Epämääräisen sälän ja ajelehtivien paperien säilyttäminen

Homevialaura, kaunis järjestys, sälän ja paperien säilyttäminen

Epämääräinen eteisessä pyörivä sälä ja keittiön tasolla ajelehtivat, reagoimista odottavat paperit. Tuttua varmasti kaikkien kotoa, ainakin meiltä! Kysyitte, mitä tälle sälälle voisi tehdä.

Oivallukseni ja vinkkini on: hanki kaikelle paikka – etenkin sellaiselle tavaralle, jolle ei ole paikkaa.

Homevialaura, kaunis järjestys, sälän ja paperien säilyttäminen

Meillä niin sanottua epämääräistä sälää edustavat esimerkiksi kellarin avaimet, kuulokkeet, heijastimet, heijastintarrarulla, mittanauha, koirankakkapussit, tarrarulla, näemmä myös asentamistaan odottava uusi suojalasi puhelimeen ja niin edelleen.

Homevialaura, kaunis järjestys, sälän ja paperien säilyttäminen

Ehkä aikaisemmin ajattelin, että tälle kaikelle pitäisi löytyä paikka muualta kodista, ettei niin sanottua sälää olisi ollenkaan. Sen taistelun kanssa kuitenkin luovutin (valitse taistelusi, edelleen parhaita elämänohjeita).

Sen sijaan päätin järjestää sälälle rehellisesti oman säläpaikan. Nyt meillä on eteisen kaapissa laatikko kaikelle tälle tavaralle, joka on epämääräistä ja mahdollisesti myös väliaikaista, mutta kuitenkin tarpeellista olla käsillä. Ainakin meillä eteinen on tälle sälälaatikolle ehdottomasti luontevin paikka. Laatikossa ovien takana sälä on siististi piilossa, eikä vaivaa ainakaan minua enää ollenkaan.

Homevialaura, kaunis järjestys, sälän ja paperien säilyttäminen

Reagoimista odottavia papereita tulee meille enää vähän, laskut ja päiväkodin posti kun ovat siirtyneet pitkälti sähköisiksi. Osan tärkeistä papereista viemme suoraan niille kuuluviin laatikoihin (jokaiselle perheenjäsenelle on meillä toisessa vaatehuoneessa omat laatikot, samoin asunnolle, vakuutuksille ja niin edelleen). Omat lähiaikoina tarvittavat paperit, esimerkiksi nyt neuvolasta tulleet ohjeet, laitan kalenterini taskuun.

Homevialaura, kaunis järjestys, sälän ja paperien säilyttäminen

Jos paperia kuitenkin tuntuu kertyvän enemmän, kehotan varaamaan sillekin oman paikan, perustamaan ikään kuin aseman, jollainen meilläkin voisi hyvin eteisen kaapissa olla. Tällainen paperien asema voi olla laatikko, lehtikotelo, lomakelaatikko, toimistotarviketeline tai out of the box -ajatteluna vaikka servettiteline, johon saa hyvin muutaman taitetun A4-paperin talteen, esimerkiksi parin euron Ikea Nätverk.

Tämä asema voi olla samaisessa eteisen kaapissa tai lipastossa, mahdollisimman hollilla tietenkin, jotta paperit tulee käsiteltyä, esimerkiksi laskut maksettua, ajallaan.

Homevialaura, kaunis järjestys, sälän ja paperien säilyttäminen

Toinen luonteva paikka on keittiö, koska keittiön tasoillahan paperit usein pyörivät. Esimerkiksi juuri kapealle servierttitelineelle löytyy varmasti paikka jostain keittiön kaapista. Tai jos kodissa on työpiste, perustaisin aseman sinne. Työpöydälle hyvä apuri voisi olla esimerkiksi Ikea Drönjöns -toimistotarviketeline.

Homevialaura, kaunis järjestys, sälän ja paperien säilyttäminen

Olen ennenkin avannut eteisen kaappimme, mutta uusille lukijoille tiedoksi, että kaapissa ylähyllyllä on kassi pulloille ja paperikassi paperikasseille, keskihyllyllä on laatikot mainitulle sälälle ja paperiroskalle. Alahyllyllä taas on tällä hetkellä vaippa- ja kosteuspyyhevarasto.

Comments

 1. Lapsuudenkodissani on juurikin servettiteline keittiön kaapissa laskuja yms varten. Itse yritän vain hankkiutua ajelehtivista papereista mahdollisimman nopeasti eroon. Minua kiinnostaisi tietää, mikä matto teillä on tuossa eteisessä?

  • Hauska kuulla! Se on minusta kuin tehty papereiden säilyttämiseen myös siksi, että toisin kuin isoon lehtitelineeseen, serviettitelineeseen ei mahdu kuin muutama paperi, jolloin niitä tulee luontaisesti käytyä nopeammin läpi. Asema tässä tarkoituksessa täytyy olla juuri sellainen, jossa on nopea kierto sisään ja pois.

   Sama juttu, niin mekin yritetään! Siksi ei haittaa, jos joku yksi paperi on vaikka keittiöntasolla päivän, jos sen saa pian sen jälkeen pois.

   Eteisen matto on Pappelina. Pappelinan matot ovat muovimatoiksi aika arvokkaita, mutta ihan mielettömän laadukkaita. Meillä on ollut näitä edellisessäkin kodissa. Ja mikä parasta, ainakin meidän isohkoon pesukoneeseen tämä matto mahtuu ja niitä voi siis pestä koneessa. Tosi toimiva eteisenmatto juurikin tästä syystä. :)

 2. Ihana päästä kurkistelemaan kaappeihin ja vielä niin, että avaat sisältöä tarkemmin! Olen aivan samaa mieltä siitä, että siisteyden taustalla on se, että kaikilla tavaroilla on oma paikkansa. Meillä itseasiassa yhtä paperitelinettä (?)käytetään keittiössä kattiloiden kansien säilyttämiseen pystyssä, koko järjestyksessä (helpottaa elämää ja vie vähemmän tilaa).

  • Ihana kuulla, kiitos palautteesta Elisa! Minustakin on ensiarvoisen tärkeää, että näytän teille oikeasti kaapit järjestyksestä puhuessani, enkä vain kirjoita järjestyksestä.

   Eikö vain olekin ihan totta, että siitä kaikki lähtee, että kaikelle on paikka. Huomaankin itsestäni, että jos nykyään harkitsen jonkin asian ostamista, en mieti pelkästään rahaa (ja nykyään myös ympäristöä), vaan myös säilytystä: mahtuuko tämä tavara meille todella? Aika monta ostosta on jäänyt tällä ajatustavalla ostamatta, koska en halua meille mitään, mille ei ole paikkaa.

   Loistavaa ratkaisukykyä! Juuri noin pitää soveltaa, kun sinä teit kattilankansien säilyttämisen kanssa. :)

 3. Sähköinen asiointi on kyllä iso helpotus, käytän e-laskuja kaikkialla missä se on mahdollista. Muuten maksan vaan laskut mahd. pian alta pois, periaatteena on, että niitä ei saa siirtää pöydältä (ilmestyvät siis paikalleni ruokapöytään jostain syystä…) mihinkään ennen kuin olen ne maksanut. Onneksi on helppo verkkopankki kännykässä niin kynnys on pieni. Säilytettävät paperit laitan olohuoneen kaappiin muovitaskuun ja sitten inspiksen iskiessä mapitan tarkemmin.

  Mutta kaikki ne laturit, heijastimet, avaimet, huokaus… Joku miljoonalaatikko olis ihan jees, mutta kun tarvittais suunnilleen jääkaappipakastimen kokoinen ja kuka sieltä edes mitään löytäisi.

  • Niin on iso helpotus! Vaikka ei sähköistenkään tehtävien muistaminen ja dokkarien säilöminen aina simppeliä ole sekään, auttaa digitaalisuus sentään fyysisen tilan siistinä pitämisessä.

   Olen niin samaa mieltä, että puhelimeen on huomattavasti matalampi kynnys tarttua kuin läppäriin. Jos se siinä hoituu pyyhkäisyllä parilla, niin mahtavaa! Ja teen ihan samaa, että en välttämättä heti järjestele kaikkia papereita omiin laatikoihin, mutta vien ne kuitenkin laatikoiden luokse. Se on jo puoli järjestystä se. :)

   Heh! Nyt vaan kunnon heijastinmaritus päälle, niin kyllä se siitä. :D

 4. Hyviä vinkkejä. :) Sälä löytäisi paikkansa kotoani, jos löytäisin kirjoituslipaston, jonka laatikoihin se uppoaisi hyvin. Mutta kun täydellistä yksilöä ei ole vielä tullut vastaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue