Omien luonteenvahvuuksien selvittäminen VIA-vahvuustestillä

Homevialaura, VIA Survey of Character, VIA-luonteenvahvuustesti, positiivinen psykologia

Onko VIA Survey of Character -luonteenvahvuustesti sinulle tuttu? Itse olen tutustunut testiin Asennemedian työhyvinvointitempausten kautta. Ensin alkuvuodesta Adama Sofia vinkkasi testistä hyvinvointipäivänämme, ja nyt keväällä osallistuimme etänä positiiviseen psykologiaan keskittyneen Joyllan vahvuusluentoon samaisesta aiheesta.

VIA Survey of Character on ilmainen testi, joka vastausten perusteella määrittelee, mitkä sinun luonteenvahvuuksiasi ovat. Yhteensä luonteenvahvuuksia on 24, ja nämä 24 luonteenvahvuutta testi laittaa järjestykseen sen mukaan, mitkä ovat sinulle kaikista vahvimpia ja ominaisimpia.

Koska testi on positiivisen psykologian työkalu, ajatuksena ei ole kehittää listan hännille jääviä ominaisuuksia, vaan nimenomaan tunnistaa jokaisen luontaiset, synnynnäiset ja opitut, vahvuudet ja hyödyntää ja vaalia niitä.

Pidän tästä lähestymistavasta kovasti, sillä nykyisellä sosiaalisen median vertailuaikakaudella huomaamme itse kukin helpoiten niitä asioita, joissa me emme ole yhtä hyviä kuin muut ja jäämme kiinni alemmuudentunteeseen. Kuitenkin jokaisessa meissä on tietysti omat vahvuutemme. (Ja kuten olen aikaisemminkin kirjoittanut, sosiaalisessa mediassa yksi ahkera leipoja, toinen aina onnistuva puutarhuri, kolmas vesisateessakin juokseva sporttaaja ja neljäs ei-koskaan hermostuva äiti sekoittuvat helposti yhdeksi yli-ihmiseksi, jollaista ei ole olemassakaan.)

Pidän vahvuuksien tunnistamisen ja vaalimisen näkökulmasta paitsi meidän aikuisten myös lasten kohdalla. Kasvatusnäkökulma on toinen tarina, mutta ajatus siitä, että lapsesta tunnistaa juuri hänen omat vahvuutensa puhuttelee minua. Lisää tästä näkökulmasta voi lukea Positiivinen kasvatus -sivuilta.

Homevialaura, VIA Survey of Character, VIA-luonteenvahvuustesti, positiivinen psykologia

Niin kuin olen useasti kirjoittanut, pidän itsetuntemusta erittäin keskeisenä osana hyvää elämää. Varsinkin tänä päivänä, kun kaikki vaihtoehdot maailmassa ovat meille auki, on äärimmäisen tärkeä tunnistaa, mikä ihan oikeasti on sitä, mistä itse nautin, mitä itse toivon elämääni, mikä minulle sopii ja mihin omat voimavarani riittävät.

Haluaisin olla kaiken maailman kukkiin perehtyvä ja periksiantamaton puutarhuri mutta en ole: siispä olen valinnut nauttia vain yrittien kasvattamisesta, koska se on minulle kaikista tärkeintä ja siihen minulla aika ja energia riittää. Noin esimerkiksi. Ainakin minä käyn tällaisia keskusteluja itseni kanssa koko ajan. Ihanneminä tekisi yhtä sun toista, mutta todellinen minä valitsee tarkasti taistelunsa, ja juuri tällä tavalla pystyn parhaiten toteuttamaan kaikista ominaisinta minää (ja pysymään järjissäni ja vielä nauttimaankin elämästä).

Homevialaura, VIA Survey of Character, VIA-luonteenvahvuustesti, positiivinen psykologia

Itse tein vahvuustestin ensimmäisen kerran alkuvuodesta ja nyt tein testin uudestaan. (Ensin mietin, onko testin tekeminen poikkeusaikana huono idea, että saanko vastaukseksi vain “Anteeksi tunnistimme ainoaksi vahvuudeksesi Kokkikartanon lämmittämisen”, mutta halusin uusia testin kuitenkin.) Lisäksi pyysin, seuraajani mainiosta vinkistä, mieheni tekemään testin minun puolestani, siis vastaamaan kyselyyn niin kuin hän minut näkee.

Tulokset olivat hyvin samansuuntaisia, mutta toki pientä vaihtelua painotuksiin tuli. Puhuimmekin seuraajani kanssa siitä, miten kiinnostavaa on seurata, miten vastaukset muuttuvat, sillä totta kai vastauksiin vaikuttaa aina se, mitä elämässä on meneillään ja esimerkiksi mihin viiteryhmään itseään (vähintään alitajuntaisesti) vertaa.

Mieheni vastauksissa minulle luonteenvahvuudeksi nousi luovuus, mutta itse en taas sitä saanut omiin tuloksiini. Hänen ei-luovalla alalla työskentelevänä on helppo nähdä minut todella luovana, kun taas itse olen tekemisissä niin luovien ja lahjakkaiden kollegojen kanssa, että en selvästikään siinä joukossa ajattele olevani erityisen luova.

Yhtä kaikki suosittelen lämpimästi tekemään VIA-vahvuustestin, jos aihe yhtään kiinnostaa ihan muuten vain tai vaikka jos korona on saanut pohtimaan isoja mitä elämässä tehdä -kysymyksiä. Itselläni seuraava vaihe on lukea vahvuuksista tarkemmin ja miettiä, miten vahvuuksia voisin hyödyntää (ja vastaavasti myöskin, mitä niiden kanssa varoa, esimerkiksi kauneuden ja erinomaisuuden arvostus menee herkästi perfektionismiksi).

Jaan teille omat viisi vahvuuttani, jotka toistuivat itselläni kaikkien tulosten kärkipäässä. Oman testin pääset tekemään Take The VIA Survey -sivulta.

Homevialaura, VIA Survey of Character, VIA-luonteenvahvuustesti, positiivinen psykologia

Minun viisi luonteenvahvuuttani VIA-vahvuustestin mukaan ovat

Kauneuden ja erinomaisuuden arvostus

Huomaat ja arvostat kauneutta, erinomaisuutta ja taidokasta toimintaa kaikilla elämän aloilla luonnosta taiteisiin, matematiikkaan, tieteisiin ja arkisiin kokemuksiin.

Näkökulmanottokyky

Vaikka et ehkä sitä itse huomaa, toiset pitävät sinua viisaana. Kykyäsi tarkastella asioita eri kulmista arvostetaan ja sinulta pyydetään neuvoja. Katsot maailmaa tavalla, joka tuntuu järkeenkäyvältä toisille ja itsellesi.

Huumori

Pidät nauramisesta ja kiusottelemisesta. Sinulle on tärkeää saada toiset ihmiset hymyilemään. Yrität nähdä valoisan puolen joka tilanteessa.

Arviointikyky

Asioiden perusteellinen harkinta ja tutkiminen joka puolelta on sinulle tärkeää. Et tee hätäisiä johtopäätöksiä. Luotat vain vankkoihin todisteisiin tehdessäsi päätöksen. Pystyt muuttamaan mielipiteesi.

Rehellisyys

Olet rehellinen henkilö. Et pelkästään puhu totta vaan elät elämääsi rehellisesti ja aidosti. Olet jalat maassa ja teeskentelemätön. Olet “todellinen” henkilö.

Alkuvuodesta otetut kuvat, kun vielä käytettiin muitakin kuin legginssejä: Lilli Salminen

Comments

 1. Kiitos vinkistä, vaikuttaa kiinnostavalta. Aika ajoin on hyvä pohtia miettimään omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, kehitystarpeitaan, ym. Kaksi testiä, joiden olen kokenut jotenkin resonoivan persoonallisuuteeni ja tuovan lisäarvoa itsearviointiin, ovat Briggsin ja Myersin 16 personalities-testi (ilmainen myös) sekä enneagrammi, näistä suosittelisin kuitenkin ensisijaisesti ensimmäistä. Yllättikö jokin tässä vahvuustestissä?

  • Moi Petra ja kiitos kommentista! Olen ihan samaa mieltä. Ylianalysointi on helposti uuvuttavaa, mutta aika ajoin koen tärkeäksi pohtia näitä asioita ja pysähtyä omien vahvuuksien sekä myöskin arvojen äärelle. Kaikki nämä liittyvät niin paljon yrittäjyydessäkin ei pelkästään siihen, mitä tekee, vaan myös miten tekee.

   Tosi hyvä kysymys. :) En sanoisi, että mikään yllätti, mutta ilman testiä minun olisi ollut vaikea luetella luonteenvahvuuksiani. Kun tulokset tulivat, oli kyllä sellainen olo, että no joo, kyllä, juuri näin. Mutta kuten sanottu, itse en olisi osannut näitä pukea lainkaan sanoiksi, vaikka ajattelen, että minulla on aika hyvä itsetuntemus. Johtuisikohan se siitä, että vahvuudet nähdään useammin taitoina (sen osaan sanoa, että osaan kehittää tosi monipuolisesti tähteistä hävikkiruokaa, noin esimerkiksi), mutta luonteenpiirteiden listaaminen vahvuusnäkökulmasta olisi ollut vaikeampaa. Hei kiitos paljon suosituksista! Tosi kiva tietää muita vaihtoehtoja, joilla perehtyä lisää aiheeseen tai saada ehkä jotain uutta näkökulmaakin. :) Leppoisaa sunnuntaita!

 2. Jep, testissa ‘paljastuneet’ vahvuudet nakyvat blogissasi jatkuvasti, ja juuri tama autenttisuus tekee postauksistasi niin kivaa luettavaa, jopa niistakin aiheista jotka eivat ole omakohtaisia. On kuin istuisi kahvilla ystavan kanssa ja keskustelisi asiasta jos toisesta.

  • Kiitos Elina ihanista sanoistasi, ne merkkaavat tosi paljon! Olet aina itse niin kannustava ja keskusteleva, kiitos paljon siitä. :) Ja ihana, jos tuntuu siltä kuin olisi ystävän seurassa, sillä juuri niin minä teidätkin näen ja niin teille kirjoitan. <3

 3. Hei Laura! Olisi kiinnostavaa kuulla kuinka tuo kauneuden ja erinomaisuuden arvostus näkyy
  elämässäsi (sisustus toki ainakin), itselläni kun vahvimpana on tuo sama. Koen ko. vahvuuden välillä myös rasitteena, sillä arvioin rasittavan paljon asioiden esteettisyyttä ja ihan todella kärsin, jos nämä eivät miellytä silmää. Helpommallakin voisi välillä päästä, kun ei olisi niin tarkka – mutta minkäs teet :)

  • Moi Hanna! Ihana, kun kommentoit ja kysyit. Tosi kiva vaihtaa ajatuksia. :) Näin tämän juuri niin kuin sinäkin: ihan oikeasti kärsin, jos joku asia ei miellytä silmää, ja se on paitsi vahvuus myös rasite. Tarkkuuden takia meillä on nätit tiskirätitkin. :D

   Nuorena olin todella perfektionistinen, ja siitä olen onneksi riittävästi kasvanut ulos aikuistumisen, työelämän, elämänkokemuksen ja viimeisimpänä lasten myötä. Jos en olisi, en voisi pitää blogiakaan, koska ainahan kuva voisi olla parempi ja teksti hiotumpi. Niin siitä olen tosi iloinen, että olen nykyään riittävän suurpiirteinen kaikessa tällaisessa. Ihan kiva kuva, nyt vain julki ja kohti seuraavaa. Edelliset duunit ovat myös opettaneet tässä: harvaa asiaa voi loputtomasti hioa eikä se välttämättä siinä vaihessa juurikaan enää paranekaan.

   Mutta kuten sanottu, vaikka perfektionismista olen päässyt, tarkka olen edelleen ja tulen varmasti aina olemaan. Sanoisin, että nyt luonteenpiirteen kanssa on löytynyt tasapaino. Hyväksyn sen, että olen tarkka enkä enää yritäkään olla muuta. Helpommalla tosiaan pääsisi, jos vain ottaisi sen marketin ensimmäisen tiskirätin, mutta koska on tiskirätistään tarkka, niin sitten vain googlaa sen aikaa, että mieluinen löytyy – noin esimerkiksi, tätä klassista esimerkkiä käyttääkseni. ;) Minulle varmasti yksi tekijä siihen, että olen nykyään sinut tämän ominaisuuden kanssa on te lukijat. Teissä on niin paljon samanlaisia esteetikkoja ja se vertaistuki on merkannut paljon. Ajattelen, että on täysin ok ottaa se marketin ensimmäinen tiskirätti, mutta on myös enemmän kuin ok etsiä se silmää miellyttävä vähän suuremmalla vaivalla, jos se sopii paremmin sielunelämään ja tuo harmoniaa elämään. Kiitos vielä jutskailusta! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Instagram

[instagram-feed]

Copyright © 2020 · Theme by 17th Avenue