Luonnosta mielenrauhaa – ulkoilukohteita etelässä

Homevialaura, Luonnosta mielenrauhaa, ulkoilukohteita Etelä-Suomessa

Jos tässä tilanteessa korostuu kodin merkitys, niin korostuu kyllä luonnonkin. Väljään ja rauhalliseen luontoon voimme hakeutua turvallisin mielin silloinkin kuin kuntosaleja suljetaan.

Luonnon merkitys korostuu myös muutenkin kuin julkisten sisätilojen sulkemisen vuoksi: olemme kaikki nyt enemmän tai vähemmän kovilla henkisesti tässä kaikin puolin epävarmassa tilanteessa, ja luonnolla on tutkitusti merkittävästi hyvinvointia tukevia vaikutuksia.

Niin kuin ihana kollegani Hillakin kirjoitti, nyt jos koskaan tekee hyvää kävellä maadoittavassa metsässä, rauhoittua merenrantakallioita piiskaavien aaltojen ääneen, hengittää raitista ilmaa ja saada uutta mittakaavaa taivasta kurottavien jylhien puiden alla.

Homevialaura, Luonnosta mielenrauhaa, ulkoilukohteita Etelä-Suomessa

Me olimme metsäkävelyllä eilen ja ennustan, että tulevat viikonloput tulevat menemään samoissa merkeissä. Nyt kun julkisilla kulkeminenkin on poikkeustilassa, eikä kaikilla tietenkään ole mahdollisuutta liikkua autolla, mikä vain lähimetsä, -puisto ja -rantakin auttaa. Siitä olikin jo aurinkoisen sunnuntain jäljiltä keskustelua, että tässäkin asiassa kannattaisi hajaantua muuallekin kuin vain suosituimmille ulkoilualuelle.

Joka tapauksessa listasin toivottavasti teidänkin avuksenne kohteita, joissa me olemme käyneet ja joita olen kirjoittanut itselleni ylös muistiin tulevia retkiä varten täällä etelässä.

Gallträsk, Kauniainen
Kallahdenniemi, Helsinki
Keskuspuisto, Helsinki
Kivinokka, Helsinki
Kopparnäs-Störsvik, Inkoo ja Siuntio
Lammassaari, Helsinki
Luukin ulkoilualue, Espoo
Lähteelän ulkoilualue, Kirkkonummi
Nuuksion kansallispuisto, Espoo
Pitkäkosken luonnonsuojelualue, Vantaa
Porkkalanniemi, Kirkkonummi
Seurasaari, Helsinki
Uutela, Helsinki
Värlaxudden, Emäsalo, Porvoo

Homevialaura, Luonnosta mielenrauhaa, ulkoilukohteita Etelä-Suomessa

Meitä itseämme palvelee tällä hetkellä parhaiten luontokohteet, joissa voi liikkua vaunujen kanssa. Jos tällaiseen ulkoiluun on erityisen hyviä kohdevinkkejä, kuulisin niistä tosi mielelläni.

Listaan alle myös muutaman muistiinpanoihin tallentamani lähteen, jossa on lisää vinkkejä ulkoiluun. Lämmin halaus kaikille tässä poikkeustilanteessa!


Etelä-Suomen retkeilyopas -kirja

Luontohetkiblogi
Outdoorfamily.fi
Retkipaikka.fi

Comments

 1. On ihanaa, että meillä on luontoa, missä liikkua tällaisina aikoina. Muistuttaisin kuitenkin Metsähallituksen vetoomuksesta: tässä tilanteessa oma lähimetsä on paras vaihtoehto, jos sellainen on. Viime viikonloppuna läheinen ulkoilualue oli tupaten täynnä ihmisiä, kun sinne oli lähdetty autolla pitkien matkojen takaa. Parkkialue ja teiden varret olivat täynnä autoja ja poluilla suorastaan tungosta, ja se ei ole kovin fiksua epidemia-aikana. Ymmärrän, että tekee mieli saada ajatukset pois uhkaavasta tilanteesta ja päästä hieman uusiin maisemiin, mutta me lähellä asuvat autottomat emme sitten mahtuneet sekaan… Poluilla kulkeminen ei tuntunut oikein hyvältä ajatukselta, kun oli juuri kehotettu pitämään turvaväliä ihmisiin ja silti tunnelma oli paikoin kuin Hulluilla Päivillä. Päätinkin, että kun nyt olen etätyössä ja aikataulu pitkälti itse muokattavissa, teen omat lenkkini aamuvarhaisella. Tänä aamuna vastaan tuli vain kettu :-).

  • Heippa! Suomen luonto, joka jopa pääkaupungissammekin on uskomattoman lähellä ja läsnä, on kyllä ihan valtava etuoikeus, mikä korostuu entisestään juuri nyt. Ihan samasta muistutin itsekin, että toki kannattaa hajaantua muuallekin kuin vain suosituimmille ulkoilualuelle. :) Varmasti nyt oli ihan erityinen piikki sunnuntaina, kun oli aurinkoinen ilma ja ensimmäinen selkeä viikonloppu pysyä julkisista paikoista poissa. Toisaalta samaan aikaan ajattelen, että se, että ihmiset hakeutuvat nyt luontoon, on happy problem: nyt raitista ilmaa ja luonnon tyynnyttävää vaikutusta oikeasti tarvitaan ja eikä luontoon hakeutumisesta voi mielestäni liikaa ketään syyttääkään, kun varsinaista kosketusta ei kuitenkaan tule samanlailla kuin sisätiloissa tulisi, kun kaikki koskettavat samoja pintoja, maksupäätteitä ja niin edelleen. Meidänkin, vaikka pientaloalueella asumme, on matkattava ulkoilualueelle tai metsään autolla (toki päivittäisiä koiranulkoilutusmaastoja on), mutta yritämme toki myöskin parhaamme mukaan hakeutua väljille vesille. :) Aamuvarhaiset lenkit kuulostavat aivan ihanalta, varsinkin, kun valon määrä lisääntyy koko ajan ja nyt jo aamuseitsemältä voi olla kirkasta! Se vasta toivoa luokin ja huikea vastaantulijakin sinulla kaverina. :)

 2. Heippa Laura,

  Kiitos positiivisesta postauksesta! Tällaisessa tilanteessa on erityisen tärkeää löytää niitä positiivisia puolia ikävästä tilanteesta. Muistuttaisin kuitenkin, että kyseessä oleva virus ei käytännössä siirry pinnoilta lainkaan – ei siis esimerkiksi maksupäätteistä tai julkisista kulkuvälineistä. On tärkeää, etteivät ihmiset vielä linnoittaudu koteihinsa, vaan tukisivat myös yrityksiä käymällä yhä hakemassa niitä pullia ja kahveja kahviloista. Jenni Haukiokin twiittasi eilen kannustuksen ihmisille mennä kirjaston sijasta kirjakauppoihin ja aktikvariaatteihin. Eli luonnon ja kodin lisäksi on myös monta muuta hyvää paikkaa, jossa pistäytyä.

  • Moi Elli! Kiitos lukemisesta ja kivoista sanoistasi! Samaa mieltä, nyt jos koskaan on käyttöä myönteisyydelle ja resilienssille, eikä se tietenkään tarkoita ahdistavien ja pelottavien tunteiden kieltämistä. Toivon kovasti, että voin tarjota yhden rauhoittavan paikan vierailla. :) Kaikki tavat, joilla voidaan tukea taloutta turvallisella tavalla asioimalla, ovat kullanarvoisia, ja hienoa, että erilaisista tavoista käyttää yhä palveluja nyt paljon kirjoitetaan ja muistutetaan. Mekin varmasti tulemme hakemaan ruokaa take awayna. :)

  • Hei, ihan sataprosenttisen varmasti ei tiedetä, tarttuuko tämä virus pinnoilta. Ainakin se saattaa elää pinnoilla, erityisesti metallipinnoilla, mahdollisesti jopa tunteja. Tätä korostavat viranomaiset monissa maissa ja tämän ovat todenneet myös sekä tuntemani sairaanhoidon ammattilaiset että virusten evoluutiosta tohtoriksi väitellyt kaverini. Koska tämän koronavirustyypin käyttäytymisessä ja muuntumisessa moni asia on arvoitus vielä tutkijoillekin, mieluummin kannattaa olla varovainen ja pyyhkiä ne pinnat tarkasti. Saattaa kestää pitkäänkin, ennen kuin nimenomaan tästä virustyypistä tiedetään tarpeeksi.

   Ja tarkoitukseni ei missään nimessä ollut syyllistää ketään luontoon lähtemisestä, toivon vain, että ajateltaisiin asioita kokonaisuutena ja ymmärrettäisiin, että siinäkään ei ole tässä tilanteessa järkeä, että jonkin tietyn alueen polut pakkautuvat täyteen ihmisiä. Viime sunnuntaina oltiin todella ihan hanhenmarssitilanteessa paikka paikoin, ja hengitysilman välityksellä koronaviruksen tiedetään tarttuvan. Paikalla oli silmin nähden räkäisiä lapsia ja jopa syljeskeleviä aikuisia – kuvottava tapa muutenkin, mutta tässä tilanteessa erityisen asiatonta. Esimerkiksi Italiassa puistoihin ja toreille tungeksineet ihmiset ovat tehokkaasti levittäneet virusta, ja vaikka voi tuntua hätävarjelun liioittelulta, ei ole siksi järkevää täyttää ulkoilualueitakaan äärimmilleen. Vaikka myöhemmin pääsee hajaantumaan, alueille johtavat polut voivat olla paha pullonkaula. Omassa lähipiirissäni on monta riskiryhmään kuuluvaa ja olen osaltani turvaamassa heidän ruokahuoltoaan lähiviikkoina, joten pyrin omalta osaltani välttämään liian suuria ihmisjoukkoja, oli kyse sitten kaupoista tai luontopoluista.

   • Minustakin tuntuu tärkeältä olla on tärkeä olla mieluummin liian varovainen. Huoli taloudestakin on kova ja siksi esimerkiksi ravintoloiden tukeminen tuntuu myös tarkoituksenmukaiselta, mutta hyvin huolellisesti ja meidän tapauksessamme ilman pieniä lapsia, jotka eivät pysty samanlaiseen keskittyneeseen varovaisuuteen, asioiden. Ja tietenkin myös niin, että ulkoilu tuntuu turvalliselta. Aivan samaa mieltä, että sairaana pärskiminen on nyt asiatonta missä tahansa, ja niin käyttäytyviltä toivoisi kunnioitusta tilannetta kohtaan. Riskiryhmien auttaminen ja turvaaminen on tärkeääkin tärkeämpi tehtävä. Lämpimiä ajatuksia täältä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue