttisessa kartanossa… Ai että! Ihana, että tämä kulttuuri on synnynsijoillaan voimissaan, ja ikonisia paikkoja riittää. :)

 4. Itse olen pari kertaa käynyt nauttimassa Salutorgetin teehetken ja se on hinta-laatusuhteeltaan oikein passeli.

  Kämpin Afternoon hetki testattiin työporukalla ja se oli pienoinen pettymys. Puitteet olivat toki hienot mutta tarjoiltavat eivät mielestäni olleet niin ihmeelliset huomioiden hinnan. Varsinkin, kun tarjoiltavien osalta mokattiin erityisruokavalioiden osalta (jotka ilmoitettiin tarkkaan etukäteen) ja, kun tästä mainittiin tarjoilijalle niin hänen tympeä asenteensa kyllä latisti hetkeksi tunnelmaa. Olen kyllä huomannut ettei korkea hinta takaa aina laatua. Mutta näissäkin vaikuttaa toki moni asia.
  Sain itse kesällä syntymäpäivälahjaksi St. Georgen Afternoon Tea -lahjakortin se menee ensi viikonloppuna kokeiluun. Tykkään kovin hotellin fiiliksessä ja Wintergardenista, joten ihana päästä teehetkelle sinne :)

  Tuo Helin Ateneum bistro -vinkin laitan talteen. Josko sitä kävisi vaikkapa Isänpäivän kunniaksi testaamassa :)

  • Kiitos kommentista, kiinnostavaa vaihtaa kokemuksia! Onpa harmillista kuulla ei niin onnistuneesta kokemuksesta. Totta kai erikoisruokavaliot pitää huomioida ja virheen sattuessa pelastaa tilanne vähintään muulla hyvällä palvelulla. Totta kai Grand Hôtel -henkisessä paikassa pitäisi olla ensiluokkainen palvelu. Meillä oli vähän sekä että. Oikein ystävällistä ja vähän mitäänsanomatonta, huonoa ei kuitenkaan.

   Hei ihana lahja! No pääset sitten testaamaan varmaan aika erilaisen iltapäivätee-elämyksen. Wintergarden on valloittava, joten puitteista elämys ei ainakaan jää kiinni. Ja eikö ollutkin hyvä tuo Helin vinkki. Isänpäivä on kiva idea, samoin ei ole hullumpi idea yhdistää teehetkeen museokäyntiäkään. :)

 5. Hei!

  Olen uudehko lukijasi ja todella kommenttiujo, eli täältä pesee ensimmäinen kommenttini ihanaan blogiisi ikinä! Kiitos mahtavasta jutusta, Briteissä asuneena tulee joskus ikävä iltapäiväteetä ja nämä vinkit tulevat pikinmiten käyttöön!

  Jos joskus Lontooseen on suunta, itse kävin usein The Wolseley nimisessä paikassa. Siellä oli mielestäni ihanan eurooppalainen tunnelma, teetarjoilut erinomaisia ja legendaariseen naapuriinsa The Ritziin verrattuna hiukan maltillisemmat hinnat. :)

  Ihanaa syksyä, Laura!

  • Kiitos paljon, että nyt kommentoit ja vielä näin ihanasti! Olen todella otettu palautteesta ja ihana saada yhä useampaan lukijaan keskusteluyhteys. <3

   Oi, Briteissä asuneena kaipaat ihan varmasti tätä perinnettä. Kiva, jos tämä helpottaa ikävää. :)

   Aina vaan lisää hyviä paikkoja listalle, mahtavaa! Googlasin pikaisesti ja voi kuinka näyttää hyvältä The Wolseleykin. Nyt jos on joku Lontooseen lähdössä, niin ei ainakaan jää vaihtoehtoja hyvistä paikoista puuttumaan.

   Kiitos vielä ihanasta kommentista ja samoin, tunnelmallista syksyä myös sinulle!

 6. Ah, rakastan Iltapäivätee-konseptia. Lontoossa olen nauttinut sen Ritzissä vuosia sitten, se olikin ensimmäinen kokemus tätä konseptia ja voi vitsit miten ihana se oli huoh. Pitää joskus älytä varata ajoissa ja testata uudelleen – oliko se oikeasti niin ihana kuin muistan. Viimeksi Lontoossa tosiaan ei sitä päästy testaamaan ilman etukäteisvarausta, niinpä mentiin Maijan kanssa Fortnum & Masonille. Se oli ihan kiva kokemus, mutta rehellisesti ei kyllä makumaailmaltaan, vaan ennemmin muilta osin. Tarjottavista meille ei oikein iskenyt mikään paitsi skonssit, ne nyt on aina hyviä. Makeista jätettiin suurin osa syömättä.

  Helsingissä olen nauttinut teen Kämpissä ja Salutorgetissa. Itse pidin Kämppiä puitteiltaan koomisen juhlallisina, mutta se onkin osa viehätystä. Osa mauista oli ihan hyviä, mutta kokonaisuutena olin pettynyt (taidan olla aika tarkka ruokakriitikko). Salutorget oli minusta parempi makujen suhteen, tunnelmakin kiva.

  Täytyy napata tuo sun idea tehdä kotona teehetki! Tää on loistava vaikka tarjota ystäville.

  • Rakastatko, hyvä Anne! Ai että, voin vain kuvitella, millainen elämys The Ritz oli. Rakastan sitä, miten iltapäivätee kunnoittaa niin ihanasti perinteitä ja nostaa kliseisesti todella arjen yläpuolelle. Kiinnostavaa kuulla myös Fortnum & Masonista. Minulla on pieni pakkomielle mennä sinne ensi Lontoon-matkalla (jota ei kyllä juuri nyt ole näkyvissä), jos ei teelle niin muuten vain käymään ja ihastelemaan hampereita. :D Makeiden mitta minullakin tulee aika nopeasti täyteen, kun taas suolaisia voisin syödä vaikka kuinka.

   Se täytyy minunkin tunnustaa, että me käymme iltapäiväteellä kokemus, emme ruoka edellä. Kulinaristisesta näkökulmasta nautin enemmän hyvästä illallisesta, mutta koska iltapäiväteessä on muuten oma charminsa, se viehättää seremoniana. Kuten sanottu, sitä suuremmalla syyllä uskon, että iltapäiväteen pystyy loihtimaan aika tasokkaasti myös kotona, etenkin, jos minun tapauksessani vaativien leivonnaisten kohdalla kääntyy konditorian puoleen. Jostain skagenista on helppo tehdä kotona oikeastaan yhtä hyvää kuin ravintolassa. :)

 7. Kiva postaus! Itse fanitan brittikulttuuria ja järjestinkin tänä syksynä syntymäpäiväni kunniaksi ystävilleni iltapäiväterkutsut yhdistettynä Downton Abbey -elokuvaan afternoon tea partyn jälkeen. Haluaisin kovasti mennä nauttimaan tunnelmasta ihan oikealle ravintolan järjestämälle afternoon tealle, mutta pelkäänpä että käy juuri kuten yllä olevissa kommenteissa eräs lukijasi kirjoitti: allergioiden huomioimattomuus vie tunnelman mennessään. Olen itse allerginen mm.kotimaisille viljoille. Osaatko sanoa, voiko afternoon tean tilata gluteenittomana noissa esittelemissäsi paikoissa?

  • Kiitos, kiva kun tykkäsit! Ja en kestä, onpa ihana synttäriteema. Olen monesti miettinyt, että olisiko Downton Abbey pitänyt alkaa katsoa. Ei se toki vieläkään myöhästä ole. Pidän The Crownista ja esimerkiksi Selfridges-sarjasta, mutta muuten historialliset sarjat ovat kohdallani jääneet vähän muiden jalkoihin. Kovasti sitä on kyllä kehuttu ja kieltämättä tunnelma viehättäisi. Tosi ihana, miten hyödynsit teemaa merkkipäivään. :)

   Valitettavasti en muista, oliko mediatilaisuudessa puhetta erikoisruokavalioista ja koska meillä ei ole erikoisruokavalioita, omakohtaista kokemusta minulla ei ole. Voisin kuvitella, että etukäteen tilattuna gluteeniton järjestyy. Tosin Lora tuossa aikaisemmassa kommentissa juuri kertoi, että ongelmitta se ei hänen kerrallaan sujunut. Suosittelen kysymään! Toivotaan todella, että jos erikoisruokavalio on mahdollinen, se todella toteutetaan ilman kömmähdyksiä ja kiusallisia tilanteita, niin että kokemuksesta pääsee nauttimaan stressittömästi.

   • Hei kommentoin nyt ihan sairaan myöhään tätä (ai miten niin muutama postaus rästissä? 😅) mutta apua Laura miten et oo katsonut Downton Abbeyta???? Nyt äkkiä katselulistalle, se on ihana ihana ihana sarja! 😍 Oon varma että tykkäisit, eikä vähiten sen yläluokkaisen brittimaaseutuchicin silmäkarkin takia. Me katsottiin aikoinaan miehen kanssa eka kausi yhden uudenvuodenpäivän (!) aikana. Tätä tapausta muistellaan vieläkin lämmöllä – aikana ennen lapsia jolloin edellisen illan venähdettyä pikkutunneille sai seuraavan päivän löhöillä rauhassa sohvalla hyvän sarjan ja herkkujen kanssa. Ihan lähitulevaisuudessa ei ole vastaavaa näköpiirissä 😆

    • Arvastan tätä Dowton Abbey -hämmennystä! :D Olen totta puhuen aika ihmeissäni itsekin. Että mitä on tapahtunut, kun en ole sarjaa katsonut. Silloin kun se aikoinaan alkoi, en ollut sen tyyppisistä sarjoista kiinnostunut, mutta nyt voisin hyvinkin olla. Ei epäilystäkään, etteikö brittimaaseutufiilistely kiinnostaisi, joten voisimme kyllä antaa mieheni kanssa sarjalle mahdollisuuden. Itsehän en todellakaan järkyty siitä, että yksi kausi menee päivässä. :D :D Varsinkaan tuollaisena päivänä, ihan parasta! Hyvä, että nautittiin silloin kun tuollaisesta vielä saattoi nauttia. :D

  • Ei kestä, ilo oli minun puolellani! Tosi kiva, että vinkistä oli niin paljon hyötyä. Ja todella, ei ollut hinnalla pilattu ne kurpitsat. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue