Joulun odottamisesta

Homevialaura, joulu, joulun odotus, joulukuusi, tekokuusi, kestokuusi

Terveisiä tunnelmoinneista! Throwback-kuvista ei ole kyse, vaan tällainen on näky meillä marraskuussa. Sisältöä ei suositella herkimmille katsojille: meillä on jo joulukuusi.

Laitoin kuusen tavallistakin aikaisemmin töiden takia, mutta rehellisesti sanottuna käytin tekosyyn enemmän kuin mielelläni hyväkseni. Viime vuonna laitoimme kuusen epäsuomalaiseen tapaan jo joulukuun alussa, emmekä kyllästyneet näkyyn lainkaan – päin vastoin.

Aika näyttää, mikä fiilis tänä vuonna miltei kahden kuukauden jälkeen on, mutta uskallan ennustaa, ettemme kyllästy nytkään. Mikään ei ole ihanampaa kuin herätä muuten niin ankeassa ja pimeässä marraskuussa siihen, että kuusi loistaa. Minulle joulukuusi onkin yksi tapa taistella marraskuun mielentilaa vastaan.

Kuusen laittaminen antaa hyvän syyn pohtia ja kirjoittaa joulun odottamisesta ylipäätään. Nimittäin joulun odottamisesta ja joulunalusajasta on tullut minulle entistä tärkeämpää.

Homevialaura, joulu, joulun odotus, joulukuusi, tekokuusi, kestokuusi, havukranssi, joulusukka

Joku sanoisi marraskuussa kuusta koristelevaa jouluhulluksi, mutta minun mielikuvissani jouluhullu on loputtomasti touhottava tonttukappaverhoja ripustava marthastewart, kun itse yritän tehdä kaikki nimenomaan mahdollisimman vähällä touhotuksella rentoutumiseen ja tunnelmointiin keskittyen. Jouluintoilija kyllä olen, jouluttaja, niin kuin sanotaan.

Vaikka ajattelisi, että mitä aikaisemmin joulua laittaa esille, sitä enemmän on hössötystäkin, minun kokemukseni on täysin päinvastoin: mitä aikaisemmin olen alkanut nauttia jouluun liittyvistä asioista, sitä rauhallisempi joulun ajasta on tullut, kun minkään kanssa ei tule kiireen tuntua.

Homevialaura, joulu

Siis: mitä pidemmälle ajanjaksolle jouluruoista, -musiikista, -lahjoista, -tapahtumista ja muusta nauttimisen jakaa, sitä rauhallisemmin mielin kaikkeen pystyy keskittymään.

Tämä ei kehoitus tai käännytys muille aloittaa joulua ennenaikaisesti. Jos minulla yksi kehotus on niin tämä: vietä joulua ja sen alusaikaa juuri niin kuin haluat (tai ole viettämättä). Se voi tarkoittaa kuusen laittamista aattona tai sitten kahta kuukautta ennen, kunhan teet niin kuin itsestäsi hyvältä tuntuu ulkopuolisten odotuksista piittaamatta. (Ja mihin nyt saatkin kanssa-asujat suostumaan, meillä kaikki on miestä myöten aikaisesta kuusesta innoissaan.)

Homevialaura, joulu, joulun odotus, joulukuusi, tekokuusi, kestokuusi, havukranssi

Odottamiseen liittyy myös pohdintani lapsen joulukalenterista. Viime vuonna ostin Muumien kirjajoulukalenterin, mutta jäin pohtimaan, joko tänä vuonna kokoaisin lapselle kalenterin itse.

Lopulta päätin ottaa haasteen vastaan: joulukalenteri on joululahjani lapselle. Sen sijaan, että ostaisin paketin pari aatoksi, joka on jo valmiiksi muuta ohjelmaa ja annettavaa täynnä, panostan kolmevuotiaan kanssa (siis nimenomaan kolmevuotiaan, tämä kaurissukkahousuinen pyllerö ei vielä kalenterista piittaa) joulun odottamisen pieniin iloihin pitkin kuukautta.

Homevialaura, joulu

Tähän väliin tekee mieli sanoa, että mikään ei ole sen oikeutetumpaa kuin olla valmiskalenterimutsi – ehkä olen taas sellainen ensi vuonna itsekin.

Oikaisija olen joka tapauksessa. Itse itseäni Glorian kodin Kauneimmat joulukodit -lehden jutussa lainaakseni: “Paras vinkkini jouluun on höllätä hieman. On ihan sallittua oikaista ruoassa, ulkoistaa siivous, valita kestokuusi ja olla jonottamatta postin joulukorttiruuhkassa”.

Marraskuussa kuusen esille ottavaksi jouluintoilijaksi olenkin aikamoinen jouluhöllääjä. Minulla joulun filosofia piileekin nimenomaan siinä, että karsin kaiken itselleni epämieluisan ja turhan, mutta mieluisista asioista nautin sitäkin pidempään ja sitäkin suuremmalla hartaudella.

Homevialaura, joulu, joulun odotus, havukranssi, joulusukka

Jos joku pohtii samaa, lapselle joulukalenterin toteuttamista, listaan seuraavassa postauskessa sisältöideani. Kalenteriksi hankin joulusukan, jonne uusi yllätys joka joulukuun aamu ilmestyy.

Toinen vinkki liittyy havukransseihin. Kysytte todella usein, mistä simppeleitä havukransseja ilman koristeita saa. Vastaus: meidän vanhoja paksuja vihreitä ei enää mistään, mutta nyt minulla on vinkata toisesta.

Nämä ohuen modernit ja lumisennäköiset kranssit löytyivät Søstrene Grene -liikkeestä Tapiolan Ainoasta kympillä! Kransseissa on vieläpä valot, mutta itse kieputin ne pois. Toimii kauniisti sekä että.

Ilmeisesti tänä vuonna kranssitarjonta on muutenkin aikaisempaa vuosia parempaa. Katsoa kannattaa tarvittaessa ainakin myös Clas Ohlson, Ikea ja Tokmanni. Koristellumpia pitäisi löytyä myös Pentikiltä ja Etolasta.

Nyt jouluvinkkien kuumalta linjalta hyvää päivän jatkoa!

Comments

 1. Hei, ihanaa joulutunnelmaa teillä jo eikä yhtään liian aikaisin. Olen samaa mieltä, kun ajoissa aloittaa, niin kaikki se turha kiire ja hössötys jää pois. Itse aloitan pienesti tekemällä jouluisen asetelman sohvapöydälle, jota sitten muokkailen pitkin matkaa. Sitten pikkuhiljaa yhtä ja toista lisäillen. Kynttilöitä poltan kesät talvet, nyt niiden määrä tuplaantuu ja ne palavat arkiaamunakin ennen töihin lähtöä; auttaa marraskuun selättämiseen, eikä koskaan voi olla niin kiire ettei aamukahvia ehtisi kynttilän valossa nauttia. Tunnelmallista joulunodotusta!

  • Kiitos Johanna! Kiva, kun olet samalla aaltopituudella tuon kiireen ja hössötyksen välttämisen kanssa. :) Ei joulua tietenkään näin aikaisin tarvitse aloittaa. Myöhemmin ehtii kovasti, jos joulua ylipäätään haluaa viettää, mutta kuten sanottu, se, että nautiskelee vaikka aamukahvia kynttilänvalossa tai iltaglögiä kuusen äärellä ei tosiaan tarkoita automaattisesti suorituskeskeistä jouluhulluutta, vaan leppoisaa tunnelmointia. Kiitos samoin sinulle, juuri noilla aseilla käydään marraskuun harmautta vastaan! <3

 2. Hei tuleepa mahtava ajoitus. Olen itse ajatellut myös tekeväni lapselleni kalenterin joulusukan muodossa, joten jään innolla odottelemaan sinun suunnitelmiasi siitä, mitä sukkaan voisi laittaa :)
  Mistä muuten tuo kuvassa oleva kaunis joulusukka on?

 3. Joulua voi fiilistellä kuinka aikaisin vaan. Tänä vuonna mietin jo mökillä joululahjoja, joita ostinkin Hulluilta Päiviltä. Mutta Joulun jälkeen minulla on hirveä kiire purkaa kaikki pois heti. Uutena Vuotena en enää jaksa joulukoristeita katsella, vaikka ei tonttuverhoja meilläkään ole.

  • Moi Merja! Niin voikin, niin aikaisin kuin itsestä sopivalta tuntuu. :)

   Kuulostaa hyvältä! Minäkin tykkään hankkia joululahjat ajoissa ja rauhassa. Tuosta nopeasti joulun pois purkamisen tarpeesta olen kuullut todella monelta. Ymmärrän kyllä hyvin! Etenkin uusivuosi on sellainen raikas uuden alku, että mennyt joulu ei oikein siihen sovi. Me puramme yleensä joulun pois sitten, kun laiskuudelta jaksamme. Vaihtelevasti! Ehkä ihannepäivä minusta voisi olla juuri vaikka 30.12., että välipäivät vielä nauttisi kuusesta ja koristeista, mutta että uudenvuodenaattona olisi jo joulusta tyhjää. Kynttilöitä ja sellaista toki, mutta ei enää koristeita. :)

 4. Sinun joulunalusaika kuullostaa ihanan rennolta ja leppoisalta. Tähän yritän pyrkiä itse myös. Ensimmäiset joululahjat ostin heinäkuussa kun sattui sopivasti löytymään alennuksesta. Pikku hiljaa voisin muutenkin alkaa joulua jo tuomaan kotiin. Ehkä kuusenkin loppukuusta. Minulla kk laskettuun aikaan ja haluan että kuusi on valmis kun sairaalasta kotiudutaan. Jos bebe päättää tulla siis ennen joulua eikä mene yli :).

  • Kiitos, kivasti sanottu! Tosi fiksua ostaa joululahjoja jo aleista. Se on taloudellista, eikä tule viime hetken hermostumisia. :) Minä yleensä ostan joululahjat vasta joulun alla, mutta ajoissa kuitenkin, sillä kiireen ja stressin tuntu on juuri se, mitä haluan kaikessa välttää.

   Miten jännittäviä aikoja siellä eletään! Vauva onkin sitten hyvä syy laittaa kuusta jo pikkuhiljaa, kun koskaan ei tiedä, koska lähtö tulee. Miten ihana on sitten kotiutua jouluiseen tunnelmalliseen kotiin uuden perheenjäsenen kanssa. Teillä ei ainakaan joululahja parane! Paljon onnea loppuodotukseen! <3

 5. Hei Laura!
  Kiitos ihanasta blogista ja ihan parhaista vinkeistä joulukoristeluun.
  Meille hyvät kranssit löytyi tänä vuonna ikeasta. Kuusi on sama kuin teillä vain pienempänä, enkä voisi olla tyytyväisempi valintaan. Todella aidon näköinen tuuhea tekokuusi ilman varisevia neulasia.

  Lapset ovat jo kuusta odottaneet kovasti ja koska nyt on kestokuusi niin saatiin se tänään laitettua. Aamulla oli niin ankeeta ja harmaata, että saa nähdä piristääkö tämä kuusi näitä harmaita päiviä.

  Ja vielä vinkkaamasi feikkilahjat kuusen juurella on ihan paras idea sekin. Itse en olisi moista ehkä koskaan hoksannut tehdä.

  Ihanaa tunnelmointia teidän perheelle ja jouluista marraskuuta!

  Ps. Mistä nuo vaavin sukkarit ovat?

  • Heippa Eve! Kiitos kivoista sanoistasi, ihana kun luet! <3

   Hei tosiaan Ikean kransseja kehui joku toinenkin. Siellä on mielestäni ollut vaihtelevasti hyviä, mutta onpa kiva, että löysit tänä vuonna mieluista. Mukava kuulla sekin, että olet tyytyväinen samaan kuuseen. Eikö olekin hyvä hankinta, tuuhean ja aidon näköinen. Ja tosiaan feikkilahjoilla saa kuusen jalan kivasti peittoon ja tunnelman viimeisteltyä. :) Ihanaa, jos lapset ovat odottaneet kovasti kuusta ja olette päässet sitä yhdessä jo koristelemaan. Toivottavasti se tuo piristystä tähän ankeaan harmauteen!

   Vauvan sukkikset ovat Mayoral-merkin, ostettu Madeiran-matkalta alesta. Merkkiä myydään kyllä myös Suomessa ja verkossa, eli hyvällä tuurilla jotain vastaavaa voi täältäkin merkiltä löytää. :)

   Kiitos samoin, ihanaa joulun odotusta myös teidän perheelle!

 6. Ihana aloittaa joulu ajoissa. Se tuo iloa ja siitä kerkeää nauttimaan paremmin mitä aikaisemmin aloittaa. Hieno tunnelma teillä!

 7. Tykkaan talvivaloista mutta itse tykkaan aloittaa joulun vasta 1.12 ja jatkaa juhlintaa aina 6.1 asti. Ihanaa tunnelmointia teille kaikille

  • Moi Elina, ymmärrän täysin! Joulukuun alku on oikein looginen aika aloittaa. Ymmärrän nimittäin hyvin senkin, että jos liian aikaisin aloittaa, joulu ei välttämättä enää jouluna tunnu joululta. Ja tosiaan, paljonhan on kiinni siitäkin, mihin asti joulua tykkää jatkaa. Jos ihan loppiaiseen asti, niin sittenhän siinä kertyy pitkä rauhallinen kuukausi. :) Samoin kiitos, ihania tunnelmointeja itse kullekin!

 8. Meillä on vain pieni pöytäkuusi, mutta nostan sen usein jo marraskuussa esille pelkkien valojen kera ihan vain sesonkivaloksi. Varsinaisia koristeita en ole kuuseen useampaan vuoteen enää laittanutkaan, mielestäni pieni kuusi ei mitään ylimääräistä kaipaa. Vaikka en juurikaan välitä itse joulusta, pidän tähän pimeään vuodenaikaan kuuluvista “puhdetöistä”, aiomme mm. tehdä itse kynttilöitä, askarrella sytykeruusuja ja leipoa limppua. Niitä annamme joululahjoiksikin, ja samalla ne ovat hauskaa puuhaa tyttären kanssa (hän on jo sen ikäinen, että ei tarvitse pelätä palovammoja tai vastaavaa). Sytykeruusut ovat olleet takan tai saunan omistaville läheisille selvästi mieluisia lahjoja, sillä moni on kerännyt meille vuoden mittaan kynttilänpätkiä ja munakennoja niiden valmistamista varten :-D! Nyt lähipiiri on rekrytoitu keräämään kynttilänvalumuoteiksi sopivia pakkauksia (esim. maitotölkit käyvät erinomaisesti)…

  • Kuusi pelkkien valojen kanssa onkin todella nätti! Kun laitoimme nyt kuusta, mietimme tovin, olisiko kuusi pitänyt jättää marraskuussa esille vain valojen kanssa ja vasta joulukuussa lisätä koristeet. Etenkin tosiaan pieni kuusi on hyvin kaunis sellaisenaan. Jos olisi yhtään isompi koti tai vaikka kaksi kerrosta, laittaisin mielelläni esimerkiksi yläkerran aulaan toisen kuusen, mutta pienen ja vain valojen kanssa. :)

   Ihanaa ohjelmaa teillä! Juuri tuollainen on parasta. Että tekee hiljalleen kaikkea sellaista, minkä puuhastelusta nauttii. Sytykeruusu olikin minulle ihan uusi idea!

 9. Vinkkinä muuten joulusukan rinnalle kestojoulukalenteri. Kankainen, jossa 24 taskua. Näitä on monenlaisia, isoja pyyhkeen kokoisia tai pienempiä, voi tehdä myös itse. Meillä on tällainen ja oli myös lapsuuden kodissa, sinne siis öisin tonttu tuo tuomisia. Kotona oli karkkia, vaan omilleni on ollut myös tehtäviä tai jotain pientä toivottua 24-luukussa (vaikka legon pieni yllätyspussi).

  Miten ihmeessä saatte nuo hienot asetelmat pysymään? Meillä on aivan sama asetelma muuten, vauva ja taapero. Vaan hankala kuvitella, että asetelmat saa olla rauhassa kun en ehdi koko ajan vieressä seisomaan (meillä ei näe joka huoneeseen suoraan). Teillä on tosi kodikasta ja rentoa, mutta kuitenkin tyylikästä.

  • Moi Lila ja kiitos ideasta! Sellaista itse asiassa alunperin etsin ja ajattelinkin, mutta tarjontaa oli tähän hätään vähän huonosti ja mietin, että kankaisten joulukalenterien luukut ovat usein vähän pieniä esimerkiksi kirjoille ja vihoille. Muuten tietenkin sellainen on ihana, kaunis ja ikuinen myöskin! Ja löytyyhän kalenteriin tietenkin paljon pieniäkin yllätyksiä ja tehtäviä vaikka pienten lappujen muodossa. :)

   No hyvä kysymys! Sanotaan, että nautitaan vielä, kun voidaan. ;) Esikoinen on pian 4 vuotta, eli hänen kanssaan ongelmaa ei ole ja vauva on reilu puolivuotias, eli nousee jo hieman seisomaan ja hapuilemaan tavaraa, mutta ei ole vielä ihan täystuho. Nykyinen sohvapöytä on onneksi vähän korkeampi, mikä helpottaa. Muistan, että meidän edellisellä matalalla sohvapöydällä sai kyllä esikoisen kanssa ottaa nopeasti kaiken pois. Joka tapauksessa silmät saa kyllä olla selässäkin pienen kanssa. :)

   Kiitos kauniista sanoistasi ja leppoisaa marraskuuta teidän perheelle!

 10. Ihanan jouluisia kuvia.

  Kaunis on tuo teidän kuusenne, niin kaunis, että tilasin Stockalta samanlaisen Triumphin toimistoomme muutama viikko sitten. Kävin vasiten lukemassa vuoden takaista postaustasi ja selvittämässä mistä kuusenne on.

  Vertailin kyllä Clas Ohlsonin, Tokmannin, Ikean ja mitä niitä on.. tarjonnan. Olihan ne paljon edullisempia, mutta koska halusin nimenomaan joulukuusen, en aurauskeppiä, päädyin tuohon upeaan Triumphiin. Nyt on joulupuu kirjaimellisesti ‘rakennettu’ ja koristeita vaille valmis. On muuten kaunis ilman koristeitakin.
  Kuinka säilytät kuusenne sesongin ulkopuolella, puratko pakkauslaatikkoon, vai mahtuuko olemaan koottuna varastossa?

  Meillä ei kotiin laiteta kuusta, vaan jouluoksa kattoon muutamine koristeineen. Meidän koirat on aika touhukkaita ja kuusi sisällä on heille kyllä kiva tutkimuskohde ja jatkuva inspiraation lähde, heidän henkilökunnalleen ei niinkään :)

  Meillä joulusesonki alkaa jo lokakuussa joulutortuilla ja niitä on paistettu jo monta pellillistä.

  Tunnelmallista marraskuuta.

  • Kiitos, kiva jos kuvien kautta pääsi tunnelmaan! Ja onnea uudesta toimistokuusesta! Uskon, että siitä on pitkäaikaista iloa. Muutenkin ihana, että työpaikalla on kuusi. Siellä nyt varsinkin huoltovapaa kestokuusi puoltaa paikkaansa. Olen samaa mieltä, on tosi kaunis ilman koristeitakin tai vain valojen kanssa.

   Meidän varasto on tupaten täynnä, joten ei mahdu sellaisenaan ja uskon, että kuusi myös säilyy parempana laatikon suojassa. Me siis juurikin puramme siihen laatikkoon, jossa kuusi tulikin. Onneksi kuusi menee mielestäni laatikossa aika kompaktiin tilaan, eikä vie koko varastoa.

   Aurauskeppi. :D :D Ja touhukkat koirat, voin vain kuvitella! Hyvä päätös varmasti. ;) Ah, joulutortut! Ne taas on meillä vielä tekemättä, mutta pian voisi korkata senkin kauden. Ovat muutenkin sopivan tasoista “leipomista” minulle. ;) Kiitos samoin, teille myös!

 11. Ihana tunnelma, vauvojen ja taaperoiden lahjaideoita vois myös postailla…mistä vauvan vaatteet on hommattu? Minäkin mietin joulukalenteria noin, meillä oli lapsuudessa semmoinen jättisuuri itsetehty joulukalenteri, jonka taskuihin tuli yllätyksiä päivittäin. Se oli kiva.. nyt omille jotain vastaavaa ja tuo joukusukka on myös kiva, mitä sinne laittelee yllätykseksi?

Trackbacks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue