Vuoden ihanin viikonloppu mökin rauhassa

Homevialaura, mökkeily

Milloin teistä on tullut mökki-ihmisiä, kysyi meidät molemmat tunteva ystävä (terkkuja J!), kun autoilimme pimeydessä keskelle ei mitään. Niin, milloin meistä tuli, vai olemmeko aina olleet, vai olemmeko vieläkään, ja mikä edes on mökki-ihminen?

Homevialaura, mökkeily

Niin kuin kerroin, vietimme viime viikonlopun vuokramökillä (ihan tavallisella, yleiseltä sivustolta löytyvällä vuokramökillä). Varsinaista viikon syyslomaa meillä ei ole ollut, mutta päätimme alkusyksystä, että jotain kivaa pitää kotimaasta edes viikonlopuksi varata.

Homevialaura, mökkeily

Mietimme ensin jotain listaamistani kotimaan kohteista, mutta totesimme, että mitä me nyt nimenomaan kaipaamme on vetäytyminen omiin oloihin perheen kanssa hiljaisuuteen ja rauhaan. Edes ajatus hotelliaamiaisista ja kylpemismahdollisuuksista ei saanut tällä kertaa päätämme kääntymään.

Ja miten taivaallisen ihanaa mökillä oli. Muistin jälleen yksin laiturinnokassa, miltä hiljaisuus kuulostaa. (Sisällä kyllä oli toki sama kolmevuotiaan jatkuva show and dinner sekä maailmaa innokkaasti tutkivan vauvan äherrys.)

Homevialaura, mökkeily

Toteutimme kaikki ihanimmat mökkikliseet marraskuun versiona: söimme riisipuuroa takan ääressä, luimme glögimuki kädessä, saunoimme pimeää tähtitaivasta katsoen ja pelasimme Unoa villasukat jalassa. Yritin kaupunkilaisena imeä itseeni jokaisen hetken velvollisuuksista vapaata, lämpimän leppoisaa tunnelmaa.

Homevialaura, mökkeily

Tällaisia mökki-ihmisiä me olemme, henkeen ja vereen. Rakastamme rauhoittua, lukea, syödä ja tunnelmoida. Olla hetken pesemättä yhtäkään koneellista pyykkiä tai miettimättä yhtäkään koska nyt olikaan viimeinen päivä ilmoittautua kurssille tai kaverisynttäreille -asiaa. Tässä elämäntilanteessa menemme maalle ennen kaikkea lataamaan akkuja ja tekemään ei mitään.

Homevialaura, mökkeily

Taas sellaisia mökki-ihmisiä me emme ole, jotka kaipaisivat tähän elämäntilanteeseen yhtään lisää hoidettavaa tai halonhakkuuta. Vaikka puuhastelu olisi mukavaakin, me emme omaan mökkiin pystyisi nyt sitoutumaan, emme taloudellisesti emmekä ajankäytännöllisesti. Siksi meille oikea ratkaisu on vuokramökki ja elämyksen nauttiminen palveluna.

Homevialaura, mökkeily

Mökkeilyn ihanuus ei tietysti tullut minään yllätyksenä. Olen viettänyt lapsuudenkesiä mökillä samaan tapaan niin kuin iso osa suomalaisista. Grillannut ja saunonut, uinut tunteja, lukenut laiturinnokassa ja kerännyt luonnonkukkia pellon laidalta. Vaan se, mistä olen nyt erityisen innostunut, on off-season -mökkeily.

Homevialaura, mökkeily

Siis miten ihanaa oli olla mökillä marraskuussa. Synkimpään, tylsimpää, pimeimpään aikaan, kun oli täysi oikeus vain kääntää sivua takan lämmössä ja kaataa uutta kahvia kuppiin. Luulen, että tästä otamme ihan jokavuotisen perinteen: marraskuun mökkiretriitin. Ties vaikka maaliskuunkin, joka on toinen tylsä ei mikään kuukausi.

Ruoaksi halusimme jotain sesongin mukaista mutta helppoa. (Suunnittelin testaavani ihania Glorian ruoka ja viini -uutuuksia, mutta kuinka ollakaan lähtöviikko meni ihan kaikkeen muuhun, joten mutkat oli taas vedettävä suoriksi.) Päädyimme racletteen ja blineihin, jotka eivät kumpikaan vaatineet yhtään mitään, mutta jotka kumpikin maistuivat mökkioloissa taivaallisilta.

Homevialaura, mökkeily

Raclette-perinne on suvussamme pitkäaikainen ja aina jaksan hehkuttaa, miten ihana keskieurooppalainen traditio se on. Tästä voisinkin joskus tehdä ihan oman postauksen. Mikä sen parempaa kuin lämmittävä juustoruoka, jonka eteen ei tarvitse tehdä muuta kuin vähän purkkeja avata ja viipaloida, mutta jota saa syödä pitkään ja hartaasti tunnelmoiden.

Homevialaura, mökkeily

Blineissäkin päästimme itsemme todella helpolla: tarjolla vain maistuvia valmiita Lidl Deluxe -pakasteblinejä valmiin sienisalaatin, mädin, smetanan, punasipulin, maustekurkkujen ja hunajan kanssa.

Leppoisaa sunnuntaita!

Comments

  • Olet kyllä niin taitava kirjoittaja. Ja yhdistät ihanalla tavalla arkeen ripauksen juhlaa, ilman että se kuulostaa yliampuvalta tai out-of-reach olevalta ylellisyydeltä. Suhtaudut elämään ihanan realistisesti – Olematta kuitenkaan kyyninen. Jaksan lukea blogiasi ärsyyntymättä. On taito kuvata elämää ja arkea kiinnostavalla tavalla siten, että lukija ei pidä kirjoittajaa pinnallisena. Sinä osaat tämän. Kiitos.

   • Lämmin kiitos Sari, ihana kun tykkäsit! Ja laitan itselleni ylös raclette-postauksen vuoden alkuun. :)

    Kiitos itsellesi, Susanna! En voi tarpeeksi korostaa, miten hyvä mieli teidän arvokkaasta ja kannustavasta palautteestanne tulee. <3 Olen tosi iloinen, että koet juuri noin. Sellainen koen olevani oikeassakin elämässä, niin onneksi se välittyy. Rakastan vaalia ihania hetkiä ja nauttia elämästä, mutta olen tosi jalat maassa -realisti. Vaikka moniin asioihin panostan, yhtä monessa pihistän. Siksi mielelläni tuon esille esimerkiksi hyvää markettikosmetiikkaa ja kivoja pieniä tapoja piristää ja helpottaa arkea. Samoin haluan puhua rehellisesti siitä, miten se ei ainakaan meille ole mahdollista sekä ostaa iso perheasunto kehä ykkösen sisältä että vielä mökkikin. Teemme koko ajan tietoisia valintoja, ja niistä voisi olla tarpeen kirjoittaa enemmänkin. :) Kiitos vielä sinulle, jäi tosi hyvä mieli!

 1. Voi ihana, mikä mökki! Miksi minä löydän vuokrasivuistoilta aina vaan 80-luvun helmiä mäntykeittiöineen ja ruutuverhoineen? :D

  • Moi Ode! Tämä oli kyllä ihana. Ihan samaa mieltä, yleisesti ottaen tarjonta kaipaisi pientä freesausta, eikä välttämättä pientäkään. ;) Odotan ja ennustakin, että vuokramökkien rintamalla tulee tapahtumaan muutosta. Kaikille ei enää ole tarvetta omistaa asioita itse, ja vapaa-ajaltakin halutaan mukavuuksia ja viihtyisyyttä. Nyt jos vuokralle laittaa kauniin mökin, minkä ei siis tarvitse tarkoittaa ökyä, niin varmasti löytyy halukkaita. :)

 2. Voi tästä heräsi toive, että tekisit raclettepostauksen! Meillä se lojuu kaapissa, mutta ei jotekin olla osattu sitä ottaa käyttöön.
  Mökkiviikonloppu vaikutti ihanalta!

  • Jee, kirjoitan toiveen itselleni ylös ensi vuoden alkuun! Myönnän, että raclette-pannu jää helposti pölyyntymään, mutta sen kerran, kun ruokaa nauttii, on se pannun säilyttämisen arvoista. Kiitos, oli ihana rentouttava viikonloppu. :)

 3. Tämä teksti taisi juuri varmistaa sen, että menemme appivanhempien uuden karhealle mökille vastaan ottamaan uusi vuosi.

  Se miten kuvailit viikonloppua oli juuri sitä mitä vuoden viimeiseltä ja uuden vuoden ensimmäiseltä päivältä tällä hetkellä kaipaan.

  Susanna enismmäisessä kommentissa kuvasi erittäin osuvasti kykyäsi kirjoittaa arjesta. Toivoisin itsekin, että pystyn luomaan omalle perheelleni arjesta “juhlaa” pienillä yhteisillä hetkillä. Tällä hetkellä pieni paras yhteinen koko perheen hetki on sunnuntaiaamuna klo 8.18 TV2 ääressä. Se ihana tunne omasta lapsuudesta, kun koko viikon odotettu uus jakso lempi ohjelmaa tulee telkkarista. Vanhemmille kuppi kahvia ja lapsille kaakaota. Jotain mitä normaalisti ei sallita olohuoneen sohvalla. :)

  Ihanaa joudun odotusta teille kaikille.

  • Menkää! MENKÄÄ! Täydellinen tapa viettää uuttavuotta ja super inspiroiva ehdotus meillekin jatkoa ajatellen. Miten en tajunnutkaan! Me emme ole vuosiin voineet juhlia juhlia uuttavuotta, koska pienet aikaisin nukkumaan menevät lapset ja räjähteistä paniikissa oleva koira. Mökkipako olisi täydellinen. Juurikin paras mahdollinen tapa ottaa vuosi vastaan.

   Kaunis kiitos! Toivon tosiaan, että voisin inspiroida löytämään ihania juttuja tavallisesta arjesta ja elämästä. Ihan varmasti pystyt luomaan ja luot! Se on juuri noin pienistä teoista kiinni. :) Minäkin odotan ihan suhteettoman paljon, että joulunpyhinä ängetään kaikki viisi sohvalle katsomaan joululeffaa piparitarjotin kädessä, kun tavallisesti meillä syödään aina pöydässä. :) Erityisiä merkityksellisiä hetkiä, niitä tärkeimpiä muistoja. <3

   Samoin kiitos, lämpimiä tunnelmointeja myös teidän perheelle!

 4. Harkitsemme just menoa mokkitunnelmiin juuri ennen uutta vuotta. Kentin alueella on 1600-luvulla perustettu pubi/majatalo, jossa on hotellihuoneosa takkoineen. Pubi alakerrassa tarjoaa mahtavaa paikallista ruokaa ja viineja ja rannikolle on noin 15 minuutin ajomatka. Verkko ei oikein toimi alueella, joten siella on hieman retriittimainen fiilis.

 5. Kiitos kivasta blogista. Tämä postaus poiki hieman mökkikuumetta meillekin. Olisiko mahdollista saada linkki kyseiseen mökin vuokraussivustolle?

  • Kiitos itsellesi Mai kivoista sanoista! Tosi ihana, että viihdyt blogin parissa. :) Ajattelin, että pitäisin tämän jutun ihan vain yleisenä tunnelmointina ilman tarkkaa paikkatietoa, kun kyseessä on kuitenkin yksityinen mökki, vaikka se vuokrattavana onkin. Toivottavasti ymmärrät! Tämäkin mökki löytyy kuitenkin ihan yleiseltä sivustolta, niin ehdottomasti suosittelen selaamaan sivustojen vuokramökkitarjontaa mökkikuumeen helpottamiseksi. :) Kivaa loppuviikkoa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue