Koti (ja mieli) kirkkaammaksi kevätsiivouksella ja ikkunanpesulla

Kaupallinen yhteistyö, Freska

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Tuntuu, että poikkeusaika, kun olemme kaikki neljä ja koira olleet koko ajan kotona aamusta iltaan maanantaista sunnuntaihin, on laittanut myös kodin ihan uudenlaisen haasteen eteen. Enkä puhu pelkästään värityskirjapinosta keittiöntasolla ja kotihupparista sängynkulmalla, vaan myös ilmanlaadusta. Ainakin pölyä huomasin kertyvän huomattavasti tavallista nopeammin ja enemmän.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Poikkeusaikanakin me olemme halunneet pitää kiinni siitä, että meillä käy Freskan siivooja. Se, että huolelliseen kuukausisiivoukseen on saanut kahden pienen lapsen kanssa avun, kun arki on ollut tavallista kuormittavampaa, on ollut sanoin kuvailemattoman iso huojennus.

Lisäksi työllistämisestä on tullut hyvä mieli. Freska on hoitanut poikkeusajan siivoamisen erinomaisesti ja minulla on koko ajan ollut luotettava olo sen suhteen, että siivous on mahdollista hoitaa kaikille osapuolille turvallisesti. Freskan kaikkiin siivouksiin tällä hetkellä kuuluu ilman lisämaksua kosketuspintojen desinfiointi.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Parasta on kuitenkin saada kääntää katse pikkuhiljaa kaikin tavoin valoisampaan aikaan – siitäkin huolimatta, että auringonsäteet aina paljastavat armottoman totuuden. Syksyn ja talven pölyä ja likaa kerryttäneet ikkunat, pienillä sormenjäljillä viimeisteltynä totta kai, suorastaan huutavat näin keväällä kirkastusta.

Koska jo pelkästään päivittäisissä pikasiivouksissa, pyykkirumbissa, tiskikoneiden pyörittämisissä ja ruoanlaitoissa riittää tässä elämäntilanteessa työnsarkaa, kuukausisiivouksen lisäksi ulkoistamme ikkunoiden pesun. Martat neuvovat pesemään ikkunat kerran pari vuodessa silloin, kun ne näyttävät ja tuntuvat likaisilta.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Mikäli sinulle ikkunanpesu on ajankohtaista, Freskan ikkunanpesu on nyt tilattavissa 15 euron alennuksella koodilla HOMEVIALAURA15 toukokuun loppuun 31.5.2020 asti. Olen niin onnellinen, että tällaisiin kotitöihin saa apua – muutenkin, mutta erityisesti tänä keväänä, ja toivon, että edusta olisi apua ja iloa myös teidän arkeenne. Ajattelen, että nyt on ihan erityisen tärkeää pitää huolta omasta jaksamisesta.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Siihen liittyen tekeekin mieli puhua yhdestä teemasta. Tiedättehän, kun siisteyden ystäville usein sanotaan, että pitääkö olla niin tarkka sen puhtauden ja järjestyksen kanssa. Että anna olla vaan! Riman laskeminen onkin hyvä vinkki ja kannustan siihen monessa asiassa itsekin.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Meillä on, totta kai, leluja lattialla, on tasoilla ajelehtivaa muistilappua, on itseltäni kylpyhuoneeseen leväälleen jäänyttä purnukkaa, on pyykkejä, pyykkejä, loputtomasti pyykkejä eikä missään kodinhoitohuoneissa vaan pyykkipäivänä kauluspaitoja roikkumassa olohuoneen verhotangoissa (aika kiva DIY-kappaverho, saa käyttää). Toisin sanoen täydellinen siisteys pysyy meillä ehkä 14 sekuntia siitä, kun Freskan ihana siivooja on lähtenyt. On sitä sun tätä siellä sun täällä, tavallista arkea ja elämää.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Sen hyväksyn oikein hyvin, ja uskokaa tai älkää olen monen siivoamisen suhteen melko suurpiirteinen (mikä selittää tarpeen ammattilaisen käynneille). Mutta niin ikään hyväksyn senkin, että itse kuulun siihen joukkoon, jolle siisteys, jolla viittaan sekä tavaroiden järjestykseen että yleiseen raikkauteen ja puhtauteen, ei ole se asia, jossa voisin laskea rimaa montaa pykälää.

Pykälän voin, parikin toisinaan, mutta ei sen enempää. Se ei yksinkertaisesti ole ratkaisu, sillä rauhoittava ympäristö on kaltaiselleni ihmiselle niin sisäänrakennettu tarve. Siisti, tai siistihkö, koti on minulle tärkeimpiä jaksamisen ja hyvinvoinnin kulmakiviä, minkä koen tärkeäksi tunnistaa, ja tänä keväänä viihtyisän kodin merkitys mielen tyynnyttäjänä on kasvanut entisestään.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Siksi ratkaisu ei välttämättä ole sinänsä hyvää tarkoittavat madalla rimaa -kehotukset. Joskus ratkaisu voi olla arjen uudelleenorganisointi, mikä taas isossa kuvassa liittyy lempiteemoihini itsensä tuntemiseen ja priorisoimiseen. Mikä juuri minulle on tärkeää, mihin juuri minä haluan satsata.

Homevialaura, Freska, siivooja, siivous, ikkunanpesu

Mahdollisesti ratkaisu on radikaali tavaroiden karsiminen, joka tekee siisteyden ylläpitämisestä helpompaa, kenties siivoojan palkkaaminen, ehkä muissa asioissa oikaiseminen ja siten ajan ja energian vähemmän tärkeistä puuhista kodinhoitamiseen siirtäminen. Mikä vain sitä helpottaakin, että koti on juuri niin siisti kuin sen tarvitsee, ei yleisiä standardeja, vaan omaa hyvinvointia ajatellen olla.

Kuten Sara Karlsson Minskalle kirjoittamassa artikkelissa hienosti sanoo: Kodista huolehtiminen on itsestä huolehtimista.

Toivotan kaikille kesää kohti mahdollisimman kirkkaita näkymiä – ikkunoista ja elämään!

Comments

 1. Ihanaa, että sanoit sen! Riman madaltaminen ainakaan kovin monta pykälää ei tosiaan ole välttämättä ratkaisu. Tähän liittyviä pohdintoja on itsellänikin ollut juurikin nyt kotona vietetyn ajan myötä. Vaikka työni on normaalioloissakin melko mobiilia ja aika harvassa on ne päivät, kun olen toimistolla aamusta iltaan, niin nyt kuitenkin olen tajunnut, että yksi asia mitä toimistosta kaipaan työkavereiden lisäksi on työympäristöni seesteisyys. Työskentelen asiantuntijatehtävissä paperittomassa toimistossa ja tilat on muutama vuosi sitten remontoitu. Ne hyvin harvat mapit ja muut tavarat, on piilossa kaapeissa. Pöydillä on vain läppärit ja näytöt ja kun työpisteet ovat nimeämättömiä, ei niihin kerry mitään ylimääräistä. Joku saattaa kokea ankeaksi, mutta tällaisen tyhjien tasojen rakastajan sielu kyllä lepää! Kotona perheenjäsenillä ei ole aivan samanlaiset tarpeet järjestyksen suhteen, mikä aiheuttaa välillä yhteentörmäyksiä. Toki kompromisseja täytyy pystyä minunkin tekemään ja olen tehnytkin, ja paljon olen lapsenkin myötä hellittänyt joidenkin asioiden suhteen. Mutta juuri nuo levälleen jätetyt tavarat ja epäjärjestys häiritsevät ja kuormittavat. Jos tavaralle on paikka, miksi sitä ei palauttaisi käytön jälkeen heti sinne. Ja jos paikkaa ei ole, sellainen pitää järjestää. Moni voi ajatella, että se on turhaa nipottamista, mutta nyt olen kyllä alkanut ajatella juuri noin, että jos se on minulle tärkeää ja vaikuttaa hyvinvointiini ja jaksamiseeni, niin miksi pitäisi yrittää toimia vastoin sitä, vaan saisi ihan rehellisesti toimia sen mukaisesti (ja ehkä saada perheenjäseniltäkin hitusen verran lisää tukea siinä). Kiitos kun kirjoitat näistäkin aiheista :)

  • Moi Emilia ja kiitos kommentista! Näistä on niin kiva ja tärkeä jutella teidän kanssa. :)

   No sepä se! Ajattelen, että riman madaltaminen on moneen asiaan ratkaisu, mutta ei kaikkiin. Itse olen madaltanut rimaa todella monessa jutussa (oikaistaan tarpeen mukaan kokkaamisessa, meillä ei ole aikataulutettuja harrastuksia jne.), mutta siisteyden olen huomannut olevan sellainen, että voin todella huonosti, jos koti on pitkään ja pahasti hujan hajan. Käytän usein esimerkkinä liikuntaa. Se tuntuu olevan hyväksysttyä sanoa, että “pää hajoaa jos ei pääse liikkumaan”. Mutta se taas voi tuntua monesta nipottamiselta sanoa “pää hajoaa jos en saa elää harmonisessa ympäristössä”. Mutta kysehän on ihan samasta asiasta, jokaisen hyvinvoinnin omasta kulmakivestä! Sen takia juuri koen tärkeäksi puhua näistä teemoista ja tosiaankin toivottavasti perheetkin saisi ymmärtämään paremmin. :)

   Itse olen hoitovapaalla ja yrittäjänä kotona muutenkin, mutta juuri niin kuin sanoit, niin nyt kodin viihtyvyys ja toimivuus on tullut ihan uudella lailla monelle tärkeäksi. Saan täysin kiinni tuosta, miten hyvin viihdyt seesteisessä siistissä toimistossa, jossa tavara on piilossa. Ei se kaikille sovi, mutta itse ymmärrän täysin, miten tuollaisessa tilassa on inspiroitunut ja kirkas mieli tarttua hommiin, kun ei ole ylimääräisiä ärsykkeitä ja kuormituksia. Kiitos itsellesi ajatusten vaihdosta! <3

   • Olipas hyvä vertaus tämä ”pää hajoaa jos ei pääse liikkumaan” – niin totta! Täytyykin muistaa tämä, jos joku joskus katsoo kieroon tätä omaa ”pää hajoaa, jos en saa elää harmonisessa ympäristössä” :)

 2. Taalla Briteissa siivoojan kaynti ei ole ‘essential’ eli tarpeellinen, joten lahes kaikki ovat siivonneet itse. Se tietysti auttaa viruksentorjumisessa mutta on myos aiheuttanut ongelmia jo muutenkin vahaosaisempien ihmisten ja yrittajien keskuudessa. Mm. ex-kollegani mies omistaa yritysten tilojen siivoamisesta vastaavan yrityksen ja heilla on tulot loppuneet lahes kokonaan. Toki he saavat valtiolta apua mutta tuskin se vastaa aikaisempia tuloja ja kun moni yritys miettii etatyon lisaamista koronan jalkeen, voi olla etta heidan tulonsa eivat palaa entiselleen.

  On kylla totta, etta siivotussa kodissa on mukavampi olla. Se etta leluja loytyy olohuoneesta ei kuitenkaan aina tarkoita ettei kotona olisi siistia. Tata eroa kuvaa mielestani hyvin ‘tidy up’ ja ‘clean’ sanat. ‘Tidy up’ on pienta siivoamista ja tavaroiden laittamista paikalleen, johon ei mene kauan, kun taas ‘clean’ on kunnolla siivoamista, johon voi tosiaan menna monta tuntia. Sitten on viela ‘clear out’, joka tosiaan on tavaroiden karsimista. Meilla tarvitaan talla viikolla kaikkea kolmea :-)

  • Moi Elina! Kiitos tärkeästä näkökulmasta! Juuri tällaisia tämä poikkeusaika on täynnä, mistä olen eniten huolissani. Siis juuri vaikka jo valmiiksi matalapalkkaisilla aloilla työskentelevien pärjäämisestä ja töiden loppumisesta. Kaiken kaikkiaan korona on hyvä, kamala mutta hyvä esimerkki siitä, miten kaikki liittyy kaikkeen, ja miten iso vyyhti tämä kokonaisuudessaan on.

   Loistava erittely, juuri noin! Teen esimerkiksi aina ennen siivoojaa tuon tidy up -vaiheen, jotta siivooja pääsee täällä siivoomaan eli tekemään clean-vaiheen. :) Tuntuu, että tidy up -askareita teen ihan koko ajan tasaisesti, ja siksi on ihana saada kerran kuussa joku muu hoitamaan varsinaisen oikein huolellisen siivouksen. Siivoamisista keskilattian pikaimurointia täällä tapahtuu harva se päivä, mutta sen voisi laskea tidy up -puuhiin. Ja clear out sitten karsimista, olipa tämä hyvä! Hei jos joskus kohtaat inspiroivia paikallisia blogeja tai muita tähän aiheeseen liittyen, olisi kiinnostavaa nähdä, niin voit vinkata. :) Kivaa viikkoa sinne!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue